Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan


Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan l Assalamulaikum. Kelantan Darul Naim!! Last sis datang sini kira-kira 11 tahun lepas. Time tue ada trip fasilitator ke kampus Uitm Kelantan. Lama dah rupanya. Kejap sangat masa berjalan. Kali nie encik suami ada kursus 3 hari dekat Kota Bahru. So memandangkan sekarang nie dah full-time housewife so ada la rezeki sis menyelit sekali untuk Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan.


Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan

Sepanjang dekat sini kami stay di Hotel Perdana. Terletak berdekatan dengan stadium negeri. Sampai2 jer boleh dah check in. So lega la sikit boleh rehat kejap. Especially bos kicik yang bosan duduk lama sgt dalam kereta. 

Bilik hotel nie agak luas dan selesa. Ada bathtub lagi. Cuma bilik air  jer kecik sikit. Yang lain memang terbaik. 
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Lepas rehat dan solat terus turun ke Ceranna Cafe untuk isi perut.
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Nasi Ayam Hainan. RM20. Rasa dia biasa jer. Lagi sedap nasi ayam Cik Esah. 
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Nasi Kerabu. RM20. Sedap sebab pencecah dia menyelerakan. Lepas makan jalan-jalan sekitar hotel.
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Petang tue jalan-jalan di Pantai Cahaya Bulan aka Pantai Cinta Berahi. Di katakan nama Cinta Berahi berasal ketika perang dunia II apabila seorang askar British menderita kerana cintanya tidak berbalas. PCB terletak kira-kira  30 minit perjalanan dari bandar. 
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Terdapat deretan kedai di sepanjang jalan di PCB tue. Pilih la mana2 yang berkenan. At first sis ingat nak try lah Maggie ketam yang femes di Kelantan nie tapi belum ada rezeki. So makan jer la celup tepung. Seekor sotong RM15 dan 4 ekor udang RM5.
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Esok pagi-pagi ronda-ronda di sekitar bandar sebab kursus encik suami start pukul 2. So adalah masa untuk cuci-cuci mata.

Masjid Muhammadi diambil sempena nama Sultan Muhammad IV. Masjid ini juga dikenali sebagai Masjid Besar di kalangan sesetengah rakyat kelantan.
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Istana Jahar terletak berdekatan Masjid Muhammadi. Ia dibina oleh Sultan Muhammad III untuk dikurniakan kepada cucundanya iaitu Long Kundur Bendahaara. 
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Gerbang Rehal. Tempat wajib bergambar di sini. Gerbang ini dibina untuk memperingati pengisytiharan Kota Bahru sebagai sebuah bandar budaya.
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Pasar Siti Khadijah. Semua barang ada dekat sini. Kain, kuih, barang basah, barang kering semua ada. Kami just cuci2 mata sebab memang takde benda pun nak beli. Kain batik banyak dah mama bagi sampai tak terpakai. So confirm2 takkan la beli kain2 nie semua.
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan

Bahagian tengah pasar under renovation. So peniaga berpindah di bahagian luar.
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Bab makan malam, sis makan ala korea di  Eleven Rooftop Hotel Perdana dan juga kafe ala hispter di  Malis Cafe and Restaurant. Kalau cerita kat sini kang panjang lebar pulak entri nie. 

Cuma untuk makan tengahari hari ketiga sis sempat singgah di Cikgu Nasi Ulam. Terletak di kawasan kompleks kraftangan berdekatan dengan Masjid Muhammadi tue jer. Dah datang pun time lunch, confirm orang ramai. Selamat dapat tempat berhawa dingin so selesa la sikit. Yang pasti memang sangat murah dan sedap.
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan
2 ketul ayam, 2 ekor ikan, ulam dan sejag air sirap. RM19 sahaja.

Hari keempat sis dah check out. Nampak macam tak berjalan sangat kan. Ye la nama pun teman org berkursus. Tapi tunggu. Ada destinasi menarik nak di tuju.



Jalan-jalan di Kota Bahru, Kelantan Reviewed by Ana Suhana on August 24, 2015 Rating: 5

No comments:

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤

All Rights Reserved by Ana Suhana © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.