Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam - Ana Suhana

Jan 12, 2018

Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam


Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam | Assalamualaikum. Hari ni nak buat entri santai je. Korang semua ada yang kaki pasar malam?  Macam Ana seminggu sekali mesti ke pasar malam di kawasan rumah Ana ni. Cuma lately ni tak berapa nak pergi sebab hujan je sebelah petang. Nama je pasar malam tapi Ana selalu pergi masa petang. Senang sikit sebab orang tak ramai so selesa sikit nak shopping makanan. Hehe. Kali ni Ana nak share Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam.
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam.
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam

Kalau ikut kan, setiap hari ada je pasar malam dekat area Selayang dab Batu Caves ni. Ana siap boleh hafal hari ni pasar malam dekat mana lagi. Ye lah, dah 33 tahun duduk Selayang u olls. Haruslah tahu selok belok kawasan ni kan. Hehe. Dalam banyak-banyak tu Ana suka pergi pasar malam setiap hari Khamis di Stadium Selayang. 5 minit je dari rumah. Memang sangat dekat.

Bila dah selalu pergi dah hafal juga makanan yang ada dekat sini. Biasanya Ana akan beli makanan yang sama je sebab dah tau rasa dia kan. Kebanyakan makanan tu Ana beli dari peniaga-peniaga yang dah lama berniaga di tapak-tapak pasar malam. Jom tengok apa yang selalu Ana beli. Tapi sebelum tu gambar-gambar ni Ana amik dari Google je sebab macam tak sesuai tengah berimpit beli makanan kita sibuk nak amik gambar kan.

1. Mee Goreng
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam.
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam

Ni antara makanan yang hampir setiap minggu Ana beli. Makcik ni memang dah berpuluh tahun meniaga dekat pasar malam. Selalunya makcik ni baru je start menggoreng, pelanggan dah beratur tunggu. Dekat pasar malam Stadium Selayang ni dia dapat 2 tapak so ada 4 kawah untuk masak. Selain mee goreng ada bihun goreng, mee goreng dan nasi goreng kerabu. Selalu Ana akan beli mee goreng tambah. Harga RM3 tapi berbaloi.

Baca juga : Resipi Mee Goreng Basah Mudah dan Cepat

2. Popia Basah
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam.
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam

Ni pun antara kedai yang orang akan beratur panjang. Makcik ni baru buka meja orang dah start beratur. Ada 2 3 peniaga jual popia tapi Ana paling suka makcik ni punya. Popia dia tak besar tapi kulit popia dia punya lembut. Isi popia guna sayur biasa tu je tapi sos dia sedap.  Harga popia 3 biji RM2. Ana selalu beli RM4 je.

3. Yong Tau Fu
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam

Yong tau fu ni dari bapak dia berniaga sekarang dah waris ke anak dia. Siapa yang duduk Selayang tau lah yong tau fu pakcik ni. Pun orang beratur panjang dekat kedai yong tau fu ni. Ana selalu cakap dekat bro tu nak RM10. So dia akan amikkan untuk Ana. Hasilnya tetap banyak. Kalau Ana yang amik sendiri confirm lebih dari RM10. Haha. Nak jimat minta je bro tu amikkan. Kuah yong tau fu dia Ana suka.  Manis-manis pedas. Ingat lagi masa belajar dekat Melaka dulu, frust setiap kali nak makan yong tau fu tapi takde yang sama macam pakcik ni jual. Haha.

4. Laksa
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam

Laksa favorite makanan Ana dan suami. Sekarang ni susah nak jumpa laksa yang betul-betul sedap. Selalu ada je yabg fail bab laksa tu. Kuah terlebih masin lah, terlalu pedas lah. Tapi dekat pasar malam Selayang ada satu pakcik relax je jual laksa RM2.50 tapi Ana suka kuah dia. Tak pekat tapi sedap.

5. Kebab Campur
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam

Ada satu kebab ni Ana suka kebab dia sejak Ana tingkatan 5 lagi. Selalu beli kebab campur (ayam + daging). Kebab dia ada juga yang guna roti hotdog tu kan tapi Ana suka guna pita. Portion kecik but still mengenyangkan. Kebab campur ni RM3 satu.

6. Nasi Kerabu
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam

Nasi kerabu ni tak selalu Ana beli tapi bila dah tak tau nak makan apa atau bila lapar sangat, Ana akan beli nasi kerabu. Kedai nasi kerabu ni pun 2 petak juga. Macam-macam lauk dia jual. Ada nasi dagang dan nasi putih juga. Orang beratur jangan cakap. Kena pandai menyelit. Kalau tak sampai ke malam tak dapat beli. Hehe. Nasi kerabu ikut lauk yang kita amik. Selalu dalam RM5 berlaukkan daging bakar dan solok lada.

7. Jagung Rebus
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam

Jagung rebus pula selalu Ana beli untuk jadikan sarapan esok pagi. Hehe. Senang cerita. Rebus je semula masukkan garam dan gula sikit. Dah boleh sarapan dengan kenyang. Ada beberapa harga jagung ni bermula dari RM1.50 - RM2.00. Ana selalu beli sebiji yang RM2 punya.

8. Mango Ice Blended
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam

Ice blended ni Ana beli ikut cuaca. Kalau cuaca panas baru Ana beli. Tapi En Suami memang akan beli je sebab dia baik dengan budak yang jual ni. Budak ni pula punya baik sampai bagi diskaun. Kadang tak masuk akal. Geram kitorang. Sampai rasa tak beli je. Bayangkan 1 cup tu dia jual RM3. Bila kami beli 2 cup dia amik RM4. Mana tak geram. Kita nak bantu dia berniaga, dia suka je nak bagi diskaun. Sampai tolak menolak duit kadang-kadang tu. Haha.

9. Keropok Lekor
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam

Bila stok keropok lekor dekat rumah dah habis, kalau setiap kali ke pasar malam wajib beli keropok lekor ni. Tapi Ana beli yang keropok keping tu sebab dah biasa makan kepok rebus Ganu kan. So kepok tebal dekat KL ni dah tak suka sangat. Kalau keropok keping tu berebut 2 beranak tu. Dalam kereta je dah boleh habis separuh.

10. Murtabak
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam

Dekat pasar malam ni ada satu murtabak yang sejak 3 tahun ni mendapat hati penduduk Selayang. Sebelum ni ada satu murtabak yang femes di Selayang tapi rasa takde pun. Tapi bila Murtabak Gombak ni mula berniaga memang mendapat sambutan yang sangat tinggi. Murtabak dia punya lah sedap. Ana suka makan macam tu je. Tak perlu kuah dah. Esoknya bila panaskan semula pun masih lembut dan sedap. Sekarang ni brother tu siap buat yang frozen. Senang bila kita nak goreng sendiri.

11. Buah-buahan
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam
Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam

Last sekali wajib beli buah sebab kadang harga buah dekat pasar malam lagi murah. Buah yang selalu Ana beli ialah buah delima, buah naga, epal dan jambu batu. Beli stok untuk seminggu terus.

Haa tu lah antara Makanan Wajib Beli Bila Ke Pasar Malam. Ada yang sama dengan korang tak? Kalau ada kita geng. Hehe. Tapi kalau pergi pasar malam dekat tempat lain Ana tengok juga lah. Kena make sure kebersihan kedai tu juga kan. Makanan pun kena make sure bukan yang dah terdedah lama. Bahaya. Ada yang keracunan nanti macam kes di Terengganu baru-baru ni kan. Jadi kena pandai tengok semua perkara. Yang penting sebelum makan kita hidu dan rasa sedikit dahulu. Jangan main telan je terus ok.

32 comments:

  1. laparnya nasi kerabu, lama takmakan. kebab campur tu sha suka jugak

    ReplyDelete
  2. Kak Sue memang suka juga pergi pasar malam, siap berniaga sekali kalau dekat blok sebelah rumah Kak Sue nie.. hahaha! Selalunya kalau ke pasar malam, makanan harus dibeli buah-buahan, sebab kat rumah nie semua kuat makan buah Ana..

    ReplyDelete
  3. lebih kurang juga macam mama selalu beli. cuma tambah satu lagi, taufu faa.. kat sini ada sorang cina jual taufu faa sedap sgt

    ReplyDelete
  4. sedapnya nasik kerabu tu.. nmpk sedapp.. cikyan suka nasik kerabu..

    ReplyDelete
  5. okay fine tetiba lapar. ahaha

    Dulu Cici rajin pergi pasar malam, wajib beli kopok lekor, air kelapa, kebab, and kekadang jagung

    tapi dah anak berderet malas betul bukan apa, kang makanan tak beli, mainan yang dorang terjah dulu. hehehe

    ReplyDelete
  6. Ya Allah.. nampak sedap2 makanan yg dijual kat pasar malam tu kan Ana.. dilah pun slalu beli megi goreng, keropok lekor utk anak2, jagung dan murtabak.. ehh.. dah lama pulak rasanya tak pegi pasar malam la..

    ReplyDelete
  7. lama xpi psr mlm ..slalunye yong tau foo

    ReplyDelete
  8. sedap2 makanan di pasar malam selayang tu akak tengok. dekat rumah akak pasar malam tak besar sangat, tapi boleh lah nak jengah kalau tiba mood malas masak tu kan.

    ReplyDelete
  9. Wahhh...sedapnye tengok... Rasa lapar pula LeYa.. Menu kebab tu pun menu wajib LeYa bile ke Pasar Malam

    ReplyDelete
  10. Semua nampak sedap, keropok lekor tu wajib kalau pegi pasar malam

    ReplyDelete
  11. Murtabak tuuu! Nampak perfect betul. Nad punya makanan wajib berbeza ikut pasar malam tu hahah.

    ReplyDelete
  12. kt rumah sy tiap2 ari jumaat...menu wajib JAGUNG.... :) n nasi kerabu jugak

    ReplyDelete
  13. Bila ke pasar malam....semua nak...semua nampak sedap kak Ana...ada yang sama kak....jagung rebus,martabak..air....lagi satu PC dan En Suami suka sedara mara putu..putu piring putu bambu putu mayam...putus urat dibuatnya semua nak dibeli...tengok kalau ada sayuran kampung..beli juga..murah tapi banyak...

    ReplyDelete
  14. memang banyak sangatttttttttt makanan kat pasar malam. beli ja terus ngap makan. hehehehhee

    ReplyDelete
  15. lama tak ke pasar malam, sebab balik keje je sampai rumah dah maghrib. Sedih pulak, bila kenangkan masa abes di pejabat je

    ReplyDelete
  16. dah lama saya tak p pasar malam.... klu p rasa semua nak beli... hehe

    ReplyDelete
  17. saya balik kampung mesti beli apam balik, murtabak dan pak tongkol kalau ke pasar malam.. suami wajib beli satay.. brst dapat makan ramai2 kat umah mak..

    ReplyDelete
  18. yong tau fu and roti john is a must buy food for me kalau pergi pasar malam. haha

    ReplyDelete
  19. Mai selalu beli taufufa, hahaha.

    ReplyDelete
  20. Kalau Hana wajib beli murtabak dan kopok leko! baru sebut pun dah buat merana perut hahaha ^^

    ReplyDelete
  21. kalau sy, roti john special, ayam goreng yang leper tu, laksa and putu bambu. Tapi sekarang pasar dekat tempat saya agak sendu. Dulu meriah. macam-macam ada. bukak pon sampai jam 11. tapi sekarang nie, belum jam 10 semua pakat bungkus barang2.

    ReplyDelete
  22. Telan air liur tengok gambar satu2.. Tapi kalau anis, nasi kerabu, keropok lekor and yong tau foo je... yang lain semua boleh pejam mata lagi.. hehehe

    ReplyDelete
  23. Sedapnya.. Ehhh malam ni ada pasar malam. Nak cari nasi kerabu la hihi

    ReplyDelete
  24. Sedihnya bila baca post ni sebab saya memang tengah rindu makanan Malaysia especially makanan pasar malam.

    ReplyDelete
  25. Lama tak pergi pasar malam. Hakak suka gi pasar mlm sebenarnya. Kalau dulu zaman anak dara suka beli ayam rangka. Best oi hongges tulang dia hihi..... dah kalah kucing pulak rasanya..

    Murtabak tu mmg faveret... suka murtabak jual dekat uniten tu. Tebal , sedap pun sedap...

    ReplyDelete
  26. Tahu takpe. Setiap kali pergi pasar malam memang takkan missed yong tau fu, popia basah, murtabak, jagung rebus. Laparnya

    ReplyDelete
  27. makanan utama samada nasik kukus atau nasi lemak ayam goreng berempah..
    sub menu kue tiaw kerang
    sub-sub menu popia basah / murtabak / kebab
    buah - buahan..
    kalau sekali gi pasar malam kalau tak OREN, HIJAU la maknanya....

    ReplyDelete
  28. Seronok ke pasar malam..
    Kalau Sha selain popia basah, wajib beli mee hoon sup, nasi ayam, kopok lekor, Ayam gunting(uncle bob) Putu mayam dan buah-buahan.. Kalau hari khamis punya pasar malam wajib beli barang basang (udang, stong,ikan dan kerang)..

    ReplyDelete
  29. Mimi kalau pergi pasar malam kan jadi blur nak beli apa sebab banyak sangat menu

    ReplyDelete
  30. ala apam balik tak de dalam senarai...

    ReplyDelete
  31. Rindunya nak pergi pasar malam. Dlu time study. Wajib ke pasar malam dgn kwn2..

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤