[Self Review] - Emergency Tyre Weld Puncture Repair Mr DIY - Ana Suhana

May 15, 2018

[Self Review] - Emergency Tyre Weld Puncture Repair Mr DIY


Emergency Tyre Weld Puncture Repair Mr DIY  | Assalamulaikum. Sejak Mr DIY dibuka di Malaysia, boleh dikatakan seminggu sekali mesti Ana akan shopping dekat sana. Padahal tak plan nak beli apa pun tapi bila keluar at least memasing pegang satu beg plastik Mr DIY. Haha. Lagi kuat shopping si kecik tu. Pantang nampak kedai warna kuning ni mesti dia ajak masuk. Nak minta beli kan kereta tak pun dinasor. To be frank,  semua koleksi kereta dino yang ada dekat Mr DIY tu dah ada dekat rumah. Kadang sampai tak tahu nak beli kan dia apa lagi. Teruk sangat kan. Ni kalau Ana tunjuk koleksi keteta dia mesti korang pun tercengang. Haha.

Baru-baru ni masa Ana ke Mr DIY Melawati Mall, Ana perasan makin banyak produk berjenama dah ada dekat DIY. Antaranya Downy, Anakku, Breeze, Softlan, dan banyak lagi. Ana sempat berborak dengan staff kat sana. Staff tu siap kata tunggu ayam ikan je tak masuk lagi kak. Haha. Nampak berkembang maju sangat Mr DIY ni. Mana tak nya, ramai suka shopping barang rumah dekat sini sebab harga nya yang murah dan barang pun berkualiti. Betul tak? 
Emergency Tyre Weld Puncture Repair Mr DIY
Emergency Tyre Weld Puncture Repair Mr DIY
Emergency Tyre Weld Puncture Repair Mr DIY

Masa dok tawaf Mr DIY tu, En Suami perasan Emergency Tyre Weld Puncture Repair Mr DIY ni. Katanya sama macam yang Ana review baru-baru ni iaitu Kronos FlatNoMore. Cuma bezanya yang Mr DIY punya ni saiz dia lebih kecik dan harga of course lebih murah.

Memandangkan Flat No More tu En Suami dah guna masa tayar kereta bocor teruk last 2 weeks dan memang  terbukti dapat membantu untuk kereta bergerak ke bengkel berdekatan, kami pun decide bak cuba Emergency Tyre Weld Puncture Repair Mr DIY ni. So kami beli lah 4 botol. Sebotol hanya RM8.90 je. Simpan terus dalam bonet kereta.
Emergency Tyre Weld Puncture Repair Mr DIY
Emergency Tyre Weld Puncture Repair Mr DIY
Nak jadi cerita sehari lepas beli tu tayar motor adik ipar pancit sebab tercucuk skru. Kitorang apa lagi nak lah buat experiment guna Emergency Tyre Weld Puncture Repair Mr DIY ni. Kot-kot berkesan boleh lah beli lagi. Sebelum guna korang kena lah buang dulu skru atau paku tu terlebih dahulu. Dah selesai baru korang pam cecair Emergency Tyre Weld Puncture Repair Mr DIY ni ke dalam tayar yang pancit tu macam dalam video bawah ni.
Lepas dah pam cecair tu nampak lah tayar tu makin keras. Dan boleh ditunggang ke bengkel berdekatan. To be suprised, orang kedai tu kata tempat yang bocor tu dah well sealed. Ana ingat maybe untuk sementara sebab memang fungsi cecair tu menampal lubang untuk sementara, tapi after a week tayar motor tu masih elok dan boleh di guna seperti biasa. Maybe lubang tu kecik kot.
Emergency Tyre Weld Puncture Repair Mr DIY
Emergency Tyre Weld Puncture Repair Mr DIY
Untuk kereta maybe dia hanya seal for temporary so once dah pam cecair tu cepat-cepat lah ke bengkel terdekat untuk pemeriksaan.  Tapi memang terbukti lah yang Emergency Tyre Weld Puncture Repair Mr DIY ni sangat berguna semasa kecemasan dalam perjalanan terutamanya.

Memandangkan raya pun akan tiba sebulan lagi dan ramai yang akan pulang ke kampung halaman, so Ana cadang korang beli Emergency Tyre Weld Puncture Repair Mr DIY ni dan simpan dalam bonet terus. Mana tau tetiba kereta pancit kan masa dalam perjalanan balik ke kampung. Dah tak yah pening atau risau. Guna jer Emergency Tyre Weld Puncture Repair Mr DIY dan bergerak ke stesen minyak atau RnR berdekatan. Keselamatan pun lagi terjamin kan.

Ok lah tu je Ana nak share dengan korang. Entri ni bukan entri berbayar tau tapi lebih kepada pengalaman Ana untuk perkongsian bersama. Kan orang kata sharing is caring. Apa yang baik kita sampaikan, apa yang buruk simpan senyap-senyap. =)



24 comments:

  1. Sukalah LZ baca review barang-barang berguna seperti ini Ana. Wajib standby untuk kegunaan diri sendiri ketika kecemasan. Barang2 Mr DIY sekarang dah upgrade dan bukan calang-calang juga kannn..

    ReplyDelete
  2. wajib simpan kan benda2 camni...klu tetiba pancit xdelah menggelabah sangat..

    ReplyDelete
  3. Penting kena ada benda macam ni. Tiba2 tayar pancit boleh setel dulu masalah takdelah tersadai sangat keta tu

    ReplyDelete
  4. Benda macam ni perlu ada dalam kereta and senang masa emergency, sangat- sangat membantu kita sebagai pemandu wanita..so takde la krik- krik menangis tepi jalan kalau kereta buat hal kan...

    ReplyDelete
  5. Kena ada la satu standby dalam kereta. Tercucuk paku ni bukan boleh dijangka. Dulu kereta pernah tercucuk screwdriver. Punyalah besar lubang tu. At least bole la kenderaan tu gerak untuk sementara waktu seblum tayar ditukar kan...

    ReplyDelete
  6. Betul tu. Patut ada benda ni untuk emergency.. never know kalau sorg2 lagi leceh nak ganti2 tayar bagai. Kalau ada ni, at least boleh guna sementara waktu utk ke bengkel. Kalau tayar motor tahan lama tapi, kalau tayar kereta macam mana pula ye?

    ReplyDelete
  7. omg!!! u da best! serius esok juga khai belii sebab baru tau pasal ni. semua diy ada ke. pastu kan tu sebenanrya gas ke apa? kalau simpan dlaam motor bahaya tak?

    ReplyDelete
  8. Nak carilah....boleh buat simpanan sendiri dan belikan untuk babah dan abah ni....bagus.

    ReplyDelete
  9. Wahh untuk tayar motor pun boleh guna ker kita ingat untuk tayar kereta jer heheheh bagus lah macam ni kena ada satu spare waktu kecemasan..

    ReplyDelete
  10. Memang bagus lah ada produk macam ni dalam simpanan kita. Manalah tahu kot-kot ada emergency perlukan barang tersebut..terus je ada..tak susah2 dah nak gi cari. Nmpak gaya sis pun kena dapatkan satu ni

    ReplyDelete
  11. MR DIY memang tempat yang suka pergi shopping barangan kat sana. Macam-macam ada memang kalau masuk mesti lama nak fikir apa nak beli. Kadang2 pun terbeli benda bukan keperluan.

    ReplyDelete
  12. Dulu pernah tengok video pasal nih..serious kena ada satu kat rumah. senang nanti sebab kita xtau bila nak jadi kan.

    ReplyDelete
  13. wah.. semudah tu nak tampal ? alahai.. mesti ada ni buat spare.. untuk hubby pi mana-mana.. sebab dia yang selalu guna motor ke sana kemari.. risau juga kes pancit tayar ditengah jalan kan.. kat mana nak beli ni yea? Oh Ok.. dah baca.. MR DIY.. mesti cari.. hee.. tq for this entri ye! =)

    ReplyDelete
  14. Lol boleh bagi artikel ni kat abang ipar emi. Mesti berguna. Baru last week tayar kereta dia pancit. Thanks for the info yr, nanti emi kasi link artikel ni kat dia.

    ReplyDelete
  15. I ada try ni.. memang bagus untuk emergency kalau tyre puncture... best temporary solution! tak kelam-kabut.. at least boleh handle the situation..

    ReplyDelete
  16. Bagus betul produk ni. Memang sangat membantu ni kalau dalam kecemasan

    ReplyDelete
  17. Good sharing Ana, boleh lah Kak Sue beli juga buat spare dalam keta kan..

    ReplyDelete
  18. Interesting. i think all ladies should have this in car as well else always panic when tyre puntured happened.

    ReplyDelete
  19. Mudahnya ye Kak Ana dengan adanya produk nie. Dalam kes2 emergency terus guna. Xperlu nak gelabah n sorong motor. Sy rasa sy kena ada lah satu or dua dekt kenderaan sbbnya sy nie jenis x tahu pasal tayar2 bocor nie

    ReplyDelete
  20. First time tahu pasal produk ni. Nak beli jugak la buat simpan dalam kete atau motor. Boleh guna time emergemcy case macam adik akak tu. Serius memang bagus produk macam ni. At least, bila tayar bocor, takde lah gelabah dah next time, hehe

    ReplyDelete
  21. good to know of this as good for emergency use. we need to keep in car just in case we need to use it!

    ReplyDelete
  22. Ha barang macam ni la yang AS suka. Harga ekonomik tapi berkualiti macam harga puluh puluh. AS memang sentiasa ada sealant untuk taya pancit ni. Tapi ini baru tahu ada jugak yang murah-murah rupanya. Betul la Mr DIY kata Always lowest price. Ahakss

    ReplyDelete
  23. Bagus la produk mcm ni kan kak ana. Busyra pun rasa nak buat spare jgk. Penting ni

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤