BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam - Ana Suhana

Oct 10, 2017

BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam


BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam | Assalamualaikum. Baru-baru ni masa Ana ke Shah Alam, Ana dan keluarga berkesempatan untuk singgah di Grand BlueWave Hotel Shah Alam untuk misi food hunting. Ana pergi bukan dengan family je tapi dengan kawan-kawan sekali. Sekali sekala buat reunion dan reward diri dan keluarga makan mewah di hotel apa salahnya kan. Untuk kali ni Ana makan BBQ Dinner Buffet di Royale Songket Restaurant. 

BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam

BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam

" The backyard barbecue is often considered a symbol of summer. It can represent a family tradition or a relaxing way to spend with friends" -Shari Finnell

Happy sangat rasanya dinner di Royale Songket Restaurant ni sebabnya Ana dapat well spend masa dengan family and friends sambil menikmati makan malam dengan selesa. Memilih Grand BlueWave Hotel Shah Alam untuk makan malam adalah pilihan yang paling tepat. Dengan hiasan restoran berilhamkan suasana kontemporari berunsurkan sentuhan Malaysia menambahkan lagi suasana seperti berada dirumah sendiri.  Restoran ini mampu untuk memuatkan seramai 150 orang pada satu-satu masa tau. Untuk pengetahuan semua, Royale Songket Restaurant telah memperoleh pengesahan rasmi sijil Halal dari Jakim dan Grand BlueWave Hotel Shah Alam sendiri merupakan hotel pertama di Malaysia yang diberikan rating tertinggi sebagai Hotel Mesra Halal (Halal Friendly Hotel) oleh 7 by Crescent Rating.
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam


Ok cukup membebel pasal hotel dan restoran. Jom kita tengok menu apa yang di hidangkan untuk BBQ Dinner Buffet di sini.
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam

Banyak tak?? Haaa itu baru intro. Ada banyak lagi sebenarnya. Tapi sebelum tu meh berkenalan dulu menu pembuka selera (appertizer). Kita kasi "warm up" dulu supaya tak lah terkejut perut nanti. kan. Untuk menu appertizer ada pelbagai jenis salad dihidangkan, ada juga tossed mozzarella cheese, tomato & basil salad, rice salad dan turut disediakan ialah seafood on ice seperti half shell NZ green mussels, ketam, udang dan black mussels. Mengancam ok!!
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Seafood on Ice
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam

BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Tossed Mozzarella Cheese
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam

BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Rice Salad
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam

BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Salad
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam

Bab appetizer dah selesai. Sekarang Ana nak cerita highlight of the night pula which is menu berpanggang (grill section meat and seafood). Untuk menu berpanggang, antara menu yang dihidangkan adalah seperti satay, chicken yakitori skewer, sirloin steak, jumbo chicken sausage, grill seasonal squid, marinated fish fillet wrapped with banana leaf, mini pizza dan banyak lagi.
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Grill Section Meat & Seafood
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Grill Section Meat & Seafood
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam

BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Grill Section Meat & Seafood
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Grill Section Meat & Seafood
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Mini Pizza
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam

Kesemua makanan yang dihidangkan di sini semuanya segar belaka dan ianya di perap dan dipanggang dengan sangat sempurna. Bila kita makan boleh terasa keenakan bahan perapan tersebut dan kesemuanya lembut dan juicy. Takde istilah liat langsung. Di hidang panas-panas lagi. Di tambah pula dengan 5 jenis sos untuk sesi "dip and dip". Memang terbaik!! 

BBQ Dinner Buffet ni tidak hanya tertumpu pada makanan berpanggang sahaja. Masakan Melayu, pasta dan juga masakan Korea turut dihidangkan bersama. Ada ikan masak asam pedas, sayur campur, spaghetti bolognese, bulgogi daging dan lain-lain. Confirm korang akan rambang mata dan tolong jangan segan silu untuk mencuba setiap hidangan di sini. Kalau tak menyesal kemudian hari sebab semuanya marvelous.
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Mixed Vege
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, G
rand BlueWave Hotel Shah Alam

BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Pasta
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam

BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Ikan Masak Asam Pedas
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Bulgogi Daging
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam

Agak-agak perut dah tak mampu nak makan berat lagi, jom ke seksyen pencuci mulut (dessert) pula. Kita kasi perut kita relax kejap. Untuk dessert, korang boleh menikmati kelazatan serta kemanisan puding kelapa, chocolate panna cotta, baked pineapple & caramel tart, mixes berry financier, pelbagai kek, pelbagai jenis aiskrim dan juga ABC. Bila dapat makan dessert ni, hilang rasa muak makan berpanggang tadi. Rasa macam boleh repeat satu round lagi pula rasanya. Dah lah bukan main selesa duduk dekat sini kan. Rasa macam tak nak balik pun ada juga.
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Desserts
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam

BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Desserts
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Desserts
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam


Amacam?? Menarik kan semua menu yang Ana "jamu" di sini. Korang kalau ada plan nak bawa family makan malam pada hujung minggu dan tak tahu nak bawa ke mana, Ana highly recommend korang datang ke sini. Tempat selesa, ruang makan luas, pelbagai kemudahan disediakan, dan paling penting makanan semua sedap. Confirm korang akan rasa berbaloi dengan harga yang di bayar iaitu hanya RM78++ untuk dewasa dan RM39++ untuk kanak-kanak berumur 4-11 tahun. Dan untuk BBQ Dinner Buffet ni hanya pada setiap Jumaat dan Sabtu SAHAJA bermula pukul 6.30 petang hingga 10.30 malam. Bagi Ana harga yang ditawarkan memang sangat murah dan berbaloi sebab sekarang ni mana nak dapat lagi harga bawah RM80 untuk makan malam di hotel bertaraf antarabangsa seperti di Grand BlueWave Hotel Shah Alam. Hanya di Royale Songket Restaurant je korang boleh dapat.

Untuk tempahan dan maklumat lanjut tentang BBQ Dinner Buffet atau Grand BlueWave Hotel Shah Alam, korang boleh layar media sosial seperti di bawah ni:
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam
BBQ Buffet Dinner di Royale Songket Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam

Telefon :
03-5511 8811 samb 2612 /2613

Laman Sesawang :

Facebook :

Instagram:

Alamat :
Royale Songket Restaurant,
Aras Bawah,
Persiaran Perbandaran, Seksyen 14,
40000 Shah Alam, Selangor.











31 comments:

  1. Sangat menarik la Kak Ana..yang penting kesegaran seafood tu..harga pun ok tu..

    ReplyDelete
  2. Aduh sedapnya kak ana. Yang dessert tu nampak best. Kalau ada yang belanja best ni hehe

    ReplyDelete
  3. Perghhhh banyaknya menu yang ada di hotel blue wave ni.
    Semua nampak sesedap ni.. Aduh duh duh puas ht mkn.

    ReplyDelete
  4. aduhhaiiii.....sedapnya menu2 kat hotel ni....berbaloi lah ana dengan harga kan...kena kumpul duit lah camni hihi...

    ReplyDelete
  5. Aduh...dessert dia tu pun dh menggoda..belum lagi hat lain..kira berbaloi la harga tu dgn pelbagai jenis makanan yg ada kat sini...

    ReplyDelete
  6. Adoiii kenapa laa kc singgah sini waktu tghri. Tak mkn tghri lagi ni hahahaha. Dessert dia memukau betul la kak ana. Telan liur ni haha

    ReplyDelete
  7. Semua nampak sedap. Terus menyanyi perut miza

    ReplyDelete
  8. sedap2 semua tu..dan harga dia pun not bad...

    ReplyDelete
  9. Nk buat gathering kat sini pon boleh sangat ni..sambil makan2

    ReplyDelete
  10. Terliur tengok semua makanan tu..mesti sedap kan. Kena pergi sana cuba nanti

    ReplyDelete
  11. Tempat cantik, makanan menyelerakan. Lengkap pakej. Sedap lak tgok semua makan

    ReplyDelete
  12. #sambungan komen tadi. Terpost cepat.haha

    *makanan kat restoran ni.lagi2 bab desertt.perghhh

    ReplyDelete
  13. Wahhh...memang menarik... dekorasi restoran dan hidangan yang disediakan...

    ReplyDelete
  14. syiokknyeee.. byk gile mknn sedap2..

    ReplyDelete
  15. sedapnyaaaa murah pulak tu. desserts dia tu kecur liur terus

    ReplyDelete
  16. OMG! terliur den. Makanan korea pun ada. bestnyaa !

    ReplyDelete
  17. Ya Allah ana.. nampak sedap2 semuanya.. bestnye...

    ReplyDelete
  18. Pernah buka puasa kat sini zaman hakak kerja dulu itupun kontraktor belanja. Makanan pun nampak sedap weyh! Banyak pulak tu. Mmg berbaloi dgn harga yg bawah Rm80. Terkejut jugak tadi bila Ana cakap harga dia Rm78.

    ReplyDelete
  19. ya ampun ana !!!! memang mengundang lapar ni.. hahahaha~

    ReplyDelete
  20. waaahhhhhh! semuanya nampak menyelerakan sangat. adududu lapar balik dah ni.

    ReplyDelete
  21. Nampak sedap2 belaka.
    Sangat pelbagai.
    takkan nak rasa semuanya.

    ReplyDelete
  22. Saya selalu lalu je depan Hotel ni. Gambar dessert tu semua mouthwatering betul hahaha

    ReplyDelete
  23. Huwaaaaa....saje je kan....dah la akak tgh diet ni.....

    ReplyDelete
  24. Sedapnya! Dan serba mewah nampak semua gambar-gambar makanan ni kak. nyum2

    ReplyDelete
  25. bagi mrs pip, harga tu reasonable ... pilihan makanan pun hebat2 ....
    tak tau nak try makan mana satu dulu , hehe.

    ReplyDelete
  26. Ya Allah.. syurga makan ni kak anaaaaa. dapnyaaaa.

    ReplyDelete
  27. Wah... Byknya pilihan. Rambang mata nak makan yg mana satu ni..

    ReplyDelete
  28. lapar rasa bila teringat menu2 buffet bbq ni...yummm....xsangka bertemu kita kt sini kn

    ReplyDelete
  29. menarik semua makanannya tu, dekat dah tu dengan ofis akak nih

    ReplyDelete
  30. aduiii semua best2 lapaaarrrrrrr

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤