Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe

Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe l Assalamualaikum. Hari ke-3 kami di Bandung, kami di bawa Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe. Tak sah kan kalau dah sampai Bandung tak shopping kan. Tapi sis bukan sejenis kaki shopping. So kita cuci-cuci mata je dulu kot ada yang berkenan di mata kan.

Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe

Tempat pertama yang kami terjah hari tu ialah Pasar Baru. Kalau korang nak tau, Pasar Baru merupakan pasar tertua di sini dan menjadi tempat wajib untuk shopping di kalangan pelancong luar. Kedai-kedai di sini mula beroperasi seawal jam 9 dan terdapat lebih 700 peniaga di dalam bangunan setinggi 7 tingkat ni.

Masa ke sini, pemandu kami terus parking di tingkat 5. Betul-betu2 di hadapan kedai Sir Cinta. Di sebabkan dah pernah baca review di Google tentang kedai ni, so kami pun setuju untuk masuk ke sini dulu. First thing first, kami di briefing oleh supervisor kedai Sir Cinta ni. Antara pesanan dia ialah kalau korang nak beli kain, make sure minta penjual tu ukur kain tu depan mata korang dulu. Sebab dah banyak kes di mana pelancong Malaysia 'tertipu' kain yang dibeli tak cukup ukuran. Instead of 4 meter yang korang beli, korang hanya dapat 4 ela which is 3 meter sahaja. Tapi nak salahkan penjual pun tak boleh sebab di Bandung istilah baju kurung bagi mereka ialah baju kurung kedah atau blouse dengan seluar. Sebab tue ukuran 4 ela tu cukup. Tapi size orang Bandung kebanyakkan comel-comel belaka kalau nak compare dengan orang kita. So kalau nak beli kain make sure korang ukur dulu even peniaga tu insist kata 4 meter. hampir sejam kot kami duduk dalam kedai nie. Menarik shoppping dekat Sir Cinta ni ialah, bila korang beli 5 barang korang akan dapat 1 barang percuma lagi. Nak amik apa-apa pun boleh. So kami beli 3 telekung dan 3 kain ela. Total dalam rm300. Ok la kot. Hehe.
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Selesai shopping di Sir Cinta, kami teruskan window shopiing (kononnya) dalam Pasar Baru. Agak sempit juga laluan dalam tu di tambah dengan penjual-penjual jalanan yang tersangat banyak yang dok ikut kita ke sana sini. Serabut jugak lah jadinya.

Masa kami shopping di sini, Pak Wan dah sediakan kami seorang porter. So just bagitau je nak cari ape, dia akan tunjukkan kedai yang murah. Barang-barang yang kita beli semua dia tolong bawakan. Kita jalan melenggang mak limah jer. Terasa ala ala datin kejap. Haha.

Misi seterusnya mencari telekung travel sebab dah ada pengirim. So porter tu bawa ke satu kedai ni. Jumpa telekung travel tu tapi dia buka harga rm20 sepek. Mahal rasanya sebab nak beli sedozen 20 pek. Nego punya nego dapat la rm16. Ok la. Kalau ikut hati nak tawar lagi tapi perasaan kasihan masih ada sebab kami juga peniaga seperti mereka. Lagipun kain telekung tu cantik dan tak jarang.
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Next sis nak cari baju batik untuk en suami. Ada yang jual semurah rm9. Tapi en suami tak berkenan pula. Last-last jumpa jugak. Harga sehelai dalam Rm40++ tapi setanding dengan kualiti kainnya. Cuma sis perasan baju baby agak mahal dekat sini. Tapi sebab nak beli kan untuk si bambam, sis beli kan juga 2 helai baju dan 3 pasang baju tido. Total dalam Rm 60. Ikutkan boleh dapat lagi murah di KWC. Tapi takpe lah. Hehe.

Last sekali shopping baju Bandung untuk family members. Kebanyakkan jual rm30 untuk 5 helai. Tapi kami dapat 6 helai rm39. Sehelai jatuh rm5. Kalau dekat Malaysia tak dapat kot. Paling murah rm10. Berdasarkan pemerhatian kami, harga di sini tak la murah mana. Sama macam harga di KL. Contoh instant shawl kat KL boleh dapat Rm15 tapi kat sini sekali ganda. Kena pandai tengok juga. Maybe sebab dorang tengok kita as a pelancong, tue yang harga kaw-kaw dia caj.

Kami hanya half day je di Pasar Baru ni. Sebabnya ada anak-anak muda aka adik-adik ipar ku yang tidak butuh lama-lama di sini. Hehe. Dorang semua nak shopping di factory outlet di Jalan Riau. Tapi sebelum tu, kami lunch dulu di Restoran Karamba untuk sekian kalinya untuk merasai makanan Sunda. Tapi kali nie versi manis. Sangat sedap u olls especially ikan tu.
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Lepas makan dan selesai solat kami ke terus factory outlet. Terdapat banyak factory outlet di sini. Antaranya Secret, Heritage, Rumah Mode dll. Tapi kebanyakkan harga di sini sama macam di KL. Design pun lebih kurang sama. Tapi ada juga yang design lain. Semua bergantung pada kita. Kalau kita memang yang jenis up to date pasal design ni ok la.

Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Sementara tunggu orang muda habis shopping sis sempat pekena Es Durian. Memang sedap wooo. Tapi pilih gerai yang bersih ye. Rm2.40 satu. Ade 3 ulas durian dalam tue. Aiskrim dia pulak memang lembut. Bestnya kalau ada dekat KL.
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Next destination kami ke Kartika Sari looking for famous Amos brownies. Pak Wan suggest beli esok direct di kilang dia sebab lagi fresh. Tapi sebab dah tak dapat nak menahan nafsu makan, kami pergi jugak. Bajet untuk kudapan malam. Memang ramai orang kat sini. Beratur panjang kot nak bayar.
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Brownies yang bawah ni paling femes dan sedap. Idr 15,000 satu sekita Rm14 sekotak.
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Jatuh hati dengan toast bread ni. Melt in ur mouth and the cheese taste so nice. Rugi tak beli banyak-banyak. Harga dia Idr 43,500 sekitar Rm12 per pek. Korang kalau nampak ni tolong lah beli. Hehe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Lepas habis shopping di Kartika Sari, Pak Wan bawa kami ke Amanda pula. Pengeluar brownies yang sedang meningkat naik. Kami beli satu kotak jer untuk rasa. 
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Kami beli Moist brownies berharga RM9 sekotak. Lepas rasa antara Kartika Sari dan Amanda, kami lebih suka brownies dari Kartika Sari sebab brownies dia tak muak dan rangup di bahagian atas. Bagi yang suka over moist boleh lah beli rasa Amanda punya.
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Kini tiba masa untu makan malam. Kami request untuk makan western. Pak Wan bawa kami ke sebuah restoran di atas bukit di mana kami boleh nampak suasana malam seluruh kota Bandung. Pak Wan kata kalau nak ke sini harusnya booking dulu ya mbak. Tidak bisa walk in karena memang sentiasa penuh. Itu kata Pak Wan.
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
No wonder ramai yang suka makan dekat sini sebab makanan dia memang terbaik. Western dia sedap belaka. Setaraf makanan hotel. Sambil makan korang di hiburkan dengan nyanyian live band. Manyak syokk woo.

Beef Stogsnoff. Kata western?? Ada kekeliruan sekejap sebab masa Pak Wan WhatsApp menu, semua ingat menu ni beef steak. Sekali nasi daaaa. Haha
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Set Chicken Cordon Bleu with mushroom soup and ice cream. Yummy yummy. Licin pinggan.
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Lepas selesai makan kami terus balik hotel dan jalan-jalan buat kali terakhir kat Chihampelas Walk sebelum berangkat balik esok.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hari terakhir, kami check out seawal pukul 10.00 pagi. Kebetulan flight delay dari pukul 2.00 ke 3.45 petang. So kami sempat untuk last minute shopping. Destinasi pertama misi mencari pisang salai atau pisang salei di Putra Snack. Hanya 5 minit jalan kaki dari hotel kami.
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Macam-macam flavor ada u olls. Ada flavor Oreo, choc, ori dan banyak lagi. Harga 100g dalam RM4 macam tu.
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Pisang ori yang dekat tengah-tengah tu memang sedap. Serius!! Tak sampai seminggu kitorang beli, habis licin semua kena bedal. Nyesal tak beli banyak-banyak.
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Kemudian kami singgah ke kilang Kartika Sari untuk beli ole-ole. Seperti biasa, ramai dengan pengunjung dalam dan luar negeri
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Sebelum check in di airport, kami lunch dulu di sebuah restoran masakan Padang. Dekat je dengan airport. Harga kami kira-kira sekitar RM20 sekepala. Rasa macam ok tapi rasa macam mahal juga sebab menu dia biasa-biasa je.

Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe

Dah moh ler kita balik KL. Kemain ceria si kecik nak balik rumah. Cuma masa tu kabus tebal. Sebelum tue, masa take off siap ada air pocket. Pesawat tetiba jatuh ke bawah. Menjerit para penumpang. Sis pula sepanjang 2 jam tu tak henti-henti zikir. Kapten ikut laluan Sumatera Utara sebab cuaca buruk di laluan laut.
Nampak tak kabus tebal tu. Subhanallah cantiknya. Tapi boleh jadi menyeramkan bila pesawat berlanggar dengan awan tebal.
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe

Dalam pukul 7, kami selamat mendarat di KL. Alhamdulillah. InsyaAllah ada rezeki kita ke tempat lain pula ye.
Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe






Shopping di Bandung : Pasar Baru, Factory Outlet, Kartika Sari, Amanda, Stone Cafe Reviewed by Ana Suhana on April 20, 2015 Rating: 5

2 comments:

  1. seronok jugak ye dibandung ni...alahai geram tegok ke2 dan roti kat situ paling tak tahan tgk es durian...melting habis

    ReplyDelete
  2. HORAS … !!! JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
    SALAM KENAL TUAN AND PUAN . MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN

    PERKENALALKAN KAMI DARI AGENCY PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA. KAMI ADALAH AGENCY PELANCONGAN YANG BER LICENSED DAN PROFESSIONAL. KAMI MENAWARKAN PAKEJ – PAKEJ MELAWAT MURAH KE MEDAN, DANAU TOBA, BERASTAGI DAN TEMPAT – TEMPAT SHOPPING MURAH DI BANDAR MEDAN.

    PAKEJ LAWATAN LAINNYA KE PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA , BANDUNG, JOGYAKARTA , BALI, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MENADO, TORAJA.

    PAKEJ DITEMPAH SANGAT MENARIK, HEMAT DAN LAYANAN BEST. PILIHAN HOTEL DAN BILIK BERSIH, MAKANAN MENU MELAYU / MOSLEM RESTAURAT (100 % HALAL ) DAN BERPASAL PERHIKMATAN KAMI DISOKONG BEBERAPA UNITS KERETA BARU DAN BUS PERSIARAN.

    DISINI KAMI BAGIKAN PAKEJ MELAWAT KE MEDAN DAN KE DANAU TOBA
    PROGRAM 04 HARI / 03 MALAM ( FULL SERVICE )
    TAK ADA EXTRA BAYAR.
    TAK ADA TIPU – TIPU !!!
    HARGA PAKEJ 04 HARI / 03 MALAM MYR : 380 (10 ORANG )
    HARGA PAKEJ 03 HARI / 02 MALAM MYR : 275 (10 ORANG )

    ITINERAY :

    DAY 1 : ARRIVAL – SIANTAR – PARAPAT
    ARRIVAL AT KUALANAMU INTERNATIONAL AIRPORT. AFTER CUSTOMS CLEARANCE, MEET OUR TOUR GUIDE/DRIVER WHO WILL TAKE YOU TO START THE TOURS BY USING TOURIST COACH OR VAN. TRANSFER TO THE RESTAURANT FOR YOUR LUNCH. DEPART TO PARAPAT ALONG THE ROAD WHICH OFFERS THE ENDLESS VIEW OF RUBBER AND OIL PALMS PLANTATIONS THROUGH THE JOURNEY. STOP SHOULD BE MADE AT PEMATANG SIANTAR FOR SHOPPING OF LOCAL PRODUCT SUCH AS KACANG TUMBUK “TING TING, TENG TENG”, OTHER SNACKS ETC. ARRIVED IN PARAPAT THEN CHECK IN TO HOTEL. THE REST OF THE DAY IS FREE ON YOUR OWN LEISURE. DINNER WILL AT RESTAURANT

    DAY 2 : SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI
    BREAKFAST AT HOTEL. BY BOAT / FERRY VISIT TOMOK VILLAGE, TO SEE THE TOMBS OF THE KING OMPU SIDABUTAR & SHOPPING PLACE. AMBARITA VILLAGE, TO SEE THE TRADITIONAL BATAK VILLAGE WITH ANCIENT MEGALITHIC FURNITURES. RETURN TO PARAPAT FOR LUNCH AT LOCAL RESTAURANT. AFTERWARDS PROCEED TO BERASTAGI–A MOUNTAINS RESORT WITH IT’S REFRESHING WEATHER AND MAGNIFICENT MOUNTAINS SCENERY WHICH HAS AN ABUNDANCE OF FLOWERS, VEGETABLES AND FRUITS. EN-ROUTE STOPS AT PANORAMA SIMARJARUNJUNG , SIPISO-PISO WATERFALL. ARRIVED IN BRASTAGI THEN TO VISIT THE CENTRAL FRUITS MARKET (SHOPPING PLACE). AFTERNOON CHECK IN TO HOTEL. DINNER WIL BE SERVED IN RESTAURANT.

    DAY 3 : BERASTAGI – MEDAN
    AFTER BREAKFAST. PROCEED FOR TWO HOURS DOWN THE HILL TO MEDAN. VISIT LUMBINI PARK. ARRIVAL IN MEDAN CITY SIGHT SEEING TO VISIT A SEVERAL INTEREST SUCH AS THE MAIMOON PALACE, AL-MATSHUN GRAND MOSQUE. LUNCH AT THE LOCAL RESTAURANT, AND THEN PROCEED TO THE SHOPPING AREAS AS FOLLOW DANAR HADI BATIK EMPERIUM AND OTHERS WHOLE BATIK SELLERS IN MEDAN, INCLUDING TO PASAR IKAN MARKET AND MALLS. CHECK IN TO HOTEL FOR ACCOMMODATION. DINNER AT RESTAURANT.

    DAY 4 : HOTEL – AIRPORT
    AFTER BREAKFAST AT HOTEL. FREE PROGRAM UNTIL TIME TRANSFER TO THE AIRPORT FOR YOUR FLIGHT HOME.



    SERVICES TERMASUK :
    • TRANSPORT
    • PEMANDU PELANCONGAN
    • HOTEL 3 BINTANG
    • BREAKFAST 3X
    • MAKAN TENGAH HARI 3X
    • DINNER 3X
    • SEWA KAPAN KE SAMOSIR ISLAND
    • KARCIS / TIKET MASUK KE TEMPAT MENARIK
    • MINERAL WATER

    BILA NAK MELAWAT KE MEDAN, SILA CONTACT DAN TEMPAH PAKEJ DI :
    TIARA TOURS INDONESIA
    JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
    LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
    TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
    EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
    HP / WA +6281383535091
    HP / WA +6285358982828
    HP / WA +6285762820068

    TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN :
    TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 175 / HARI
    ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 235 / HARI
    TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI
    MEDIUM BUS ( 27 ORANG ) MYR 500 / HARI

    NOTE :
    HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK : DRIVER AND PATROL

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤

All Rights Reserved by Ana Suhana © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.