Kembara Thailand : Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan - Ana Suhana

Nov 26, 2018

Kembara Thailand : Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan


Kembara Thailand : Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan | Assalamualaikum. Akhirnya bucket list Ana untuk jejakkan kaki ke negara Gajah Putih tercapai. Syukur Alhamdulillah. Walau pada asalnya hanya plan untuk naik ETS ke Hat Yai, tapi ada rezeki Ana untuk sampai ke Bangkok walau bengkok badan di buatnya. Kenapa bengkok badan nanti Ana cerita dekat bawah. Hari ni Ana mulakan entri pertama Kembara Thailand : Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan.
Kembara Thailand : Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Kembara Thailand :
Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Kembara Thailand : Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan

Kalau ada yang follow IG dan FB Ana mesti perasan gambar-gambar yang Ana kongsi semasa Ana di Thailand. Ramai juga yang bertanya Ana naik apa sebab nampak destinasi yang Ana singgah tu jauh antara satu sama lain. 

Sebenarnya Ana join satu travel agent yang merupakan kenalan in law Ana. Kalau ikut Ana prefer pergi sendiri tapi bila MIL Ana propose supaya kami sama-sama propose tempat-tempat menarik yang kita nak pergi Ana jadi tertarik. 2 bulan sebelum kembara ni, MIL Ana yang paling excited buat itinerary semua. Bila dah siap itinerary, pass dekat tour guide tu and dia agree, so Ana pun on. Nak lagi menarik kembara kali on road dari KL sampai ke Bangkok. Sebab tu Ana kata bengkok badan nak sampai Bangkok tu. Tapi at the end of the day, memang berbaloi. Dengan harga RM1,000 sorang consider murah sangat lah tu. Plus untuk Syafi free je. Harga tu termasuk transport, hotel dan one day tour di Kanchanaburi Province.
Kembara Thailand : Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Kembara Thailand :
Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Ni lah geng Kembara Thailand yang join. Haaa jangan tak percaya. Ana join pakcik makcik yang dah berumur tau. Orang muda pun ada juga tapi masa ni dorang dah masuk dalam van. Tapi seriously Ana salute dengan pakcik makcik ni semua. Walau dah tua tapi badan sihat. Takde masalah langsung sepangjang kembara tu. Usia paling tua 74 tahun tak silap. Nampak je tua tapi banyak negara dorang dah pergi tau. Kalah kita yang muda ni. Hehe. 

Dari KL kami naik bas express sampai Bukit Kayu Hitam. Total perjalanan dalam 6 jam macam tu. Lepas dari imigresen Malaysia kami tukar naik van. Total 3 van semuanya. Dengan van tu lah kami explore Thailand. 
Kembara Thailand : Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Kembara Thailand :
Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Satu van boleh muat 12 orang dengan sangat selesa. Sebab Syafi share seat dengan Ana so kami duduk belakang sekali.
Kembara Thailand : Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Kembara Thailand :
Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Kembara Thailand : Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Kembara Thailand :
Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Macam ni lah keadaan kami selama 6 hari di Thailand. Syafi happy je dalam van sepanjang trip tu. Janji makan minum tidur cukup semua. 
Kembara Thailand : Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Kembara Thailand :
Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Ok berbalik pada cerita tadi. Lepas naik van Thailand kami stop di imigresen Thailand pula. 5 minit je dari imigresen Malaysia tadi. Alhamdulillah beratur tak panjang. Tapi agak slow juga lah. Dalam 20 minit juga beratur. Muka imigresen dorang bengis bengis semua tau. Takut nak tengok. Hehe. 
Kembara Thailand : Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Kembara Thailand :
Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Orang kata masa nak serah passport kena selit duit kopi sebanyak RM2 (kalau dulu RM1 je). Tapi sebab dah terang lagi bersuluh ada signboard tulis NO TIPS ALLOWED so Ana tak selit pun. So far lepas je. Pergi balik Ana buat macam tu. So welcome to Thailand.
Kembara Thailand : Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Kembara Thailand :
Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Lepas dari imigresen Thailand kami berhenti makan malam di Dannok. 5 minit je dari bangunan imigresen tadi.  Dekat Dannok ni memang banyak giler kedai Muslim. So tak yah risau nak makan. In fact dorang pun cakap Bahasa Melayu walau tak fluent. 

Maaf gambar makanan tak de lah pula sebab kelaparan dan keletihan. Mana tak nya naik bas pukul 4 pagi sampai Dannok pukul 6 petang waktu tempatan (pukul 7 waktu Malaysia). Yang sempat bergambar berlatarbelakangkan kedai tu je. Jadi lah kan. 
Kembara Thailand : Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Kembara Thailand :
Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Makan malam kami order nasi goreng seafood untuk 5 orang,  tom yam, telur dadar dan air buah.  Total dalam RM88 duit kita. Rasa macam mahal tapi bayar je lah. Hehe.

Lepas makan singgah beli simcard. Harga 150bath untuk seminggu.  Unlimited data. So Ana dan suami share berdua. So far dekat ceruk mana  pun Ana pergi line tu tetap ada. Tak pernah takde. Memang terbaik. 

Selesai beli simcard moh ler kita start the journey to wilayah Prachuap Khiri Khan. Total perjalanan akan memakan masa lebih kurang 8-10 jam. So malam tu bermalam dalam van lah ceritanya.
Kembara Thailand : Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Kembara Thailand :
Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Walau 8-10 jam duduk dalam van tak terasa penat sebab setiap 2-3 jam kami akan berhenti di RnR. Setiap RnR akan ada 7Eleven untuk mid night shopping. Hehe. Ketagih tau masuk 7E dorang. Macam-macam nak beli. Hehe. Tak caya korang masuk lah sendiri nanti. 
Kembara Thailand : Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Kembara Thailand :
Kuala Lumpur - Dannok - Prachuap Kiri Khan
Ok lah sampai sini dulu entri Kembara Thailand untuk hari pertama. Next entri Ana share tentang aktiviti di wilayah Prachuap Khiri Khan pula ok. Thanks for reading. 



15 comments:

  1. jngan selit-selit kang tersepit hahaha.. apa2 pun happy holiday.. tak sabar nak tggu next entry

    ReplyDelete
  2. wahhhh.. bestnya pergi holiday...

    ReplyDelete
  3. best tengok Ana berjalan macam ni. Kami teringin juga, tunggu anak-anak besar

    ReplyDelete
  4. Syok die jln2 thailand..tringin juga nk pi ..ada rezeki hrpnya
    .bc cite ana dlu la..meriah

    ReplyDelete
  5. eh bestnya join rombongan mcm gini hehehe

    ReplyDelete
  6. Wahh.. seronok pengalaman travel mcm ni. Meriah dan mmg jadi pengalaman manis sekeluarga yg tak dilupakan.. best :)

    ReplyDelete
  7. betul tu kak ana, kalau nak cop kat imigresen thailand kena selit rm1 sorang baru laju sikit dia buat keja tapi sekarang xtau memang dah lama xpi sana..

    ReplyDelete
  8. x sabar nk tau journey seterusnya

    ReplyDelete
  9. tak sabar nak dengar cerita ana lagi...bestnya

    ReplyDelete
  10. wah seronoknya akak baca dan tgk gambar2 tu

    ReplyDelete
  11. seronoknya Ana kembara ke Thailand. Tak sabar nak baca lagi :)

    ReplyDelete
  12. Part 7e tu yang menawan nak tahu.. hehehe.. seronok ana berjalan ke Thailand..

    ReplyDelete
  13. Jauhnya perjalanan.. sampai 10jam perjalanan.. tp mesti seronok trip mcm ni kan ana..

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤