Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung - Ana Suhana

Mar 13, 2019

Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung


Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung l Assalamualaikum. Cerita jalan-jalan di Thailand rupanya tak habis lagi rupanya. Padahal banyak je boleh cerita dekat blog ni. Hehe. Moh ler baca sambungan Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung kali ni.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung

Lepas bertolak balik dari Bangkok, kitorang singgah tidur kejap di wilayah Phatthalung. Lama wei kalau nak straight dari Bangkok ke Hat Yai. Boleh bengkok pada dibuatnya. Lepas dapat tidur sekejap kitorang sambung perjalanan ke Thale Noi Phatthalung ni. Tapi sebelum tu singgah breakfast kejap dekat RnR yang ada dekat sini. Ana beli instant food yang ada dekat 7E je. 7E dekat di wilayah selatan Thailand ni banyak halal food kalau nak compare dengan 7E di Bangkok.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Makan burger dan sosej sambil menikmati pemandangan berkabus. Masa ni dalam pukul 7-8 pagi macam tu.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Selesai makan moh kita sambung perjalanan. Destinasi pertama kitorang pagi tu ialah di Thale Noi Waterbird Park.

Thale Noi merupakan kawasan paya yang mempunyai tasik air tawar terbesar di selatan Thailand. Kawasan sekuas 450km persegi ni terkenal sebagai habitat lebih daripada 180 spesis burung dan tumbuhan dan diklasifikasikan sebagai Kawasan Tanpa Pemburuan yang dilindungi oleh Jabatan Perhutanan Thailand.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phattalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kalau korang nak tau, rumah yang ada dalam gambar dekat bawah ni merupakan rumah hinggap untuk burung-burung yang migrasi setiap tahun sekitar bulan November - Mac. Dan ada antara burung-burung tu yang terbang dari Siberia. Jauh kan??? Kalau korang perasan dekat bumbung rumah tu pun beberapa ekor burung yang sedang hinggap.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phattalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phattalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Dan sepanjang jalan ke sini korang akan nampak gambar jenis-jenis burung yang ada di kawasan ni di tiang-tiang di tepi jalan. Memang menarik.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung

Baca juga : Maeklong Railway market & Damnoen Saduak Floating Market

Dari Thale Noi Waterbird Park, kitorang terus ke tasik Thale Noi. Dalam 10 minit perjalanan macan tu. Dekar tasik ni Ana nak merasa naik bot sambil menyulusuri tasik yang penuh dengan bunga teratai.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phattalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Tapi sayangnya musim teratai adalah pada bulan Februari - Mac. Huhu. Adalah beberapa kuntum bunga teratai yang mekar. Ok lah kan dari takde.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Masa naik bot ni memang tak pakai life jacket pun. Budak-budak je dia bagi pakai. Tapi kalau korang risau, boleh je nak pakai sebab life jacket memang disediakan dekat depan bot tu. So far tasik dia tenang je takde berombak semua.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kitorang naik bot ni selama 1 jam ok. Dari tasik yang tenang ni dia bawa sampai lah ke pinggir laut. Kalau korang nak tau tasik ni berdekatan dengan laut.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Masa Ana naik ni matahari dah terpacak atas kepala. Topi lupa nak bawa pulak. Tapi jangan risau sebab bot ni dah siap kan untuk korang topi. Pilih je yang mana korang nak. Hehe.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Korang kalau bercuti ke Thailand singgah lah dekat wilayah Phattalung ni. Nak naik bot ni murah je. Hanya 460bath satu bot. Satu bot boleh naik max 7 orang. Sejam dia bawa korang ronda.

Masa on the way nak balik tu Ana nampak sekelompok burung atas tasik. Bila bot lalu semua berterbangan. Indah sangat pemandangan tu.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phattalung ni merupakan salah satu pengalaman yang best bagi Ana untuk trip kali ni sebab korang tak jumpa dekat Malaysia macam ni. Next time kalau ada rezeki nak datang masa bunga teratai tengah kembang mekar. Mesti cantik kan :)





17 comments:

  1. menarik sungguh nie..

    suatu hari nanti in shaa Allah akan pergi...

    teringin nak mengembara dengan keluarga

    ReplyDelete
  2. Wah, kalau teratai tu fully bloom, mesti lagi cantik :D

    ReplyDelete
  3. cantik pokok teratai ni. klu zie fikir lain dah. takut ada anaconda ke kat bawah tu hahaha.. memng kelaut fikir bahaha

    ReplyDelete
  4. wah bestla ana dpt ke thailand..gamba cantik2...kena menabung la ni nak ke sini nanti..hihi

    ReplyDelete
  5. Husband marsha baru balik last week meeting border & sempat kesini...waa....nak kena masuk wishlist ni

    ReplyDelete
  6. waa seronoknya teringin nak pegi plak

    ReplyDelete
  7. menarik betul kembara Ana ke Thailand ni.
    banyak tempat yang tak pernah dengar orang Malaysia bercerita

    ReplyDelete
  8. Cantik kawasan ni, boleh save sesiap. Kalau nk ke Thailand dh boleh tahu tpt mana nk pergi

    ReplyDelete
  9. wahhh.. menarik.. bila tgk rumah tu teringat cerita hantu thailand. hehe

    ReplyDelete
  10. Naik bot kat tasik ada teratai tu...menarik la kak..sungguh.Seronoknya.Jeles acik PC dengan Syafi.

    ReplyDelete
  11. Cantiknya bunga teratai..tenang je view dia..

    ReplyDelete
  12. Seronok nya dpt naik bot tu bestnya.syafi enjoy sgt nmpk gayanya. Fav la tgk bunga2 teratai terapung tu. Port yg lain dari lain utk dikunjungi kan

    ReplyDelete
  13. Cantiklah gambar boat dengan teratai tu...kalau musim teratai sure lagi cantikkan Ana. Si kecik tu suka bukan main dapat jalan,, muka dahlah sama dgn daddy hihi
    Tu yg leceh tu kan, nak pergi tempat orang, tak boleh enjoy makan

    ReplyDelete
  14. Usih menarik.. Cantik betul.. Saujana mata memandang..

    ReplyDelete
  15. Menariknyaaa kak Ana. Gambar pun cantik2 😍

    ReplyDelete
  16. itu semua teratai yang tak layuuu di tasik madu. cantiknya..!!! hehe..

    ReplyDelete
  17. Cantik permandangan.. tp suspen juga naik bot panjang ramai2 mcm tu. Rasa mcm rapat sgt kat air hehee. Pengalaman yg menarik :)

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤