Bufet Ramadan Dengan Lebih Dari 200 Menu di Hotel Bangi - Putrajaya - Ana Suhana

May 14, 2018

Bufet Ramadan Dengan Lebih Dari 200 Menu di Hotel Bangi - Putrajaya


Bufet Ramadan  Dengan Lebih Dari 200 Menu di Hotel Bangi-Putrajaya | Assalamulaikum. Lagi beberapa hari je kita nak menyambut Ramadan Al-Mubarak. Segala persiapan rohani jasmani dah sedia ke? Ana doakan semoga Ramadan tahun lebih baik dari tahun sebelum hendaknya. Cakap pasal puasa, hari ni Ana nak kongsi dengan korang tentang salah satu tempat untuk berbuka puasa dengan Bufet Ramadan Dengan Lebih Dari 200 Menu di Hotel Bangi-Putrajaya.
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Dengan Lebih 200 Menu di  Hotel Bangi-Putrajaya 

Mungkin ada yang tertanya dekat mana Hotel Bangi-Putrajaya ni kan? Sebenarnya hotel ni terletak berdekatan dengan Bangi Golf Resort di Bandar Baru Bangi dan hanya 30 minit pemanduan dari Kuala Lumpur melalui Lebuhraya Plus. Bagi yang tinggal di kawasan berdekatan seperti di Putrajaya, Cyberjaya, Cheras dan Kajang, hanya 15 -20 minit pemanduan je.

Bufet Ramadan akan di adakan di Restoran Funtasia, sebuah restoran halal di mana pelbagai masakan tempatan dan barat yang menarik bakal disajikan. Turut di adakan di  Restoran Funtasia ni ialah beberapa action stalls di mana para chef akan melakukan aksi gastronomi secara langsung di depan para tetamu. Kira masak secara live lah orang kata. Restoran Funtasia ni sangat luas dan susun atur restoran pun sangat kemas dan selesa untuk para tetamu.
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Pada tahun ini, Restoan Funtasia menggabungkan makanan trend semasa yang menjadi "kegilaan" iaitu street food tapi dengan keselesaan tempat makan dan menu tertaraf lima bintang. Terdapat lebih dari 200 menu bakal dihidang yang terdiri daripada deretan pembuka selera yang dihidang di atas Roda Ferris yang berketinggian 12 kaki, kambing panggang, sate Malaysia dan BBQ Mongolia.
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya

Bagi menu tempatan dan barat, para tetamu boleh menikmati hidangan seperti signature menu dekat sini iaitu pan fried gyoza cicah sambal, 4 jenis nasi goreng 1 minit oleh robo-wok, sup tulang, sup kambing, menu pasta seperti spageti bolognese, nasi ayam dan juga nasi putih dengan lauk pauk popular tempatan.
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya

Cakap menu tempatan, ada satu favorite lauk Ana dekat sini iaitu dowry fillet sweet sour. Ana suka sebab isi dan tekstur dowry tu punya lah lembut dan halus, di tambah pula dengan limpahan sos yang sedap, memang sedap sangat. Ana ratah macam tu je. Lagi puas hati. 2 kali kot Ana tambah lauk ni. Tak pandang dah lauk lain.
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Lagi satu menu yang korang wajib cuba ialah sup kambing dia. Perghhh terbaik beb. Pekat likat dan kaya dengan pelbagai rasa dalam satu hirupan. Korang boleh makan dengan nasi putih atau pun cicah dengan roti je. Surely lepas tu korang akan bersandar kekenyangan. Hehe.

Dah selesai rasa semua menu-menu utama tadi, korang boleh teruskan dengan barisan pencuci mulut yang ada seperti kuih muih tradisi, pelbagai jenis kek dan pudding, cendol, homemade gelato, serawa durian dan banyak lagi.
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya

Korang perasan tak Ana mention serawa durian dekat atas ni? Kalau korang nak tau, Ana 3 kali repeat makan serawa durian ni. Orang sibuk makan dengan pulut, tapi Ana ratah macam tu je juga. Dasar sejenis hantu durian. Haha. Memang puas hati sangat. Geng blogger Ana pun semua tersenyum kepuasan dapat makan serawa durian ni. Mana taknya kuah serawa tu bukan main pekat likat. Memang wow sangat tau. Homemade gelato pun tak kurang hebat. Sedap dan halus rasa dia. So korang jangan lupa cuba ok.
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya

Bagi yang berminat untuk menempah atau ingin maklumat lanjut, korang boleh hubungi pihak Funtasia di talian 03-8210 2222 atau emel ke fb_reservations@hotelbangi-putrajaya.com.

Untuk pengetahuan korang, tahun ini merupakan tahun ke-10 kolaborasi antara Hotel Bangi-Putrajaya dengan Islamic Relief Malaysia untuk kempen  "Care for Hunger". Untuk kempen ini, RM3.50 dari setiap bufet yang korang tempah tu akan disalurkan kepada kempen ini. Kira makan sambil beramal. Dan pada tahun ini, pihak hotel mensasarkan sebanyak minimum RM25,000 untuk sumbangan daripada bufet Ramadan tersebut.
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Bufet Ramadan Hotel Bangi-Putrajaya
Harga :
RM120 nett - dewasa
RM60 nett - kanak-kanak (4-12 tahun)

Early Bird (24 jam)  :
RM90 nett - dewasa
RM45 nett - kanak-kanak (4-12 tahun)

33 comments:

  1. Mama singgah blog walking ke blog sis ana suhana. Bangi memang banyak tempat makan sedap.

    ReplyDelete
  2. lapar blk tgk menu2 ni...dessert..pasta..nasi goreng 1 minit yummm....pulut kukus & serawa durian...haiihhh lprrr hahaa

    ReplyDelete
  3. Manisan dan kuih muih menarik perhatian sungguh. Kurang 3 hari Kak Ana kita nak puasa. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  4. adududu kak ana, cantik tempat ni lapaq tengok makanan T____T

    ReplyDelete
  5. Harga buffet boleh tahan. Namun kalau ditawarkan sehingga 200 menu memang patut la. Mesti menarik tahun ni kan. Terliur ika melihat menunya.

    ReplyDelete
  6. Tertarik tengok gyoza dengan sweet sour tu.. Tapi tengok harga, umm tunggu keje la... :/

    ReplyDelete
  7. Wow... The food attracts me a lot. There are so many choices to choose from and I gonna try this out.

    ReplyDelete
  8. Harga pre payment berbaloi. Wahhhh ada duit juga disalurkan ke Islamic Relief. Menarik ni. Apa yang dilakukan untuk tujuan yang baik. Tempat makan pun selesa sangat. Pilihan yang banyak juga menambat hati nak berbuka kat sini nih.

    ReplyDelete
  9. Tak puas aritu...nk kena repeat ajak asben pulak

    ReplyDelete
  10. Selamat menjamu selera saya ucapkan. Singgah blogwalking petang isnin ni. Menyelerakan. Puasa zahir batin semoga di terima Allah swt. Insyaallah

    ReplyDelete
  11. Pernah join preview ramadhan diorang tahun lepas dan tak dinafikan memang makanan yang dihidangkan sangat menarik dan pelbagai..ada masakan kampung, ada masakan modern, western..paling best mee rebus dia..sampai 3 kali SA menambah..

    ReplyDelete
  12. Wah, banyak yer menu berbuka puasa di Hotel Bangi Putraja ni, sampai 200 Menu! Mesti meriah kan berbuka puasa di sini. Semua ada, pasta, pizza , masakan kampung. terliur gak tengok pasembor. lama tak makan. Berbaloi betul la datang berbuka di sini.semua ada

    ReplyDelete
  13. kambing memang kemestian bila bulan Ramadan ni kan..terliur tengok

    ReplyDelete
  14. Wow lebih 200 menu? Banyaknya pilihan.. Mana satu nak pilih? Perut kecik je.. Hehe.. Best ni kalau bawak keluarga ke sini. Lagi2 Bella duduk kat Kajang ke, tak lah jauh mana nak ke sini. Kena buat reservation awal2 lah macam ni!

    ReplyDelete
  15. Apa khabar hari ni, ibu singgah ke blog sis ana. Sedapnya

    ReplyDelete
  16. Kebanyakkan makanan yang ada sedap-sedap. Sebab banyak sangat sampai sis tak dapat rasa kesemuanya. Terasa nak repeat pergi masa Ramadhan nanti tapi tengoklah kalau ada rezeki lebih boleh lah berbuka kat sana, maklum kalau nak pergi kena bawak keluarga...so berdouble triple kena bayar..hehehe

    ReplyDelete
  17. Unik betul ye hidangan dessert disajikan di atas wheel yg berketinggian 12 kaki itu, mmg sungguh unik. Xpernah nampak lgi buffet ramadhan di tempat lain buat. Nasi goreng 1 minit tu juga sangat unik. Campak2 dah siap. Bahagian lauk-pauk tu paling best. Macam2 ada. Udang cheese tu buat pinggan sy bertambah nasi jugaklah

    ReplyDelete
  18. Ooh tidak!! Lapar tgk ni 😂😂😂semua sedap2. I love fooooooods

    ReplyDelete
  19. Wahhhh seronoknya teruja Bonde tengok perhiasan dan tema bufet Ramadhan Bangi Putrajaya ni, memang sangat menarik macam dekat funfair pula ada whell tu... nasi boreng 1 minit tu pon menarik juga pantas mesin tu masak yea makan panas-panas pasti menyelerakan!

    ReplyDelete
  20. Tahun lepas kita pernah buka puasa kat sini memang best tempat selesa dan juga makanan yang banyak. Harga juga berpatutan boleh datang sini bawa keluarga atau juga buka dengan kawan-kawan...

    ReplyDelete
  21. Uuuu semuanya nampak menyelerakan la. Last year emi ada pergi buffet ramadhan kat sini. This year tak join la pulak review dia sebab kebetulan ada hal lain. Tempat selesa gak hotel ni. Kat luar tu ada kolam renang kan.

    ReplyDelete
  22. never been to this place yet and it seems this ramadan buka puasa really blessed woth loads of food. nak rasa jugak lah time ramadan ni...

    ReplyDelete
  23. wah tahun ni makin banyak lauk pauk yang ditawarkan disini....paling suka dengan barisan kuih muihnya dia semua nampak sedap dan enak

    ReplyDelete
  24. This buffet spread looks good, there's a mixture of contemperory Malaysian food as well as western, it'll be a great choice for everyone.

    ReplyDelete
  25. Wah 200 hidangan menu untuk ramadan buffet, memang banyak dengan pelbagai pilihan. Rambang mata nak pilih mana satu. Kena grab untuk harga early bird ni

    ReplyDelete
  26. Wah meriahnya. Dapat jugak jputan. Tapi tak dapat p atas banyak sebab. Apapon selamat menyambut bulan ramadan.

    ReplyDelete
  27. banyak nya makanan.. boleh lah makan sampai kenyang kenyang.. pikir pun dah puas.. ahahhahaha

    ReplyDelete
  28. as another full-fledged hantu durian, I would have probably do the same thing...how often can we get to enjoy durian right. this makes me really want to try the durian serawa.

    ReplyDelete
  29. One of the hotel yang saya paling suka seleski buffet berbuka dia. Dahla orang boleh datang awal untuk mandi kt swimming pool dia.

    ReplyDelete
  30. Cantik betul environment dia..berbaloi harga dan juadah..

    ReplyDelete
  31. Memang banyak pilihan kat sini kan, Kak Sue suka bubur durian.. sedap..

    ReplyDelete
  32. Bnyknya menu dia kak ana.. bagus sngt bnyk pilihan mcm2 customer boleh pilih. Sedap2 pulak tu tngok..

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤