Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare - Ana Suhana

May 9, 2019

Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare


Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare l Assalamualaikum. Nak dekat raya ni mesti ramai dah start jaga kulit muka kan. Al-maklumlah raya nanti nak jumpa ramai sedara-mara semua kan. Nak lah kelihatan sempurna from top to toe gitchuw. Tapi bagi korang yang mempunyai masalah kulit berjerawat, Ana nak recommend korang untuk Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare.
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare

Bagaimana Tera Skincare boleh atasi masalah kulit berjerawat?? Mesti korang tertanya-tanya kan. Kalau korang nak tau, produk Tera Skincare dapat membantu masalah kulit korang tu melalui proses pengelupasan (peeling) yang efektif dan selamat.

Bagi yang tak tahu, proses pengelupasan kulit sangat penting kerana melalui proses tu, lapisan kulit mati yang sentiasa terhasil setiap minit akan dibuang bagi mengelakkan daripada berlakunya pori tersumbat.

Mengikut kajian, dianggarkan sebanyak 1 juta sel kulit terhasil setiap minit atau bersamaan dengan 5 bilion sel setiap hari. Namun aktiviti-aktiviti seharian seperti terdedah lama kepada sinar UV atau pun penggunaan produk penjagaan kulit yang mengandungi bahan-bahan kimia akan menyebabkan sel-sel kulit mati terbentuk. Kesannya kulit muka kita kelihatan kusam dan tak bermaya dan akhirnya masalah seperti jerawat, jeragat, blackhead dan whiteheads akan wujud.
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Sebab tu penting nya proses pengelupasan dalam rutin penjagaan kulit seharian kita. Antara kebaikan proses pengelupasan ni ialah :

✔️ Kulit segar, bersih dan mulus
✔️ Meningkatkan pembentukan semula kolagen
✔️ Kurangkan jerawat/parut jerawat
✔️ Kurangkan jeragat/pigmentasi kulit
✔️ Kurangkan kedutan/garis halus
✔️ Kurangkan kesan parut luka/ bedah
✔️ Seimbangkan ton warna kulit
✔️ Kecilkan liang pori-pori
✔️ Mengawal blackheads & whiteheads.


Ada 3 jenis pengelupasan yang korang perlu tahu :

1. Pengelupasan luar

Proses pengelupasan ini adalah yang paling ringan daripada proses pengelupasan secara kimia. Ianya sesuai digunakan untuk semua jenis kulit.

Pengelupasan luar biasanya digunakan untuk memperbaiki penampilan perubahan pigmen di kulit, bekas jerawat, kerosakan ringan akibat matahari atau kedutan halus.

Kekurangan proses pengelupasan luar ini ialah ianya hanya boleh mengurangkan tapi tak boleh menghilangkan kesan kerosakan akibat matahari dan tanda-tanda penuaan. Dan kesan perubahan adalah minimum.

2. Pengelupasan medium

Proses pengelupasan medium mampu menembusi kulit lebih dalam daripada pengelupasan luaran dan akan menyebabkan luka terbakar level dua pada kulit.

Pengelupasan medium biasanya digunakan untuk memperbaiki kedutan tahap halus hingga tahap sedang, kerosakan wajah akibat sinaran matahari serta perubahan pigmen. Rawatan susulan sangat diperlukan untuk proses ini yang memakan masa sehingga 6 bulan untuk mendapatkan kesan yang terbaik.

3. Pengelupasan dalam

Proses pengelupasan dalam mampu menembusi beberapa lapisan kulit dan menyebabkan luka terbakar level dua pada kulit. Pengelupasan ini biasanya dilakukan sekali seumur hidup.

Pengelupasan dalam digunakan untuk meperbaiki beberapa kedutan, kerosakan akibat sinar matahari dalam jangka waktu lama, perubahan pigmen, luka dan pertumbuhan kulit.

Namun tak semua orang boleh melakukan pengelupasan dalam terutama pada mereka yang mempunyai kulit jenis yang gelap. Ini kerana kesannya akan menyebabkan kulit berbelang-belang. Korang nak ke???

Proses Pengelupasan Yang Selamat Dengan Tera Skincare 

Macam mana nak tau proses pengelupasan itu selamat? Senang je. Korang kena tengok bahan-bahan yang digunakan. Antara bahan-bahan pengelupasan yang selalu digunakan dan tidak berbahaya adalah seperti Glycolic Acid(AHA), Salicylic Acid (BHA), Kojic, Lactic Acid, Resorcinol dan TCA (Trichloracetic Acid).
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Dan produk Tera Skincare antara produk penjagaan kulit yang menggunakan bahan-bahan di atas bagi membantu korang mengatasi masalah kulit melalui proses pengelupasan (peeling) dengan cara yang efektif dan selamat. Jom tengok step guna set Tera Skincare ni.

1. Basuh Muka dengan Carrot Soap
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Langkah asas untuk dapatkan muka yang bersih adalah dengan membersihkan muka menggunakan pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit kita. Dan Carrot Soap Tera Skincare adalah sabun yang sesuai digunakan oleh semua jenis kulit

Carrot soap bukan saja berfungsi untuk membersihkan muka hingga ke dalam kukit malah mampu mencerahkan kulit, mengecilkan pori, melambatkan penuaan kulit, memberi kesan anjal pada kulit wajah dan mengekalkan kelembapan wajah.

Bahan-bahan : Carrot, Daucus Carota & Gycerin.

2. Spray Soft  Pearl Peeling Toner
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Lepas basuh muka, step yang kita wajib buat ialah apply toner. Penggunaan toner sangat penting kerana ianya mamapu membersihkan saki baki kotoran yang tertinggal di muka kita. Nak guna Soft Pearl Peeling Toner ni, korang boleh spray direct dekat muka kemudian dap dap kan untuk toner tu meresap ke dalam muka atau spray di facial cotton sebelum apply ke muka.

Soft  Pearl Peeling Toner ni berfungsi untuk menanggalkan kulit mati, merangsang pertumbuhan kulit baru secara semulajadi dan meratakan tona kulit.

Bahan-bahan : Aqua, Arbutin & Allatoin.

3 . Sapu Flawless Day Cream
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Last sekali, jangan lupa sebelum keluar rumah korang sapu muka dulu dengan Flawless Day Cream ni. Selain dari SPF30 yang mampu melindungi kulit dari bahaya sinar UV, krim ni juga boleh menegangkan kulit serta mencegah kulit dari kering dan berminyak. Nak jadikan makeup base untuk effect flawless pun boleh tau.

Bahan-bahan : Cera Alba, Carrot & Paraffinum Liquidum

4. Sapu Stardust Night Cream
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Untuk sebelah malam pula, sebelum tidur pastikan korang apply Stardust Night Cream dulu. Jangan lupa tau sebabnya waktu tidur lah sel-sel badan kita akan mula bekerja. Jadi pemakaian krim yang bersesuain mampu menjadikan kulit muka lebih sihat dan cantik.

Antara fungsi Stardust Night Cream ni ialah ianya mampu mencerahkan dan memutihkan kulit, memudarkan jeragat, menghapuskan jerawat, merawat kulit wajah dari dalam, mengecilkan pori, melicinkan & menegangkan kulit serta bertindak sebagai anti penuaan.

Bahan-bahan : Glycerin, Arbutin & Aqua

Nak tengok video step by step macam mana Ana guna produk Tera Skincare ni korang boleh tengok dekat video di bawah ni :

Ni pula Ana tunjuk antara testimoni mereka yang dah berjaya dapatkan kulit yang cantik dan sihat menggunakan produk Tera Skincare. Korang boleh nampak perbezaan sebelum kan? Memang flawless, cerah dan cantik kulit jadinya. Yang best kesan jerawat,  jeragat, parut semua hilang!!
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Atasi Masalah Kulit Berjerawat Dengan Tera Skincare
Cara Membeli Produk Tera Skincare

Bagi yang berminat untuk dapatkan produk Tera Skincare ni atau nak maklumat lanjut tentang produk-produk tersebut,  korang boleh follow instagram Tera Skincare atau whatsApp terus ke nombor  016 963 344. 

21 comments:

  1. Wah nampak berkesan yer
    Sesiapa ada jerawat tu boleh cuba

    ReplyDelete
  2. Cantiknya packaging dia.. boleh dijadikan hadiah ini..

    ReplyDelete
  3. Cantik packaging dia Ana, Kak Sue macam tertarik dengan sabun muka Carrot tu.. lain dari yang lain..

    ReplyDelete
  4. nice packagingnya...kulit kalo berjerawat sure susah hati seorang yg bernama PEREMPUAN kn

    ReplyDelete
  5. wow tengok feedback dr customer mmg nampak nau kesannya..terus glowing..ish nak jugak try

    ReplyDelete
  6. Comelnya tgk packaging skincare ni.. Sabun carrot ke tu? Skin ok tk guna?

    ReplyDelete
  7. Hey comelnya kotak! First time tgk sabun lobak merah

    ReplyDelete
  8. first things first, why is the packaging so so cute!!!!!!!

    ReplyDelete
  9. Pakaging dia menarik la na....cuteness overloadddd

    ReplyDelete
  10. Carrot soap tu.. Comelnya.. Packaging dia nice teruk 😍

    ReplyDelete
  11. Nampak menarik kak dengan warnanya yang cute je.

    ReplyDelete
  12. kiut packaging dia..ni perempuan suka la warna mcm ni..eh carrot soap..wah firstime nampak..

    ReplyDelete
  13. Cantik packaging dia, kiut sangat..

    ReplyDelete
  14. Wahhh... Patutlah makin comel Kak Ana.. Pakai Tera Skincare rupanya

    ReplyDelete
  15. Asal comel sangat packaging dia. Hehe

    ReplyDelete
  16. Tera skincare? first time emi dengar ni. Sebelum ni tak tahu pun

    ReplyDelete
  17. Thanks for sharing your review, this brand is new to me. I will check it out yo.

    ReplyDelete
  18. First time dengar pasal tera skincare ni. Macam bagus je

    ReplyDelete
  19. wah bagus ni akak tetiba naik jerawat plak ni

    ReplyDelete
  20. Cam best jerk skincare ni.. leh cuba ni..

    ReplyDelete
  21. Bahan dia dari carrot la ye.. Macam pestime tengok buat guna carrot. Hehe
    Bestnya kalau pakai memang dapat atasi masalah kulit.

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤