Jalan-jalan di Melaka : Dinner di The Windmill Station, Melaka Raya

Assalamualaikum.

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

Dinner malam pertama di Melaka sis ke The Windmill Station yang terletak di Melaka Raya. Balik dari Masjid Selat terus sis ke sini sebab dah dekat sangat. Masa sis sampai customer tak ramai lagi jadi banyak tempat duduk yang kosong. Jadi senang nak pilih nak duduk mana. Hehe. Lepas dari sis order makanan orang dah start sampai. Akhirnya hampir penuh satu restoran.

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

Sebenarnya ni kali ke-2 sis ke sini. Yang pertama dulu masa sis ke Melaka bulan September yang lepas. Entri di SINI.  

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

Memandangkan sis sangat puas hati dengan makanan dan suasana dekat sini jadi sis ke sini sekali lagi. Apa yang sis suka tentang restoran ni ialah selain mempunyai sijil Halal, mereka juga mendapat gred A untuk penilaian kebersihan. Jadi memang bolehlah makan tanpa was-was. Toilet pun bersih tau. 

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya
Halal Jakim
Jom tengok menu yang sis order malam tu. 

Menu 1: Chicken Chop Nasi Goreng Nenas

The Windmill Station - Chicken Chop Nasi Goreng Nenas

Menu ni En Suami yang order. Lapar katanya lepas lepak di tepi pantai Dataran 1 Malaysia dan Masjid Selat. Nampak menarik kan presentation menu ni. Jadi bertambah selera nak makan. Rasa dia pun memang sedap sebab ada rasa hangus-hangus kuali. Very Chinese style gitu. Menu ni pun sesuai untuk anak-anak juga sebab tak pedas langsung. Chicken chop tu pun sedap. Lembut dan berjus. Dengan salad sayur dan salad buah tu memang kenyang teruk akhirnya.

Menu 2: Mushroom Pasta

The Windmill Station - Mushroom Pasta

Menu ni asalnya sis kena kongsi berdua dengan Syafi. Last-last sis hanya dapat makan chicken chop tu je sebab pasta (spaghetti) habis kena balun dengan budak kecik ni. Tak patut tak patut. Lapar sungguh nampaknya. Selalu memang kongsi berdua pun baru habis satu pinggan tu. Mungkin mushroom sauce tu sedap dan kena dengan selera dia. 

Menu 3: Star Fruit with Plum (Big Size)/ Apple Juice /Vanilla Milk Shake

The Windmill Station - Star Fruit with Plum / Apple Juice / Vanilla Milk Shake

Gelas paling besar tu macam biasa En Suami yang punya. Dia kalau tak order yang big size memang tak sah. Boleh habis pulak tu yang bagusnya. Syafi punya vanilla milk shake. Pun sama boleh habis. Nampak sangat panas Melaka ni. Hehe. 


Ada banyak lagi menu yang di sediakan dekat sini. Local food ada, burger & sandwiches ada, western menu ada, kids meal pun ada. Pilih je mana yang berkenan. So far semua yang sis makan semuanya sedap-sedap belaka. No wonder lah ramai dengan orang. 

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

The Windmill Station Cawangan Melaka Raya

Korang kalau ke Melaka boleh lah cuba singgah dekat sini. The Windmill Station ni hanya ada di Melaka, Negeri Sembilan dan Johor sahaja tau. Harapnya nanti dia buka lah juga di KL ni. Dekat sikit. 

The Windmill Station
Untuk  ke The Windmill Station Cawangan Melaka Raya, bolehlah klik Google Maps dekat bawah ni.

<

Ana Suhana

‪Life comes with both happiness and sadness. Learn to be patient when sad and grateful when happy. He will reward you and elevate your status

55 comments:

Ibu Dilah said...

Anaaaaa... tengok ana punya review pasal aktiviti kat melaka buat rasa nak balik melaka pegi semua tempat pulak.. hahaha...

Flavnesz said...

Makanan dia memang menarik kannn..Kalau buku iklan kedai area seremban sampai, mesti carik iklan dia dulu sebab geram tngok gambar makanan dia.. Anis tak pernah lg try makan sini walaupun dekat je dgn rumah, sebab parents bukan jenis makan luar.. :/

PeRdU cINta said...

Wah best ni...yang menarik ada kids meal..mak ayah tak pening nak pilih menu untuk anak2 kan Sis...

Lea Azleeya said...

nyumm nyumm sedapnye menu kat sini. seb bek jauh.. kalau x mesti dh gi terjah ni..

C i k R e n e x said...

Tak pernah tak selera kalau tgok makanan yg direview Ana ni. Semua sedappp aihhh.

Yousuf Adi said...

terbaiklah... tngok je dah tau memang sedap..hehe

Siqah Hussin said...

Nampak menyelerakan je gambar Ana. Dah lama rasa tak ke Melaka. Kalau pergi sana, rujuk balik entri Ana ni :)

adianiez AIDA said...

windmill ni sejak anak2 kecik, memang tempat makan aida & famili, ana.
kami ke cawangan bkt beruang je.
dulu kala kat jusco depan ni ajer tau.
hampir semua menu kami da rasa. da hafal dah hi hi hi...
but rasa nyer, da berbulan x pegi. sebab kualiti tak mcm dulu dah :(
tgk la. bila baca entri ana ni, mcm nak gi jengah balik windmill.
mana le tau da kembali kesedapannya sebab da lama x gi :)

Warisan Petani said...

Yang kat BP tu pun okay.
Banyak pilihan makanan dan sedap2 belaka.

Mellya Musa said...

amboi sis sedap gila TENGOK ... huhu

Ana Suhana said...

Melaka tak pernah bosan lah Dilah. Ana boleh di katakan 2-3 kali setahun ke Melaka. Cuma jarang masuk bandar sebab jammed kan. Last week kebetulan pergi masa weekday tu yg boleh jalan2 dekat bandar. Best juga dpt jalan2 dekat sana.

Ana Suhana said...

Dekat Seremban pun ada kan. Nanti kalau ada masa bawa lah family ke sini Anis. InsyaAllah puas hati :)

Ana Suhana said...

Betul tu. Tp kalau nak jimat boleh je order set biasa PC sebab byk je menu yg kids boleh makan. Tak habis mak ayah boleh habiskan. Hehe. :)

Ana Suhana said...

Tu lah Lea. Jauh dr KL juga. Kalau tak mesti sebulan sekali boleh makan dekat sini. :D

Ana Suhana said...

Segan pula Ana ren ckp cmtu. Jenuh nak amik gambar bagi nampak ok. Mesti org meja sebelah dok kata makanan jer pun nak amik gambar. Hehe. Tp so far Ana puas hati makan dekat sini. :)

Ana Suhana said...

Nanti ke Melaka atau Johor atau N9 boleh lah cuba makan di TWS ni. InsyaAllah puas hati. :)

Ana Suhana said...

Gigih nak amik gambar tu. Sampai bising syafi tak sabar nak makan. Hehe. Mudah-mudahan dpt bg sedikit info buat Siqah dan semua.

Ana Suhana said...

Maybe sebab aida dah selalu makan dah boleh rasa perubahan rasa makanan tu. Mcm ana sekali sekala makan tu yg rasa sedap. Kalau selalu maybe jadi mcm aida juga :)

Ana Suhana said...

Haa dekat BP pun ada kan Wak. So far saya puas hati makan dekat sini. Servis bagus dan kedai pun bersih. Selesa sgt.

Ana Suhana said...

Selamat belum bulan puasa kan Mellya. Kalau tak, terliur teruk di buatnya. Hehe

jamaliah shaari said...

Sedapnya..aish bila agaknya boleh sampai kat sini

Ana Suhana said...

insyaAllah satu hari nanti sampai juga awak dekat sini :)

Husniey Husain said...

Sedapnyaa.. Air buah tu yang menyelerakan.. Besar pulak tu gelas 😱😱

Kalau husniey kenyang dgn air je dah tu.. 😂 😂

Ana Suhana said...

Samalah kita. Kenyang dengan air je. Lepas tu Melaka pulak panas. Bergelas2 air masuk dlm perut. Hehe

Nour Adieb said...

Kak Ana, awat semua gambar yang kak Ana snap nampak cantik ja? 😍

Mazni Munawar said...

mushroom pasta tu nampak sedap! yg chicken chop fried rice tu pun sedap cuma kenapalah ada nenas xD tk suka makan nenas hahaha

Ana Suhana said...

Alhamdulillah kalau cantik. Baru best nk tulis review 😘

Ana Suhana said...

Kalau tak suka nenas ada lagi nasi goreng chicken chop dear. Pilih mana yg berkenan :)

Mrs Fuzy sweetsourleyra said...

tengok makanan ni terus rindu nak ke Melaka...dah laparrrr

Nour Adieb said...

Nak baca entry pun terus bersemangat 😄

Ana Suhana said...

Hehe. Jauh nak ke Melaka mlm2 ni kak. Kena cr yg dekat jer lah dulu :)

Iris Myra said...

hai sis.. suke tengok review sis... banyak info untuk yg x pernah sampai sini..

nadiah izzaty said...

Waaa~ menarik nie boleh lah nnt try singgah if nadia ke melaka. Sebab selalu balik melaka makan dkt umah atuk je . Jrg pusing2 round melaka . Hihi

Adam said...

Saya tau tempat tu. Melaka Raya.

FarahGlanzDotCom said...

Menarik..kalau ke sana bole la cuba..:p

Ana Suhana said...

terima kasih. semoga bermanfaat buat yang membaca :)

Ana Suhana said...

biasa lah tu nadia. lagi sedap makan dekat rumah atuk. kalau ana pun sama mcm nadia. tak eluar dah kalau blk kampung. ;)

Ana Suhana said...

boleh lah singgah nanti en adam :)

Ana Suhana said...

Cubalah sis. InsyaAllah puas hati :)

Mrs Fuzy sweetsourleyra said...

tak leh nak cari Ana oiii...boss besar outstation lagi...
m23/05 @ 13:19 misi mencari Ana tak jumpa kat blog...hehe

afiqah zamri said...

Nampak menyeronokkan :)

teringin nak jejak sana

Ana Suhana said...

InsyaAllah nanti kalau sampai ke Melaka boleh lah singgah ye :)

nadiah izzaty said...

=)

Etuza Etuza said...

Asalam..teruja nak ke Melaka...best nampak laman anda done follow ya

Ana Suhana said...

Boleh lah plan ke sana nanti. Terima kasih follow sini :)

Uyul Rosli said...

Windmill nih sedappp kakk. Kalau yang dekat Batu Pahat tak sedap hahaha.

Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

Syuhada Salleh said...

nampak sedap je semua mknn tu..nyumsss..

Iris Myra said...

Kalau x tgok sis pnye review klu g mlka tak tau ape ade hihi

Ana Suhana said...

ye ke. wak atas ni kata sedap. hehe. selera masing2 berbeza2 kan uyul. tp yg dekat melaka raya ni kak ana memang puas hati. servis pun cun.

Ana Suhana said...

alhamdulilla so far semua sedap yang kak ana pesan. cuba lah nanti kalau ke melaka.

Ana Suhana said...

byk je boleh pergi. melaka skrg tgh membangun dear. semua ada dekat sana. :)

hasyimahshe said...

Kat mana ni? Adui kena repeat balik visit melaka. Tak habis try rupanya.

Ana Suhana said...

Ada 3 tempat dekat melaka dear. Yg ni dekat melaka raya. Recommended tau :)

Unni Anje said...

boleh tahan jgk harga nya kak.. tpi berbaloi la tmpat pun high class gtu...

Ana Suhana said...

Mana ada high class Unni. Restoran biasa je ni. Tp mmg puas hati. Makanan sedap dan servis pun bagus :)

Post a Comment

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤