Sepetang Bersama Blogger (SBB2017) - Personal Branding oleh Misi Viral - Blog by Ana Suhana

May 14, 2017

Sepetang Bersama Blogger (SBB2017) - Personal Branding oleh Misi Viral

Assalamualaikum.


Sabtu lepas buat pertama kalinya berkesempatan untuk attend event Sepetang Bersama Blogger atau SBB 2017. Banyak perkongsian yang berilmiah yang sis dapat sepanjang SBB berlangsung. Antara perkongsian yang menarik perhatian sis ialah perkongsian dari Norman Danish, presiden Misi Viral tentang personal branding

Hari ini benda yang kekal hanya personal branding. Apa itu personal branding??? Personal branding ialah satu nama / simbol / logo yang mewujudkan satu identiti yang membezakan kita dengan orang lain. Ianya juga berkait rapat dengan bagaimana kita memasarkan diri atau produk kita secara individu. Contohnya Yusof Taiyoob. Sebut je nama Yusof Taiyoob kita tahu semua tahu produk dia ialah kurma. Dato Vida pula sebut nama dia orang tahu pasal Pamoga. Tu lah contoh personal branding. 

Dan blog merupakan salah satu platform yang terbaik untuk memasarkan diri atau produk kita. Personal branding ni penting untuk blogger atau usahawan sebab bila kita berblog atau nak jual produk kita, for sure kita nak orang tahu dan sedar kewujudan blog atau produk kita kan. Dan lepas orang tau pasal blog atau produk kita, semestinya kita nak mereka sentiasa datang kepada kita kan. Nak tau tips macam mana wujudkan personal branding yang baik, boleh baca perkongsian dari Norman Danish ni. 

1. Profile picture & cover photo - upload gambar terbaik yang kita ada kerana ianya akan menarik perhatian viewer atau audience untuk engage dengan kita. Jangan letak gambar gunung ke, kucing ke, kartun ke, artis ke sebab itu nampak tidak profesional. 

2. Bio - update bio dengan terperinci. Dengan maklumat yang ada di bio kita, audience atau viewer sedikit sebanyak ada idea tentang diri kita dan mereka akan jadi ingin lebih mengenali siapa kita dan produk kita.

3. Like & comments - jangan sesekali KEDEKUT like dan komen di status kawan-kawan kita. ini bertujuan untuk memastikan kawan-kawan kita tahu kewujudan kita. Selain dari tu, dengan hanya like dan komen boleh memasarkan diri kita di mana status yang kita update berkemungkinan akan dapat response dari rakan-rakan atau komuniti yang kita belanja like dan komen tu.  As simple as that.

4. Update status - at least 3 kali sehari. Satu pagi,  satu petang dan satu malam. Status waktu pagi boleh status yang panjang-panjang sebab kebanyakan orang ada masa dan masih segar untuk membaca. Status waktu petang biar status yang pendek namun padat sebab masa petang orang dah sibuk dan terkejar-kejar dengan kerja seharian. Manakala status malam biar status yang santai sebab malam kebanyakan masa untuk orang berehat. Tapi ingat, status yang baik-baik saja tau sebab status tu mencerminkan diri kita.

5. Fokus -  Jangan malu memperkenalkan jenama kita sendiri. Yang penting kena konsisten, fokus dan sabar. Tiada kejayaan tanpa kesusahan dan kegagalan terlebih dahulu.




100 comments:

  1. Perkongsian yang bagus.
    Cuma yang no 5 tu, tak terkejarlah.
    Nak update 3 kali seminggu pun semput.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana sekali sehari je yg mampu wak. Kena tingkatkan prestasi lepas ni nampaknya.

      Delete
  2. Nice sharing..tq for info 😚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga bermanfaat buat kita semua. Mudah-mudahan.

      Delete
  3. Sama2 kita praktik...byk perkongsia smlm kan...first time jumpa ana..seronok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok dpt jumpa akak. Dah lah cantik, friendly pulak tu.

      Tp smlm memang best. Banyak perkongsian yg menarik utk di kongsi.

      Delete
  4. 3 kali sehari update..semoga dapat praktikkan ilmu..tenkiuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah mudah-mudahan. Semoga bermanfaat buat semua.

      Delete
  5. perkongsian yg bagus. betul jugak apa yg dikatakan semua tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga kita semua boleh praktikkan info yang di kongsi oleh saudara ND ni. InsyaAllah.

      Delete
  6. terima kasih kongsi tips...kadang2 xde idea la nak tulis apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya banyak boleh kongsi. Kalau ikut kata tuan HH, upload mana2 gambar then cerita je. Hehe.

      Delete
  7. Adehhh macam banyak je yang ira nak kena baiki ni hahaha. Share lah lagi kak apa-apa tips lain hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah nanti kak ana try share lagi ye Ira. Banyak sgt nak di kongsi ni.

      Delete
  8. Replies
    1. Sama2 kongsi ilmu yg kita dapat semoga bermanfaat buat semua :)

      Delete
  9. lela kalau dekat fesbuk kurang nak update. huhuhu. pemalas kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya dekat situ yg boleh tambah reader tau dear. Nanti cuba lah update dekat fb juga. :)

      Delete
    2. sebenanya kan kak. lebih kepada malu sbb fb ada ramia kawan dari sekolah rendah smpai la uni. kdg depa ni pandang serong sikit kalau kita duk up status banyak sngt pasal blog. up satu pun dah rasa lain. kadang tu rasa macam nak buat fb baru ja. macam mne nak buat tu ? mintak nasihat sikit :D

      Delete
    3. akak pun rasa yang sama macam awak dear. tp baru2 ni akak buat tebal muka post je entri dari blog. bila dah buat rasa macam ok je so start dari tu akak terus je keep posting entri blog di FB. baru bulan lepas rasanya akak start. jom buat sama2. :)

      Delete
  10. info yang sgt bermanafaat kan...kena ada semangat untuk posting 3 kali tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah akak mesti boleh punya. Kalau tak, at least sehari sekali pun ok dah kak.

      Delete
  11. Terima kasih info... Kena perbaiki ni.. Hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 kongsi ilmu Mai. Semoga bermanfaat buat semua rakan2 blogger.

      Delete
  12. tq untuk perkongsian ni..sangat2 membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kalau dpt membantu. Sama2 berkongsi ilmu.

      Delete
  13. Replies
    1. Semoga bermanfaat buat kita semua JM.

      Delete
  14. bestnya dapat join SBB2017 ..CCL tak berkesempatan nk join ..huhu ..apap pun thanks kongsi 5 tips yang berguna tue

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah berkesempatan. InsyaAllah akan dtg kalau ada lagi boleh join ye CCL.

      Semoga bermanfaat buat semua. InsyaAllah.

      Delete
  15. Nampaknya banyak yang perlu PC perbaiki ni..tq sharing ya Sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah. Semoga kita sama2 perbaiki diri kita ke arah yg lebih baik.

      Delete
  16. bagus sgt ni.. pengetahuan yang sangat bermanfaat. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilmu harus di kongsi bersama2. Semoga bermanfaat. :)

      Delete
  17. Thanks ana share info ni. 😊☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. No thanks reen. Sama2 kongsi kebaikan. Moga bermanfaat buat semua. InsyaAllah.

      Delete
  18. Hai kak ana sayang! Kan. Banyak info dapat SBB2017. Personal Branding tuh, Uyul pun baru nak develop PB sendiri.

    Regards >>> Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uyul comel. Happy dpt jumpa di SBB. InsyaAllah kak ana yakin uyul pasti akan berjaya.

      Delete
  19. Bestkan dapat hadirkan diri kat sana 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best sgt2 kak. Byk ilmu boleh di sedut dan di kongsi bersama. Happy dpt jumpa akak lagi. :)

      Delete
  20. Satu perkongsian yang menarik..thank you sbb share jgk dekat sini..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga bermanfaat buat kita semua. ilmu kan harus di kongsi bersama :)

      Delete
  21. Bwstnye join SBB, ayu xsempat join, kerja hari tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah kalau masih ada SBB next year boleh join lagi. mana tau boleh jumpa sekali kan.

      Delete
  22. Replies
    1. semoga bermanfaat buat kita semua. ;)

      Delete
  23. Perkongsian yang bagus kak, tapi yang no.5 tue, ber huhuhu la, sebab tak sempat nak update smp 3 kali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau di FB gagah juga nak update. kalau di blog, ana mampu sekali sehari je. hehe

      Delete
  24. Replies
    1. semoga bermanfaat buat kita semua kak. ilmu kan harus di kongsi bersama :)

      Delete
  25. good sharing... nanti kita buat sesama ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah kak. sama-sama kita praktikan. :)

      Delete
  26. terbaik tip ni.. akan dipraktikkan nnti.. insyaallah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom sama-sama praktik Lea. semoga kita berjaya menciptak jenama kita yang tersendiri :)

      Delete
  27. wahhh terima kasih kak ana share perkongsian dari SBB <3

    best kan kalau kita ada brand sendiri. sebut je nama kita, tahu dah apa dia heehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama kasih KC. sama-sama berkongsi ilmu.

      memang best. tp tak mudah kan. kena usaha keras dan konsisten. insyaAllah pasti berjaya akhirnya.

      Delete
  28. ana !!! sempat salin nota ye.. hee~ thanx untuk sharing ni.. sangat mebantu atie sebab hari tu tak salin pon !!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sempat tak sempat lah atie. sama-sama berkongsi ilmu untuk manfaat bersama :)

      Delete
  29. Replies
    1. kak ana nampak tuuuu. semoga berjaya uyul. kak ana pasti uyul mesti berjaya punya :)

      Delete
  30. bila ju pikir balik, btl juga point yg diketengahkn pasal personal branding ni. Insyallah, ju nak improve satu2. terima kasih share tau =) suka tgk suasana SBB17 =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga bermanfaat buat kita semua Ju. jom sama-sama praktikkan personal branding ni. :)

      Delete
  31. tq kak ana berkongsi sedikit sebanyak ilmu dari SBB:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga bermanfaat buat kita semua dear. ilmu kan harus di kongsi bersama :)

      Delete
  32. Replies
    1. semoga bermanfaat buat kita semua Sha. ilmu kan harus di kongsi bersama. jom sama-sama praktikkan :)

      Delete
  33. Nice sharing AS.

    Dah join pertama kali pasti akan ada kedua dan ketiga nanti :-)

    Up-date status tiga kali sehari??

    No wonder patutlah blogger popular selalu buat macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah kalau masih ada tahun2 akan dtg. jom lah Mrs A join sekali nanti.

      part tu ana mampu sekali sehari je utk blog. kalau Fb gagah lah juga nak update 3x sehari kan. hehe

      Delete
  34. Tak sempat nak join SBB. Byk info berguna diberikan. Ha yang pasal update status 2-3 kali sehari tu yang tak taw tu dpt buat ke tak. sobs

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe nanti kalau ada lagi masa hadapan boleh lah join NW.

      kak ana pun sama. sekali dpt share sekali je entri. huhu

      Delete
  35. Replies
    1. no thanks aida. semoga perkongsian ni bermanfaat buat kita semua. ilmu kan harus di kongsi bersama :)

      Delete
  36. bestnyee..
    tak dpt join sbb stay jauh..

    thanks share tips kt sni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe akan dtg kalau ada lagi boleh lah plan untuk join juga.

      semoga perkongsian ni bermanfaat buat kita semua. ilmu kan harus di kongsi bersama :)

      Delete
  37. good sharing. thanks ana sharing info yg berguna untuk blogger semua terutamanya yg tak dapat hadiri SBB tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga bermanfaat buat kita semua Dilah. ilmu kan harus di kongsi bersama :)

      Delete
  38. Allhamdulilah, pengisian yang sangat padat, walaupun sekejap jerr, kikiki. terima kasih yerr untuk pengulangan isi tu, Pakcu tak sempat nak salin sebarang nota, cuma ingat-ingat lupa jerrr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama kongsi apa yang sempat di tulis masa tu. semoga bermanfaat buat kita semua. ilmu kan harus di kongsi bersama :)

      Delete
  39. Nice sharingπŸ‘πŸ‘

    Wahh tahniahh Ana dah tukar domain sendiri 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga bermanfaat buat kita semua Husniey.

      hehe terima kasih. dah lama niat nak tukar sebenarnya <3

      Delete
  40. Replies
    1. semoga bermanfaat buat kita semua Mrs Enoxis. sama-sama kita praktikkan :)

      Delete
  41. Perghhhh maklumat lengkap ini.. Nak backlink sekejab di entry terbaru

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum lengkap lagi ni bro. masih banyak perlu di tambah. saya masih baru mohon tunjuk ajar ye :)

      Delete
  42. Aduhhh Ana.... tak de talentlah nak berbisness. Tp kagumlah tgk org yg dah berjaya...
    Yelah kan bukan senang nak senang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum cuba belum tahu kak cuba sekali dpt jual something confirm rasa motivated. Hehe.

      Delete
  43. Waaaaahhhh... thank you info and sharing...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama kongsi apa yg dpt kan. Nanti tak share lupa pula rugi je. Hehe

      Delete
  44. terima kasih berkongsi ilmu dr SBB ye ana.. terutama utk org yg tak dapat pegi macam akak ni.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama kongsi ilmu yg kita dpt kak. Semoga bermanfaat buat semua hendaknya.:)

      Delete
  45. Terima kasih atas infonya.. sangat bermanfaat.. saya cuba praktiskan sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga bermanfaat buat kita semua. Ilmu di kongsi bersama :)

      Delete
  46. Replies
    1. No thanks dear. Semoga bermanfaat buat semua :)

      Delete
  47. note moga tahun hadapan unni dpt join sbb ni...

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤