July 2019 - Ana Suhana

Jul 17, 2019

All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam

9:06 AM 20
All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam

All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam l Assalamualaikum. Gara-gara diri sendiri up entri tentang dimsum di GreenTown Dimsum Cafe last week, tetiba terasa macam craving giler nak makan dimsum. Nak ke Ipoh semata nak makan dimsum memang tak lah kan. Masa dok serach dimsum halal dekat Google ternampak tentang All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam ni. Haa apa lagi, moh ler kita cuba try test.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam

Memandangkan Ana pernah makan di Hotel Bluewave Shah Alam ni so Ana tak ragu-ragu nak makan All You Can Eat Dimsum Buffet dekat sini sebab makanan cina di Tung Yuen Chinese Restaurant ni memang dah terjamin status halal dia. Halal JAKIM lagi tau. 

Dengan harga bufet serendah RM59 seorang, Ana rasa cukup murah dah tu. Ye lah kalau makan dekat restoran Cina dekat luar tu, harga paling murah yang akan dibayar ialah RM30- RM40 seorang. So alang-alang tu baik kita makan All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam ni je. Lagi berbaloi. Tak caya korang boleh tengok menu-menu yang ada dalam bufet dimsum ni.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Bagi korang yang pencinta dimsum sejati, korang boleh mencuba hampir 13 menu dimsum yang ada dekat sini. Bila dah kata bufet tu kan, korang boleh repeat order sebanyak mana yang korang nak tapi dengan syarat, semua dimsum yang korang order masa mula-mula tu dah habis. Makna kata selagi tak habis dimsum yang ada atas meja korang, korang tak boleh order dimsum lagi. Ye la kang order bebanyak tak habis kan dah membazir.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Macam Ana setakat makan 2 orang dewasa + 1 kanak-kanak, mencungap juga nak habiskan 13 jenis dimsum termasuk pau ni. Tapi sebab masa dinner agak lama (4 jam), so orang kata slow and steady. Janji habis semua yang ada atas meja tu.

Baca juga : All You Can Eat Teppanyaki, Teriyaki & Sushi

Kalau tanya Ana, dimsum mana Ana paling suka. Ana akan vote for Fresh Prawn Crystal Dumpling, Deep Fried Beancurd Roll with Spicy Chili Sauce dan Steam Jade Dumpling. Macam Ana, Ana prefer steam dimsum sebab rasa dia lebih bersih dan tak cepat haus berbanding dengan fried dimsum. Takut takut end up kenyang air je. Hehe.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Macam En Suami dan Syafi dorang lebih suka Deep Fried Viatnamese Spring Roll which is sedap juga.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Mesti korang cakap, ala dimsum je kot. Tak kan tak leh habiskan. Ye wak, kalau setakat dimsum je memang kitorang 3 beranak boleh habiskan. Tapi All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam ni bukan hanya dimsum je dorang hidangkan, tapi ada lagi 5 menu Szechuan termasuk nasi goreng dihidangkan bersama. Ko ghase??
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Tapi serius berbaloi makan All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam ni sebab semua nya sedap sedap belaka. Baik dimsum atau Szechuan cuisine dia.

Untuk legakan rasa 'penat' makan tu korang akan dihidangkan dengan Chilled Longan with Sea Coconut. Memang menyegarkan rasa dia tapi sayangnya Ana dapat rasa sikit je sebab 2 mangkuk desert tu habis dekat budak kecik tu je. Pffttttt.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
So pada korang yang teringin nak makan dimsum, Ana recommend korang untuk try All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam ni. Dimsum sedap, service cepat, restoran sangat luas dan cantik, kemudahan solat semua selesa dan harga pula sangat berpatutan.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Kalau korang nak maklumat lanjut atau untuk menempah, korang boleh hubungi Sales & Marketing Department di talian 03-55118811 ext. 28012804 atau 2806 ATAU emel ke dosm@bluewavehotels.com ATAU layari laman sesawang www.bluewavehotels.com. Nak senang WhatsApp je di nombor 019-2736801 ok.


Jul 16, 2019

Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond

8:44 AM 18
Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond

Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond l Assalamualaikum. Korang tau tak salah satu punca bil elektrik naik adalah kerana aircond tidak dibersihkan. Bila aircond kotor, aircond akan bekerja keras dan guna banyak elektrik untuk sejukan bilik. So hari ni Ana nak share dengan korang Cara Mudah dan murah Untuk Bersihkan Aircond.
Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond
Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond
Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond

Hari ni Ana yakin setiap rumah di Malaysia ni mesti ada at least sebiji penghawa dingin kan. Dengan cuaca panas yang boleh dikatakan tinggi menjadi punca demand untuk aircond semakin tinggi.

Tapiiiii bukan murah harga sebiji aircond tu. Rata-rata harga sebiji paling kurang RM1000. Tu belum lagi yang ada ciri-ciri khas. Boleh cecah lebih dari seribu ringgit. Huhuhu kejap. Tapi sebab keperluan kan, kena lah beli juga.

Bila dah beli memahal tu, tak kan nak pakai kejap je kan. Mesti lah kalau boleh nak pakai untuk tempoh masa yang lama dan dalam keadaan yang baik dan cekap.

Haa nak make sure supaya aircond kita tu berfungsi dengan baik, service secara rutin kena betul-betul jaga. Kalau tak mohon sediakan bajet lebih untuk kos-kos penyelenggaraan kerosakan kronik yang berlaku.

Tapi korang tau tak ada Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond?? Cara dia dengan service secara DIY. Senang je nak service aircond sendiri.  Rumah Ana, 2-2 biji aircond En Suami service sendiri. Dah jimat RM200 dekat situ. Macam mana cara dia?
Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond
Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond
1.Pastikan sambungan kuasa telah diputuskan sepenuhnya.

2. Keluarkan penapis unit penghawa dingin dan cuci habuk yang melekat pada penapis

3. Sembur 3-IN-ONE® PROFESSIONAL AIR CONDITIONER CLEANER pada sirip penyejuk secara menegak dari arah kiri ke kanan. Pastikan semburan menutupi keseluruhan permukaan sirip.

4. Biarkan agen pembersih menembusi sirip. Tunggu selama 10 minit kemudian pasang semula penapis unit

5. Hidupkan penyaman udara selama sekurang-kurangnya 15 minit untuk memastikan mana-mana kotoran yang melekat keluar melalui hos saliran.

Senang gilerr kan?? Tak sampai 20 minit dah selesai semua. Lepas tu bukan selalu kena buat. 3 bulan sekali dah ok.

Menariknya bila kita guna 3-IN-ONE® PROFESSIONAL AIR CONDITIONER CLEANER l ni, kita tak perlu nak bilas dengan air bagai. Sebabnya 3-IN-ONE® PROFESSIONAL AIR CONDITIONER CLEANER ni merupakan agen mencuci yang berasaskan air yang bertindak menguraikan gris, kotoran, kulat dan lain-lain dari gegelung penyejuk aircond kita. So aircond kita akan jadi lebih cepat sejuk dan secara tak langsung, elektrik pun tak guna banyak bila penggunaan elektrik berkurang. Suka tak?? :)

Ok lah untuk lebih banyak idea dan tip macam mana nak mempertingkatkan kualiti penyelenggaraan di rumah korang atau pun untuk tugas-tugas berat industri profesional, dengan produk yang tepat, korang boleh layari http://wd40.asia.

Jul 12, 2019

Cara Makan Madu Yang Betul Untuk Kesembuhan Yang Maksimum

1:38 PM 16
Cara Makan Madu Yang Betul Untuk Kesembuhan Yang Maksimum

Cara Makan Madu Yang Betul Untuk Kesembuhan Yang Maksimum | Assalamualaikum. Siapa suka makan madu? Macam Ana almost every day Ana akan amik 2 sudu besar madu. Selalunya Ana campur dengan air lemon. Memang sedap sangat lagi-lagi kalau minum sejuk. Tapi korang tau tak ada Cara Makan Madu Yang Betul Untuk Kesembuhan Yang Maksimum? Ana pun baru tahu.
Cara Makan Madu Yang Betul Untuk Kesembuhan Yang Maksimum
Cara Makan Madu Yang Betul Untuk Kesembuhan Yang Maksimum
Cara Makan Madu Yang Betul Untuk Kesembuhan Yang Maksimum

Menurtut fakta madu merupakan sejenis manisan yang dihasilkan oleh lebah melalui nektar bunga.  Kalau korang nak tau, rasa madu berbeza antara satu sama lain berdasarkan sumber nektar yang di ambil. Sebab tu korang boleh jumpa pelbagai jenis dan gred madu di pasaran.

Macam yang kita tau, madu merupakan salah satu makanan sunah yang disukai Nabi. Bila dikatakan makanan sunah, for sure lah khasiat dan kebaikkan yang ada padanya sangat banyak. Namun kena pastikan cara makan madu yang betul untuk kesembuhan yang maksimum.

Tapi kita bukan hanya kena tau Cara Makan Madu Yang Betul Untuk Kesembuhan Yang Maksimum saja, nak beli madu pun kena tau juga. lagi-lagi hari ni bukan senang nak beli madu yang asli. Sebabnya 60% madu yang ada dekat pasaran sekarang ni madu tiruan. Banyak kan peratusan tu.

Kalau dulu kata nak ta madu tu ori, kena pastikan madu tu likat lah, tak kena hurung semut lah kan. Tapi sekarang dengan teknologi yang semakin canggih, semua benda tu boleh direka. So lagi lah payah nak beli madu yang ori.

Baca juga : Madu Ruqyah Thibbun Nabawi Madu Asli Keluaran Pondok Tahfiz

Tapi ada Ana baca ada satu cara yang manusia dan teknologi tak boleh tiru.  Cara dia mudah je. Korang amik sebiji piring kemudian tuangkan satu sudu kecil madu dekat atas piring tu. Lepas tu siram dengan air suam. Kalau madu asli, korang akan nampak satu corak sarang lebah atau heksagon terbentuk.

Ok lah macam Ana nak cerita, nak makan madu kena ada caranya. Bergantung pada sakit yang dialami antaranya sakit kepala, sakit-sakit di badan dan banyak lagi.

1. Madu untuk rawat sakit di bahagian kepala

Sekarang ni ramai antara kita yang ada migrain kan. Sakit migrain ni kadang boleh buat orang baran. Kepala tu dia punya sakit dan berdenyut tak boleh handle. So pada koran yang tetiba kena migrain tu, korang boleh amik madu dengan makan secara terus tanpa perlu campur air selepas waktu Subuh sehingga sebelum habis waktu Dhuha. Ini kerana penciptaan bumi dan manusia adalah daripada tanah. Maka ada gelombang yang berputar 24 jam so jadual makan madu perlu tepat.

2. Madu untuk rawat sakit di bahagian perut

Untuk penyakit yang berkaitan dengan perut atau usus, korang kena amik madu bersama dengan air suam. Ini kerana madu merupakan sejenis cecair yang mengandungi atom yang kuat. Korang hanya perlu 1 sudu teh madu sahaja setiap hari dan di ambil selepas waktu Dhuha hingga masuk Zohor.

Nak kacau madu tu pun kena dengan cara yang betul iaitu kacau ikut arah lawan jam. Sebabnya semua benda yang berputar arah lawan jam akan menghasilkan tenaga. Bebeza dengan benda yang kita kacau ikuta arah jam di mana ia akan menguraikan tenaga dan tidak menjadi ubat untuk badan kita.

3. Madu untuk rawat sakit di bahagian pinggang ke bawah

Untuk sakit-sakit di bahagian pinggang ke bawah, korang perlu minum madu dalam waktu antara zohor dan asar. Cara sama macam di point nombor 2.

4. Madu untuk rawat sakit di bahagian bawah

Manakala untuk sakit-sakit di bahagian bawah, korang perlu minum madu dalam waktu antara asar dan maghrib. Ini kerana gelombang pada waktu ini menurunkan sistem imun badan kita.

5. Madu untuk rawat ketika badan sejuk atau panas

Penyakit datang menyerang sebab adanya suhu panas dan sejuk. Selalunya bila kita jatuh sakit, suhu badan kita akan meningkat manakala ketahan badan pula menurun. So macam mana nak tahu badan kita tengah sejuk ke panas??

Mudah je. Korang boleh check dekat kuping telinga. kalau kata cuping telinga sejuk, tu bermakna badan kita tengah panas tapi kalau kata cuping telinga tengah sejuk, maksudnya badan kita tengah panas.

So sebab tu campuran madu dan air juga kena betul. Nak dapatkan madu yang panas, korang kena tuangkan air ke dalam gelas terlebih dahulu. Kemudian baru masukkan madu. Begitu sebaliknya. Kalau nak dapatkan madu sejuk, korang kena masukkan madu dulu, kemudian baru masukkan air.

Untuk korang yang suhu badan tengah panas, kena amik madu sejuk macam yang Ana terangkan dekat atas ni. Tapi kalau badan tengah sejuk, korang kena maik madu panas untuk legakan kesejukan dalam badan tu.
.
.
.
.
.
Tips penting yang korang kena tau bila tentang madu sebagai ubat.

1. Lepas minum madu, jangan makan campuran ikan dengan susu. Dan elakkan makan ikan dengan daging. Ini kerana ianya tak bagus untuk perut.

2. 1 sudu kecik madu kelulut bersamaan dengan 10 sudu kecil madu biasa. Ini kerana lebah kelulut lebh kecil saiznya. Jadi lebah-lebah kelulut ni b0leh masuk menembusi rongga bunga. 

3. Madu mentah berfungsi sebagai energy booster. Sesuai untuk korang yang memerlukan tenaga yang banyak especially ketika memandu jauh. 

4. Jangan letak atau simpan madu di tempat yang boleh merubah molekul madu. Contohnya di dalam peti ais.

5. Beberapa kajian mengatakan madu juga boleh jadi ubat mata yang mujarab. Contohnya untuk glacoma. Caranya campurkan madu dengan air hujan dan titiskan ke dalam mata. Mata akan jad pedih sedikit. Sebaiknya titiskan selepas waktu Subuh dan sebelum masuk waktu Dhuha. 


Ok lah tu je yang Ana nak share kali ni. Semoga bermanfaat buat semua. Kita selagi boleh usaha, kita usaha kan. Selebihnya kita bertawakkal kepada Yang Maha Besar. Artikel ni Ana oleh ikut gaya Ana dan bersumberkan dari penerangan Dr Hisham Hashim, seorang penyelidik mineral di Jabatan Mufti Brunei Darulsalam.


Jul 11, 2019

Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik

10:17 AM 22
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik

Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik l Assalamualaikum. Sekarang ni kemain meriah wall di Facebook dan feed IG dengan raja buah nan satu ni. Memasing berlumba upload gambar durian yang dorang beli. Tak tahan godaan, Ana pun terjebak. Tapi terjebak beli lah di Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik.
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik

Sejak dua menjak ni musim durian boleh dikatakan hampir sepanjang tahun. Kalau dulu setahun sekali baru dapat rasa durian. Ni kalau pergi dekat pasar borong Selayang ni berderet peniaga tayang buah durian atas rak-rak meja dorang.

Kalau sebelum ni Ana rajin beli dekat pasar borong Selayang. Tapi biasa lah bila beli berbiji-biji tu ada je yang rosak. Rasa ralat lah kejap sebab bukan murah buah durian ni. Dah lah timbang  kilo kan. Kulit je dah berapa kg. Hehe. Serik lah juga.

Baca juga : Resepi Pengat Durian & Roti Jala

Baru-baru ni En Suami offer nak durian tak. Giler ko tak nak. Mesti lah nak. Siap request nak Musang King atau D24. Durian kampung tak nak. Amboi kemain lagi demand. Bukan apa durian kampung selalu rasa dia tawar dan isi sikit. Tak puas makan. So alang-alang nak makan tu, beli lah yang baik terus kan.

Baca juga : Nikmat Bila Dapat Makan Durian

Ingat En Suami beli dekat pasar borong Selayang rupanya dia beli dekat Ezy Durian di Taman Bolton, Batu Caves. First time Ana dengar tentang Ezy Durian ni tapi rupanya ramai yang dah tau tentang The Trusted Durian Supplier ni. Korang pun mesti dah tau kan?
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik
Dekat Ezy Durian ni korang boleh je nak beli ikut biji. Macam En Suami, dia kata jimat lagi beli isi terus sebab kalau beli biji, dia timbang kilo juga. At the end of the day, berapa ulas je durian yang korang akan dapat kan. Tapi terserah pada keinginan memasing.

Baca juga : Rezeki Berganda Jual Durian Tanpa Kulit

Untuk hari tu En Suami beli sebekas durian Musang King dan sebekas durian IOI. Setiap satu bekas tu ada 1kg isi durian.
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik
Tentang harga pula, Ezy Durian akan ikut harga pasaran semasa. Maknanya harga setiap hari tak sama. Masa En Suami beli last week, untuk durian Musang King ialah RM110/sekilo manakala harga durian IOI pula RM75/sekilo.

Kalau dengar rasa macam mahal kan tapi bila tengok sendiri isi buah durian tu memang puas hati. Bukan main tebal isi durian tu. Makan seulas dua pun dah cukup. 2 bekas tu tahan lah 3-4 hari untuk kitorang 3 beranak makan.
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik
Dalam banyak isi durian, Ana paling suka yang rasa dia pahit pahit manis. Korang pulak suka yang macam mana?

Ezy Durian
No 13, Jalan TIB 1/1
Taman Industri Bolton
68100 Batu Caves
Selangor.



Jul 9, 2019

Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh Sold Out Setiap Hari

10:52 AM 23
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh Sold Out Setiap Hari

Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh Sold Out Setiap Hari l Assalamualaikum. Hari ni nak sambung kisah JJCM dekat Ipoh lagi. Kali ni nak cerita tentang kuih popiah. Katanya popiah ni antara menu wajib cuba bila dah sampai sini. Sebabnya Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh Sold Out Setiap Hari.
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh Sold Out Setiap Hari

Terletak di Gerai 18 Medan Selera Dato Tahwil Azhar, Taman Kanak-kanak (TKK) Ipoh, Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh ni tersenarai dalam top 10 makanan best di Ipoh.
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Masa Ana sampai dekat medan selera ni, Ana agak hampa sebab nampak gerai ni tutup. Then ada nota kata dah sold out. Memang dah melangkah ke kereta tetiba En Suami kata nak try tanya lah kot ada lagi kan.
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Rupanyaaaaaa gerai belum buka lagi daaa. Haha. Gerai ni buka lebih kurang dalam 3.30 petang. So apa lagi duduk lah tunggu kejap dekat meja depan tu.

Kenapa Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh ni begitu popular dekat Ipoh? Kalau korang nak tau, Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh ni telah diusahakan selama 4 generasi bermula pada tahun 1947. Sebelum merdeka lagi tu. Dan resepi istimewa popiah ni kemudian diturunkan dari satu generasi ke generasi seterusnya sampai lah ke hari ni.

Baca juga : Dimsum Halal di Greentown Dimsum Cafe Ipoh

Ni lah rupa Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh  tu. Bukan main lagi presentation dia kan. Nampak menyelerakan sangat. Korang bole pilih nak popiah basah macam yang Ana order ni atau popiah goreng. Harga sebiji RM1. Minimum order 1 set = RM5 (5 biji). Korang boleh campur. Order dan bayar terus di kaunter.
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Dekat bawah ni pula rupa isi Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh tu. Meriah dengan isi. Ada sayur dan telur goreng tak silap. Serius memang sedap tau korang. Di tambah pula dengan rasa sos popiah dia. Pedas pedas manja orang katam Makan sebiji dua pun dah puas dah. 
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Sementara nak tunggu gerai buka, sempat lah En Suami berborak dengan owner Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh ni. Walau busy tetap ramah melayan customer.
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Katanya Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh ni memang akan Sold Out Setiap Hari. Tak kisah lah berapa banyak pun popiah dorang buat hari tu pasti akan habis licin. 

Nampak tak betapa popularnya Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh ni. Rugi tau kalau korang dah sampai Ipoh tapi tak rasa popiah sedap ni. So make sure korang cuba ok.

18, Jalan Raja Musa Aziz,
Taman Jubilee,
30300 Ipoh,
Perak

Jul 8, 2019

Kad Ekspress Domino Terbaru Boleh Jimat Hingga 50%

10:28 AM 19
Kad Ekspress Domino Terbaru Boleh Jimat Hingga 50%

Kad Ekspress Domino Terbaru Boleh Jimat Hingga 50% l Assalamualaikum. Korang yang suka nau makan Domino's Pizza ni, korang dah ada Kad Expresss Domino's ke belum? Rugi kalau korang tak ada kad express ni lagi sebab dengan Kad Ekspress Domino Terbaru Boleh Jimat Hingga 50% tau!!
Kad Ekspress Domino Terbaru Boleh Jimat Hingga 50%
Kad Ekspress Domino Terbaru Boleh Jimat Hingga 50%

Berpegang teguh kepada slogan, It’s All About You, Domino’s Pizza memperkenalkan Kad Ekspres berwajah baru pada harga yang amat menakjubkan!! Haaa berapa ringgit satu kad tu? Korang baca dekat bawah ni.

Pada yang dah lama nak sangat beli Kad Ekspress Domino's Pizza ni, korang kena grab cepat-cepat sebab katanya kad ini hanya boleh didapati dengan potongan harga 50% untuk tempoh terhad saja di mana korang boleh beli Kad Ekspres ni pada harga RM30 dan bukan RM60. Manakala untuk korang yang dah sedia ada Kad Ekspres ni, korang just perlu perbaharui kad korang pada hanya RM15, bukan RM30. Murah kan???? Jimat 50% tu!!

Selain dari harga istimewa yang ditawarkan, kad Ekspres Fasa 2 yang berwajah baru ini juga telah dilanjutkan tarikh luputnya yang kini sah sehingga 31 Julai 2020, bukan 31 Disember 2019.

Kenapa korang perlu ada Kad Ekspres Domino’s Fasa 2??
.
.
.
.
.
Sebab ada banyak tawaran level VIP menanti korang untuk sepanjang tahun. Mesti korang suka kan? Antaranya ialah tawaran beli 1 percuma 1 piza, beli 1 percuma 1 sajian sampingan terpilih, tawaran istimewa sempena hari lahir dan tawaran bulanan eksklusif khusus untuk pemegang Kad Ekspres.

Untuk tawaran masa terhad bulan ini, korang layak untuk dapat tawaran Beli 1 Percuma 1 Piza melalui perkhidmatan penghantaran, bermula dari 1 Julai hingga 31 Julai 2019.

Selain tu, korang yang ada Kad Ekspres ni berpeluang membeli piza a la carte dengan potongan harga sebanyak 50% untuk piza saiz Regular, Large dan Xtra Large (tertakluk kepada terma dan syarat).

Oh ya bagi yang first time beli Kad Ekspres  ni, korang kena aktifkan kan secata online tau. Once dah aktif, korang akan dapat 1 e-Kupon Piza saiz Regular percuma yang bernilai RM29.90.

Bagi yang berminat nak beli atau nak perbaharui Kad Ekspress Domino's Pizza ni, korang boleh sama ada ke mana-mana cawangan Domino’s, call talian Domino’s di 1-300-888-333, atau ke laman web Domino’s, sehingga 30 Julai 2019.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Kad Ekspres Domino’s Pizza Malaysia dan juga promosi lain yang diadakan sekarang, sila ke laman web kami di http://www.dominos.com.my/.

Jul 4, 2019

Dimsum Halal di Green Town DimSum Cafe Ipoh

10:17 AM 26
Dimsum Halal di Green Town DimSum Cafe Ipoh

Dimsum Halal di Green Town DimSum Cafe Ipoh l Assalamualaikum. Masa Ana ke Ipoh bulan 12 lepas, Ana macam impress lah kejap sebab sekarang ni dah banyak restoran / cafe halal yang ada di sana. Berbeza sangat masa first time Ana ke sini 10 tahun lepas. Dalam banyak-banyak restoran halal yang ada, Dimsum Halal di Green Town DimSum Cafe Ipoh ni antara yang jadi favorite Ana.
Green Town DimSum Cafe Ipoh
Green Town DimSum Cafe Ipoh 
Dimsum Halal di Green Town DimSum Cafe Ipoh

Kalau korang sejenis yang giler dimsum, korang wajib datang makan dekat sini. Bukan saja ada halal JAKIM, malah ada macam-macam jenis dimsum atau dumpling yang korang boleh cuba baik yang bergoreng atau stim. Memang pening kejap masa nak order tu.
Green Town DimSum Cafe Ipoh
Green Town DimSum Cafe Ipoh 
Nak makan dekat sini pula, Ana suggest korang datang masa bukan peak hour atau weekend. Sebab Dimsum Halal di Green Town DimSum Cafe Ipoh ni sentiasa penuh dengan orang. Lagi satu kalau korang datang hari Isnin, possibility dimsum yang popular out of stock adalah tinggi. Hehe. So the best time is weekdays before or after lunch time.

Baca juga : Deen CT Corner Cendol Ipoh

Dah alang-alang sampai dekat Dimsum Halal di Green Town DimSum Cafe Ipoh ni, moh ler kita cuba try test dim sum yang ada dekat sini. Untuk first time ni Ana order dalam 5-6 jenis dimsum jer.
Green Town DimSum Cafe Ipoh
Green Town DimSum Cafe Ipoh 
Dalam banyak-banyak dimsum tu, Pyramid Dumpling yang paling Ana suka. Serius sedap tau korang. Ada salted egg dalam tu. Memang favorite Ana lah kan.
Green Town DimSum Cafe Ipoh
Green Town DimSum Cafe Ipoh 
Kulit dimsum tu bukan main lembut. Ibarat cair dalam mulut. Cewahh. Lagi terasa sempurna bila cicah dengan sos dimsum tu. Tak cukup 3 biji sorang. No wonder menu ni antara menu favorite dekat Dimsum Halal di Green Town DimSum Cafe Ipoh ni. Prawn dumpling tu pun Ana suka. Udang yang dia guna pun besar. Harga untuk 3 biji Pyramid Dumpling dan Prawn Dumpling ialah RM7.40 dan RM7.20.

Tak sah kalau order dimsum kalau tak order Chicken Siew Mai. Selalu kalau Ana teringin nak makan dimsum, Ana akan beli Chicken Siee Mai yang frozen. Tapi rasa dia tak lah sedap mana. Bila dapat makan yang fresh macam ni, sejenis kepuasan woo. Terasa semua bahan-bahan yang dia guna dalam tu. 3 biji harga dia RM5.80.
Green Town DimSum Cafe Ipoh
Green Town DimSum Cafe Ipoh 
Memandangkan En Suami tak makan udang, kita add 2 lagi menu iaitu Crab Meat Ball dan Fish Ball. Nampak menarik kan presentation Meat Crab Ball tu tapi bagi Ana biasa je rasa dia.
Green Town DimSum Cafe Ipoh
Green Town DimSum Cafe Ipoh 
Ana lagi suka rasa Fish Ball tu. Puas makan sebiji besar tu. Harga untuk 3 biji  Crab Meat Ball ialah RM5.35 dan untuk 3 biji Fish Ball ialah RM5.10.
Green Town DimSum Cafe Ipoh
Green Town DimSum Cafe Ipoh 
Last sekali Ana order Fried Beancurd Roll. Harga dia 3 biji RM6.45. Kecik je saiz dia tapi ok je bagi Ana. Rasa pun ok lah. Crispy di luar lembut di dalam. Cuma kita akan cepat rasa haus bila makan fried beancurd ni.
Green Town DimSum Cafe Ipoh
Green Town DimSum Cafe Ipoh 
Fyi, another reason kenapa Dimsum Halal di Green Town DimSum Cafe Ipoh is so popular ialah kerana korang bukan saja boleh makan dimsum tapi makanan berat yang lain seperti makanan bergoreng, nasi ayam, nasi lemak for breakfast, makanan berasaskan mee dan banyak lagi.
Green Town DimSum Cafe Ipoh
Green Town DimSum Cafe Ipoh 
Green Town DimSum Cafe Ipoh
Green Town DimSum Cafe Ipoh 
Green Town DimSum Cafe Ipoh
Green Town DimSum Cafe Ipoh 
Kira kalau nak makan dengan kawan atau family, ada banyak pilihan makanan yang korang boleh pilih. Restoran pun selesa. Berhawa dingin di bahagian dalam. Service pun quite fast. Overall Ana puas hati dengan semua dekat sini.

Baca juga : Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba Taiping

Repeat?? For sureeeeeeee...tak sabar nak naik Ipoh lagi ni. Wajib singgah Dimsum Halal di Green Town DimSum Cafe Ipoh ni. Korang pun cuba lah juga bila ke Ipoh nanti ok.






Jul 2, 2019

Alur Galley Suites - Homestay Depan Sungai Setiu Belakang Pantai Penarik

1:39 PM 28
Alur Galley Suites - Homestay Depan Sungai Setiu Belakang Pantai Penarik

Alur Galley Suites - Homestay Depan Sungai Setiu Belakang Pantai Penarik l Assalamualaikum. Last week tercapai juga plan bawa family ke Terengganu sekali lagi. Tak tahu kenapa Ana suka sangat ke Terengganu. Macam ada tarikan yang memanggil-manggil gitu. Hehe. Kali ni Ana stay di Alur Galley Suites -  Homestay Depan Sungai Setiu Belakang Pantai Penarik.
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites - Homestay Depan Sungai Setiu Belakang Pantai Penarik

Macam biasa bila bawa ayah pergi bercuti wajib ada port memancing. Bila tanya dengan tuan rumah dan confirm ada port memancing, terus Ana lock date dan bayar deposit. Kitorang stay sana 4 hari 3 malam. Macam lama tapi sekejap je rasa.

Baca juga : Hotel Permai Kuala Terengganu

Ni port memancing kitorang hari tu - Sungai Setiu. Betul-betul berhadapan dengan homestay tu. Besar kan sungai Setiu ni. Memang syok memancing dekat sini. Katanya ada banyak jenis ikan. Tapi sebab kitorang guna perumpun, so susah sikit lah nak dapat. Yang kitorang dapat hari tu ikan duri saja. Ok lah kan dari tak dapat pape. Kalau nak dapat ikan siakap ke semua tu korang kena guna sotong sebagai umpan.
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Sambil-sambil memancing kita selit-selit lah bergambar untuk kenang-kenangan.
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Selain dari port memancing tu, the other reason kenapa Ana pilih Alur Galley Suites ni sebab homestay dia ala ala mini villa.
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Ada 3 bilik dan 2 bilik air cukup untuk privacy 3 keluarga serta ada juga private pool dekat tepi rumah. So terjaga lah aurat kita tu. Terhalang dari pandangan luar. Homestay dia pun besar dan selesa untuk Ana sekeluarga.
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Ok ni ruang tamu Alur Galley Suites ni. Ada sebuah sofa 3 seater untuk menonton televisyen Njoi channel. Tapi kami banyak habiskan masa berborak dan main Uno je dekat depan ni.
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Ni bilik pertama dan kedua. Setiap bilik ada katil queen size dan berhawa dingin (wajib ada u olls. Terengganu is very hot). 2 bilik ni takde bilik air sendiri. 
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
So kita share bilik air ni. Sangat besar dan luas. Bersih of course lah kan. Basic toiletries seperti shower gel, shampoo dan towel 4 helai ada disediakan. 
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Ni pula bilik ketiga. Bilik ni pun katil queen size. Cuma bilik ni nampak kecik sebab dia ada bilik air sendiri.
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Oh ya kalau korang nak tau, Alur Galley Suites ni baru 6 bulan di bina. Masih sedang dalam proses menaik taraf pelbagai kemudahan untuk masa akan datang. No wonder masa Ana masuk bilik, bau perabot masih kuat. Semuanya baru lagi rupanya.

Bagi yang tertanya, Alur Galley Suites ni terletak di Kampung Penarik di daerah Setiu. Kalau dari bandar Kuala Terengganu dalam 1 jam macam tu. Memang kawasan kampung sungguh area Alur Galley Suites ni. Jauh dari kesibukan bandar. Bila malam sunyi je. Best untuk korang yang nak berehat dengan tenang dan aman.

Tapi walau jauh dari bandar, ok je bagi Ana. Nak cari tempat makan sangat mudah. Baik untuk breakfast, lunch or dinner. Drive 5 minit dari Alur Galley Suites ni dah boleh jumpa deretan kedai makan. Jangan lupa cuba nasi dagang dekat sini. Terbaikkkk bohhhh. RM3 je sebungkus. Murr murr sangat kan. Mana nak dapat harga macam tu dekat KL ni weiii. Hehe.

Baca juga : NR Cafe Tok Jembal Restoran Daripada Buluh

Kedai-kedai celop tepung jangan cakap lah. Bersepah-sepah. Pilih je mana yang korang rasa nak cuba. Tapi kalau korang stay di Alur Galley Suites, korang entitle for 10% discount kalau makan dekat Mr Celup Tepung. Nanti masa check in tuan rumah akan bagi korang sekeping dicount coupun macam tu. Yang kitorang makan ni dekat kedai sederet tu juga.
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Kalau kata korang tak nak beli, lebih suka masak sendiri sila kan. Semua peralatan memasak seperti dapur berserta hood, rice cooker, kuali, kettle, sendok, sudip, mangkuk, pinggan, sudu garfu, peti sejuk semua ada. Nak berBBQ pun boleh u olls. Barang-barang mentah seperti makanan laut korang boleh je beli dekat pasar Ikan Rhu 10 yang dibuka sehingga pukul 2-3 petang. Fresh fresh makanan laut dia. 
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Selain tu kemudahan mesin basuh baju juga ada disediakan. Yang ni pun Ana suka sebab boleh basuh baju setiap hari. So kurang lah baju kotor nak bawa balik tu. Sebab Terengganu ni panas sangat, sidai kejap je dah kering. Senang kerja akak.
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Kalau korang nak buat aktiviti air, korang boleh book pakej pulau dengan Alur Galley Suites. Sebabnya dorang ada buat pakej balik hari ke Pulau Redang dan Pulau Perhentian. Tak silap harga  RM120 untuk dewasa dan RM80 untuk kanak-kanak. Pakej termasuk sewa bot dan makanan. Bagi korang yang bajet kecik boleh cuba naik bot untuk tengok kelip-kelip dan kutip kepah di Setiu Wetland. Harga RM35 je seorang.

Ana? Tak dapat join aktitiviti air tu sebab mak tetiba warded bila sampai dekat sini. So berulang alik kitorang dari homestay ke Hospital Setiu. Apa boleh buat, dah tu je rezeki yang ada. Yang penting kesihatan dan keselamatan mak terjaga. Macam kena repeat semula ke sini nampaknya lepas ni. Hehe.

Tak dapat buat aktiviti air kita lepak je lah tepi Pantai Penarik ni sekejap. Jadilah lepas kan lelah yang ada. Tak pernah tak cantik pemandangan pantai dekat Terengganu ni.
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Alur Galley Suites
Overall Ana sekeluarga sangat puas hati stay dekat Alur Galley Suites ni. Rasa macam seperti dekat rumah sendiri. Kelengkapan semua lengkap. Urusan untuk booking pun sangat senang. Very responsive.

Ok lah tu je Ana nak kongsi tentang staycation Ana sekeluarga di Alur Galley Suites. Kalau korang rasa nak staycation di sini juga korang boleh contact atau WhatsApp Cik Noli terus di +6019-9443929.

Rate semalam di Alur Galley Suites ni ialah RM420 (weekdays), RM450 (weekend & school holidays) dan RM480 (public holidays). Deposit sebanyak RM250 semalam kena dibayar terlebih dahulu untuk lock date yang korang nak tu. Waktu check in pukul 2 (boleh masuk awal kalau kosong) dan check out pukul 12 tengahari. So selamat berstaycation u olls.