July 2019 - Ana Suhana

Jul 31, 2019

Susu Karihome Lengkap Dengan Nutrisi Semulajadi Untuk Kanak-kanak

10:11 AM 14
Susu Karihome Lengkap Dengan Nutrisi Semulajadi Untuk Kanak-kanak

Susu Karihome Lengkap Dengan Nutrisi Semulajadi Untuk Kanak-kanak l Assalamualaikum. Tahu tak korang yang  sistem imun adalah salah satu fungsi tubuh yang sangat penting untuk anak-anak? Tanpa sistem imun, kita akan mudah diserang penyakit yang disebabkan oleh bakteria dan virus. Sebab itu, amat penting untuk anak-anak kita mempunyai kekebalan tubuh yang kuat untuk menghindari penyakit sepanjang pembesaran mereka.
Susu Karihome
Susu Karihome
Susu Karihome Lengkap Dengan Nutrisi Semulajadi Untuk Kanak-kanak

Selain dari sistem imun, keperluan kalsium juga amat penting dalam menyokong pembentukan tulang dan gigi anak-anak. Sebab itu pengambilan susu yang betul dan lengkap dengan nutrisi yang diperlukan untuk tubuh badan mereka  perlu dititkberatkan.
Susu Karihome
Susu Karihome
Dengan lambakan jenama susu lembu yang berada di pasaran hari ni, agak sukar bagi ibu-untuk membuat pilihan terbaik buat anak mereka. Namun para ibu yang bijak akan memilih susu kambing berbanding susu lembu kerana susu kambing menawarkan kalsium yang tinggi dan mampu mencegah masalah pereputan tulang. Ia juga mengekalkan protein dan asid amino dalam badan pada tahap yang diperlukan.

Susu Karihome - susu kambing terbaik yang ada di pasaran. Ianya diimport dari New  Zealand, sebuah negara yang terkenal dengan produk tenusu. Susu Karihome telah dipasarkan di banyak negara termasuk Australia, Perancis, United Kingdom, Itali, Singapura dan Malaysia.

Apa yang istimewanya tentang susu Karihome ni? Haa kalau korang nak tau, Karihome adalah rumusan susu kambing yang pertama yang menjalani dua kajian klinikal di 2 buah negara iaitu pertama dari New Zealand dan kedua dari Eropah. Jadi para ibu bapa di luar sana tak perlu nak bimbang atau risau untuk beri susu kambing Karihome kepada anak-anak.

Antara kelebihan yang ada pada susu Karihome adalah ia mengandungi nutrisi semulajadi yang tinggi dan lengkap yang amat diperlukan bagi kanak-kanak yang sedang membesar dan memerlukan keperluan kalsium yang mencukupi untuk perkembangan tumbesaran mereka.
Susu Karihome
Susu Karihome
Susu kambing Karihome boleh didapati dalam 2 jenis mengikut peringkat umur - sesuai dengan keperluan kalsium mengikut peringkat umur anak-anak :

1. Karihome 3 Goats Milk Growing-Up Formula -  1 hingga 3 tahun 
2. Karihome 4 Goats Milk Pre-School Formula-  3 tahun ke atas

Susu Karihome diformulasi dengan Double Action yang bertindak membantu  sistem imun dan berat badan pada anak-anak di mana kandungan bahan-bahan bioaktif seperti Nukleotida dapat meningkatkan serta menyokong perkembangan sistem imun manakala CLA dan kalsium berfungsi menambah berat badan tanpa menyebabkan masalah obesiti.

Selain itu, susu kambing Karihome juga mengandungi Casein Phosphopeptide (CPP) yang membantu meningkatkan kelarutan dan penyerapan mineral seperti kalsium, besi dan zink. Begitu juga Taurina menyokong perkembangan otak dan fizikal anak-anak manakala Vitamin A pula menyokong perkembangan mata dan sistem imun yang baik.

Susu Karihome juga mengandungi protein curd susu kambing yang halus dan mudah dihadam. Jadi masalah ekzema dan masalah penghadaman yang sering berlaku pada anak-anak yang sedang membesar dapat dikurangkan.

Jadi, jom gunakan susu kambing Karihome untuk anak-anak kita agar mereka dapat segala nutrisi keperluan yang  mencukupi untuk proses pembesaran dan perkembangan mereka Untuk maklumat lanjut tentang susu Karihome, korang boleh layari laman sesawang di https://www.karihome.com.tw/ms-MY/home/index atau laman sosial mereka di Facebook atau Instagram.




Jul 25, 2019

Tunaikan Impian Anak-anak Dengan Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies

11:00 AM 21
Tunaikan Impian Anak-anak Dengan Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies

Tunaikan Impian Anak-anak Dengan Pertandingan "I Have A Big Dream" Watson x Chewies l Assalamualaikum. Ingat tak masa kecik-kecik dulu, macam-macam impian kita nak jadi. Berubah-ubah pulak tu setiap tahun. Tapi bagus tau bila ada impian ni sebab ianya boleh mendorong kita untuk berusaha untuk mencapai impian tersebut. Sama juga dengan anak-anak kita hari ni. Mereka juga ada impian mereka sendiri. Disebabkan tu Ana nak seru semua ibu bapa di luar sana untuk sama-sama tunaikan Impian Anak-anak Dengan Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies yang bermula hari ini sehingga 4 September 2019. Penyertaan adalah PERCUMA tau!!
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Tunaikan Impian Anak-anak Dengan Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies

Sebelum Ana jelaskan cara-ara dan syarat-syarat untuk anak-anak korang sertai Pertandingan "I Have A Big Dream" ni, Ana nak cerita dulu lah sedikit sebanyak tentang pertandingan ni.
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
 Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Untuk pengetahuan korang, Pertandingan "I Have A Big Dream" merupakan kerjasama antara Watsons dan AJ Research & Pharma dan merupakan kempen tahunan Tanggungjawab Sosial Korporat (Corporate Social Responsibility) Chewies 2019 yang bertujuan untuk membantu kanak-kanak mencapai impian mereka.

Sepanjang tempoh pertandingan ni berlangsung, RM1 dari setiap unit Chewies yang dijual akan akan didermakan dan wang yang terkumpul akan diserahkan kepada sekolah-sekolah para pemenang.
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Para ibu bapa mesti dah kenal sangat dengan jenama Chewies ni kan? Pada yang tak tau, Chewies merupakan siri produk tambahan (supplement product) kanak-kanak yang terkenal dan dipercayai di Malaysia.
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Antara produk tambahan Chewies ialah MultiVitamins, Lysine, Taurine, Vitamin C dan Immunolicious. Kesemua produk-produk ni adalah bertujuan untuk menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak.

Immunolicious Dengan Wellmune

Tapi dalam banyak-banyak produk tu, Immunolicious adalah produk yang paling popular. Selain dari rasanya yang sedap, Immunolicious sangat istimewa kerana mengandungi Wellmune - award winning ingredient yang dipatenkan dari USA.  
 Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Wellmune telah dibuktikan secara klinikal membantu menguatkan sistem imun badan untuk melawan patogen berbahaya, mengurangkan simptom batuk dan selesema serta mengurangkan peratus hari sakit kanak-kanak.
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Memahami tak semua kanak-kanak suka makan produk tambahan terutama dalam bentuk tablets, Chewies telah menghasilkan Immunolicious dalam bentuk gummy di mana bentuk gummy ini sangat disukai kanak-kanak termasuk mereka yang so called picky eater.
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Immunolicious terdapat dalam 3 perisa yang sangat sedap iaitu strawberi, oren dan mangga dengan saiz 30, 60 dan 10 biji (travel pack) dan boleh didapati di farmasi-farmasi berdekatan termasuk di rangkaian Watsons di seluruh Malaysia. Sehari hanya 2 biji diperlukan untuk memastikan anak-anak sentiasa dilindungi. 

Pertandingan "I Have A Big Dream"

Macam Ana cakap tadi, setiap kanak-kanak perlu tanam impian sejak mereka kecil lagi kerana impian akan mendorong mereka untuk berusaha sebaik mungkin untuk merealisasikan apa yang mereka impikan. Mungkin ada yang nak tunaikan umrah dan haji masa kecik atau pun nak jadi angkasawan kan.
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Macam Syafi sendiri sejak berusia 3 tahun dah ada impian nak jadi abang bomba. Apa yang dia buat mesti nak relate dengan bomba. Pantang nampak balai bomba mesti berkobar-kobar semangat dia. Katanya nak jadi orang yang berguna pada agama dan negara, nak mak dan ayah bangga dengan dia. Alhamdulillah.

Tapi sebelum nak capai impian jadi seorang anggota bomba, Syafi kena lah usaha dan belajar bersungguh-sungguh. Syafi kena pastikan badan sentiasa sihat, kuat dari segi fizikal dan mental dan sebagainya. Dan sebagai ibu bapa, Ana akan sentiasa menyokong dan beri galakkan pada Syafi supaya apa yang dicita terlaksana dan yang paling penting kesihatan Syafi terjaga.
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Tapi cuba bayangkan kalau Syafi atau anak-anak kita selalu jatuh sakit. Sedikit sebanyak mental dan emosi mereka akan terganggu. Mereka akan berasa lemah, kurang keyakinan diri dan akhirnya mereka akan berasa putus asa untuk capai impian mereka. Sebab tu pentingnya memiliki tubuh badan yang sihat untuk kanak-kanak. Dan sebagai seorang ibu bapa yang bertanggungjawab, kita perlu pastikan sistem imun mereka dilindungi dengan sebaiknya. Hanya dengan cara ini saja mereka boleh capai impian mereka tanpa perlu risau dengan keadaan kesihatan mereka.
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Dalam kempen Tanggungjawab Sosial Korporat Chewies, setiap kanak-kanak berhak untuk memasang impian mereka. Tak kisah lah siapa mereka atau daripada mana mereka berasal. Jadi jom ajak anak-anak dan rakan-rakan mereka untuk sertai Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies. Mana tau ada rezeki mereka dalam pertandingan ni kan. Tiada bayaran atau pembelian yang perlu dilakukan. Mereka hanya perlu express kan impian mereka dengan tema "I have A Big Dream" dalam bentuk lukisan atau tulisan.
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Pertandingan "I Have A Big Dream" Watsons x Chewies
Tajuk :
I Have A Big Dream

Kategori :
Melukis : 4-6 tahun
Menulis Esei : 7 - 12 tahun ( bahasa bebas, limit pada 100 patah perkataan)

Syarat-syarat :

1. Semua penyertaan hendaklah dihantar dalam bentuk gambar ke contesthealth@watsons.com.my

2. Semua penyertaan hendaklah di hantar selewatnya pada 4 September 2019, 11.59 malam.

3. Penilaian akan dibuat berdasarkan beberapa faktor seperti kualiti gambar yang dihantar (jelas & terang), kreativiti & keaslian dan kesesuaian tema.

Hadiah :

Hadiah Utama :
Impian 3 Pemenang Ditunaikan & 3 x RM150 Hamper Chewies untuk setiap kategori

Hadiah Saguhati :
5 x RM150 Hamper Chewies untuk setiap kategori

** Hadiah Tambahan : Jika pemenang merupakan ahli Watsons, 1000 Watsons points akan dikreditkan ke dalam akaun ibu bapa mereka.

Jadi tunggu apa lagi. Jom Tunaikan Impian Anak-anak Dengan Pertandingan "I Have A Big Dream" sekarang. Rugi kalau tak join sebab bukan susah pun syarat-syarat dia kan. Tak kan korang tak nak bantu penuhi impian anak-anak korang kan. Jom jadi ibu bapa yang prihatin dan menyokong anak-anak mencapai setiap apa yang diimpikan. Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari laman Facebook Chewies di bawah ni : 






Jul 22, 2019

Khasiat Buah Durian Belanda Untuk Kesihatan

11:00 AM 19
Khasiat Buah Durian Belanda Untuk Kesihatan

Khasiat Buah Durian Belanda Untuk Kesihatan l Assalamualaikum. Ada yang suka minum air jus buah belanada? Kalau ada kita geng. Ana asal nama durian semua Ana bedal kecuali tempoyak. Tapi kalau ikan patin masak tempoyak, sejenis yang pantang nampak. Hehe. Cakap tentang durian belanda ni, sebenarnya ada banyak Khasiat Buah Durian Belanda Untuk Kesihatan kita tau. Baik dari buah, daun dan batang durian belanda tu sendiri.
Khasiat Buah Durian Belanda Untuk Kesihatan
Khasiat Buah Durian Belanda Untuk Kesihatan
Khasiat Buah Durian Belanda Untuk Kesihatan

Buah durian belanda juga dikenali dengan nama durian selat atau durian ayur di negeri Kelantan. Manakala ianya dikenali dengan nama durian Eropah di Langkawi. Lepas ni kalau korang dengar nama-nama buah ni korang tau lah kan buah apa tu.

Salah satu sebab Ana suka minum jus air buah durian belanda ni sebab rasa dia yang masam masam manis. Kalau minum masa cuaca tengah panas, memang sedap. Rasa sejuk je badan lepas tu. Hilang sekejap rasa bahang panas tadi tu.

Sebenarnya, selain dari rasa jus nya yang sedap, buah durian belanda mengandungi banyak nutrisi -nutrisi yang baik untuk kita seperti karbohidrat, amyloid, asid sitrik, manganese, sukrosa, reticuline, vitamin C, vitamin B1 dan juga vitamin B2. Antara Khasiat Buah Durian Belanda Untuk Kesihatan ialah :

1. Membekalkan tenaga yang cukup untuk kita kekal segar dari sumber semulajadi karbohidrat yang ada dalam buah durian belanda.

2. Vitamin C yang tinggi di dalamnya merupakan antioksidan yang sangat baik yang mampu meningkatkan daya tahan badan.

3. Vitamin B1 membantu meningkatkan kadar metabolisma, peredaran darah dan mencegah masalah saraf.

4. Buah durian belanda juga membantu penghasilan tenaga dalam badan, penyimpan lemak, menjaga fungsi saraf dan mengelokkan otot jantung melalui kandungan vitamin B2 nya.

5. Daun durian belanda berfungsi membantu sakit kerongkong manakala akarnya dipercayai boleh mengurangkan gejala kencing manis.

6. Buah durian belanda mempunyai tahap kelembapan yang tingi yang berkesan untuk merawat dan mencegah jangkitan pada saluran air kencing.

7. Bagi korang yang ada masalah sembelit, cuba minum jus durian belanda kerana ianya kaya dengan serat larut dan serat tak larut. Selain tu, buah durian belanda juga berkesan untuk merawat buasir.

8. Buah durian belanda mengandungi kalsium dan fosforus yang berfungsi untuk membina tulang ang kuat sekaligus mencegah osteoporosis.

9. Durian belanda juga dikatakan mampu melawan radikal-radikal bebas kerana kandungan antioksidan yang tinggi. Ianya juga mampu menghalang dari jangkitan-jangkitan sebelum ia merebak.

10. Ada beberapa kajian mengatakan yang buah durian belanda memberikan kesan anti kanser yang sangat kuat.

Sebenarnya ada banyak lagi Khasiat Buah Durian Belanda Untuk Kesihatan badan kita. Pokoknya kena lah makan atau minum mengikut sukatan yang betul kan. Benda yang baik pun, kalau kita amik secara berlebihan akan memudaratkan badan kita juga. Betul kan?

Memandangkan Ana satu keluarga suka sangat jus buah durian belanda ni, kitorang akan pastikan stok isi durian belanda ni sentiasa ada dalam peti. Tapi tu lah. Kekadang susah juga nak dapatkan stok buah durian belanda ni. Ikut musim juga rasanya. Ada sekali tu pusing satu pasar tani takde jumpa sebiji pun. huhu.

Tapi tu dulu lah. Sekarang ni Ana dah jumpa pembekal isi durian belanda asli. Ana beli dekat Abang Man Java je. Ala Abang Man yang terkenal dengan Air Kelapa Laut Man Java tu. Lagi senang beli isi terus. tak yah nak susah-susah kupas kulit bagai.

Baca juga : Air Kedondong Man Java Terbaik

Bila-bila rasa nak minum, kitorang akan terus blend dan minum. Tengok Syafi pun boleh buat sendiri.Tak sampai 5 minit dah ready to drink. Sedap yak mat tau. Kalau tak, tak kan Ana repeat order berkali-kali. 

Kalau korang nak tau, buah durian belanda ni diimport khas dari negara seberang tau. Isi buah dia sangat fresh dan sedap. Nak makan macam tu je pun boleh. Tapi Ana prefer buat jus sebab baru berbaloi. Hehe.

So korang yang dok tercari-cari pembekal jus durian belanda, korang boleh contact Abang Man Java atau pun Kak Sue. Nombor dekat bawah ni. Ni kalau korang buat niaga, mesti laku keras u olls. Tak caya cer cuba. :)
Tel :
012 5854998 / 012 5844736

Email:
skabdy@yahoo.com


Jul 19, 2019

Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat

10:43 AM 22
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat

Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat l Assalamualaikum. Best kan kalau dapat bercuti ke Sarawak - negeri terbesar di Malaysia. tak dapat explore seluruh negeri pun takpe janji dapat jalan-jalan di bandar Kuching pun dah ok sangat. Korang ada yang planning nak ke Kuching ke? Kalau ada why not korang drive je sendiri nanti. Sekarang ni dah ada banyak syarikat yang menyediakan perkhidmatan  Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat. Tapi dalam banyak-banyak tu, Ana nak cadangkan korang amik dengan Ikram Transports. Confirm tak menyesal punya.
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat

Macam Ana bagitau dekat atas tadi, Sarawak merupakan negeri terbesar di Malaysia. Bila kata terbesar tu sure lah terdapat banyak tempat-tempat menarik yang ada di sana. Yang pastinya korang tak kan dapat habis explore dalam sekali trip saja kan.
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Bayangkan bandar Kuching itu sendiri dah terbahagi kepada 3 daerah - Kuching, Bau dan Lundu dan mempunyai lebih dari 20 tempat menarik yang korang boleh lawati seperti :

1. Kuching Waterfront
2. Sarawak River Cruise
3. Muzium Sarawak
4. Kubu Margherita
5. Muzium Islam Sarawak
6. Pasar Serikin
7. Masjid Bandaraya Kuching
8. Medan Niaga Satok
9. Kampung Melayu
10. Kampung Budaya Sarawak
11. Kampung Annah Rais
12. Pusat Hidupan Liar Semenggoh
13. Kuil Tua Pek Kong
14. Astana Kuching Sarawak
15. Muzium Tekstil
16. Taman Negara Gunung Gading
17. Taman Negara Kubah
18. Gua Fairy
19. Bangunan Steamship Sarawak
20. Square Tower

Orang kata alang-alang dah sampai Kuching ni, kalau boleh nak lah explore sehabis mungkin walau tak dapat semua. Disebabkan faktor ni lah, memandu sendiri merupakan pilihan yang terbaik. Macam Ana sendiri yang dah berkeluarga ni, Ana lagi selesa untuk sewa kereta sebenarnya sebab mudah nak bergerak , selesa untuk anak-anak dan warga tua serta menjimatkan masa dan tenaga.

Nak cari  Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat apa kata korang tempah dengan Ikram Transports yang dimiliki oleh Ikram Global Transport (PG0450644-X), sebuah syarikat Bumiputera. Kalau korang nak tau, Ikram Transports ni merupakan antara syarikat perkhidmatan kereta sewa yang dipercayai, selamat dan paling penting fast response di Kuching. Makna kata, Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat dari Ikram Transports ni memang sangat boleh dipercayai. So korang tak perlu nak ragu-ragu takut kena tipu ke apa kan.
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Kenapa Ana beria sangat suruh korang tempah  Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat dengan Ikram Transports ni? Haa sebabnya lepas compare beberapa syarikat kereta sewa  yang ada di Kuching ni, Ikram Transports yang paling best. Seriously!! Sebabnya :

1. Harga Sewa Yang Murah
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Bila sebut bab bercuti ni, bab bajet antara yang kita akan betul-betul jaga. Kalau boleh semua nak yang murah tapi berkualiti. Betul kan? So kenapa nak pilih syarikat kereta sewa yang lain kalau dekat Ikram Transports korang boleh dapat harga yang murah!!! Dan istimewa lagi, kalau korang sewa kereta untuk 3 hari, boleh dapat diskaun lagi. Untung kan??

2. Pelbagai Pilihan Kenderaan

Korang nak sewa kereta apa, semua ada dekat  Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat Ikram Transports ni. Baik dari kereta jenis ekonomi hingga kereta jenis mewah dan besar. Dan kebanyakan kereta sewa di sini 'berbau kedai' lagi tau. Memang syok lah nak drive nanti.

3. Proses Tempahan Yang Cepat dan Mudah

Nak sewa kereta dengan Ikram Transports mudah je korang. Hanya perlu isi beberapa butiran dah selesai proses tempahan korang tu. Tak sampai 5 minit pun. Korang boleh buat tempahan sama ada di http://ikramtransports.com/booking-form/ atau Whatsapp di wasap.my/0199853904.

4. Penghantaran & Pengambilan Percuma ke Airport
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Penjimatan berganda!! Tu yang korang akan dapat bila sewa kereta dengan Ikram Transports. Dah lah harga sewa kereta murah, ada diskaun pulak tu. Kemudian siap boleh amik dan hantar ke airport secara percuma lagi. Dah jimat duit tambang teksi atau grabcar.

5. Kemudahan Stroller dan Baby Cary Car Seat Percuma
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Part ni yang paling menarik perhatian Ana. Jarang-jarang nak jumpa syarikat sewa kereta yang sediakan kemudahan stroller dan baby car seat secara percuma. Ingat lagi masa Ana ke Korea dulu, car seat tu kena sewa lain tau. Lepas tu dok angkut stroller keluar masuk aiport. Leceh sangat. Hanya ibu-ibu saja yang tahu. So korang yang ada anak kecik tu, kalau nak bercuti ke Kuching, sewa je dengan Ikram Transports ok. Tak kisah lah jenis kereta apa pun.

6. Kondisi Kereta Dalam Keadaan Baik
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Salah satu perkara penting yang kita kena utamakan masa memilih satu-satu kereta sewa tu ialah kita kena tengok kondisi kenderaan tersebut. Ada sesetengah kereta sewa yang Ana pernah guna masa belajar dulu, sangatlah menyedihkan. Dah lah buruk, aircond pulak rosak. Tu belum lagi kes tak boleh masuk gear. Huhu.
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Tapi semua tu korang tak perlu risau bila sewa kereta dengan Ikram Transport sebabnya keselamatan pelanggan menjadi keutamaan mereka. Kesemua kenderaan mereka diselenggara dan dijaga mengikut jadual yang sepatutnya. Selain tu, kereta sewa di Ikram Transports  juga akan sentiasa dipastikan dalam keadaan bersih sebelum disewakan untuk keselesaan pelanggan.

7. Pakej Explore Kuching 3H2M 
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Kalau korang tak nak pening-pening kepala susun itinerary atau rasa malas nak drive untuk lawat tempat-tempat menarik yang ada di Kuching ni, korang boleh je amik pakej explore Kuching 3H2M dengan Ikram Transports.
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Harga murah murah je korang. Lebih dari 10 tempat menarik dorang akan bawa korang sepanjang berada di Kuching ni. Confirm korang tak kan menyesal punya.

8. Percutian Bas Coaster
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Haaa kalau korang tengah plan nak buat family day atau acara tahunan dalam skala yang ramai, dan berhasrat nak datang ke Kuching, korang boleh tempah percutian bas coaster ni. Hanya RM850 sehari dengan kapasiti 28 orang. Murah tu. Seorang jatuh RM30++ je sehari. Harga yang korang bayar tu dah termasuk kos minyak dan gaji pemandu bas. Murah kan???
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Lepas tu pemandu yang disediakan pula bukan beshe beshe. Semuanya terlatih, berpengalaman dan profesional.
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Rata-rata pelanggan yang dah guna perkhidmatan percutian bas coaster ni semua puji kata pemandu sangat peramah dan bagus.

9. Perkhidmatan Homestay
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Ikram Transports bukan je sediakan perkhidmatan kereta sewa je u olls. Korang nak sewa homestay sekali pun boleh. Senang kata semua under one roof. Setakat ni ada 4 buah homestay yang disediakan dengan harga RM250 sebuah. Kalau sewa 3 hari macam biasa boleh dapat diskaun lagi.
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Lokasi homestay terletak lebih kurang 12 minit dari bandar Kuching dan 25 minit dari aiport Kuching. Setiap unit homestay ada 4 buah bilik dilengkapi aircond, 2 bilik mandi dengan heater, kemudahan dapur untuk memasak, tv dengan siaran Astro, mesin basuh, peti sejuk, seterika dan banyak lagi.

10. Testimoni Pelanggan

Cakap banyak pun tak guna kan. Nak bukti korang baca sendiri testimoni-testimoni dari pelanggan yang dah pernah gunakan perkhidmatan Ikram Transports ni.
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
So pada yang tengah plan atau akan ke Kuching dan masih tercari-cari kereta sewa atau homestay, korang jangan ragu-ragu untuk guna perkhidmatan Ikram Transports. InsyaAllah fast response dan korang akan berpus hati. Nak hubungi mereka korang klik link di bawah. Nanti dah sampai Kuching jangan lupa belanja Ana kek lapis ok.

Jul 18, 2019

Fair Fit Cik Epal dan Jofliam Di Karnival 5S Perpustakaan UPM Serdang

9:25 PM 16
Fair Fit Cik Epal dan Jofliam Di Karnival 5S Perpustakaan UPM Serdang

Fair Fit Cik Epal dan Jofliam Di Karnival 5S Perpustakaan UPM Serdang l Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Berita baik untuk warga Serdang, Bangi, Kajang dan kawasan berhampiran. Korang boleh dapatkan produk FairFit di Karnival 5S Perpustakaan Sultan Abdul Samad UPM Serdang. Nak try rasa, nak dapatkan konsultansi percuma, nak pegang barang face to face jom singgah booth Fair Fit Cik Epal dan Jofliam Di Karnival 5S Perpustakaan UPM Serdang
Fair Fit Cik Epal dan Jofliam
Fair Fit Cik Epal dan Jofliam 
Fair Fit Cik Epal dan Jofliam Di Karnival 5S Perpustakaan UPM Serdang

Fair Fit Cik Epal dan Jofliam Di Karnival 5S Perpustakaan UPM Serdang ni akan berada di sana pada hari Khamis (25 Julai 2019) dari jam 9 pagi sehingga 4.30 petang. 
Karnival 5S Perpustakaan UPM Serdang
Selain Fair Fit, produk lain pun ada juga seperti Biobax, Yasin Murah dan macam-macam lagi! Siap ada HADIAH MISTERI lagi tau! 
Fair Fit Cik Epal dan Jofliam
Fair Fit Cik Epal dan Jofliam 
Nak tahu apa hadiah misteri itu? Haaaa korang kena lah singgah booth Fair Fit Cik Epal dan Jofliam Di Karnival 5S Perpustakaan UPM Serdang ni ok.

Kelebihan & KeunikanFair Fit Cik Epal dan Jofliam

Kalau korang nak tau, Fair Fit ni bukan saja dapat mengawal berat badan dan selera makan tapi ada banyak kelebihan dan kebaikan lain seperti membakar lemak, menambah tenaga, merawat serta mencerahkan kulit.
Fair Fit Cik Epal dan Jofliam
Fair Fit Cik Epal dan Jofliam 
Manakala keunikan Fair Fit Cik Epal dan Jofliam ni pula ialah :
Fair Fit Cik Epal dan Jofliam
Fair Fit Cik Epal dan Jofliam 
1. Satu-satunya produk istimewa yang menggabungkan teknologi formula untuk putih dan kurus.
2. Sesuai untuk lelaki dan perempuan.
3. Ready to drink. Tak perlu nak bancuh. 
4. Berperasa buah yang dapat mengekalkan tenaga sepanjang hari.
5. Jaminan tiada kesan kembali gemuk selepas berhenti.
6. Tiada isu cirit birit, sembelit atau kesan yang tidak menyenangkan.


So tunggu apa lagi. Jom dapatkan Fair Fit Cik Epal dan Jofliam Di Karnival 5S Perpustakaan UPM Serdang pada khamis ni ok. Pelbagai aktiviti, ceramah, bengkel dan jualan akan diadakan pada karnival tersebut. Selain tu korang juga boleh menyumbang pakaian terpakai dan kami akan adakan pengumpulan minyak masak terpakai.

Tarikh : 25 Julai 2019 (Khamis)
Masa : 9 pagi - 4.30 petang
Tempat : Perpustakaan Sultan Abdul Samad UPM

Untuk maklumat lanjut tentang Fair Fit Cik Epal dan Jofliam atau BIOBAX dan Yasin Murah, korang boleh terys Whatsapp no di bawah :


Jul 17, 2019

Pengalaman Penyakit Anxiety Disorder

10:16 AM 29
Pengalaman Penyakit Anxiety Disorder

Pengalaman Penyakit Anxiety Disorder  l Assalamualaikum. Pengalaman Penyakit Anxiety Disorder. Ramai yang tak tahu Ana ada AD ni kan. Ana sendiri tak jangka akan dapat 'penyakit' yang tak diundang ni.
Pengalaman Penyakit Anxiety Disorder 

Sebenarnya Ana baru je tau tentang AD ni bila Ana baca pengalaman Yuyu Zulaikha yang pernah kena AD ni. Ramai rupanya yang ada AD ni cuma sedar tak sedar je. Antara ciri-ciri AD yang common ialah berdebar, takut tanpa sebab, sesak nafas, cramp badan, rasa nak pitam, berpeluh etc.

Mesti korang nampak Ana happy je kan, makan sedap sedap, jalan sana sini, tapi disebalik tu takde sorang pun tau tentang AD yang Ana alami ni. Eh bukan sorang, tapi ada beberapa orang iaitu family Ana dan yang paling banyak tau for sure lah suami Ana. Hehe. Dia lah yang banyak berkorban untuk Ana. Baik dari segi kewangan dan masa. Ye korang. AD ni pun guna duit tau. Huh.

Simptom AD setiap orang berbeza. Ada yang rasa rendah diri sampai rasa takut nak bercakap dengan orang, ada orang tak boleh pergi tempat yang ramai orang, ada yang rasa looser sampai tak nak hidup dah dan banyak lagi. 

Alhamdulillah AD yang Ana alami ni dah semakin berkurang. Boleh kata kurang banyak lah. Cuma kadang-kadang ada lah juga AD tu datang balik tapi sehari dua je.

Punca AD?
.
.
.
Takde punca specific. Rata-rata pesakit kena AD ni secara TIBA-TIBA. Contohnya ketika tengah kemas rumah tetiba datang rasa takut, cemas, berdebar. Dan perasaan tu kerap menghantui mereka. Macam tak logik kan!!.

Sama macam Ana. AD Ana pula lebih pada takut nak mati. Semua jadi lepas Ana terbaca berita Shea Rasol meninggal tahun 2017 yang lepas. Pelik sangat pelik sebab Ana tak kenal dan tak pernah ikut pun cerita tentang arwah. Cuma persamaannya arwah pernah menjadi blogger. Berita kematian arwah beri kesan yang sangat mendalam dalam diri Ana. Ana rasa terpukul sebab masa tu Ana terbayang yang Ana pun akan mati sama.

Bila dah 24/7 rasa macam nak dekat je dengan mati tu, semua benda jadi tak lalu nak buat. Ibarat macam mayat hidup lah senang kata. Makan tak lalu, anak 'terbiar', takde mood nak buat semua. Asyik menangis je.

Perasaan teruk AD tu berlarutan selama 2 minggu. Nak lagi teruk bila Ana period. Lagi jadi lah lemah selemahnya. Bila dah suci, Ana cepat-cepat solat dan berdoa. Doa tak henti-henti minta kekuatan. Ada sekali tu Ana doa sampai menangis dengan teruk. TAPI kesan lepas tu Ana rasa lega-seleganya. Rasa hilang semua bebanan dan ketakutan. Kuasa dan mukjizat doa!! Bayangkan daripada Ana dok takut tentang kematian, takut bila dengar ada orang meninggal, Ana berjaya lawan bila Ana mampu mandikan jenazah sepupu Ana sendiri. Tu kekuatan paling kuat Ana dapat sejak kena AD dulu.

Syukur perasaan ketakutan tu semakin hilang. Cumanya kesan dari AD tu Ana kena gastrik buat pertama kalinya. Dan rata-rata orang yang ada AD ni mesti ada gastrik.

Ingat habis takat tu je AD Ana. Rupanya tak bila rasa tak selesa perut yang berlarutan selama 4 bulan setiap hari. Masa tu mula lah pikir yang bukan-bukan. 3-4 klinik yang Ana pergi semua kata gastrik. Lepas pergi klinik ke-5, baru ok. Maybe masa tu Ana confident dengan explanation doktor tu. Alhamdulillah gastrik Ana semakin ok cuma on off lah sampai hari ni. Kelakarnya ada sekali tu Ana rasa tak selesa dada. Pergi KK buat ECG, doktor tu suspek Ana kena sakit jantung. Masa tu dah meleleh air mata weiiii. Kena refer terus ke emergency Hospital Selayang. Ana ada cerita kat SINI. Macam-macam hal.

Nak jadi cerita lepas baik sikit gastrik, Ana kena tension headache pulak. Non stop ujian yang Ana kena. Setiap hari kepala rasa sakit. Asal bangun tidur je dah boleh rasa sakit kepala tu. Bukan sakit yang berdenyut tapi sakit macam rasa lebam sekeliling kepala. Macam kena ikat benda ketat pun ada. Sampai tahap nak tengok handphone nak buat job pun tak larat.

Memula Ana ingat sebab migrain doktor kata macam tu. Tapi dah makan caffox pun tak hilang-hilang sakit tu. Tak cukup pergi klinik, Ana ke pusat urat saraf pula. Pun kata ok je takde masalah. Lepas tu pergi akupuntur pula. Dia kata pinca dari mata letih. So kena datang buat rawatan lagi. Tapi sebab sakit akupuntur tu Ana pergi sekali je. Ulang alik klinik dah banyak kali dah. Masa ni lah AD tu datang lagi. Down lah kejap masa tu.

Almost 8 bulan juga Ana kena tension headache tu. And Ana tak ingat macam mana Ana sembuh. Macam-macam suppliment dan ubat Ana telan. Cuma salah satu rutin yang Ana buat ialah senaman kiropraktik yang suami ajar. Alhamdulillah Ana pulih sepenuhnya.
Keadaan AD sekarang? Alhamdulillah Ana boleh kata 95% AD Ana dah hilang. Walau kurang lagi 5% tapi Ana bersyukur sebab ada orang amik masa lama untuk  pulih. Ada tu sampai 10 tahun untuk sembuh. Sedangkan Ana hanya kurang dari 2 tahun.

Pokok pangkal kena kawal pemikiran dan hati kita. Lihat dunia dengan luas. Jangan biar kita hanyut dengan perasaan tu. Bergaul dengan ramai orang untuk hilangkan rasa sunyi dan takut tu.

Tu lah kisah Ana dengan AD ni. Bila baca macam kelakar je kan. Tapi nak atasi dia bukan senang. Mental emosi kena kuat. Tapi Ana selalu kata pada diri, ada HIKMAH di sebalik AD ni. Hikmahnya Ana lebih rasa nak dekat dengan Allah. Tentang kematian, kita tak tahu bila kita akan mati. Takde siapa tahu. Memang lah mati tu menakutkan sebab amalan kita ni besar mana je. Ntah ada ntah takde. Tapi at least kita usaha untuk jadi lebih baik.

Cuba bayangkan Allah tak hadirkan AD ni dalam diri Ana. Ye mungkin Ana 24/7 happy tapi adakah Ana akan jadi lebih baik dari sebelumnya. Mungkin tak!! Mungkin Ana akan terus hanyut dan lalai dengan nikmat-nikmat dunia yang ada. At the end of the day, Ana anggap AD ni salah satu cara Allah nak tegur Ana. Tanda Allah sayang Ana. Terima kasih Allah.

All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam

9:06 AM 26
All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam

All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam l Assalamualaikum. Gara-gara diri sendiri up entri tentang dimsum di GreenTown Dimsum Cafe last week, tetiba terasa macam craving giler nak makan dimsum. Nak ke Ipoh semata nak makan dimsum memang tak lah kan. Masa dok serach dimsum halal dekat Google ternampak tentang All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam ni. Haa apa lagi, moh ler kita cuba try test.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam

Memandangkan Ana pernah makan di Hotel Bluewave Shah Alam ni so Ana tak ragu-ragu nak makan All You Can Eat Dimsum Buffet dekat sini sebab makanan cina di Tung Yuen Chinese Restaurant ni memang dah terjamin status halal dia. Halal JAKIM lagi tau. 

Dengan harga bufet serendah RM59 seorang, Ana rasa cukup murah dah tu. Ye lah kalau makan dekat restoran Cina dekat luar tu, harga paling murah yang akan dibayar ialah RM30- RM40 seorang. So alang-alang tu baik kita makan All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam ni je. Lagi berbaloi. Tak caya korang boleh tengok menu-menu yang ada dalam bufet dimsum ni.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Bagi korang yang pencinta dimsum sejati, korang boleh mencuba hampir 13 menu dimsum yang ada dekat sini. Bila dah kata bufet tu kan, korang boleh repeat order sebanyak mana yang korang nak tapi dengan syarat, semua dimsum yang korang order masa mula-mula tu dah habis. Makna kata selagi tak habis dimsum yang ada atas meja korang, korang tak boleh order dimsum lagi. Ye la kang order bebanyak tak habis kan dah membazir.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Macam Ana setakat makan 2 orang dewasa + 1 kanak-kanak, mencungap juga nak habiskan 13 jenis dimsum termasuk pau ni. Tapi sebab masa dinner agak lama (4 jam), so orang kata slow and steady. Janji habis semua yang ada atas meja tu.

Baca juga : All You Can Eat Teppanyaki, Teriyaki & Sushi

Kalau tanya Ana, dimsum mana Ana paling suka. Ana akan vote for Fresh Prawn Crystal Dumpling, Deep Fried Beancurd Roll with Spicy Chili Sauce dan Steam Jade Dumpling. Macam Ana, Ana prefer steam dimsum sebab rasa dia lebih bersih dan tak cepat haus berbanding dengan fried dimsum. Takut takut end up kenyang air je. Hehe.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Macam En Suami dan Syafi dorang lebih suka Deep Fried Viatnamese Spring Roll which is sedap juga.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Mesti korang cakap, ala dimsum je kot. Tak kan tak leh habiskan. Ye wak, kalau setakat dimsum je memang kitorang 3 beranak boleh habiskan. Tapi All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam ni bukan hanya dimsum je dorang hidangkan, tapi ada lagi 5 menu Szechuan termasuk nasi goreng dihidangkan bersama. Ko ghase??
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Tapi serius berbaloi makan All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam ni sebab semua nya sedap sedap belaka. Baik dimsum atau Szechuan cuisine dia.

Untuk legakan rasa 'penat' makan tu korang akan dihidangkan dengan Chilled Longan with Sea Coconut. Memang menyegarkan rasa dia tapi sayangnya Ana dapat rasa sikit je sebab 2 mangkuk desert tu habis dekat budak kecik tu je. Pffttttt.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
So pada korang yang teringin nak makan dimsum, Ana recommend korang untuk try All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam ni. Dimsum sedap, service cepat, restoran sangat luas dan cantik, kemudahan solat semua selesa dan harga pula sangat berpatutan.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Kalau korang nak maklumat lanjut atau untuk menempah, korang boleh hubungi Sales & Marketing Department di talian 03-55118811 ext. 28012804 atau 2806 ATAU emel ke dosm@bluewavehotels.com ATAU layari laman sesawang www.bluewavehotels.com. Nak senang WhatsApp je di nombor 019-2736801 ok.