10 Doa Mustajab Selepas Tahiyat Akhir Dan Sebelum Salam - Ana Suhana

May 17, 2019

10 Doa Mustajab Selepas Tahiyat Akhir Dan Sebelum Salam


10 Doa Mustajab Selepas Tahiyat Akhir Dan Sebelum Salam l Assalamualaikum. Salam Jumaat dan Salam 12 Ramadan. Selawat dan salam ke atas Nabi junjungan mulia, Nabi Muhammad saw. Seperti yang kita tahu, pada hari Jumaat ni selain dari berselawat, kita juga dianjurkan untuk perbanyakkan berdoa. Dan cakap tentang doa, hari ni Ana nak share tentang 10 Doa Mustajab Selepas Tahiyat Akhir Dan Sebelum Salam.
10 Doa Mustajab Selepas Tahiyat Akhir Dan Sebelum Salam
10 Doa Mustajab Selepas Tahiyat Akhir Dan Sebelum Salam
10 Doa Mustajab Selepas Tahiyat Akhir Dan Sebelum Salam

Mesti kita semua berharap ada doa-doa yang kita mohon dimakbulkan Allah kan.  Antara ciri-ciri untuk satu-satu doa itu dimakbulkan adalah dengan berusaha mencari waktu mustajab doa. Semoga Allah memandang usaha kita dan suka untuk perkenankan apa yang kita minta. Kan Allah suka hamba-hambaNya yang meminta-minta kepadaNya.

Jangan pernah rasa eh banyaknya doa aku ni.  Boleh ke doa dan minta banyak-banyak. Besar pulak tu permintaan.!!! Takpe doa je sebab tu yang Allah suka. Tapi jangan lah doa minta dunia je kan, minta lah kebahagiaan akhirat juga. Kan dekat sana yang kekal abadi buat kita. Cuba korang amalkan  10 Doa Mustajab Selepas Tahiyat Akhir Dan Sebelum Salam ni setiap kali solat.


Dari Ibn Masud, Nabi SAW bersabda maksudnya :
 “Kemudian (selepas tasyahhud akhir) hendaklah memilih daripada doa-doa yang paling dikaguminya”- (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Ada beberapa doa yang boleh dibaca selepas tahiyyat akhir sebelum memberi salam dalam solat. Ini berdasarkan beberapa hadis sahih yang diriwayatkan oleh perawi hadis yang juga merupakan sahabat Nabi Muhammad SAW. Berikut adalah doa-doa tersebut.

1) Doa Mohon Perlindungan Daripada Azab Neraka., Azab Kubur, Fitnah Kehidupan Dan Kematian Dan Fitnah Dajjal

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ جَهَنَّمَ ، وَمِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ ، وَمِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيَا وَالْمَمَاتِ ، وَمِنْ شَرِّ فِتْنَةِ الْمَسِيحِ الدَّجَّال

Maksudnya, “Ya Allah! Aku berlindung denganMu daripada azab neraka jahanam, daripada azab kubur, daripada fitnah kehidupan dan kematian, dan daripada kejahatan fitnah dajjal.”
(Hadis Riwayat Muslim)2) Doa Ini Sangat Baik Diamalkan Jika Kita Ada Masalah Hutang

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الْمَسِيحِ الدَّجَّالِ ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيَا وَفِتْنَةِ الْمَمَاتِ ، اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ 

بِكَ مِنَ الْمَأْثَمِ وَالْمَغْرَمِ

Maksudnya, “Ya Allah! Aku berlindung denganMu daripada azab kubur, aku berlindung denganMu daripada fitnah Dajjal, aku berlindung denganMu daripada fitnah kehidupan dan kematian. Ya Allah! Aku berlindung denganMu daripada dosa dan hutang.”
(Hadis Riwayat Bukhari)


3) Doa Yang Ini Amat Baik Untuk Melupuskan Sifat Mazmumah Yang Ada Pada Diri Kita

اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْبُخْلِ، وَأَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْجُبْنِ، وَأَعُوْذُ بِكَ مِنَ أَنْ أُرَدَّ إِلَى أَرْذَلِ الْعُمْرِ، وَأَعُوْذُ بِكَ مِنَ فِتْنَةِ الدُّنْيَا وَعَذَابِ الْقَبْرِ

Maksudnya, “Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari bakhil, aku berlindung kepadaMu dari penakut, aku berlindung kepadaMu dari dikembalikan ke usia yang terhina, dan aku berlindung kepadaMu dari fitnah dunia dan siksa kubur".
(Hadis Riwayat Bukhari)


4) Doa Mohon Diampunkan Dosa Yang Terdahulu

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي مَا قَدَّمْتُ وَمَا أَخَّرْتُ وَمَا أَسْرَرْتُ وَمَا أَعْلَنْتُ وَمَا أَسْرَفْتُ وَمَا أَنْتَ أَعْلَمُ بِهِ مِنِّي, أَنْتَ الْمُقَدِّمُ وَأَنْتَ الْمُؤَخِّرُ, لاَ إِلهَ إِلاَّ أَنْت

Maksudnya: “Ya Allah, ampunilah bagiku dosa-dosa yang terdahulu, yang terkemudian, yang aku rahsiakan, yang aku nyatakan, yang aku melampau, dan yang Engkau lebih mengetahui daripadaku tentangnya. Engkaulah yang mendahulukan dan mengemudiankan sesuatu, tiada illah sebenar melainkan Engkau.”
(Hadis Riwayat Muslim no. 1762)


5) Doa Mohon Ampun Kerana Menzalimi Diri Sendiri

اللَّهُمَّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي ظُلْماً كَثِيراً وَلاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ. فَاغْفِرْ لِي مَغْفِرَةً مِنْ عِنْدِكَ وَارْحَمْنِي، إِنَّكَ أَنْتَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku telah menzalimi diriku dengan kezaliman yang banyak. Tiada sesiapa yang dapat mengampunkan dosa-dosa melainkan Engkau, maka ampunilah bagiku dengan keampunan dariapda-Mu dan rahmatilah aku. Sesungguhnya Engkau maha pengampun lagi maha penyayang.”
(Hadis Riwayat Bukhari no. 6181 dan Muslim no. 6819)


6) Doa Yang Amat Baik Untuk Memohon Allah Jadikan Kita Hambanya Yang Bersyukur Dan Sentiasa Mengingatinya

اَللَّهُمَّ أَعِنِّيْ عَلَى ذِكْرِكَ، وَشُكْرِكَ، وَحُسْنِ عِبَادَتِكَ

Maksudnya, “Ya Allah! Berilah pertolongan kepadaku untuk mengingati-Mu, bersyukur kepadaMu dan ibadah yang baik untukMu”
(Hadis Riwayat Abu Daud dan Nasaie)


7) Doa Ini Untuk Memohon Allah Mudahkan Urusan Hisab / Perbicaraan Kita Di Mahkamah Allah Di Akhirat Nanti

اللهم حَاسِبْنِي حِسَابًا يَسِيرَا

Maksudnya, “Ya Allah! Hitunglah aku dengan perhitungan yang mudah.”
(Hadis Riwayat Ahmad)


8) Doa Ini Adalah Doa Taubat. Sesuai Sangat Dibaca Selepas Membaca Tahiyyat Akhir Dalam Solat Taubat

اللَّهُمَّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي ظُلْمًا كَثِيرًا وَلَا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ ، فَاغْفِرْ لِي مَغْفِرَةً مِنْ عِنْدِكَ ، وَارْحَمْنِي إِنَّك أَنْتَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

Maksudnya, “Ya Allah! Sesungguhnya aku telah banyak menzalimi diriku sendiri. Tiada yang dapat mengampunkan dosa-dosa kecuali Engkau, maka ampunilah diriku dengan keampunan yang Engkau miliki. Rahmatilah aku. Sesungguhnya Maha Pengampun dan Penyayang".
(Hadis Riwayat Bukhari)


9) Doa Mohon Ampun Dosa

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ يَا اللَّهُ الْأَحَدُ الصَّمَدُ الَّذِي لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ ، أَنْ تَغْفِرَ لِي ذُنُوبِي إِنَّكَ أَنْتَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

Maksudnya, “Ya Allah! Aku memohon kepada Mu. Ya Allah Yang Maha Esa Yang… Yang Tidak Melahirkan dan Tidak Dilahirkan, dan tidak ada yang setara dengannya, Engkau ampunilah dosa-dosaku. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun dan Penyayang".
(Hadis Riwayat Abu Daud)


10) Doa Memohon Dimasukkan Ke Syurga Dan Diselamatkan Dari Neraka

اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ الْجَنَّةَ وَأَعُوْذُ بِكَ مِنَ النَّارِ

Maksudnya, “Ya Allah! Sesungguhnya aku mohon kepada-Mu, agar dimasukkan ke Syurga dan aku berlindung kepada-Mu dari Neraka.”
(Hadis Riwayat Abu Daud)


Semoga perkongsian ini menjadi asbab kita semua mendapat redha dan rahmat Allah SWT dan terlepas dari siksa kubur, siksa mahsyar semasa hisab dan siksa neraka. Perbanyakkan beristighfar, berselawat dan juga berdoa. Mudah-mudahan redha Allah bersama kita. Amin.

13 comments:

 1. tq for sharing..semoga doa kita dimakbulkan ..aminn

  ReplyDelete
 2. Terima kasih kak Ana atas perkongsian doa-doa ini.

  ReplyDelete
 3. terima kasih kongsi ilmu
  sama2 ingat mengingati

  ReplyDelete
 4. Subhanallah walhamdulillah.. terima kasih atas perkongsian ini. Semoga Allah sentiasa memberkati.. aamiin.

  ReplyDelete
 5. Semua doa ni bermanfaat sangat..thanks Ana

  ReplyDelete
 6. Doa yang sangat berguna untuk kehidupan kita seharian..
  Terima kasih atas perkongsian ini Ana..

  ReplyDelete
 7. Semoga Allah terima doa kita semua, thanks sharing ya..

  ReplyDelete
 8. tq ana for sharing.. byk rupanya doa selepas tahiyat

  ReplyDelete
 9. Alhamdulillah, terima kasih berkongsi doa ini. Semoga dapat dimanfaatkan ramai orang .. in Sha Allah.

  ReplyDelete
 10. Alhamdulillah.. terima kasih atas perkongsian ini Ana..

  ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤