4 Perkara Penting Tentang Medical Card Yang Kita Perlu Tahu


4 Perkara Penting Tentang Medical Card Yang Kita Perlu Tahu l Assalamualaikum. Kita selalu dengar tentang isu medical card bila nak masuk "check in" di hospital swasta kan. Sama lah juga kes masa Ana nak sunatkan Syafi di Pusrawi 2 tahun lepas. First soalan yang akan ditanya ialah tentang medical card kita. So hari ni Ana nak share dengan korang 4 Perkara Penting Tentang Medical Card Yang Kita Perlu Tahu.
4 Perkara Penting Tentang Medical Card
4 Perkara Penting Tentang Medical Card
4 Perkara Penting Tentang Medical Card Yang Perlu Kita Tahu

Bagi sesetengah company, mereka ada sediakan medical card kepada pekerja as benefit in kind. So para pekerja akan rasa selesa dan terjamin jika terjadi sesuatu pada mereka.

Tapi macam mana bagi korang yang takde medical card ni? Jangan risau sebab korang boleh je beli sendiri medical card ikut pakej-pakej yang disediakan oleh pihak operator insurance. Kenapa penting medical card ni?

• Perlindungan Sehingga Umur 100 Tahun
• Perlindungan Kad Medical bermula dari Rm100k sehingga Rm1.5 JUTA Setahun!
• Rawatan Dialisis Buah Pinggang (Pesakit Luar)
• Rawatan Kanser  (Pesakit Luar)
• Rawatan Denggi (Pesakit Luar)
• Transplan Organ / Sumsum Tulang
• Rawatan Susulan Fisioterapi & Akupunktur
• Rawatan Kejururawatan Di Rumah
• Rawatan Pesakit Luar (Kemalangan)
• Faedah Penjaga Harian
• Rawatan Gigi Pesakit Luar (Kemalangan)
• Elaun Tunai Harian di Hospital Kerajaan
• Pemindahan Dan Penghantaran Pulang Perubatan Kecemasan (dari Oversea Ke Malaysia)-USD 1 MILLION

Tapi sebelum korang beli satu-satu medical card tu, korang kena pertimbangkan beberapa perkara terlebih dahulu. Setiap syarikat insurance ada kelebihan medical card mereka masing-masing. Untuk hari ni Ana nak share 4 Perkara Penting Tentang Medical Card dari AIA.

1. Jenis Medical Card
4 Perkara Penting Tentang Medical Card
4 Perkara Penting Tentang Medical Card
Medical AIA terbahagi kepada tiga jenis iaitu medical card individual, medical card keluarga dan medical card package (simpanan, perlindungan dan medical). Apa beza setiap satu tu?

Medical Card Individual AIA

Medical Card individual AIA merupakan kad insuran untuk tujuan kemasukan hospital untuk individu atau orang perseorangan.

Medical Card KELUARGA AIA

Medical card keluarga AIA ini sama seperti medical card individual di atas cuma ianya cover ahli keluarga (diri sendiri + suami /isteri + anak) untuk tujuan kemasukan hospital saja. 

Untuk anak, ianya hanya cover sehingga 4 orang  anak yang berumur di bawah 18 tahun. Cuma setiap seorang anak mempunyai 1 medical card tersendiri dan tidak berkongsi had limit.

Medical Card Package

Medical card package adalah untuk individu di mana ianya cover simpanan, perlindungan dan juga medical dalam satu kad. Kalau nak tambah untuk perlindungan haji, umrah dan banyak lagi pun ada disediakan.

2. Harga medical card
4 Perkara Penting Tentang Medical Card
4 Perkara Penting Tentang Medical Card
Harga setiap medical card AIA adalah berbeza kerana ianya mempunyai kelebihan yang tersendiri.

Medical Card Individual AIA

Korang boleh beli medical card individual ni dengan harga serendah RM70 sebulan dan harga yang dikenakan adalah tidak tetap dan akan berubah bergantung pada umur korang. Lagi berusia lagi mahal sebab risiko untuk terdedah pada penyakit lebih tinggi. Tu standard rate untuk mana-mana insuran.

Dan please be in mind, kalau korang dah ada penyakit kritikal sedia ada, korang tak boleh beli insuran. Ni pun standard prosedure. 

Medical Card KELUARGA AIA

Harga Medical keluarga AIA juga sama seperti di atas. Murah tapi tidak tetap sepanjang tahun. Korang boleh medical card keluarga AIA pada harga serendah RM130-RM340 sebulan.

Medical Card Package

Untuk harga medical card package ni korang dapatkannya pada harga serendah RM150 seorang untuk sebulan. Mungkin mahal sedikit dari 2 jenis kad di atas tapi ni benefit yang korang akan dapat :

a. Harga tidak akan naik setiap tahun
b.  Ada pampasan kematian, hilang upaya kekal, kemalangan, kematian kemalangan, menghidap sakit kritikal. 
c. Ada simpanan dan bonus. 
d. Boleh keluarkan duit simpanan dan bonus
e. Polisi Matang akan dapat duit simpanan

3. Deposit Masuk Hospital 

Siapa yang tak nak masuk tanpa deposit bila ke hospital swasta kan?
4 Perkara Penting Tentang Medical Card
4 Perkara Penting Tentang Medical Card
Percaya tak korang boleh dapat semua tu bila ke AIA Platinum Hospital seperti Avisena, Prince Court dan banyak lagi. Untuk senarai Platinum List korang boleh semak di SINI.
4 Perkara Penting Tentang Medical Card

4. Beli Medical Card

Perkara terakhir yang korang kena tau tentang medical card ialah :

a. Beli ketika sihat!! Kalau dah sakit kemungkinan besar korang tak boleh mohon insuran.

b. Walau ada medical card yang disediakan oleh majikan, tapi tu hanya cover bila kita kerja di sana je. Tapi bola kita dah resign, medical card tu tak kan cover kita. So tak salah kita beli medical card tambahan semasa masa muda kan?

c. Nak beli medical card, please beli dengan agen yang dipercayai. Yang benar-benar diiktiraf dari syarikat insuran tersebut. Tak tau nak beli dengan siapa? Korang boleh contact Puan Linda, fulltime AIA Planner / Consultant di http://www.wasap.my/60126460421/medicalcard.

Kalau kata nak info lebih lanjut atau nak survey pakej-pakej yang ditawarkan terlebih dahulu pun boleh. Korang klik je link whatsApp dekat atas tu ok.

4 Perkara Penting Tentang Medical Card Yang Kita Perlu Tahu Reviewed by Ana Suhana on September 20, 2019 Rating: 5

12 comments:

  1. Auwwww... 😍😍😍😍Thank you Ana

    ReplyDelete
  2. penting ada medical card ni untuk kegunaan masa akan datang tengah² sesak masa sakit tu

    ReplyDelete
  3. informative entry! thnak you sharee

    ReplyDelete
  4. cuma mampu ambik medical card NUTP utk cikgu2 je.

    ReplyDelete
  5. Ilmu ni. Terima kasih kak Ana share.

    ReplyDelete
  6. sekrang ni memg perlu medical card..

    ReplyDelete
  7. Baguslah ada insurans card.. Waktu kecemasan boleh gunakannya. Banyak pulak benefitnya

    ReplyDelete
  8. Memnag perlu sangat medical card ni..kitatak tau bila akan sakit..sush kalau kene masuk ke swasta..bayr harga tanpa kita jangka..

    ReplyDelete
  9. Banyak kelebihan pada mereka yg ambil medical card ni ya. Kalau ada rezeki zaza boleh la ambil juga nanti

    ReplyDelete
  10. Dulu zira xtau sngt pasal madical card ni, tp skarang dh tau sikit banyk juga cabangnya

    ReplyDelete
  11. Memang penting medical ni. Tggu dah stabil memang nak ambil

    ReplyDelete
  12. Sis pun pakai AIA medical card. Memang terbaik. Selalu masuk hospital semua cover..cepat pulak tu berurusan dgn diorg

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤

All Rights Reserved by Ana Suhana © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.