Jalan-jalan di Melaka : Dinner di The Windmill Station, Melaka Raya

Assalamualaikum.

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

Dinner malam pertama di Melaka sis ke The Windmill Station yang terletak di Melaka Raya. Balik dari Masjid Selat terus sis ke sini sebab dah dekat sangat. Masa sis sampai customer tak ramai lagi jadi banyak tempat duduk yang kosong. Jadi senang nak pilih nak duduk mana. Hehe. Lepas dari sis order makanan orang dah start sampai. Akhirnya hampir penuh satu restoran.

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

Sebenarnya ni kali ke-2 sis ke sini. Yang pertama dulu masa sis ke Melaka bulan September yang lepas. Entri di SINI.  

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

Memandangkan sis sangat puas hati dengan makanan dan suasana dekat sini jadi sis ke sini sekali lagi. Apa yang sis suka tentang restoran ni ialah selain mempunyai sijil Halal, mereka juga mendapat gred A untuk penilaian kebersihan. Jadi memang bolehlah makan tanpa was-was. Toilet pun bersih tau. 

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya
Halal Jakim
Jom tengok menu yang sis order malam tu. 

Menu 1: Chicken Chop Nasi Goreng Nenas

The Windmill Station - Chicken Chop Nasi Goreng Nenas

Menu ni En Suami yang order. Lapar katanya lepas lepak di tepi pantai Dataran 1 Malaysia dan Masjid Selat. Nampak menarik kan presentation menu ni. Jadi bertambah selera nak makan. Rasa dia pun memang sedap sebab ada rasa hangus-hangus kuali. Very Chinese style gitu. Menu ni pun sesuai untuk anak-anak juga sebab tak pedas langsung. Chicken chop tu pun sedap. Lembut dan berjus. Dengan salad sayur dan salad buah tu memang kenyang teruk akhirnya.

Menu 2: Mushroom Pasta

The Windmill Station - Mushroom Pasta

Menu ni asalnya sis kena kongsi berdua dengan Syafi. Last-last sis hanya dapat makan chicken chop tu je sebab pasta (spaghetti) habis kena balun dengan budak kecik ni. Tak patut tak patut. Lapar sungguh nampaknya. Selalu memang kongsi berdua pun baru habis satu pinggan tu. Mungkin mushroom sauce tu sedap dan kena dengan selera dia. 

Menu 3: Star Fruit with Plum (Big Size)/ Apple Juice /Vanilla Milk Shake

The Windmill Station - Star Fruit with Plum / Apple Juice / Vanilla Milk Shake

Gelas paling besar tu macam biasa En Suami yang punya. Dia kalau tak order yang big size memang tak sah. Boleh habis pulak tu yang bagusnya. Syafi punya vanilla milk shake. Pun sama boleh habis. Nampak sangat panas Melaka ni. Hehe. 


Ada banyak lagi menu yang di sediakan dekat sini. Local food ada, burger & sandwiches ada, western menu ada, kids meal pun ada. Pilih je mana yang berkenan. So far semua yang sis makan semuanya sedap-sedap belaka. No wonder lah ramai dengan orang. 

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

Korang kalau ke Melaka boleh lah cuba singgah dekat sini. The Windmill Station ni hanya ada di Melaka, Negeri Sembilan dan Johor sahaja tau. Harapnya nanti dia buka lah juga di KL ni. Dekat sikit. 

The Windmill Station
Untuk  ke The Windmill Station Cawangan Melaka Raya, bolehlah klik Google Maps dekat bawah ni.

<

Ana Suhana

‪Life comes with both happiness and sadness. Learn to be patient when sad and grateful when happy. He will reward you and elevate your status

55 comments:

  1. Anaaaaa... tengok ana punya review pasal aktiviti kat melaka buat rasa nak balik melaka pegi semua tempat pulak.. hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melaka tak pernah bosan lah Dilah. Ana boleh di katakan 2-3 kali setahun ke Melaka. Cuma jarang masuk bandar sebab jammed kan. Last week kebetulan pergi masa weekday tu yg boleh jalan2 dekat bandar. Best juga dpt jalan2 dekat sana.

      Delete
  2. Makanan dia memang menarik kannn..Kalau buku iklan kedai area seremban sampai, mesti carik iklan dia dulu sebab geram tngok gambar makanan dia.. Anis tak pernah lg try makan sini walaupun dekat je dgn rumah, sebab parents bukan jenis makan luar.. :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat Seremban pun ada kan. Nanti kalau ada masa bawa lah family ke sini Anis. InsyaAllah puas hati :)

      Delete
  3. Wah best ni...yang menarik ada kids meal..mak ayah tak pening nak pilih menu untuk anak2 kan Sis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Tp kalau nak jimat boleh je order set biasa PC sebab byk je menu yg kids boleh makan. Tak habis mak ayah boleh habiskan. Hehe. :)

      Delete
  4. nyumm nyumm sedapnye menu kat sini. seb bek jauh.. kalau x mesti dh gi terjah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah Lea. Jauh dr KL juga. Kalau tak mesti sebulan sekali boleh makan dekat sini. :D

      Delete
  5. Tak pernah tak selera kalau tgok makanan yg direview Ana ni. Semua sedappp aihhh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Segan pula Ana ren ckp cmtu. Jenuh nak amik gambar bagi nampak ok. Mesti org meja sebelah dok kata makanan jer pun nak amik gambar. Hehe. Tp so far Ana puas hati makan dekat sini. :)

      Delete
  6. terbaiklah... tngok je dah tau memang sedap..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti ke Melaka atau Johor atau N9 boleh lah cuba makan di TWS ni. InsyaAllah puas hati. :)

      Delete
  7. Nampak menyelerakan je gambar Ana. Dah lama rasa tak ke Melaka. Kalau pergi sana, rujuk balik entri Ana ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gigih nak amik gambar tu. Sampai bising syafi tak sabar nak makan. Hehe. Mudah-mudahan dpt bg sedikit info buat Siqah dan semua.

      Delete
  8. windmill ni sejak anak2 kecik, memang tempat makan aida & famili, ana.
    kami ke cawangan bkt beruang je.
    dulu kala kat jusco depan ni ajer tau.
    hampir semua menu kami da rasa. da hafal dah hi hi hi...
    but rasa nyer, da berbulan x pegi. sebab kualiti tak mcm dulu dah :(
    tgk la. bila baca entri ana ni, mcm nak gi jengah balik windmill.
    mana le tau da kembali kesedapannya sebab da lama x gi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maybe sebab aida dah selalu makan dah boleh rasa perubahan rasa makanan tu. Mcm ana sekali sekala makan tu yg rasa sedap. Kalau selalu maybe jadi mcm aida juga :)

      Delete
  9. Yang kat BP tu pun okay.
    Banyak pilihan makanan dan sedap2 belaka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa dekat BP pun ada kan Wak. So far saya puas hati makan dekat sini. Servis bagus dan kedai pun bersih. Selesa sgt.

      Delete
  10. amboi sis sedap gila TENGOK ... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat belum bulan puasa kan Mellya. Kalau tak, terliur teruk di buatnya. Hehe

      Delete
  11. Sedapnya..aish bila agaknya boleh sampai kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah satu hari nanti sampai juga awak dekat sini :)

      Delete
  12. Sedapnyaa.. Air buah tu yang menyelerakan.. Besar pulak tu gelas 😱😱

    Kalau husniey kenyang dgn air je dah tu.. 😂 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita. Kenyang dengan air je. Lepas tu Melaka pulak panas. Bergelas2 air masuk dlm perut. Hehe

      Delete
  13. Kak Ana, awat semua gambar yang kak Ana snap nampak cantik ja? 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kalau cantik. Baru best nk tulis review 😘

      Delete
    2. Nak baca entry pun terus bersemangat 😄

      Delete
  14. mushroom pasta tu nampak sedap! yg chicken chop fried rice tu pun sedap cuma kenapalah ada nenas xD tk suka makan nenas hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak suka nenas ada lagi nasi goreng chicken chop dear. Pilih mana yg berkenan :)

      Delete
  15. tengok makanan ni terus rindu nak ke Melaka...dah laparrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Jauh nak ke Melaka mlm2 ni kak. Kena cr yg dekat jer lah dulu :)

      Delete
    2. tak leh nak cari Ana oiii...boss besar outstation lagi...
      m23/05 @ 13:19 misi mencari Ana tak jumpa kat blog...hehe

      Delete
  16. hai sis.. suke tengok review sis... banyak info untuk yg x pernah sampai sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. semoga bermanfaat buat yang membaca :)

      Delete
  17. Waaa~ menarik nie boleh lah nnt try singgah if nadia ke melaka. Sebab selalu balik melaka makan dkt umah atuk je . Jrg pusing2 round melaka . Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa lah tu nadia. lagi sedap makan dekat rumah atuk. kalau ana pun sama mcm nadia. tak eluar dah kalau blk kampung. ;)

      Delete
  18. Saya tau tempat tu. Melaka Raya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh lah singgah nanti en adam :)

      Delete
  19. Menarik..kalau ke sana bole la cuba..:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah sis. InsyaAllah puas hati :)

      Delete
  20. Nampak menyeronokkan :)

    teringin nak jejak sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah nanti kalau sampai ke Melaka boleh lah singgah ye :)

      Delete
  21. Asalam..teruja nak ke Melaka...best nampak laman anda done follow ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh lah plan ke sana nanti. Terima kasih follow sini :)

      Delete
  22. Windmill nih sedappp kakk. Kalau yang dekat Batu Pahat tak sedap hahaha.

    Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke. wak atas ni kata sedap. hehe. selera masing2 berbeza2 kan uyul. tp yg dekat melaka raya ni kak ana memang puas hati. servis pun cun.

      Delete
  23. nampak sedap je semua mknn tu..nyumsss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilla so far semua sedap yang kak ana pesan. cuba lah nanti kalau ke melaka.

      Delete
  24. Kalau x tgok sis pnye review klu g mlka tak tau ape ade hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk je boleh pergi. melaka skrg tgh membangun dear. semua ada dekat sana. :)

      Delete
  25. Kat mana ni? Adui kena repeat balik visit melaka. Tak habis try rupanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada 3 tempat dekat melaka dear. Yg ni dekat melaka raya. Recommended tau :)

      Delete
  26. boleh tahan jgk harga nya kak.. tpi berbaloi la tmpat pun high class gtu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada high class Unni. Restoran biasa je ni. Tp mmg puas hati. Makanan sedap dan servis pun bagus :)

      Delete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤