Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019 - Ana Suhana

Mar 1, 2019

Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019


Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019 l Assalamualaikum. Korang tau tak nanti korang boleh Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019. Wah seronok lah siapa yang plan nak masuk MAPS akan datang ni. Tak perlu nak beratur beli tiket masuk dah.
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019

Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019 ni dikatakan akan menggunakan sistem berkupon di mana pengunjung hanya perlu membayar permainan yang dorang nak main atau persembahan yang dorang tengok. Sebabnya ramai yang mengeluh tentang harga tiket yang dikatakan agak tinggi dan di luar kemampuan mereka serta tempoh beratur yang lama dan kuantiti permainan yang limited.

Ana sempat masuk ke MAPS Ipoh ni masa cuti hujung tahun yang lepas. Memandangkan masa tu cuti sekolah, memang ramai lah orang ke sini. So memang lah kena beratur panjang bila nak main satu-satu permainan tu. Ada yang sampai 40 minit. So walau kita datang pagi memang tak kan sempat nak main semua permainan yang ada.
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Lagi satu cuaca di sana sangat panas. Tempat berteduh memang takde melainkan pada bawah atau tepi bangunan. So sebab tak nak Syafi demam, kitorang banyak habis kan masa dalam Coral Kingdom.
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Dalam tu ada lah playground ala laut untuk budak-budak main dan kafe untuk beli makanan ringan. Tapi bila dah ramai faham-faham je lah.
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Lebih kurang 11 jam Ana dekat MAPS Ipoh hari tu, hanya beberapa permainan dan persembahan yang Ana sempat join. Ada yang best dan ada yang agak bosan.

Antara yang best dekat sana yang korang wajib tengok ialah Stunt Show di Stunt Legend Arena. Ada 2 sesi setiap hari. Tak silap pukul 11 pagi dan 6 petang.
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Basically persembahan tu tentang battle 2 team - biru dan merah. Each team akan tunjukkan skill dan bakat stunt mereka. Memang meriah habis. Berasap arena tu dibuatnya. Syafi kemain layan tengok kereta dengan motor scramble tu drift atas gelanggang tu.
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Kemudian persembahan yang best bagi Ana ialah di BoBoiBoy 4D Adventure Theater. Dekat sini anak-anak boleh merasai pengalaman sinematik pawagam 4D dengan memakai cermin mata yang disediakan.

Memang nampak real watak-watak BoboiBoy tu depan mata kita. Lepas tu kerusi yang kita duduk tu siap boleh bergerak, bergegar lagi based on the adventure yang kita tengok tu. Kalau lalu dekat laut, siap ada semburan mist dekat muka korang lagi. Serius memang layan habis dekat sini. Dah lah sejuk, selesa yakmat orang kata.

Then Ana sempat bawa Syafi masuk The Smurfs Partyland. Kat sini hanya ada playland dan mini car ride. Ok lah untuk anak-anak. Tapi Syafi buat muka. Kuang asam betul. Bosan agaknya sebab budak depan dia slow sangat bawa kereta tu. Haha.
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Sebelum masuk The Smurfs Partyland ni Ana plan nak masuk The Smurfs Theater. Sekali orang punya beratur panjang dan habis dah nombor untuk masuk. Ada limit nak masuk sini. So Ana amik next slot which is pukul 6. So moh ler kita main kereta langgar dulu.
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Nak naik kereta langgar ni je beratur sampai 40 minit. Patah kaki mak nak oi. Apa nak buat hadap je lah. Ni je antara game yang Syafi boleh main sama-sama. Dah beratur panjang main tak sampai 10 minit rasanya. Haha. Ok lah tu kan. Yang penting Syafi suka sebab dapat langgar banyak kereta. Haha.
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Memandangkan masa Ana ke sini tengah ada Hantu Kak Limah The Musical. En Suami yang teringin nak tengok so kita masuk lah layan je. Tapi tiket lain harga tau. Tak silap RM50. Tapi sebab amik pakej so harga tiket masuk MAPS Ipoh ni dapat murah sikit. Ni antara barisan retis yang berlakon dalam Hantu Kak Limah The Musical. Komen?? Ok lah not bad walau ada part Ana rasa bosan.
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Keluar dari Hantu Kak Limah The Musical terus ke The Smurfs Theater. Dalam theater ni tak  dibenarkan untuk merakam apa-apa pun. Ana expect akan ada lah maskot Smurf tu keluar kan. Sekali nan hado. Hanya sesi interaksi staff theater dengan papa Smurf yang ada dalam skrin.
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Aktiviti yang ada pun tak banyak. Dalam 2-3 aktiviti macam tu je. So I was wonder apa yang best sangat tentang The Smurfs Theater ni sampai ramai yang nak masuk sini. In fact pengunjung sebelah Ana pun tertanya mende yang sama. Hehe.

Tapi nak jadi rezeki masa keluar tu The Smurfs tengah duduk atas stage bergambar dengan pengunjung. Ana cepat-cepat ajak Syafi ke sana. Tapi kena beratur dan ada limit juga. Huhuhuhu. Selamat sempat.
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Ni antara permainan yang Ana sempat main dengan Syafi. Daddy Syafi duduk tepi je sebab dia rasa dah tua untuk join main dengan kitorang yang ala ala kanak-kanak ribena ni. Haha.
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Ni pula permainan yang Ana tak sempat dan tak berani nak naik especially Megamind Megadrop tu. Haha.
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Dah 11 jam duduk sini sure lapar kan. Bab makan, Ana puji sebab ada banyak cafe korang boleh makan. Macam Ana hari tu Ana makan di Starship Restaurant.
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Ada masakan barat dan juga masakan tempatan macam nasi briyani. Harga pun boleh tahan sebab set dengan air dan aiskrim dalam RM15 camtu. Gambar makanannya takde sebab dah kelaparan tahap dewa dah masa tu. Hehe. 

Oh ya lagi satu bab surau. Ana tak pasti kalau ada surau lain tapi surau yang Ana pergi ni surau dekat  area locker tu. Punya lah sempit dan panas sebab takde aircond. At least kalau ada aircond selesa lah sikit. Ni kipas je. Lepas tu berhimpit-himpit dalam tu. Boleh sesak nafas dibuatnya.

Memandangkan Ana stay sampai MAPS tutup dapatlah tengk persembahan penutup. Semua maskot-maskot akan keluar untuk sesi bergambar. Ada juga bersembahan api yang bersembur-sembur tu. 
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Masuk MAPS Ipoh Percuma Bermula 1 Mac 2019
Overall Ana boleh kata yang ok lah masuk ke MAPS Ipoh ni. Ana rasa cukup lah sekali tu Ana ke sana. Maybe lepas ni nak try ke Legoland pulak kan. Hehe.

17 comments:

  1. Masuk percuma kira okaylah.. kalau tak memang tak berbaloi rasanya..

    ReplyDelete
  2. menarik ni.. kalau dekat mmg dah pergi.. :)

    ReplyDelete
  3. Harap bila free ni, ramailah yang pergi sebab rasa macam membazir kalau all the facilities are not being fully utilized.

    ReplyDelete
  4. wahh Ana dah sampai ye, seronok gak tengok MAPS ni :)

    ReplyDelete
  5. Masuk je free.. Nk main kena byr . Tp okla utk sape2 yg just nk bergmbr je. .xmo main2.. Ala2 pi Genting highlands gtu konsepnya.. Kalo dlu2 dgn tickets Mahal mmg tk berbaloi ..Cuaca pn panas . 1st time ank akak pi tempt camni tanya bila nk balik sbb bosan smua mainan dh main byk kali.. Kalau legoland or USS smp xnk blk

    ReplyDelete
  6. anak-anak ialah orang yamg paling seronok kalau dibawa berjalan-jalan begini..

    mungkin suatu hati nanti dapat pergi juga ke MAPS Ipoh

    aamiin

    ReplyDelete
  7. Kak Ana, opinion kita hampir sama...! Anis rasa yang best boboiboy and battle tu je.. Lain semua so-so... But my family complain on food and beverages price kat sana especially air mineral sebab rasa tak worthy since they're not far from normal market pun... huuu.. And yup rasanya cukup la sekali tu je pergi..

    ReplyDelete
  8. hai kak ana! sy sempat masuk MAPS last year masa ada promo ticket yg RM50 boleh main semua tu. tapi masa tu sy pergi pun tak sempat nak main semua sebab masa tu bln November (musim hujan) jadinye sempat 2-3 je pastu sesi petang dah hujan.

    ReplyDelete
  9. haah lah dgr citer bermula mac 2019 masuk percuma. cuma kena byr kupon je utk main mana yg kita nak. mcm sistem Fun-Fair pun ade gayanye hehehe

    ReplyDelete
  10. Wah best ya GI maps. Bolrh jimat kalau guna kupon Ni kalau masuk yg murah2 tapi jadi Mahal kalau naknmasuk Semuanya

    ReplyDelete
  11. liez tak smp lagi maps walaupun parents in law dekat ipoh je... harap ada la rezeki nak masuk secara percuma nnt..tapi dekat mana-mana taman tema , klau bab beverages dan foods diaorg mmg mahal..

    ReplyDelete
  12. Wahhh...dah boleh masuk secars percuma. Makin ramai lannantibyg datang.. LeYa belum berkesempatan lagi nak singgah dan masuk tengok. Menarik juga dari gambar-gambar Kak Ana

    ReplyDelete
  13. yeahh...nak ajak husband jenjalan sana....balik kampung boleh singgah :)

    ReplyDelete
  14. Aah la Ana husniey pergi haritu yang kereta berlanggar tu memang lama betul beratur. Hahaa

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤