Jom Bawa Anak-anak Belajar Sambil Berhibur di Dreamworld Playland The Starling Mall - Ana Suhana

Dec 10, 2017

Jom Bawa Anak-anak Belajar Sambil Berhibur di Dreamworld Playland The Starling Mall


Jom Bawa Anak-anak Belajar Sambil Berhibur di Dreamworld Playland The Starling Mall | Assalamualaikum. Hari ni dah nak masuk seminggu cuti sekolah kan. Dan bersempena dengan cuti sekolah ni juga Ana tengok banyak aktiviti-aktiviti yang dianjurkan di seluruh Malaysia. Ada kem bina diri, kem ibadah, karnival pendidikan dan banyak lagi lah. Setiap aktiviti tersebut ada objektifnya yang tersendiri dan yang pasti salah satu objektif tersebut ialah untuk memastikan masa anak-anak di isi dengan aktiviti yang bermanfaat. Jom Bawa Anak-anak Belajar Sambil Bermain di Dreamworld The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Jom Bawa Anak-anak Belajar Sambil Berhibur di Dreamworld Playland The Starling Mall

Hari Sabtu yang lepas Ana berkesempatan bawa Syafi ke Dreamworld Playland di The Starling Mall. Bukan main suka si kecik bila nampak Playland di sini. Tujuan Ana bawa Syafi ke sini bukan saja-saja nak bagi dia happy-happy main tapi lebih kepada untuk bina keyakinan dan mengasah kreativiti yang ada pada dia. Haaa macam mana tu kan??

Untuk pengetahuan semua Playland ni dibina bertujuan untuk membolehkan kanak-kanak berumur sehingga 12 tahun belajar melalui bermain, penjelajahan, melihat dan berfikir dalam persekitaran tapak permainan yang menyeronokkan dan bersih. Gabungan pembelajaran dan hiburan akan memberi kesan yang baik dalam perkembangan kemahiran motor, sosial dan interaksi kanak-kanak.

Sebelum masuk macam biasa kena beli tiket terlebih dahulu. Nanti staff akan pakaikan gelang tangan dan kemudian baru kita boleh masuk ke dalam Playland. Tapi make sure berstokin tau untuk tujuan keselamatan. Harga pass sehari seperti di bawah:
A post shared by Dreamworld Indoor Play Centre (@dreamworld_playland) on
Masa masuk je kita dah disambut mesra oleh staff di dalam Playland tu. Rasa dialu-alukan sangat. Cewah. Maklumlah Ana ni kan pemalu orangnya. Haha. Tapi yang tak malunya si kecik tu lah. Terus berlari ke arah ruang bermain tanpa segan silu. Teruja sangat-sangat dia masa tu. Tapi takat tu je lah dia teruja. Bila suruh panjat permainan yang ada dekat sana tu mula lah dia mengelak. Bukan main payah nak yakinkan dia yang semua ni selamat dan menyeronokkan. Bila dah banyak kali pujuk tak jalan, Ana mula lah gunakan kuasa veto dengan tarik paksa Syafi panjat ke atas tu. Dengan Ana naik sekali tau. Seronok rupanya. Tengok lah video bawah ni. Hehe. Tapi memang boleh pun sebab di sini ibu bapa dibenarkan untuk masuk bermain bersama untuk memantau anak-anak. Jadi takde lah kita nak risau tentang keselamatan mereka kan. Sesekali staff Playland akan datang pantau bersama.
Bila dah paksa naik sekali baru Syafi rasa selamat dan seronok. Lepas tu dia dah boleh panjat dan naik sendiri tangga yang tinggi tu. Ana just tunggu dekat atas je. Tu yang Ana kata tadi tu Ana bawa Syafi ke sini sebab nak build up keyakinan dia. Tak lah rasa takut je kan. Tapi lepas tu harap bertabahlah mak ayahnya sebab dia tak reti nak stop bermain pula. Jenuh nak melayan. Haha. Tengok jer lah gambar dekat bawah ni betapa gembiranya Syafi explore the whole Playland ni. Semua benda dia cuba.
Dreamworld Playland The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Dan sepanjang cuti sekolah ni, Dreamworld Playland turut menganjurkan pelbagai aktiviti menarik di sini. Dan yang penting semua aktiviti tersebut berlangsung pada hujung minggu (Jumaat - Ahad). Jadi ibu bapa yang tidak dapat bercuti pada weekdays tak lah pening kepala tak dapat bawa anak-anak ke sini kan. Aktiviti cuti sekolah ni berlangsung di kedua-dua lokasi Dreamworld Playland iaitu di The Starling Mall dan IOI City Mall. Jadual aktiviti dan harga korang boleh refer gambar di bawah ni.
Dreamworld Playland di IOI City Mall mempamerkan ruang Playland yang bertemakan salji yang sangat luas beserta dengan gelanggang luncur di menyeronokkan. Manakala di The Starling Mall mempunyai perkhidmatan playland dan animal rides yang menjanjikan keseronokan kepada kanak-kanak.

Masa Ana di The Straling Mall ni, Ana turut berpeluang untuk mencuba aktiviti Ballon Art & Decoration yang di anjurkan pada hari tersebut. Terdapat tempat belajar yang sangat selesa dan luas disediakan di dalam kawasan Playland untuk aktiviti ini. Kelas Ballon Art & Decoration ni di ajar oleh Ms Liew yang mempunyai 3 tahun pengalaman di dalam Ballon Art.
Dreamworld Playland The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Sepanjang kelas berlangsung, Ms Liew memang best dan supportive sangat tau korang. Dia akan ajar kita sampai dapat. Ye lah first time kot Ana cuba pintal-pintal belon ni. Selalu nampak badut dekat mall je yang buat kan. Kali ni Ana kena cuba sendiri. Fuhhhh berpeluh tapak tangan dibuatnya. Lagi-lagi tangan orang tak berseni macam Ana ni. Pintal punya pintal tak jadi juga. Tapi at the end semua yang diajar Ana berjaya buat tau. Satu pengalaman yang berharga buat diri Ana sendiri.

Dreamworld Playland The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Untuk info Ms Liew mempunyai sijil dari Taiwanese and Japanese Ballon Artist. Buat masa ni Ms Liew bekerjasama dengan Dreamworld Playland sebagai major corporate customer. Ms Liew juga turut mengadakan kelas belon dan kraftangan untuk kanak-kanak dan dewasa selain turut menawarkan perkhidmatan untuk deko private party seperti sambutan harijadi, baby shower dan lain-lain. Nak info lebih lanjut korang boleh terjah Fb Page Ms Liew di Jenny's Craft House ni.
Dreamworld Playland The Starling Mall
Dreamworld Playland The Starling Mall
Amacam seronok tak tengok pengalam Ana sekeluarga di Dreamworld PlaylandThe Starling Mall ni. Jom lah bawa anak-anak adik-adik korang ke sini. Best sangat tau. Confirm dorang seronok dapat ke sini. Banyak yang mereka boleh belajar. Sambil tu ni lah masa kita nak bonding bersama ahli keluarga mengeratkan silaturrahim orang kata

Oh ya dekat Playland ni pun korang boleh buat private party juga tau. Dan mereka juga turut menawarkan perkhidmatan Drop N Shop di mana ibu bapa boleh meletakkan anak mereka di bawah pengawasan staff Playland sementara ibu bapa membeli belah. Untuk infi lebih lanjut korang boleh layari media sosial atau terus berhubung dengan Dreamworld Playland seperti bawah :

Facebook:

Instagram:
Emel :

Telefon:
012-702 9509

Alamat:
The Starling Mall
S-202, The Starling Mall
No.6, Jalan SS 21/37
Damansara Uptown
47400 Petaling Jaya,
Selangor

iOi City Mall
L2-16, Level 2, iOi City Mall
Lebuh IRC, iOi Resort City,
62502 Putrajaya





28 comments:

  1. bdk2 dpt main kt tmpt camni, mmg tkmo kuar la..hehe..anak akak aritu pn smp mlm br kuar hehe

    ReplyDelete
  2. anak2 kalau dapat main kat tempat ni memang seronoklah kan. akak ni pun tak tahu lagi macammana nak isi cuti anak2 ni

    ReplyDelete
  3. bukan anak-anak jew teruja mak mak ne pun teruja dapat deco belon cantik tu

    ReplyDelete
  4. kemainn..nampak seronok mak & anak..mak tu yang lebih sikit..haha

    ReplyDelete
  5. kalau macam nie lah menariknya tempat nie, silap-silap haribulan, sy sendiri ikut terjebak sama main. hahahahhaa

    ReplyDelete
  6. Beberapa minggu lepas akk ke sini juga, memang best main kat sini dan animal ride

    ReplyDelete
  7. Kalau la kita still bebudak lagi.. hahaha.. Menariknya tempat niiiiiiiiiii

    ReplyDelete
  8. Wah seronoknya... Best untuk perkembangan kanak-kanak... anak lebih aktif dan berdaya kreatif... juga meningkatkan potensi komunikasinya...

    ReplyDelete
  9. Kecergasan fizikal dan kecerdasan mental...2 dalam 1 ni kak Ana...

    ReplyDelete
  10. bukan syafi je suka ni, kalau bawak shafyqah pun suka ni ><

    ReplyDelete
  11. mesti anak-anak happy sgt dpt masuk situ! :)

    Jemput singgah baca artikel terbaru saya

    ReplyDelete
  12. Nampak menarik dan warna-warni.. mesti budak2 suka.. :)

    ...

    ReplyDelete
  13. ank zie mmg suka tmpt mcm ni, lepas tu confirm lama kat dlm tu hahaa

    ReplyDelete
  14. X pernah pergi The Starling Mall. Yang dekat IOI City Mall pun, banyak kali dah usha, tp x menyinggah lagi.

    ReplyDelete
  15. Wah bestnya. Tali confirm Syafi mama dah xleh main sini. Dah big dah

    ReplyDelete
  16. Kak Sue belum pernah ke sini lagi, kalau bawak anak Kak Sue si Adik mesti suka lah dia tu..

    ReplyDelete
  17. Byk betul aktiviti dorang cuti sekolah ni kan? Moga ada rezeki nak bawa ank ke sini nnt..

    ReplyDelete
  18. Kin peratiii je budak budak ni. Dgn mak mak budak terjebak sekali. Hahaa

    ReplyDelete
  19. Ini mak ayah pun boleh hilangkan stress bila lepaskan anak anak disini, hehee

    ReplyDelete
  20. Seronoklah kan bebudak dapat buat memacam aktiviti... Rasa nak jadi bebudak balik tau. Haha.. Parent pun boleh happy2 jugak...

    ReplyDelete
  21. teruja anak-anak buat ballon pedang, butterfly, topi prince tu.. sampai ke malam bercerita... playland kat situ pon memang menarik sungguh terutama slide tu ha..berkali-kali turun naik..hehehe.. lagi satu, happy dapat jumpa 1sttime ana secara in person.. nice to meet you dear..

    ReplyDelete
  22. wah nmpk seronok je syafi explore permainan kat situ..
    mak syafi pun nmpk naik sekali excited...hihi..

    ReplyDelete
  23. Is a good place to explore the kids to more fun activity. The learn faster than adult.

    ReplyDelete
  24. assalammualaikum =D ju dtg blogwalking hari ni, baru prasan header baru ! comel sangat !!!! =D

    ReplyDelete
  25. berani ana main belon2 tu. reen takut nk gubah2 belon tu sbb seram dia meletop. hehehe
    .
    header baru.warna tmplate pun baru. cantikk!

    ReplyDelete
  26. sukanya diaaa. comel.. hehe. bagus la kak ana tmpat2 mcm ni..

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤