BerPinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd - Ana Suhana

Nov 14, 2017

BerPinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd


BerPinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd | Assalamualaikum. Hujung bulan Oktober yang lepas,  Ana berpeluang untuk menghadiri kelas Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd di Bandar Klang. Ni merupakan pengalaman pertama Ana join kelas-kelas berseni macam ni. Al-maklumlah tangan tak berseni kan. 
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd

BerPinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd

Masa join kelas ni baru lah Ana tahu apa sebenarnya Pinata tu. Korang mesti ada yang tahu kan? Kalau yang tak tahu lagi tu meh Ana bagitau apa Pinata tu. Menurut wikipedia "Pinata adalah bekas (container) yang dihasilkan dari paper-mache, tembikar atau kain; kemudian ia akan dihias dan dipenuhi dengan mainan kecil atau gula-gula, atau kedua-duanya, dan kemudian dipecahkan sebagai sebahagian daripada upacara atau perayaan". Pinata di katakan berasal dari Mexico dan ada yang kata ianya berasal dari China.

Sekarang Pinata mudah di beli secara online. Tapi Ana cadangkan kalau korang berminat dan beli Pinata, apa kata korang beli di Pinata Party KL. Sebab Ana dah tengok hasil tangan founder dia, Diyana Yang. Kerjanya memang halus dan sangat kemas. Kalau tengok dekat IG Pinata Party KL tu, macam-macam bentuk Pinata korang boleh nampak. Semuanya cantik-cantik belaka. Ana yang tengok ni pula geram je.
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Semasa kelas berlangsung, para peserta dibahagiakan kepada 2 kumpulan dewasa dan 1 kumpulan kanak-kanak. Kumpulan dewasa diber masa selama 2 jam untuk siapkan Pinata mereka manakala kanak-kanak tiada peruntukan masa. Nampak macam senang tau korang nak buat Pinata ni tapi sebenarnya rumit dan agak leceh juga. Especially untuk orang macam Ana ni.
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Untuk kelas Pinata ni, container untuk di hiasa memang dah disediakan awal-awal. Para peserta hanya perlu pilih warna kertas mache yang mereka nak kemudian gunting dan tampal ke atas container tadi.
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd

Part masa gunting dan tampal memang mainkan peranan penting. Nak gunting kertas tu kalau boleh lagi halus rambu dia lagi kemas dan gebu Pinata tu nanti.
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd

Dan part masa tampal tu pula kena pastikan jarak antara satu kertas mache yang di gam dengan kertas yang lain kena standard. Tak boleh tak sama sebab nanti nampak buruk. Haaa tak senang tau.

Nak gam kertas dekat satu container tu kena ada step. Kena mula dari bahagian bawah dulu kemudian naik ke atas. Part yang penting bila nak gam dekat joint yang menghubungkan kaki dan badan Pinata tu. Kena tahu cara dia macam mana.
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Akhirnya dalam masa 2 jam, Pinata kumpulan Ana siap. Lega bukan main walaupun hasilnya agak kasar dan tak kemas. Haha. What to expect kan??? Kemudian Pinata tu akan di tebuk di bahagian atas untuk masukkan gula-gula ke dalam tu.
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Part yang paling di nanti ialah part nak pukul Pinata tu. Kanak-kanak lah yang paling seronok kan. Korang ingat senang nak pukul Pinata tu sampai dia pecah. Tak senang. Kena pukul berkali-kali baru retak sikit. Dan lepas dari retak tu, kena pukul lagi berkali-kali baru totally pecah Pinata tu. Habis keluar peluh jantan masa proses memukul tu. Haha. Dan pecah kanak-kanak apa lagi berebut lah dorang kutip gula-gula yang bertaburan tu.
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Berpinata ni merupakan satu pengalaman baru buat diri Ana sendiri. Seronok juga sebenarnya buat Pinata ni tapi kena sabar dan teliti. Lepas ni boleh lah praktis buat dekat rumah sendiri. Tak semestinya korang kena buat macam Pinata yang Ana buat ni. Kalau just nak cuba sendiri boleh je korang try deko kulit buku atau diari terlebih dahulu. Kalau dah expert baru ke bentuk yang lebih mencabar.
Pinata bersama Pinata Party KL anjuran KSL Realty Sdn Bhd
Pic : Pinata Party KL

Terima kasih KSL Realty Sdn Bhd atas penganjuran kelas Pinata ni. Bagi yang tak tahu, KSL merupakan sebuah syarikat pembinaan yang sedang membangunkan Bandar Klang. Hampir setiap minggu mereka adakan kelas dan event untuk orang ramai turut serta di galeri mereka. So kalau korang berminat nak join event mereka especially pada weekend kena lah selalu ushar IG mereka di bawah ni.

Instagram KSL :

Untuk yang nak tempah atau nak usher hasil Pinata dari Pinata Party KL boleh refer IG mereka di link di bawah ni:

Instagram Pinata Party KL:

22 comments:

  1. pinata ni ada tgk ms pegi birthday party tp tk rmi la yg tau psl pinata ni...syok la ana berpeluang join kelas ni..colorful cantik

    ReplyDelete
  2. seronoknye. never tried this before.

    ReplyDelete
  3. Lama jugak tu dua jam, memang menguji kesabaran miza tak mampu kot sebab tangan tak berseni

    ReplyDelete
  4. seronoknya<jemput singgah ke laman http://www.pokucu.com/ , sekian terima kasih ...

    ReplyDelete
  5. wahhh, selalu tgk benda ni dalam movie :)

    ReplyDelete
  6. baru tahu pasal pinata nih, sebelum ni dah pernah tahu dan tak pernah tengok juga rasanya. tapi bestlah dapat join kelas macam ni, dapat juga cungkil bakat terpendam dalam diri kan.

    ReplyDelete
  7. yelah, selalu tengok dalam movie je, tapi pinata group kak ana buat comel je..

    ReplyDelete
  8. Ohhh... baru tau pinata tu apa. Gitu pulak gayanya ye.
    Bab bab gini rasanya hakak mmg tak berapa nak minat Ana hihi...

    ReplyDelete
  9. baru tahu pasal pinata ni...masa tengok tajuk lina ingatkan makanan tau haha

    ReplyDelete
  10. first time busyra tngok pinata ni.. hehe. btw tak nampak sngt pinata tu kenapa lg comel tngok budak bju belang2 hijau tu.. hehe

    ReplyDelete
  11. Alahai comel giler pinata tu. masing2 menunjukkan kreativit. ^^

    ReplyDelete
  12. dah jadi berseni ni Ana..akk pun mmg bukan jenis tangan seni..mau hancur jadinya nanti..hehe

    ReplyDelete
  13. kemain cantik lg pinata Ana.. kalau tak tengok gambar compom ingt pinata tu makanan hahaha

    ReplyDelete
  14. Wah! bagus juga aktiviti ni ye, Strategi marketing company ni bagus untuk orang lebih tahu tentang produk mereka

    ReplyDelete
  15. Aktiviti yang ohsem.. Baru tau Pinata tu apa..

    ReplyDelete
  16. Kalau bosan-bosan atau stress, boleh layan Pinata ni.. cantik.. tapi kalau Auni, sambil buat sambil tertido.. haha

    ReplyDelete
  17. Menarik.. Kak Sue memang suka dan minat kerja tangan macam nie Ana..

    ReplyDelete
  18. Best juga dpt neluahkan kreativiti mcm ni

    ReplyDelete
  19. Ini asalnya budaya mexico

    dah sampai sini pula ya

    ReplyDelete
  20. comel2 dan meriah kelarpinata ni. ikut kreatif kita juga kan =)

    ReplyDelete
  21. Persoalan kat sini berjayakah Syafi memecahkan Pinata itu? Hehe

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤