5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil


5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil l  Assalamualaikum. Hi korang. Macam korang tau, Ana memang suka travel atau pun bercuti. Sejak Syafi dalam perut lagi Ana dah bawa dia pergi ke sana sini. Apa lagi bila Syafi dah lahir. Lagi lah banyak tempat Ana nak explore bersama. Tapi bukan mudah tau nak bawa anak kecik ni travel bersama especially time dorang meragam. So hari ni Ana nak share 5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil.
5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil
5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil

Based on pengalaman Ana bawa Syafi travel baik dalam atau luar negara, preparation untuk Syafi yang paling Ana titikberatkan. Semua benda kena take into consideration supaya percutian tu jadi lancar dan semua orang enjoy at the end of the day.

Cuba bayangkan kalau anak-anak kita selalu meragam sepanjang percutian atau perjalanan. Stress kan!! Bukan parents je yang stress, orang sekeliling pun akan stress sama. Lagi-lagi kalau kita naik pengangkutan awam atau pun flight untuk jangka masa yang lama.

So as a parents, apa yang kita nak buat supaya anak-anak enjoy dan tak meragam? Bagi Ana perkara penting yang parents kena jaga betul-betul ialah waktu tidur dan waktu makan anak-anak. Sebab bila mereka dapat rehat yang cukup dan perut pun kenyang, chances untuk mereka meragam amat tipis. Selain dari tu, untuk elak anak-anak rasa bosan jangan lupa bawa mainan atau alat hiburan yang bersesuaian supaya mereka terleka. 

So dekat bawah ni Ana nak share 5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil yang dapat membantu dan memudahkan parents dalam menyediakan makanan dan hiburan pada anak-anak.

1) ALAT HIBURAN, TOYS ATAU EDUCATION TOY MUDAH TRAVEL

Macam Ana bagitau tadi, anak-anak akan cepat rasa bosan bila mereka tak boleh bergerak bebas terutama dalam flight atau kereta. So untuk elak mereka dari rasa bosan, parents sila lah bawa satu atau dua mainan atau alat hiburan untuk mereka bermain.
5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil
Tak tahu nak bagi mereka main apa? Apa kata korang cuba beli kan mereka something berbentuk gajet. Anak-anak zaman sekarang kan  suka benda-benda bergajet ni. Tapi biarlah gajet yang berfaedah seperti Ebookku Islamic dan Islamic Audio Device dari Mama Zie Kerlazz Shop.

Islamic Audio Device dari Mama Zie Kerlazz Shop ini berfungsi membantu menenangkan anak-anak melalui fungsi white noise. Terdapat banyak bunyian yang menenangkan seperti lullaby, alunan bunyi pantai yang mendamaikan serta  bacaan surah-surah pilihan. Selain dari tu, terdapat juga lagu-lagu hiburan hits dari animasi Omar dan Hana yang boleh beri hiburan pada mereka sepanjang perjalanan.

šŸ“ž : 018-3962999

2) MAKANAN BAYI UNTUK SI PICKY EATER

Anak-anak mudah meragam bila perut mereka lapar. Kalau dekat rumah, senang lah kita nak sediakan makanan kan. Tapi kalau tengah travel macam mana? Lagi-lagi kalau anak-anak kita tu picky eater. Haru di buatnya.
5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil
Worry no more sebab sekarang ni dah ada Baby Sadoo. Kemain kan nama. Hehe. Baby Sadoo menyediakan makanan bayi untuk si picky eater yang berusia 6 bulan hingga 3 tahun semasa travel. Yang penting tanpa tambahan garam, gula dan bahan pengawet.

Kalau korang nak tau, Baby Sadoo ni dicipta khas oleh bekas jururawat berdaftar yang pernah bekerja hampir 7 tahun bersama Sime Darby Medical Center. So nutrisi penting seperti karbohidrat, protin, fiber, kalori semua lengkap dalam satu botol. Kira complete meal lah. In addition, bahan-bahan yang digunakan adalah dari bahan semulajadi.
5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil
Lagi satu apa yang Ana suka tentang Baby Sadoo ni ialah packagingnya di dalam botol kaca yang berkualiti. Travel friendly sangat. Bebila anak nak makan hanya perlu panaskan dalam air panas, water heater atau microwave. Senang kan?
5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil
5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil
Berminat nak cuba Baby Sadoo yang dah terbukti mampu selesaikan masalah ibu bekerja yang ada anak picky eater ni? Korang boleh klik link di bawah.



3) IZLIYAH KITCHEN BABY FOOD

Ni lagi satu alternative untuk parents dalam sediakan instant food kepada anak-anak ketika travel. Eh kejap. Instant food tu bukan bermaksud instant food yang tak berkhasiat tu. Tapi maksudnya ialah makanan yang mudah disediakan (instant) dan tidak mengandungi bahan-bahan terlarang berbahaya seperti bahan pengawet dan gula sintetik.
5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil
Izliyah Kitchen menyediakan makanan bayi yang mudah disediakan ketika travel dan telah mendapat sijil HALAL dari JAKIM. Terdapat beberapa jenis makanan bayi di Izliyah Kitchen seperti bubur ( bubur kasar / bubur halus), biskut (perasa kurma / kismis / pisang) dan serbuk perasa (serbuk ayam / bilis / sayuran / buahan).
5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil
Nak sediakan pun senang. Hanya perlu air panas dan sedia dibancuh. Tak makan masa dan cepat disediakan.

šŸ“ž  017-772 3571

4) PENYELAMAT ANAK DARI BATUK & SELESEMA

Bab kesihatan jangan sesekali kita terlepas pandang. Kadang-kadang masa awal percutian, memang anak-anak sihat. Tapi along the way atau semasa bercuti, kesihatan mereka mungkin terganggu hingga mereka terkena batuk dan selesema. Salah satu faktor maybe sebab cuaca dan penat. 

Batuk dan selesam nampak hal kecil tapi kalau tak dirawat mungkin boleh melarat ke arah yang lebih teruk. So sediakan payung sebelum hujan. Make sure parents bawa ubat-ubatan dan jangan lupa juga Mamz Spray.
5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil
Mamz Spray merupakan penawar kepada masalah berkahak, selsema dan batuk. Sesuai digunakan oleh bayi seawal dalam pantang sehingga berusia 6 tahun dan mendapat pengesahan dari Kementerian Kesihatan Malaysia. 
5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil
Mamz Spray sangat sesuai digunakan sebagai sapuan harian bayi bagi menggantikan minyak telon kerana ianya dihasilkan dari bahan semulajadi Habbatus Sauda. Sapukan selepas mandi agar antibodi bayi semakin kuat dan sapukan sebelum tidur agar bayi tidur lebih lena. Kalau parents nak tau lebih lanjut mengenai Mamz ni klik link di bawah.


5) SNEK & BISKUT RUSH BABY FOOD

Rush Baby Food menjadi pilihan utama ibu-ibu yang mengutamakan #BMF kerana sangat baik untuk bayi mereka dalam pada masa yang sama cepat, mudah dan pantas disediakan.

Bubur bayi segera Rush Baby Food didatangkan dalam bentuk flakes beras dan semakin mendapat permintaan tinggi. Ini kerana ianya hanya perlu dibancuh dengan air panas saja!! Nak bancuh pada bila-bila masa pun senang. 
5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil
Bubur bayi Rush Baby Food mempunyai rasa yang sedap dan harum ni mempunyai dua pilihan iaitu beras putih atau beras perang. Nak sedap lafi boleh bancuh dengan serbuk buah mangga, serbuk ayam atau serbuk Purple Sweet Potato Rush Baby Food. Tabur-tabur je dah siap, tak perlu masak pun. Senang kan?

Selain dari bubur, Rush Baby Food juga ada menyediakan biskut bayi iaitu Bone Broth Cookies yang mengandungi Chicken Bone Broth. Katanya biskut ni dapat permintaan yang sangat tinggi.
5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil
Banyak khasiat dan manfaat yang boleh didapati daripada Chicken Bone Broth. Antaranya ialah biskut bayi ini ialah tidak terlalu gebu dan tidak mudah hancur. So bayi seawal 7 bulan pun dah boleh cuba. Terdapat 3 perisa yang boleh dipilih iaitu kurma (best seller), apricot raisin dan avocado cheese. Ketiga-tiga biskut bayi ini diadun menggunakan bahan yang berkualiti seperti unbleach flour, anchor unsalted butter, puree buah sebenar, tepung jagung dan juga Chicken Bone Broth.
5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil
Pada yang nak cuba mkanan bayi keluaran Rush Baby Food ini, korang boleh dapatkan daripada agen-agen berdekatan korang atau dari butik-butik baby terpilih seperti Tateh, One Baby World, Yons dan banyak lagi. Boleh juga layari terus Facebok dan Instagram Rush Baby Food HQ untuk dapatkan info lebih lanjut.

šŸ“ž :  0199559334

So pada parents yang merancang untuk bawa anak kecil bercuti buat pertama kalinya, make sure 5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil ni ada dalam check list korang. Baru lah percutian korang akan jadi percutian yang menyeronokkan dan aman. Jangan kata Ana tak payung pulak nanti ye :)
5 Benda Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Kecil Reviewed by Ana Suhana on September 24, 2019 Rating: 5

10 comments:

  1. semua benda ni memang penting untuk ibu bapa yang ada anak kecil. ada produk dalam senarai saya dah cuba.

    ReplyDelete
  2. Mmg penting lah bawa brg keperluan baby kalau travel, lagi2 tak nak baby meragam, lapar, perut masuk angin .. Hah, senang sekarang ni, dah ada produk travel friendly for baby and kids.

    ReplyDelete
  3. TB terbekena baby sado tu.. hehehe..

    ReplyDelete
  4. Bagus kan sekarang ni kak ana, dah ada keperluan bayi so parents tinggal order je. Kalau dulu menangis mak2 kalau sembang pasal travel

    ReplyDelete
  5. Ubat-ubatan memang penting pun kalau gi travel

    Jom singgah blog saya ====>>>Cara link akaun Paypal dengan akaun Bank Malaysia

    ReplyDelete
  6. Bawa baby jalan2 ni memang kena prepare beto2 kan. Nak bagi baby selesa.

    ReplyDelete
  7. tips yang bagus ni... tq pengkongsian ni ana

    ReplyDelete
  8. boleh bawa gaduh ni kalau semua brg2 ni tak ada.. liez mmg akan pek lebih foods dan ubatan, even termometer dan ubat sapu.. standby awal untuk elak masalah hihihi

    ReplyDelete
  9. boleh buat rujukan ni nanti jika ada rezeki anak nanti.

    ReplyDelete
  10. hehee...zaman anak kecil dah berlalu..tapi good sharing utk mereka yg baru beranak kecil..

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤

All Rights Reserved by Ana Suhana © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.