Pekena Kareem Pasembur Rojak di Lebuh Union, Pulau Pinang - Ana Suhana

Feb 4, 2018

Pekena Kareem Pasembur Rojak di Lebuh Union, Pulau Pinang


Pekena Kareem Pasembur Rojak di Pulau Pinang | Assalamualaikum. Alhamdulillah semalam Ana baru dari Pulau Pinang. Lama sungguh tak ke sini. Last pergi  4 tahun lepas. Kali ni Ana ke Pulau Pinang sebagai trip hadiah harijadi Ana dan Syafi. Cewah. Kami kongsi bulan yang sama. Patut lah perangai lebih kurang sama. Hehe. Orang kata kalau ke Pulau Pinang tak sah tak pekena pasembur. Kali ni Ana Pekena Kareem Pasembur Rojak di Lebuh Union, Pulau Pinang. 
Kareem Pasembur Rojak, Lebuh Union
Kareem Pasembur Rojak, Lebuh Union
Pekena Kareem Pasembur Rojak di Lebuh Union,  Pulau Pinang

Mesti korang tanya kenapa tak pekena pasembur di Padang Kota kan sebab pasembur memang femes dekat sini. Ana memang plan nak makan pasembur dekat Padang Kota ni tapi ramai yang kata mahal. Lagi-lagi kalau tau kita orang luar. In fact orang Penang tak beli pun kat Padang Kota ni. Eh betul ke? Ana dengar je orang kata. Lagipun Ana dah pernah makan pasembur dekat Padang Kota ni masa trip 2014 yang lepas. So kali ni kita try dekat tempat lain pula.

Ana tau pasal Kareem Pasembur Rojak ni melalui officemate En Suami. Dia kata orang tempatan suka beli dekat Kareem ni. Ana pun terus ajak En Suami ke sini sebab keinginan nak pekena pasembur meluap-luap kononnya. Senang je nak ke sini bila guna Waze. Tapi problem dia tempat parking susah. Maklum lah Kareem Pasembur Rojak ni depan Maybank jadi faham-faham lah sibuk mana jalan ni kan. Tapi jangan risau ada je parking bertingkat bersebelah Maybank ni. Harga parking pun murah.
Kareem Pasembur Rojak, Lebuh Union
Kareem Pasembur Rojak, Lebuh Union
Kareem Pasembur Rojak ni sebenarnya hanya gerai kecil je tau korang. Tempat dia pun terhad je. Tapi masa Ana ke sini banyak je tempat kosong. Maybe lepas lunch hour kan ramai dah masuk pejabat semula. Bahan-bahan pasembur tu tak banyak pun tapi lebih dari cukup. Bukan nak makan banyak pun. Tentang harga jangan risau, korang boleh rujuk papan harga yang ada. Kalau takut mahal, korang boleh pilih set menu yang  ada. Samada nak set RM6 atau RM12. Ok sangat kan?? Tapi Ana pilih sendiri apa yang Ana nak.
Kareem Pasembur Rojak, Lebuh Union
Kareem Pasembur Rojak, Lebuh Union
Taraaaa... Ni pasembur yang Ana dan En Suami pilih. Rasanya masa pilih sikit je kot. Bila dah potong dan tambah sayur jadi selambak macam ni. No wonder kalau terlebih sikit amik boleh menggunung dan harga pun melangit. Hehe. Kami bertiga tercengang jap tengok pasembur yang banyak ni. Larat ke nak habis?? Jeng jeng jeng...
Kareem Pasembur Rojak, Lebuh Union
Kareem Pasembur Rojak, Lebuh Union
Sebab perut lapar sangat sebab baru balik dari Bukit Bendera ( 4 jam kot berjalan), Ana tak tunggu apa lagi dah. Terus suap satu persatu pasembur tu. Kuah dia sedap dan tak pedas pun tapi Syafi still tak leh nak hadam. Makan kami berdua kena marathon habiskan semua tu. Memang non-stop makan. Tak pandang kiri kanan pun. Hehe. Tapi still perasan ramai juga yang singgah beli pasembur ni. Kebanyakan hanya tapau je.

Antara isi pasembur yang Ana amik tu ada fish cake, fish ball, telur goreng, tauhu bakar, udang, sotong, kentang, tauhu keping, cucur dan sayur.  Banyak pula rasa bila menaip. Masa pilih tak pula rasa macam ni. Hehe. Alhamdulillah walau segunung pasembur tu kami berdua berjaya dengan jayanya. Takde pembaziran di situ. Good job!!
Kareem Pasembur Rojak, Lebuh Union
Kareem Pasembur Rojak, Lebuh Union
So wishlist nak makan pasembur pun dah tertunai. Tersenyum kekenyangan Ana sepanjang dalam kereta. Takde lah alasan nak kempunan bagai lepas ni. Oh ya sepinggan pasembur yang Ana amik tadi harga dia ialah RM25. Mahal tak?? Ana rasa ok sangat dengan apa yang Ana amik tu. At first Ana bajet dalam RM30-40 sebab ada udang dan sotong.  Bila kena RM25 semua, bangga kejap dengan diri sendiri. Hehe. 

Korang kalau nak try Kareem Pasembur Rojak ni korang waze je tau. Nanti keluar lah nama Kareem Pasembur Rojak ni dekat screen hp tu. Dah try jangan lupa bagitau Ana ok ke tak ye pasemboq dekat sini. Bye.

Waktu Operasi :
11 pagi - 7  petang
(Isnin - Sabtu) 

Alamat :
7, Lebuh Union 
Georgetown
10200 Georgetown
Pulau Pinang



34 comments:

  1. sedapnya, cik timm ritu try pun dekat pdang kota..
    boleh try tempat lain pulak..

    ReplyDelete
  2. Fuh puas makan tu kak..bila dah dipotong-potong jadi banyak ye..alhamdulillah..Pasembur ni yang main peranan kuah dia kan Kak Ana...kalau kuahnya sedap...memang ngam sangat2...

    ReplyDelete
  3. Penang ini umpama 'lokasi lubuk pasembor' memang pelbagai rasa untuk menikmati rasa enak pasembor sekitar negeri ini.

    ReplyDelete
  4. Amboiii betl betul sedap tu Ana..licin nampak pinggan tu.hahaha

    ReplyDelete
  5. aida pernah pekena pasembur di penang.
    kat mana ntah tempatnya. lupa, ana.
    few years back, kursus. nice. sedap. nyaman...
    ala-ala rojak kan.
    tgk gambo ana tu, confirm sedap. licin!!! :)

    ReplyDelete
  6. Thanks share tempat ni Ana. memang selalu pergi Padang Kota je. rindunya Penang...

    ReplyDelete
  7. wow nampak macam sedap je, eh dah la tengok waktu petang macam ni terasa lapar pula perut ni.. yummmm ! jauh pula kita nak ke penang

    ReplyDelete
  8. why penang ! jauh nye. nampak macam sedap je rojak tu, esok hari ada rasa nak ke kedah i try to singgah penang hahaha

    ReplyDelete
  9. sedapnyer ana....lina suka giler rojak pasembor ni...ermmm...melting giler ni hihi

    ReplyDelete
  10. Lamanya tak pekena pasembur rojak tu.. mmg sedap. Klu ke penang nanti mmg akan singgah.. best! :)

    ReplyDelete
  11. Sedapnya Ana.. Kak Sue pi Penang hari tu makan kat Padang Kota, lain kali boleh singgah sini pulak..

    ReplyDelete
  12. Mesti sedap ni kan... klu kak lak klu g Penang tak miss gerai nasi padang yg kat kedai kopi Cina International Hotel tu... ikan belah belakang dia jd rebutan .. cuba try..

    ReplyDelete
  13. Woohoo sedapnya. Kalau ke Penang boleh try ni

    ReplyDelete
  14. Mak aiii...licin ha...ini lagi kejam...alaaaa...lama x makan pasemboq ni...

    ReplyDelete
  15. Ya Allah kak, onie rindu gila dengan Penang. Rasa macam nak pergi sekarang je Penang. Rindu makanan belah sana.

    ReplyDelete
  16. Perghhh pesembur ni nampak mengancam betul,,, terliur sudah huhuh

    ReplyDelete
  17. Kalau dekat penang wajib try pasembok ataupun rojak! memang marbelasss!

    ReplyDelete
  18. Sedap sangat ke lapaq sangat tu huhuhu licin taka bak kata orang nogori. Mrs. A last gi penang tiga ke 4 tahun lepas kot

    ReplyDelete
  19. Lamanya tak makan pasembuq. Dulu last masa Matrikulasi kat Kepala Batas sampai muak makan pasembur. La ni rindu la sb tak pernag pi dah Penang. Mengidam terus dibuatnnya.

    ReplyDelete
  20. nampak sedap tu ...hihi salam singgah sini^^ done follow you...

    ReplyDelete
  21. lama x makan pasembur ni. teringin sangat dah ni. huhu

    ReplyDelete
  22. sedapnyaaaaaaaaaaaa ..aritu mkn jgk anak sedara order...hehehe

    sama la kita..baru blk dr penang jgk mlm td.. hihi

    ReplyDelete
  23. kalau dah mai penang tak pekena pasemboq memang tak sah kannn.. tapi tudia la, masa pilih memang tak hengat punya.. selalu macam tu. Tapi mujur kuah sedap so abis jugak la sepinggan.. hehe..

    ReplyDelete
  24. Kita pun kalau datang Penang memang singgh sini dan makan pasembur kat sini semua sedap2 belakar tapi harga sekarang boleh tahan hehehehe...

    ReplyDelete
  25. Fuhhh sedapnyaa! Dekat area Penang memang banyak pasemboq yang sedap sedap :)

    ReplyDelete
  26. xpernah ag rasa yg pure dari penang.

    ReplyDelete
  27. sedapnya..!! CT ni nama dok Penang tapi tahap malas nak mencari tu haih..

    ReplyDelete
  28. Memang sedap lah, i like the cucur udang and usually i ask for kuah and cili lebih.

    ReplyDelete
  29. wah adi ingin kembali ke pinang untuk menikmati roajk ini

    ReplyDelete
  30. Memang this my fav...omg damn miss this but then... CNY pergi penang mesti jam gila!

    ReplyDelete
  31. lamanya tak makan pasemboqqq.. hehe. sedap!

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤