Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan - Ana Suhana

Jan 24, 2019

Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan


Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan | Assalamualaikum. Hi korang. Tak sah kan kalau dah nginap di satu-satu hotel tu kalau tak merasa makanan yang disajikan kan. Memandangkan weekend staycation kali ni Ana fokus pada hotel itu sendiri, termasuk lah menu-menu yang disediakan, so kali ni Ana nak share dengan korang tentang Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan pula.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan

Bila Ana share entri Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation ni dekat FB, ramai kawan-kawan yang komen kata yang makanan dekat Bangi Resort Hotel ni antara yang terbaik. And I agree with them sebabnya Ana dah pernah makan dekat sini masa attend Ramadhan Buffet Review tahun lepas. Undeniable yang kesemua makanan yang dihidang memang sedap. Seriously!!

Cuma untuk percubaan kali ke-2 ni agak istimewa sebab Ana berpeluang untuk mencuba 4 kali sesi makan di 3 dari 5 buah restoran yang ada di Bangi Resort Hotel ni. Baru jalan-jalan cari makan orang kata. FYI, 5 buah restoran yang ada di sini ialah :
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
So now jom kita tengok apa yang Ana sempat cuba masa menginap di Bangi Resort Hotel tempoh hari.

Kazumi Japanese Cuisine
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail 
Alang-alang dah bercuti ala ala 5-Star Weekend Staycation ni kan, why not tukar selera kepada makanan Jepun pula. Dengar kata Kazumi Bento antara menu yang popular sekaligus menjadi signature menu yang wajib cuba.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Ni lah dia set Kazumi Bento - RM69++ yang Ana cakapkan tadi. Menarik, kemas dan cantik kan presentation bento dia. Lagi-lagi dengan bekas bento yang berwarna merah dan  suasana kontemporari Jepun dalam restoran ni, memang menaikkan lagi selera makan. Membuak-buak rasa tak sabar nak makan. Hehe. Sedap ke idok?
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Haruslah sedap giler korang. Tak toleh kiri kanan dah bila makan tu. Baik dari menu tempura sampai lah ke chicken teppayanki dan saba teriyaki. Tak terkata sedapnya.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Tengok gaya si kecik tu makan pun dah tau kan. Bayangkan En suami yang tak reti makan bento pun puji sedap. Dok terangguk-angguk kepala tanda sedap. Ana lagi lah suka. Memang favorite kita makanan Jepun ni kan.

Seriously memang berbaloi makan dekat Japanese Kazumi Cuisine ni. Semua makanan yang dihidang sedap dan service pula terbaik. No wonder banyak review kata makanan Jepun dekat sini antara yang wajib untuk dicuba.

 Harmoni Restaurant
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Menu seterusnya yang Ana cuba di Bangi Resort Hotel ialah dimsum buffet - menu masakan Cina di Harmoni Restaurant.

Memang favorite kitorang lah dimsum ni kan. Lagi-lagi kalau dimsum tu homemade dan dibuat segar setiap hari seperti di Harmoni Restaurant ni. Ada dimsum yang jenis steam dan juga fried. Tapi memang dimsum dekat sini antara yang terbaik. Terasa semua bahan-bahan yang digunakan dalam tu. Memang puas hati.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Eh kenyang ke makan dimsum je? Haruslah kenyang u olls. Apa kes makan dekat hotel 5 bintang kalau tak kenyang kan. Kalau korang nak tau, nama je dimsum buffet tapi korang bukan hanya disajikan dengan dimsum semata tau.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Menu sampingan seperti nasi goreng, chiong fun, wok fried vegetable, dessert dan banyak lagi turut dihidangkan bersama. Memang kenyang teruk korang lepas tu.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Harga untuk dimsum buffet lunch ni ialah RM55++ (dewasa) / RM27.50++ (kanak-kanak) bermula hari Isnin - Sabtu manakala RM65++ (dewasa) / RM37.50++ (kanak-kanak) untuk hari Ahad. Kalau korang nak makan ala carte pun boleh sebab ada lebih dari 30 pilihan dimsum untuk dipilih. Tapi dibuka pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum sahaja.

Funtasia Restaurant
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel :5-Star Halal Food Trail
Untuk breakfast dan lunch hari ke-2, Ana makan di Funtasia Restaurant. Dekat sini paling syok makan sebab banyak sangat pilihan baik untuk menu breakfast atau lunch.

Menu brekafast merupakan gabungan menu tempatan dan juga American. Antara menu tempatan yang dihidang ialah nasi kerabu,  roti canai, mee goreng dan lauk pauk yang pelbagai.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Manakala untuk menu American ada pelbagai cereal, pastries, eggs, salad, beef and chicken slice, sausage dan banyak lagi.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Untuk menu lunch pulak, yang ni paling Ana suka. Sebabnya menu lunch untuk hari Ahad sangat istimewa sebab menghidangkan hampir 80 menu masakan tempatan, Jepun dan Barat. Tapi dalam banyak-banyak pilihan tu, Ana fokus pada menu Jepun yang ada.

Bila dah kata makanan Jepun, tak sah kalau takde sushi kan. Nampak je sushi, Ana dengan Syafi dah tak pandang menu lain. Sampai bertambah-tambah kot kitorang makan. Tak cukup dengan sushi, kitorang tambah makan tempura, udon dan chicken teriyaki lagi. Hehe.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Untuk korang yang sejenis tak boleh kalau tak makan nasi, jangan risau sebab terdapat pelbagai lauk pauk yang dihidang untuk dipadankan dengan nasi putih atau nasi minyak. Pilih lah lauk mana yang korang berkenan. Sedap sedap semuanya. Tak nak makan nasi, menu seperti lasagna, mee sup, salads dan banyak lagi turut disajikan.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Dalam banyak-banyak menu yang dihidang, ada satu menu signature dekat sini yang Ana wajib cuba iaitu nasi goreng 1 minit. Menarik kan nama menu ni. Setiap hari menu nasi goreng tu akan berubah. Untuk hari tu menu yang disediakan ialah Japanese Garlic Fried Rice. Serius memang sedap. Lagi sedap sebab ada rasa hangit hangit kuali tu.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Dah selesai makan makanan yang berat, masa untuk pencuci mulut pula. Ada cendol, ABC, pelbagai jenis kek dan paling wajib korang cuba ialah homemade gelato dia. Sangat lah sedap. Yang jadi favorite ramai ialah gelato coklat dan tembikai. Tapi pada hari tu hanya ada gelato vanilla dan green tea.  Tapi tu pun sedap juga. Lembut dan halus je tekstur dia. Terasa nikmat sedap gelato tu haa.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Untuk kanak-kanak pula ada ala ala candy buffet. Ada mashmallow dengan coklat cair, cupcakes, sweets and choclate dan cookies. Berkerumun kanak-kanak dekat station ni ok termasuk Syafi. Masa ni je lah mak ayah akan bagi anak-anak makan sampai puas kan. Hehe.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Macam mana? Banyakkan makanan dekat Bangi Resort Hotel ni? Dah boleh buat food trail rasanya. Yang penting semua sedap dan tak mengecewakan.

Pada yang tertanya-tanya tentang kehalalan makanan yang Ana makan especially Japanese cuisine tu, sebenarnya makanan yang disediakan di Bangi Resort Hotel ni baik di Main Kitchen, Malay Kitchen, Cold Kitchen, Pastry Kitchen, Butchery Kitchen dan Harmoni Kitchen telah disahkan halal oleh Majlis Agama Islam Selangor (MAIS). Malah Halal Committee ditubuhkan oleh pihak hotel sendiri untuk menjamin kehalalan makanan yang disajikan kepada para tetamu. So pada yang beragama Islam, korang dah tak perlu ragu-ragu dah. Makan lah sepuas hati korang. Hehe.

Ok lah tu je Ana nak share kali ni. Sorry lah spam banyak giler gambar sebab memang semua tu yang Ana makan. So pada korang yang nak cari tempat makan yang halal dan selesa dengan layanan 5 bintang tapi pada harga yang berpatutan boleh lah ke Bangi Resort Hotel ni.

Untuk maklumat lanjut korang boleh hubungi Bangi Resort Hotel seperti di bawah :


BANGI RESORT HOTEL
Off Persiaran Bandar,
43650 Bandar Baru Bangi,
Selangor, Malaysia

☎ : +603 8210 2222 / +603 8925 1111
πŸ“  : +603 8210 2888
πŸ“§ : info@bangiresorthotel.com

18 comments:

  1. puaslah makan..baru best staycation macam ni..tak payah nak keluar cari makan kat luar,sebab semua ada dalam hotel tu...

    ReplyDelete
  2. banyaknya food. puas makan macma ni.

    ReplyDelete
  3. Meriahnya buffet makanan di bangi resort ni.. Grr 😍

    ReplyDelete
  4. dapnye menu2 dihidangkan tu....dugaan ni bila tgk gmbr makanan di kala tgh puasa hehe....tringt ms mkn buffet ramadhan sedap2...

    ReplyDelete
  5. dapnya,...... best la menu kat sini

    ReplyDelete
  6. Menjadi masalah bila banyak pilihan dan yang banyak itu semuanya sedap..fuhh..memang terbaik..bento tu..berkenan sungguh..set lengkap tu kak Ana.

    ReplyDelete
  7. Meriah gila makanan dia. Kita yang tengok gambar je pun rasa kenyang.

    ReplyDelete
  8. Semua nampak sedap. Variety pun banyak. Memang confirm puas hati.

    ReplyDelete
  9. alahai. tengok bento.tu terus tak nampak yang lain πŸ˜πŸ˜πŸ˜πŸ˜‹

    ReplyDelete
  10. wow! Banyak giler menu dia. semua nak!

    ReplyDelete
  11. ohooohoi balik Bangi nak pergi ni. antara dalam list =D

    ReplyDelete
  12. sedap sangat ni oiii..lama tak makan makann jepun..alhaii..

    ReplyDelete
  13. Sedapnya Ana.. banyak pilihan kan kat sini. Kak Sue suka suasana kat sini best ja..

    ReplyDelete
  14. Fuhh.. terbuka selera tengok semua ni.. sedap. Sajian bangi resort hotel ni mmg tak pernah mengecewakan, tambahan yakin halal lagi.. best2.. yummy!

    ReplyDelete
  15. ohsemnya... macam-macam ada.. teringin pula nak cuba bento dengan dimsum tu.. nampak sangat menarik..

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤