Jalan-jalan di Gunung Lang, Ipoh - Ana Suhana

Mar 11, 2019

Jalan-jalan di Gunung Lang, Ipoh



Jalan-jalan di Gunung Lang, Ipoh | Assalamualaikum. Baru perasan banyak entri  tertunggak tentang jalan-jalan cari makan di Perak last year. Huhu. Moh ler kita samabung cerita. Tapi Ana mula kan dengan cerita Jalan-jalan di Gunung Lang, Ipoh. Best ke pergi sini? 
 Gunung Lang, Ipoh
 Gunung Lang, Ipoh
Jalan-jalan di Gunung Lang,  Ipoh

Actually ni kali ke-2 Ana ke sini. Firs time masa baru lepas kahwin 8 tahun lepas. So Ana expect ada lah something new kan sepanjang 8 tahun tu. And in fact Ana baca dekat blog someone kata Gunung Lang dah berwajah baru. So I'm so excited for it.

Seawal pukul 8 Ana dah gerak ke sini. As usual tak nak berebut dengan orang ramai kan. Dari hotel yang Ana stay tu dalam 15 minit je nak ke sini. Sampai sampai orang dah start nak ramai. But parking still ada yang dekat dengan pintu.
Tiket nak masuk sini murah je korang. RM3 untuk dewasa dan RM1.50 untuk kanak-kanak. Dah beli tiket boleh beratur untuk naik bot ke seberang sana. Dalam 5 minit je naik bot tu.
 Gunung Lang, Ipoh
 Gunung Lang, Ipoh
Pukul 8 lebih tapi panas dekat sini bukan main lagi. Selamat ada banyak pokok-pokok so rasa lah redup sikit. Kipas kecik wajib kena bawa. Haha. 
 Gunung Lang, Ipoh
 Gunung Lang, Ipoh
 Gunung Lang, Ipoh
 Gunung Lang, Ipoh
Ana straight bawa Syafi g tengok haiwan-haiwan yang ada dekat sini. Ye korang, ada ala ala mini zoo dekat Gunung Lang ni. Tak banyak pun haiwan yang ada tapi still worth untuk bawa anak-anak dengan harga yang dibayar tu. 

Teruja Syafi dapat tengok burung unta depan-depan. Walau hakikatnya dia tak habis-habis ngomel bau busuk. Haha.
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Sederet kandang burung unta tu ada kandang kuda dan rusa. Boleh close up lagi tau. 
 Gunung Lang, Ipoh
 Gunung Lang, Ipoh
 Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Lepas tu ada juga haiwan kecil seperti landak, merak dan juga burung-burung. Syafi lah paling suka. Penat nak layan soalan-soalan level PHD dia tu. 
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Dekat sini ada juga beberapa model rumah zaman dulu.
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Korang boleh naik masuk ke dalam. Tapi takde mende lah dalam tu. Kosong semata. Kang kalau letak perabot semua takut ada yang jadikan hotel pulak. Haha. 
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Nak naik ala ala menara tinjau pun ada u olls. Ada 2 menara dekat sini. Satu dekat area kandang haiwan-haiwan tu satu lagi dekat taman permainan kanak-kanak.
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Masa kat bahagian kaunter Syafi dah suruh daddy dia belikan makanan ikan. Konon nak bagi ikan makan lah kat tepi tasik ni. Sekali nan hado. Seekor ikan pun tak muncul. Frustrated dak kecik tu. Haha. 
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Masa nak balik tu terserempak dengan monyet-monyet. Maybe dorang baru keluar nak cari makan. Habis tong sampah dorang selongkar. Ana apa lagi cepat-cepat jalan beratur nak naik bot. 
Gunung Lang, Ipoh
Gunung Lang, Ipoh
Dalam sejam lebih je kot kitorang kat sini. Tak boleh lelama sebab panas yak mat u olls. Lagipun perut dah lapar walau baru lepas breakfast kat hotel. Haha. 

So far Ana tengok takde apa pun yang berubah since my last visit 8 years ago. Sama je haaa cuma bot yang diguna lebih besar dan selamat sekarang ni. Yang lain sama je. Sebelum korang naik bot tu beli lah makanana ke air ke apa yang patut sebab takde gerai pun kat dalam tu. Tandas pun Ana tak sure ada ke takde so membuang lah dulu sebelum naik bot tu ye. Hehe. 

10 comments:

  1. Mendekati flora dan fauna ni..part Syafi komplen bau busuk tu yang tak boleh tahan..mesti comel je dia ulang-ulang perkataan yang sama.

    ReplyDelete
  2. Lebih macam kepada tempat berekreasi je tempatnya ni.

    ReplyDelete
  3. bestnya.. murah saja tiket dia ana

    ReplyDelete
  4. jenjalan mana yang tak best..selalu kalau bab cuaca tu yg buat malas nk jalan..syok dok kat rumah hahaha tapi kalau kita tak explore negara sendiri mana nak tau kan..hahaha

    anyway, akak tak pernah lagi sampai sini walau ni antara laluan kalau nak balik kg mak kat Parit Buntar..dulu laaa skrg naik highway jer

    ReplyDelete
  5. Tak pernah lagi jalan-jalan Gunung Lang walaupun tinggal di Perak..huhu...

    ReplyDelete
  6. bestnya pergi perak...banyak jugak tempat menarik di sini kan

    ReplyDelete
  7. Bestnya tempat ni, harga pun muraah :)

    ReplyDelete
  8. Wah, cantik rumah lama tu..macam dalam iklan adabi lama2..

    ReplyDelete
  9. Tempat untuk riadah petang-petang oklah kot heheheee...

    ReplyDelete
  10. Hadoi.. lalu dah banyak kali.. singgahnya tak tahulah bila..

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤