Bercuti di Pulau Pinang

Assalamualaikum..



Raya tahun nie kami sekeluarga makan angin di Pulau Pinang. Saja bawa mak ayah jalan-jalan tengok tempat orang. Last kami pergi sini 17 tahun lepas.

Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah..Jambatan ke-2 PP..


Bila pergi time raya nie memang susah nak cari hotel..puas semua hotel kami call semua penuh.. last2 booking ikut Agoda.com dapat la check in di The Continental Penang.. Ok la dari takde kan.. Hotel pun just untuk mandi dan tido jer.. Total 3 hari 2 malam untuk 2 bilik double deluxe ialah RM722.. boleh masuk 8 orang.. breakast pun untuk 8 orang.. so far ok la hotel nie cuma tak bestnye time kami stay tengah ada construction dari pkl 10 pagi - 5 petang.. tapi tempoh construction tue kami keluar jalan2..so tak la terasa sangat..












Pemandangan dari bilik hotel..

 



Sampai kat P.Pinang nie je dah pukul 2 lebih.. terus check in, solat, rehat kejap then pergi cari makan.. tempat makan 1st yang kami nampak ialah nasi kandar line clear.. dah excited nie nak makan kat situ.. cari la tempat parking, then nampak tempat parking line clear katanya.. terus la masuk.. tapi tak ramai pun kereta yang parking kat situ.. so suruh la En Hubby dan adik pergi ushar line kot2 tutup kan.. nasib kami baik sebab buka cumanya drg kata tempat tue tak berapa selesa.. especially bila ada baby.. plus dengan enviroment yang tak menyenangkan.. berbau dan lantai kotor.. terus cancel.. tau tau la camne boleh femes tempat nie..

Puas pusing kami makan kat kedai mamak jer.. Then kami jalan ke Padang Kota Lama.. nak beli pasembur dekat medan makan kat situ..dapat la gak tapau sebabnya masing2 masih kenyang lagi..



Berlatar belakangkan padang kota lama..




Amik angin tepi laut..











Beli pasembur kat sini je.. Rasa dia ok la.. Kuah manis je lebih..


Keesokan harinya pagi2 kami dah gerak ke Bukit Bendera.. banyak review kata kena dtg awal untuk elak beratur panjang.. kami sampai Bukit Bendera dalam pukul 9 lebih.. orang masih tak ramai.. plus kami pergi hari Isnin so tak yah beratur panjang.. Tiket train RM8 seorang provided kita kena tunjuk MyKad.. Kalau tak harga ikut caj pelancong iaitu RM30 seorang..


Entrance dari tempat parking..









Tunggu turn naik train..time nie sgt geram dgn foreigner yang tak faham cara nak beratur..




Dalam train..selesa sangat..Syafi plg excited..





Buggy service.. RM30/buggy.. Mak tak larat nak berjalan..

Keretapi pertama di Penang..
Kunci cinta..Ala2 kat Korea u olls...


Aktiviti bergambar dengan parrots.. gambar kenangan..RM10 sekali ngan print sekeping gambar..jadi la..



Aktiviti seterusnya kami jalan2 ke Artstreet yang femes amos tue..tapi i tell u, nak pergi sini better naik motor atau sewa basikal..sebab senang nak stop dari satu mural ke mural yang lain yang berlainan bangunan...macam kami kena naik kereta sebab ada baby, so susah nak parking kereta.. jalan dah la sempit plus parking semua penuh..Yang nie je la sempat kami bergambar di Artstreet tue..


















Lepas berpusing2 di Artstreet kami terus ke Batu Feringgi..nak bagi syafi rasa air laut.. Macam2 aktiviti di sediakan..antaranya parasailing ( RM80/individu atau RM150/duet), banana boat, jet ski, long boat etc.. So tepuk dada seluk poket..pilih mana je yang nak..memandangkan dah sampai sini, kami tak berniat nak bermandi manda..so kami decide naik long boat..bagi mak dan adik2 rasa naik bot..30 minit RM150..satu boat boleh muat 10 orang..pemandu bot bawa ronda pesisir pantai..tapi rasa lebih dari 30 minit kami dalam bot tue..pemandu pun friendly..puas hati..













Nampak tue muka cik Esah happy jer..

Asal monyok  jer dak debek... 
























Lepas tour pantai, terus balik bilik sebab nak maghrib dah.. malam tue makan ikan bakar kat tepi laut kat Bayan Lepas.. Esoknya sebelum balik KL,kami singgah dulu kedai jeruk Pak Ali untuk ole2 dan fridge magnet ..

Balik guna jambatan pertama plak...;)


Ana Suhana

‪Life comes with both happiness and sadness. Learn to be patient when sad and grateful when happy. He will reward you and elevate your status

2 comments:

  1. hi sis.. ulasan legkap.. pic pn cntik.. very nice review

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Iris. Semoga bermanfaat buat semua.

      Delete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤