September 2019 - Ana Suhana

Sep 12, 2019

Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka

9:59 AM 11
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka

Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka l Assalamualaikum. Sekarang ni kalau nak ke Melaka dah tak payah takut takde hotel atau hotel penuh sebab based on pemerhatian Ana, setiap tahun ada je hotel-hotel baru yang wujud di seluruh bandar Melaka terutamanya. Contohnya macam Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka ni.
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka

Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka ni Ana book kira last minute juga sebab terasa nak stay awal semalam di Melaka. Kononnya takut tak sempat nak on time ke The Shore Oceanarium Melaka ni. Ye lah, kebetulan hari Jumaat kan. Kena lah amik kira masa untuk En Suami solat Jumaat semua tu kan. Walau hanya 2 jam nak ke Melaka dari KL tapi kot tetiba jem dekat highway kan. Mana kita tau.

Masa survey nak stay mana, En Suami terjumpa Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka. Katanya hotel baru ni. Wah boleh lah kita cuba try test. Harga pun berpatutan dalam RM110 semalam.

Baca juga : Melaka Euro Rich Hotel Serendah RM69/malam

Kenapa Ana kata berpatutan? Haaa korang kena tengok sendiri saiz Superior King Room ni.
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Ni view bilik yang korang nampak masa buka pintu bilik. Kemain panjang rasanya bilik di Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka ni kan.

Once korang masuk ke dalam bilik, korang akan nampak dekat belah kiri korang ada tandas. Bagi Ana tandas di hotel ni luas dan yang paling utama bersih dan tak berbau.
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Keduanya yang Ana suka shower area dia paling hujung. Tak kacau area toilet bowl dan sinki. Cuma partition shower area tu terlalu pendek. So bila mandi sure air akan terpercik ke arah sinki dan toilet bowl tu.
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Toiletries semua complete. Dan water pressure pun kuat. Puas lah masa mandi tu especially bila mandi air panas. Sebab ada sesetengah hotel, bila mandi guna air panas, pressure water dia akan jadi low. So nak mandi pun tak syok. 

Berhadapan dengan pintu tandas ada ruang almari untuk korang simpan semua beg-beg korang. Tak perlu lah korang nak seret beg sampai ke dalam tu kan. Dalam almari tu ada disediakan laci berkunci juga.
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Attach dengan almari tadi ada some space untuk tea making facilities. Lengkap dengan kettle dan cawan untuk buat air panas.

Lepas je dari "lorong" tandas dan almari baju tadi tu, korang akan memasuki "working area" pula di mana dekat belah kanan korang ada sebuah meja kerja yang panjang lagi luas. Ngeee. Memang siapa-siapa yang datang Melaka atas urusan kerja, memang sesuai lah nginap dekat Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka ni. Lagipun jarak meja kerja dengan katil jauh, so tak menggangu orang yang nak berehat in case kita nak buat kerja dengan lama kan.
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Ruang untuk berjalan dekat belakang meja ni pun luas. Memang takde isu nak kena bangun nak alih kan kerusi ke depan sikit supaya orang boleh jalan dekat belakang. Kalau kata bawa extra toto pun lepas nak bentang belakang tu. Hehe.
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Lepas tu kalau korang perasan dekat sudut meja kerja tu ada disediakan beberapa botol air mineral  dan gelas. Mana tau kan masa tengah buat keje tekak kering. Grab je air dekat sebelah tu. Senang citer.

Bersebelahan dengan meja kerja tadi ada ruang untuk menonton pulak. Ada sebuah sofa 3 seater disediakan untuk korang berehat sambil tengok tv dengan selesa. Nak buat tempat tidur pun boleh sangat kot ada ahli keluarga extra ikut sekali kan. Cuma kena pakai selimut tebal lah sebab sofa tu betul-betul bawah aircond. Boleh keras kejung dibuatnya.
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Dekat bawah tv pula ada kabinet tv yang panjang. Boleh simpan beg-beg kecik dalam tu. Tv channel pula tak silap Ana limited pada yang free view tu je. Ok lah kan dari takde. Ngeeee.
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Dekat kawasan hujung bilik baru korang akan jumpa katil untuk beradu. Dah nama bilik pun Superior King Room so katil dia saiz king. Lebih dari muat untuk Ana 3 beranak tidur dengan selesa.
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Bilik ni dari luar nampak ada balcony tapi tu hanya "dummy" balcony saja. Hanya untuk cantikkan reka bentuk bangunan hotel je. Tapi bagi Ana Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka ni memang cantik dan unik bangunan dia. Fefeeling macam dekat overseas pun ada.
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Cuma bila malam, lighting tak berapa terang so hasil gambar pun tak berapa nak cun. Tapi kalau korang pandai edit sure gempak gambar korang tu.
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Dekat bawah hotel ada beberapa kedai makan tapi Ana perasan semuanya untuk non muslim. Tapi ada satu kedai yang tengah femes sekarang ni dengan bubble tea dia iaitu The Alley pun ada juga dekat sini.

Lagi satu kalau korang nak tau, Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka ni terletak satu kawasan dengan Masjid Selat Melaka. Jalan kaki pun dekat. So kalau azan, memang boleh dengar lah orang kata.

Cuma ada 2 perkara yang Ana rasa orang akan rasa tak best bila stay dekat Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka. Yang pertama bilik dekat sini tak sounf proof maksudnya bila orang berjalan atau tarik beg di sepanjang koridor, kita boleh dengar dengan jelas. So agak mengganggu sedikit dekat situ especially time pagi.
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka
Yang kedua Ana perasan lift nak naik ke bilik hanya ada 1 je. Terletak dekat hujung berdekatan dengan lobi. So kalau kata bilik korang bilik paling hujung dekat belah lagi satu, korang kena lah menapak sikit. Ok lah boleh exercise sikit kan. Hehe. Kalau korang nak senang, cari parking dekat lif. So tak lah kena jalan jauh sangat.

Last thing bagi orang Islam, kalau nak cari kedai makan korang kena keluar ke arah bandar. Tapi tak jauh pun. 5 minit dah boleh sampai dekat Mahkota Parade. Kalau takde idea nak makan mana, korang boleh ke Windmill Station ni. Dalam 7 minit je dari hotel. Ada makanan local dan western dihidangkan.

Ok lah tu je nak bebel kali ni. Overall, Ana puas hati je stay dekat Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka ni. Bilik selesa, bersih dan luas, harga murah, lokasi dekat dengan bandar Melaka dan staff friendly and helpful. Korang kalau ke Melaka dan tercari-cari hotel yang berbaloi dan selesa untuk bermalam, why not korang cuba Hotel Melaka : Riviera Suites Melaka ni. InsyaAllah puas hati.

Sep 9, 2019

Taiwan Excellence Esports Cup 2019 Mendapat Sambutan Luar Biasa Komuniti Gamers Malaysia

7:12 PM 16
Taiwan Excellence Esports Cup 2019 Mendapat Sambutan Luar Biasa Komuniti Gamers Malaysia

Taiwan Excellence Esports Cup 2019 Mendapat Sambutan Luar Biasa Komuniti Gamers Malaysia l Assalamualaikum. Kalau sebut Dota, League of Legend, Counter Strike semua orang mesti tau kan. Hatta orang yang bukan kaki game pun pasti akan tau. Mana taknya, Ana percaya dalam setiap keluarga mesti ada sekurangnya seorang yang akan 'terjebak' main game tersebut hingga boleh menjadi profession mereka. Menarik kan? Sebab tu tak mustahil bila Taiwan Excellence Esports Cup 2019 Mendapat Sambutan Luar Biasa Komuniti Gamers Malaysia.
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019 Mendapat Sambutan Luar Biasa Komuniti Gamers Malaysia

Siapa Taiwan Excellence? Mesti korang tertanya-tanya kan? Pada yang tak tau, Taiwan Excellence merupakan sebuah badan kerajaan yang ditubuhkan hasil kerjasama antara Taiwan External Trade Development Council (TAITRA) dan Taiwan Minitsry of Economic Affairs (MOEA) yang bertujuan untuk mengiktiraf produk-produk inovatif keluaran Taiwan ke seluruh dunia.

Seperti yang kita tau produk-produk Taiwan sangat tak asing di  negara kita di mana kebanyakkan produk inovatif Taiwan memberi memberi impak nilai terbaik. Ini kerana produk-produk Taiwan yang dieksport ke luar negara telah melalui proses yang amat tinggi dan telah diiktiraf dari sudut R&D, reka bentuk, kualiti dan juga pemasaran.

Pada tahun ni, Taiwan Excellence telah berbesar hati untuk menganjurkan kejohanan antarabangsa melalui penganjuran Taiwan Excellence Esports Cup 2019 (TEEC2019) dengan kerjasama ROG. Peringkat kelayakan LAN telah bermula sejak April lalu dan Sabtu lepas bertempat di Battle Arena Malaysia telah berlangsungnya peringkat kelayakan LAN yang ke-10 dan yang terakhir. Para pemenang dari setiap peringkat kelayakan (3 pemenang setiap satu) bakal bersaing di pentas akhir bulan Oktober yang akan datang.

Melihat kemeriahan dan sambutan yang sangat tinggi, Ana sendiri tak nak lepaskan peluang untuk menyaksikan dan memeriahkan pertandingan peringkat kelayakan terakhir tu. Honestly, ni first time Ana attend such event dan Ana boleh nampak sendiri betapa ramainya anak-anak muda Malaysia yang sangat meminati esports ni.
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Bila Ana kata sangat ramai, maksudnya memang sangat ramai tau korang. Bayangkan lebih dari 10,000 penyertaan diterima. Dan nak jadi cerita masa peringkat kelayakan terakhir hari Sabtu lepas, penyertaan jadi over limit sampaikan pihak penganjur tak boleh nak buat apa selain terima penyertaan mereka. Siap ada yang dah join kali ke-5 lagi tau. Dahsyat tak dahsyat lah penangan esports ni di Malaysia kan. Bila lihat senario yang berlaku hari tu, baru Ana faham kenapa Kementerian Belia dan Sukan berhasrat untuk menjadikan Malaysia sebagai hab baru esports di Asia Tenggara.

Sepanjang penganjuran TEEC 2019 ni berlangsung, para peserta telah didedahkan dengan inovasi terkini Taiwan melalui perlawanan persahabatan DotA 2.
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Selain daripada tu, para peserta dan orang ramai yang hadir pada hari tersebut turut dipersembahkan dengan komputer riba gaming ROG Strix SCAR III G531 yang menakjubkan yang menjadi impian untuk dimiliki oleh setiap gamers.
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Serius memang sangat canggih tau korang. Mana taknya, kesemua komputer riba yang ada di pasaran Malaysia dilengkapi sepenuhnya dengan prosesor Intel Core i7 9750H, NVIDIA GeForce RTX 2070 GPU dan juga 16GB RAM dan dijual pada harga RM7,999. Confirm smooth je bila main game. Takde masalah PC slow lah, stuck lah kan. 
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Ana sempat lah godek-godek beberapa produk lain untuk gaming dari Taiwan ni, memang best dan gempak giler. Antaranya seperti ROG Phone - Game Changer, ROG Strix Helios, ROG Strix XG32VQR dan ROG Strix Scope. Tak caya korang kena cuba try test sendiri masa di grand finale nanti. Baru korang akan faham kenapa Ana kata produk-produk inovasi Taiwan ni terbaik.
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019


Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Semua canggih-canggih belaka. Memang wajib ada lah kalau korang nak libatkan diri secara aktif dalam dunia gamers ni. Alang alang nak main biar lah main secara pro terus dengan peralatan yang canggih kan. Harga pun reasonable dengan spec yang ditawarkan. No wonder produk-produk inovasi Taiwan terutama produk untuk gaming mempunyai permintaan yang sangat tinggi di Malaysia. Dan kalau korang nak tau, spec yang dijual di Malaysia lebih baik dari spec-spec yang dijual di negara lain. 

Macam Ana mention dekat atas, ROG merupakan salah satu penaja utama TEEC 2019. Menurut Jason Hsu (Pengurus Produk ROG), esports dah jadi salah satu sukan terbesar dan paling popular di seluruh dunia dari sehari ke sehari. Dan di Malaysia sendiri, bilangan peminat dan penggemar esports sentiasa meningkat pada kadar yang sangat mengagumkan. Disebabkan tu ASUS dan Republic of Gamers (ROG) berbangga untuk melibatkan diri dengan TEEC kerana mereka yakin ini boleh menggalakkan gamers untuk mendapatkan peralatan komputer yang inovatif untuk merasai pengalaman gaming yang sebenar.

Selain dari tu, wakil lokasi kejohanan iaitu Tiffani Lim (Ketua Marketing & Event Battle Arena Malaysia) berkata misi Battle Arena adalah untuk menyediakan tempat latihan bagi para gamers yang berimpian untuk memulakan karier esports mereka dengan serius.
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Taiwan Excellence Esports Cup 2019
Di Battle Arena, selain dari didedahkan dengan pengalaman esports secara profesional, para gamers juga akan dilengkapkan dengan "kemahiran e-senjata" yang diperlukan dalam membina masa depan yang cerah dalam dunia esports.

Bagi peminat esports yang terlepas untuk saksikan pertandingan peringkat kelayakan, jangan risau jangan sedih sebab korang boleh follow Ana untuk saksikan TEEC 2019 di grand finale yang akan berlangsung di Berjaya Times Square pada 11-13 Oktober 2019. Juara bagi setiap kategori game yang dipertandingkan iaitu CS:GO, DotA 2 dan League of Legends akan memenangi wang RM10,000 setiap satu. Istimewanya bagi juara kategori CS:GO, mereka akan diterbangkan ke Taiwan untuk berentap dengan wakil 4 negara lain iaitu Taiwan, Thailand, India dan Filipina.

Dan ada lagi satu berita gembira bagi peminat esports yang tak sempat nak join TEEC 2019 ni, apa kata korang join beberapa gaming subsidiari seperti Tekken 7, Sper Smash Bros, PES 2019 dan Mobile Legends: Bang Bang yang dianjurkan. Mana tau rezeki korang berpeluang untuk memenangi wang tunai bernilai RM9,000. Banyak tu. Tak salah untuk mencuba kan. 

Bagi yang berminat nak join acara gaming subsidiari ni, pendaftaran telah dibuka bermula 7 September 2019 dan make sure korang sentiasa update dengan  maklumat dan info terkini yang ada di laman sosial Taiwan Excellence.

Untuk maklumat lanjut tentang TEEC 2019 atau produk-produk inovasi terbaru Taiwan, korang boleh layari media sosial Taiwan Excellence seperti di bawah. Last but not least, jangan lupa save date untuk hadir ke grand finale TEEC 2019 next month. See u guys dekat sana ok.



Sep 5, 2019

Game On: Highest Number of Repost Wins RM1,000 Shopee Cash Voucher Shopee 9.9 Super Instagram Contest Starts Now!

7:49 PM 5
Game On: Highest Number of Repost Wins RM1,000 Shopee Cash Voucher Shopee 9.9 Super Instagram Contest Starts Now!

Game On: Highest Number of Repost Wins RM1,000 Shopee Cash Voucher Shopee 9.9 Super Instagram Contest Starts Now!

Be the lucky winner to win RM1,000 Shopee Cash Voucher when you join the Shopee 9.9 Super Instagram Contest. Just follow @shopee_my on Instagram and repost the Instagram post (https://www.instagram.com/p/B2BlJ-1Hs7A/) with the caption "Buy everything at Shopee! #Shopee99SuperShoppingDay #Shopee99SuperContest". 

The highest number of repost will win RM1,000 Shopee Cash Voucher. Fifty (50) winners will also win the consolation prize of RM50 Shopee Cash Voucher each. Contest starts now and ends on 9 September 2019, 11:59PM. Winners will be announced on Shopee MY's IG. Terms and conditions apply.

The contest is part of Shopee’s signature annual shopping event, 9.9 Super Shopping Day. Taking place from now until 9 September 2019, the campaign offers greater deals and discounts across categories from brands such as Nutox, HP, L'OrĂ©al, Vinda, Photobook Malaysia, Enfagrow, Universal Traveller, realme, MR DIY and Nestle. To enjoy further savings, Shopee is bringing down the minimum spend for free shipping to RM9. 

Shopee also recently revealed its newest brand ambassador, Cristiano Ronaldo and he will be working with Shopee across its seven markets in a wide range of activities to engage and inspire people in the region.

Find out more about 9.9 Super Shopping Day at https://shopee.com.my/m/99.

Google Adsense Melekat Gara-gara Wayne Harraz

9:32 AM 13
Google Adsense Melekat Gara-gara Wayne Harraz

Google Adsense Melekat Gara-gara Wayne Harraz l Assalamualaikum. Sejak 2-3 minggu ni korang mesti perasan yang blog Ana ada iklan dari Adsense kan? Giler tak excited u olls. Rasa separuh nyawa blog ni dah lengkap gitchuw. Tak lah nampak krik krik sangat kan.
Google Adsense Melekat Gara-gara Wayne Harraz

Cakap pasal blog ni, Ana start blogging since 2011. Kira dah hampir 8 tahun lah blog ni wujud. Tapi disebabkan tuntutan kerja hakiki sebelum ni, fokus untuk berblog sangat lah terhad. Boleh kata macam ala ala hangat-hangat tahi ayam.

Tapi start Dec 2016, tetiba rasa semangat nak berblog tu datang kembali. Kebetulan masa tu excited nak cerita tentang trip ke Korea. Sebab semangat sehari boleh 2-3 entri lah Ana publish. Masa tu tak tau mende pun. Lama-lama baru start pandai blogwalking, join GA sana sini. Ngee.

Bila dah dok selalu blogwalking, sure lah Ana akan perasan iklan iklan yang ada dekat blog blogger lain kan. Dan iklan dari Google Adsense salah satunya. Orang kata boleh cuba apply sendiri. So Ana pun dengan bangganya apply walau tau chances untuk diluluskan tipis. Dan seperti yang dijangka, application Google Adsense Ana ditolak. Ngeee.

Antara sebab-sebab application ditolak adalah sebab content blog Ana yang tak kuat. Ye lah newbie sesangat kan. Tulis entri pun tak sampai 200 patah perkataan. Lepas tu dengan WW nya lagi. Memang tak lah lepas. So kisah Google Adsense Ana berakhir di situ.

Dalam bulan April atau Mei 2017, Ana start join AFB (Auto Feed Blog). Thanks to Irra sebab sudi approve Ana untuk masuk team AFB. Motif utama Ana masuk AFB adalah sebab Ana nak belajar lagu tentang selok belok blog. Dan pilihan Ana tepat sebab personally banyak benda yang Ana belajar. Salah satunya cara untuk tulis entri guna basic SEO. And alhamdulillah banyak juga entri Ana listed dalam 1st Google Page.
Setahun lebih lepas dah rasa yakin dengan kekuatan blog sendiri, baru Ana rasa nak cuba apply sekali lagi Google Adsense. Tapiiiiiiiiii nak apply sendiri rasa macam tak reti. Kebetulannnnnn team AFB ada pakar Adsense yang dikenali ramai iaitu Wayne Harraz aka Abe We. So Ana pun dengan segan silu tapi mahu minta pertolongan Abe We kita ni.
Sekali amik ko. Dalam masa 2 hari Google Adsense Ana dah lulus dan melekat dekat blog. Biar betik? Eh betik lah. Masa Wayne whatsApp tunjuk Adsense dah lulus, kemain Ana tatap handphone tu. Macam tak caya je.
Wayne siap settingkan iklan terus dalam blog. Senang hidup ko kan Ana. Ngeee. Maceh Wayne :). Walau earning Adsense tak sekencang blogger lain, tetap Alhamdulillah. Allah yang bagi rezeki tu semua.
Dan memang betul lah apa yang diperkatakan oleh rakan-rakan blogger yang lain yang Wayne ni Sifu Adsense. Kalau tak, tak kan sekejapan dia leh pujuk Adsense untuk sudi bertaut dekat blog Ana kan. And in fact, dalam seminggu tu, banyak blog lain dah yang Wayne berjaya dapatkan Adsense juga. Tabik spring lah wa dekat lu Wayne. Lu memang sifu.

Pada korang yang nak belajar atau nak mantapkan pemahaman tentang Google Adsense ni, korang boleh baca banyak tips dekat blog Wayne Harraz di http://www.wayneharraz.com/. Kalau korang betul-betul hadam, tak mustahil korang boleh apply sendiri Adsense dan lulus sekaligus sebabnya dah terbukti beberapa orang blogger berjaya lulus Adsense lepas rujuk tips-tips dari Wayne ok. InsyaAllah halal semua yang dikongsikan tu. Tapi sebagai tanda terima kasih, sudi-sudikan lah untuk support dan follow socmed dan blog Wayne ok. Link dekat bawah ni.


So pada Wayne, terima kasih banyak-banyak sudi tolong blog Ana untuk dapatkan Adsense. Didoakan semoga rezeki Wayne sekeluarga sentiasa dimurahkan asbab tolong kawan-kawan blogger yang lain. Dan semoga sentiasa dibawah lindungan dan rahmat Allah. Amin. :)




Sep 3, 2019

Nasi Lemak McD atau KFC Zinger Double Down? Mana Yang Sedap?

9:50 AM 13
Nasi Lemak McD atau KFC Zinger Double Down? Mana Yang Sedap?

Nasi Lemak McD atau KFC Zinger Double Down? Mana Yang Sedap? l Assalamualaikum. Lately ni kemain meriah iklan dekat tv dok promote 2 menu terbaru McD dsan KFC ni. Actually tak lah baru mana sebab dah pernah ada dulu kan. Sebab terpengaruh + craving + saja nak cuba, so Ana order lah 2 menu ni. So Nasi Lemak McD atau KFC Zinger Double Down? Mana Yang Sedap?
Nasi Lemak McD atau KFC Zinger Double Down?
Nasi Lemak McD atau KFC Zinger Double Down?
Nasi Lemak McD atau KFC Zinger Double Down? Mana Yang Sedap?

Sebelum ni kalau terasa nak makan KFC, Ana kena pergi beli sendiri dekat outlet di stadium Selayang tu sebab katanya delivery tak masuk kat kawasan Ana. Padahal sebelah taman je pun. Nasib baik McD cover delivery ke sini so ada lah pilihan juga bebila rasa teringin nak makan fast food ni kan.

Thanks to Food Panda. Sekarang baik KFC atau McD, dua-dua dah masuk area rumah Ana. Rasa heaven kejap sebab dah ada banyak pilihan makanan yang boleh order dari rumah. Ada makanan Melayu, western, utara, timur, India dan banyak lagi. Pilih je mana yang terasa nak makan. 

Baca juga : Ayam Goreng Macho RM1

Berbalik pada tajuk cerita hari ni, last weekend tetiba Syafi kata nak makan ayam kepci. Ana ok je lah. Tapi En Suami pulak kata nak cuba Nasi Lemak Mekdi. Ahhh sudah. Pikir punya pikir we all decide, hari Jumaat order KFC Syafi, esoknya hari Sabtu order McD daddy Syafi. Ana on je sebab tak yah nak pening masak makan malam. Hehe. Untung kan?

Alang-alang dah order KFC, Ana order lah sekali KFC Zinger Double Down tu. Nak lah try sedap ke tidak kan. Selalu makan burger Zinger tu je.
Nasi Lemak McD atau KFC Zinger Double Down?
Nasi Lemak McD atau KFC Zinger Double Down?
Untuk KFC Zinger Double Down ni, dia terdiri daripada 2 kepingan isi ayam aka zinger fillet, chicken strip dan kepingan keju serta di limpahi dengan sos keju dan mayonis. Untuk orang yang suka makan isi ayam, korang boleh cuba menu ni. Semata-mata isi ayam.
Nasi Lemak McD atau KFC Zinger Double Down?
Nasi Lemak McD atau KFC Zinger Double Down?
Nasi Lemak McD atau KFC Zinger Double Down?
Nasi Lemak McD atau KFC Zinger Double Down?
Nampak macam kecik kan tapi kembang tekak juga lah nak perabiskan KFC Zinger Double Down ni. Memang betul-betul dia down kan Ana. Haha. Personally, Ana rasa burger Zinger much better dari yang ni. Sebabnya kepingan Zinger untuk KFC Zinger Double Down tu terlalu berminyak, bila makan dengan keju dan sos keju, rasa muak tu jadi berganda. Mungkin kalau ada salad atau sayur dalam tu lagi ok sebab boleh buang rasa muak tu sekurangnya. En Suami pun berpendapat yang sama macam Ana. Nak repeat order? Rasanya tak dah kot. Better order burger Zinger je.
.
.
.
.
.
Keesokan malamnya kitorang order McD lak. En Suami sure lah nak Nasi Lemak McD. Ana macam was was nak order sebab penah order dulu dan rasa dia tak menepati selera Ana. So Ana order bubur ayam McD je. Syafi dia dah kenyang makan nasi. So nak aiskrim Oreo je. Ok fine.

Memandangkan nasi lemak McD ni dia ketak dalam bekas bubur (ikut cawangan rasanya sebab ada yang letak dalam kotak ayam goreng kan), so Ana kena lah salin nasi lemak McD tu ke atas pinggan (gambar takde sebab presentation tak cantik. Hehe). Masa buka bekas tu, perghh kemain sedap bau lemak santan dia. Dah tergugat selera dah masa ni. Haha. Tapi buat buat cool tak nak nampak macam menyesal tak order kan. Ye lah sebab tu baru bau belum rasa. Kot masih tak kena dengan selera Ana kan. Tapi presentation untuk nasi lemak tu memang complete dengan sambal, ikan bilis, telur mata, timun dan 2 ketul ayam goreng McD.
Nasi Lemak McD atau KFC Zinger Double Down?
Nasi Lemak McD atau KFC Zinger Double Down?
Macam biasa bila share dengan Syafi memang "menyakitkan hati". Memula masa tanya Bila Ana tengok En Suami makan, menampakkan lagi kesedapan nasi lemak McD tu. Aish tak leh jadi. Nak lah try sesudu dua. Ana amik lah sikit nasi, ikan bilis dan sambal. Bila dah masuk mulut, rasa menyesal tu datang berganda. Haha. Apa hal rasa sedap pula nasi lemak McD kali ni. Kuang ajar betul. Ikan bilis tu kemain rangup. Sambal pulak tak pedas sangat. Kena sangat dengan rasa lemak nasi tu. Cuma ada rasa halia yang agak kuat but still pada Ana, sedap. Hurmmmmmm nyesal sekejap.

Selang 2 hari lepas rasa nyesal tu, guess what, Ana pulak order Nasi Lemak McD tu. Haha. Konon nak share dengan En Suami sekali habis makan sorang je. Ngeeee. Diet? Persetankan. Hahaha. Lepas tu nyesal kuasa dua sebab makan banyak. Aishh pening lah orang perempuan ni kan.

Haaa korang yang baca ni, dah cuba ke KFC Zinger Double Down dan Nasi Lemak McD ni? Mana satu yang korang suka? Kot ada yang sama pendapat dengan Ana kan. Kalau tak sama takpe. Rasa sedap setiap orang tu kan subjektif. Apa ada hal. Ngeeeee.