March 2019 - Ana Suhana

Mar 21, 2019

Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak

11:03 AM 17
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak

Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak l Assalamualaikum. Seperti kita tau, terdapat banyak Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak. Dan Ana sangat galakkan Syafi untuk aktif bersukan sebab Ana sendiri pernah lalui dan rasai kebaikan dari bersukan tu. Masa sekolah dulu, semua jenis sukan Ana masuk. Dari acara balapan sampai lah ke gelanggang semua Ana masuk. Sekolah tu macam rumah Ana dah sebab masa banyak habiskan kat sana.
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak

Tapi sekarang Ana tengok ramai kanak-kanak yang tak suka bersukan. Mereka lebih gemar habiskan masa di rumah bermain gajet. Berjam-jam hadap telefon, komputer. Tak makan tak minum pun takpe. Tu yang bahaya sebenarnya. Dan ibu bapa pula buat tak tahu je. Bila ada acara sukan tahunan dekat sekolah, ibu bapa setuju je anak-anak tak turut serta. Alasan takut cedera lah, berpanas lah. Salah sebenarnya cara kita tu sebabnya in future, semua ni akan beri kesan fizikal dan mental pada anak-anak.

Luckily untuk Ana sebab Syafi salah seorang yang sangat aktif dan minat bersukan. Of course sukan yang paling dia suka ialah bola sepak. Dekat rumah ni saja lebih dari 5 biji bola dia ada. Ana perasan Syafi minat bola sepak sejak tengok perlawanan bola sepak dekat tv dengan daddy dia. So dari situ Ana nampak pentingnya peranan ibu bapa dalam menentukan hidup  anak-anak mereka.
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Selain dari tu, gaya hidup ibu bapa juga memainkan peranan. Ibu bapa yang aktif dan suka bersukan juga akan mendorong anak-anak untuk turut sama aktif. Paling tidak sekali seminggu sama-sama pergi ke taman-taman awam untuk beriadah. Di sana banyak aktiviti fizikal yang boleh di buat seperti berjoging, bermain badminton, mengayuh basikal dan banyak lagi. Secara tak langsung hubungan kekeluargaan akan menjadi semakin rapat.

Baca juga : 5 Tips Mudah Untuk Atasi Rasa Kecewa Anak-anak

Di sekolah juga kita as a parents boleh galakkan mereka untuk aktif dengan daftarkan mereka menyertai mana-mana unit beruniform dan kelab sukan yang mereka minat. Sekarang ni dah ada banyak pilihan untuk mereka. Kita hanya perlu beri galakan dan sokongan terhadap mereka dan kemudian pantau aktiviti-aktiviti yang dilakukan.

Pada yang tertanya apa Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak, jom baca 5 point yang Ana senaraikan dekat bawah ni :

1. Meningkatkan Kesihatan Fizikal

Seperti yang kita semua maklum, bersukan dapat meningkatkan kesihatan fizikal termasuk untuk kanak-kanak. Apabila mereka bersukan, mereka akan menjadi aktif dan berpeluh, sekaligus mengurangkan risiko obesiti pada kanak-kanak yang semakin hari semakin meruncing hari ini. Badan mereka pun akan menjadi lebih sihat dan bertenaga.
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Alhamdulillah macam Syafi, Ana perasan dia sangat kurang jatuh sakit. Ini di sebabkan faktor pemakanan dan juga gaya hidupnya yang sangat aktif. Sebab tu Ana amat galakkan dia untuk bersukan walau sekadar berjalan ke sana sini. At least ada juga peluh yang dia keluarkan.

2. Membangunkan Kemahiran Bersosial

Korang perasan tak kanak-kanak yang bersukan lebih mudah bergaul dan bersosial dengan rakan-rkan di sekeliling mereka. Ini kerana mereka dah terbiasa ketika terlibat dengan sukan especially sukan yang melibatkan berkumpulan atau berpasukan. Berbanding mereka yang tidak bersukan, mereka lebih gemar bersikap pasif dan menyendiri.
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Bila bersukan yang melibatkan pasukan ni secara langsung ianya dapat membantu kanak-kanak memperbaiki skill komunikasi mereka, meningkatkan daya pemikiran dalam menyelesaikan masalah berpasukan dan sekaligus dapat mencungkil bakat kepimpinan dalam diri kanak-kanak.

3. Lebih Berdisplin dan Yakin Pada Diri

Perkara terpenting yang Ana belajar masa aktif bersukan dulu ialah ia akan menjadikan kita orang yang berdisplin dan menepati masa. Dan perkara tersebut Ana praktis sampai sekarang.
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Bila bersukan, disiplin merupakan perkara terpenting. Orang yang bersukan, automatik mereka akan menjaga masa mereka sebaik mungkin. Amat penting untuk mereka mengatur dan membahagikan jadual mereka dengan sebaiknya. Secara langsung, mereka belajar untuk mengatur masa dan hidup mereka dengan sebaiknya.
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Keyakinan diri dan tak berputus asa juga dapat ditingkatkan ketika bersukan. Kegagalan yang dihadapai tak kan mematahkan semangat untuk jadi yang lebih baik dari sebelumnya malah menaikkan semangat untuk lebih berjaya.

4. Berjaya Dalam Akademik 

Perasan tak mereka yang berjaya dalam pelajaran merupakan mereka yang aktif bersukan. Tak di nafikan ada juga yang tak bersuka juga sama berjaya tapi at the end, ada extra point pada mereka yang bersukan.

Kenapa mereka yang bersukan boleh berjaya dalam akedemik? Jawapannya berbalik pada point no. 1 di atas - kerana mereka memiliki fizikal dan mental yang sihat. Bila badan sihat, mereka lebih segar dan aktif di dalam kelas serta mudah tangkap apa yang di ajar. Berbanding mereka yang pasif, mereka mudah mengantuk dan hilang tumpuan semasa di dalam kelas.

5. Peluang Pekerjaan Yang Terbuka

Zaman sekarang, semakin sukar nak mencari pekerjaan. Apa lagi untuk anak-anak kita pada masa hadapan. Masing-masing berebut peluang pekerjaan yang sama. So apa extra point yang boleh digunakan untuk mereka rebut peluang tersebut - Excel in both academic and curriculum.

Seperti yang kita tau, hari ni ramai yang mudah jatuh sakit dan tertekan dengan bebanan di tempat kerja. Dan rata-rata mereka ialah orang yang tidak atau terlalu jarang bersukan. Berbanding mereka yang suka bersukan dari kecik lagi, mereka boleh lepaskan tekanan tersebut di padang bola, di gym atau di mana-mana saja. Kesannya rasa tekanan tu dapat dikurangkan. Dan lagi satu Ana perasan mereka yang bersukan ni, mereka dapat menerima tekanan kerja dengan seadanya kerana mereka telah diajar dengan pelbagai jenis tekanan semasa bersukan dahulu.
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak
Banyakkan Kebaikan Bersukan Untuk Kanak-kanak. So masih berlum terlambat untuk kita galakkan anak-anak untuk aktif bersukan. Kalau rasa nak reward atau galakkan merek, boleh lah juga sesekali bawa mereka ke Kidzania KL sebab dekat sana juga terdapat banyak aktiviti yang mereka boleh sertai seperti climbing wall, sport Day di KidZania KL dan banyak lagi. Melalui aktiviti ni mereka dapat tingkatkan Pembangunan Psikomotor untuk koordinasi motor, pengendalian objek, kawalan sensori dan juga keupayaan untuk mensimulasi.

Untuk maklumat lanjut berkenaan aktiviti dan acara di KidZania Kuala Lumpur, korang boleh layari www.kidzania.com.my atau www.facebook.com/KidZaniaKualaLumpur.


Mar 20, 2019

Bila Rindu Nak Makan Dekat Johnny's Restaurant Selayang Mall

10:21 AM 13
Bila Rindu Nak Makan Dekat Johnny's Restaurant Selayang Mall

Bila Rindu Nak Makan Dekat Johnny's Restaurant Selayang Mall | Assalamualaikum. Lama giler rasanya tak makan dekat Johny's Restaurant Selayang Mall ni. Ingat lagi masa baru-baru kahwin dulu, setiap minggu kot makan dekat sini sebab MIL pun hantu Johnny's. Haha.
Johnny's Restaurant Selayang Mall
Johnny's Restaurant Selayang Mall
Bila Rindu Nak Makan Dekat Johnny's Restaurant Selayang Mall

Selalu kalau singgah Johnny's Restaurant Selayang Mall ni kitorang sure amik set steamboat dia. Sebab dia punya kuah pencicah tu sedap kemain. Tak kan jumpa dekat tempat lain. Sampai bertambah-tambah lah kitorang kalau makan steamboat dekat sini.

Tapi bila dah selalu makan dekat Johnny's Restaurant Selayang Mall ni muak juga beb. Sedap macam mana pun sure akan kembang jugak lah tekak tu kan. Ngeeeee.

Tapi hari tu sebab pergi bertiga je kitorang amik menu ala carte atau menu bergoreng dia je. Bila buka menu nampak lah few menu baru. Antaranya bihun soup yang Ana order ni.
Johnny's Restaurant Selayang Mall
Johnny's Restaurant Selayang Mall
First time tengok terus teringat kesedapan beef kuew teow soup dekat Restoran Happy Thai Brem Mall ni. Tu yang order juga dekat sini. Sekali lain dahhhhh rasa dia. Bau dan rasa kuah sup dekat sini agak kuat sikit. Macam bau masakan cina pun ada. Tapi tak lah teruk mana pun. Nak bagi sedap Ana makan dengan cili jeruk. Terasa lah masam masam jeruk tu kan. Tu yang boleh habiskan juga. Alhamdulillah.

Menu untuk En Suami dengan Syafi pulak menu yang sama je setiap kali datang sini. Belacan Fried Rice untuk En Suami dan Thai Chicken Rice untuk dak kecik tu. 
Johnny's Restaurant Selayang Mall
Johnny's Restaurant Selayang Mall
Presentation nasi goreng dia memang terbaik. Nampak sangat menyelerakan. Rasa pun sedap. Makan pula dengan sambal belacan tu memang ngan ngam hoo. Wajib tambah sambal belacan dia. At least 3 kali tambah. Hahaha.
Johnny's Restaurant Selayang Mall
Johnny's Restaurant Selayang Mall
Ni pula Thai Chicken Rice - simple je.Cuma nasi dia agak lembek atau memek orang kata. Cepat rasa muak. Nasi ayam ni datang dengan sup dan cili sekali.
Johnny's Restaurant Selayang Mall
Johnny's Restaurant Selayang Mall
Tapi Syafi macam biasa makan nasi dengan ayam je. Dah sedap dah bagi dia. Kalau lapar sungguh, boleh habis satu pinggan tu. Kalau tak, onde lah kena perabis kan.
Johnny's Restaurant Selayang Mall
Johnny's Restaurant Selayang Mall
Menu sampingan wajib ada u olls. Kalau makan dekat sini tak sah kalau tak order BBQ Beef dia. Daging dia kemain lembut. Gigit sikit dah boleh telan. Sos BBQ dia pun banyak. En Suami tukang habiskan daging, Ana tukang habiskan sayur bawah daging tu. Hehe.
Johnny's Restaurant Selayang Mall
Johnny's Restaurant Selayang Mall
Dah makan wajib order dessert. Selalu order banana split tapi kali ni saja order Yam Special. Nampak ada ketulan keladi atas tu. Ok lah rasa cuma air batu dia agak kasar kali ni. So tak berapa nak feel masa makan tu. 

So korang selalu makan apa bila datang ke Johnny's Restaurant ni? 

Mar 18, 2019

Nikmat Pekena Deen CT Corner Cendol Ipoh Masa Cuaca Panas

11:54 AM 19
Nikmat Pekena Deen CT Corner Cendol Ipoh Masa Cuaca Panas

Nikmat Pekena Deen CT Corner Cendol Ipoh Masa Cuaca Panas | Assalamualaikum. Masa Ana ke Ipoh akhir tahun lepas pun dah sedia panas. Lit lat lit lat panas dia. Nak keluar jalan pun lesu rasanya. Baru pergi satu tempat dah rasa haus teramat sangat. So moh kita Pekena Deen CT Corner Cendol Ipoh Masa Cuaca Panas . 
Deen CT Corner Cendol Ipoh
Deen CT Corner Cendol Ipoh 
Nikmat Pekena Deen CT Corner Cendol Ipoh Masa Cuaca Panas

Actually ada banyak cendol femes dekat Ipoh ni. Dan Deen CT Corner Cendol Ipoh salah satu darinya. Nak cari pun senang sebab kedai dia terletak di deretan kedai di jalan utama dekat sini. Cuma masalah parking je lah. Ana parking agak jauh hari tu.
Deen CT Corner Cendol Ipoh
Deen CT Corner Cendol Ipoh 
Masa Ana sampai dekat Deen CT Corner Cendol Ipoh ni orang masih tak ramai lagi. Tapi masa tengah minum tu orang dah start penuh. Ada yang minum dekat situ ada yang take away.
Deen CT Corner Cendol Ipoh
Deen CT Corner Cendol Ipoh 
Deen CT Corner Cendol Ipoh
Deen CT Corner Cendol Ipoh 
Menu di Deen CT Corner Cendol Ipoh  ni lebih kurang sama dengan menu cendol dekat tempat lain. Cuma cendol durian je takde. Kalau ada lama dah Ana order. Hehe. Harga pun murah murah je semua. Cuma kalau bungkus harga mahal 50sen.

Baca juga : Singgah Lunch di Nasi Bamboo Sungai Klah

Orang kata menu cendol PJK paling femes dekat Deen CT Corner Cendol Ipoh ni. Tapi sebab Ana tak makan pulut so Ana order cendol jagung kacang je.
Deen CT Corner Cendol Ipoh
Deen CT Corner Cendol Ipoh 
Ni lah cendol jagung kacang yang Ana order. Apa yang Ana suka cendol dekat Deen CT Corner Cendol Ipoh ni ialah cendol dia dihidang ikut cara lama iaitu di dalam bekas besi. Kalau kat KL banyaknya dalam bekas plastik. So cendol tu tak rasa sejuk macam cendol dalam bekas besi.
Deen CT Corner Cendol Ipoh
Deen CT Corner Cendol Ipoh 
Ni menu Syafi. Cendol biasa je. Kemain syok dia hirup air cendol tu. Tapi cendol dalam tu dia tak makan. Dia sama geng ngan Ana. Hahaha. Tukang habiskan cendol tu En Suami. :)
Deen CT Corner Cendol Ipoh
Deen CT Corner Cendol Ipoh 
So far Ana suka lah juga cendol dekat Deen CT Corner Cendol Ipoh  ni. Rasa manis dan lemak cendol tu tak terlalu pekat. Sedang sedang je. Memang sesuai untuk dihirup masa cuaca tengah panas. Sebab kalau terlalu manis atau lemak perit pulak tekak tu nanti. Kang terpaksa bilas dengan air kosong kan. Hehe.

So korang kalau ke Ipoh apa kata cuba try test Pekena Deen CT Corner Cendol Ipoh Masa Tengah Panas. Mana tau kena dengan selera korang. Oh ya masa operasi bermula pukul 11  pagi hingga 6.30 petang.


21 B, Jalan Musthara Al Bakri,
Taman Jubilee,
30300 Ipoh,
 Perak


Mar 14, 2019

Lindungi Kulit Dari Sinar UV Dengan Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30

8:52 PM 23
Lindungi Kulit Dari Sinar UV Dengan Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30

Lindungi Kulit Dari Sinar UV Dengan Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30 l Assalamualaikum. Panasnya lah kan Malaysia sekarang ni. Kalau keluar jemur kain waktu pagi pun dah terasa bahang dia. Cepat nau berpeluh di buatnya. Ni kalau make up mau cepat cair di buatnya. Musim panas ni kita kena sentiasa minum air yang banyak supaya kulit kekal sihat. Lepas tu kena Lindungi Kulit Dari Sinar UV. Macam Ana, Ana pakai Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30.
Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30
Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30
Lindungi Kulit Dari Sinar UV Dengan Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30

Seperti yang kita tahu, sinar matahari atau sinar UV sangat bahaya untuk kulit kita especially pada korang yang perlu untuk sentiasa berada di luar. Kalau tak dilindungi sebaiknya, kulit atau epidermis akan cepat rosak dan boleh juga menyebabkan kanser kulit. Sebab tu penggunaan sunscreen yang baik sangat penting untuk menghalang sinaran bahaya tersebut menembusi ke dalam kulit di bahagian yang terdedah.

Sunscreen dengan SPF!! Korang perasan tak bila kita beli satu-satu sunscreen tu mesti ada perkataan SPF. Apa maksud SPF tu? SPF bermaksud Sun Protection Factor di mana ianya adalah ukuran relatif berapa lama sesebuah sunscreen (pelindung matahari) itu dapat melindungi kulit korang dari sinar UV. Dan setiap SPF ada nombor di belakangnya.
Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30
Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30
Macam Murad Invisiblur Perfecting Shield ianya mempunyai SPF 30, SPF yang paling biasa digunakan untuk semua jenis kulit. SPF 30 ni berfungsi menghalang hampir 97% sinar UV dari kulit korang. Dan perbezaan SPF 50 dengan SPF 30 hanya 1% halangan sinar UV saja. So SPF 30 pun dah cukup baik untuk melindungi kulit korang.

Cakap tentang jenama Murad ni, ianya merupakan salah satu jenama yang Ana percaya. Sebabnya since last 2 months Ana consistent pakai one of the Murad's best seller product iaitu Murad Dew A Little Travel and Ana memang nampak lah kesannya dekat kulit Ana which is wrinkle Ana less visible sekarang ni. Maintain awet muda orang kata. Siapa tak happy kan? That's why Ana decide untuk cuba produk ni pula.

So apa kelebihan Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30  ni?

1. SPF 30 Dengan  Perlindungan 100% Tanpa Capuk
Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30
Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30
Ada sesetengah sunscreen bila pakai akan buat muka kita nampak bercapuk atau orang kata nampak lah lapisan putih yang ketara dekat muka kita. Tapi dengan Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30 ni, korang tak perlu risau sebab muka korang akan nampak natural bila apply sunscreen yang bertekstur gel tanpa warna ni.  Dan SPF 30 yang ada melindungi kulit korang dengan sepenuhnya dari sinar UVA / UVB.

2. Primer Untuk Solekan Kekal 12 Jam

Salah satu fungsi utama Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30 ni ialah ianya boleh digunakan sebagai primer atau base make up di mana dengan Soft-Focus Complex yang diformulasi dengan Mushroom Peptides mampu bertindak melicinkan kulit dan juga menutup sebarang cela serta meningkatkan tona dan tekstur yang ideal untuk solekan dan kekal sehingga 12 jam. Lama kan?

3. Mengurangkan Garis Halus dan Kedutan

Part ni yang paling Ana suka. Berdasarkan ujian klinikal yang dijalankan menunjukkan 71% pengguna bersetuju garis halus dan kedutan di wajah mereka semakin berkurang. Ini kerana Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30 berfungsi memulihkan keanjalan dan daya ketahanan kulit agar kelihatan muda.

Selain dari tu Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30 juga berfungsi meningkatkan keupayaan kulit untuk mengekalkan kelembapan agar kekal sihat dan berseri.

4. Mengecilkan Pori Besar

Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30 juga mampu membantu mengurangkan penampilan liang atau pori besar di wajah sebanyak 30% dengan penggunaan yang tetap dan ujian klinikal juga menunjukkan 94% pengguna bersetuju yang tekstur kulit wajah mereka kini lebih lembut dan sekata.

5. Formulasi Tanpa Paraben Untuk Semua Jenis Kulit

Antara bahan utama yang diguna di dalam Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30 ini ialah Mushroom Peptides, ekstrak barli, bunga matahari dan juga timun.
Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30
Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30
Selain dari tu, Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30 diformulasi tanpa paraben, sulfates, phthalates, gluten dan juga bahan dari haiwan. So ianya selamat untuk diguna setiap hari dan sesuai untuk semua jenis kulit (normal / berminyak / kombinasi  / kering).

** Senarai penuh kandungan bahan :
Isododecane, Dimethicone/Bis-Isobutyl PPG-20 Crosspolymer, Caprylyl Methicone, Caprylic/Capric Triglyceride, Phenyl Trimethicone, Diethylhexyl 2,6-Naphthalate, Propylene Glycol Dicaprate, Hydrogenated Soybean Oil, Hydrogenated Soy Polyglycerides, C15-23 Alkane, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Cake, Ribes Nigrum (Black Currant) Seed Extract, Octyldodecanol, Octyldodecyl Oleate, PEG -8 Dimethicone, Octyldodecyl Stearoyl Stearate, Alcohol, Hordeum Vulgare (Barley) Extract, Butylene Glycol, Lentinus Edodes (Shiitake Mushroom) Extract, Mucor Miehei Extract, Paeonia Suffruticosa Root Extract, Ascorbic Acid, Tocopheryl Acetate, Retinyl Palmitate, Silica, Sodium Propoxyhydroxypropyl Thiosulfate Silica, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Solidago Virgaurea (Goldenrod) Extract, Benzyl Benzoate, Citral, Hexyl Cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Limonene, Linalool, Fragrance (Parfum)

Nak guna Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30 ni senang je. Lepas cuci muka korang pam sikit Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30 ni tapak tangan dan urut ke muka, leher dan dada. Teksturnya yang ringat dan tidak berminyak akan mudah meresap ke dalam kulit. Korang boleh lihat perbezaan seawal 3 hari tau tapi bergantung pada jenis dan kondisi kulit korang lah.

Pada yang nak beli atau pun nak ingin maklumat lanjut tentang Murad Invisiblur Perfecting Shield SPF 30 ni korang boleh layari https://www.murad.com.my/invisiblur-spf-30 pada harga RM328. Mahal tapi berbaloi dan tahan lama :)



Mar 13, 2019

Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung

9:44 AM 16
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung

Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung l Assalamualaikum. Cerita jalan-jalan di Thailand rupanya tak habis lagi rupanya. Padahal banyak je boleh cerita dekat blog ni. Hehe. Moh ler baca sambungan Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung kali ni.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung

Lepas bertolak balik dari Bangkok, kitorang singgah tidur kejap di wilayah Phatthalung. Lama wei kalau nak straight dari Bangkok ke Hat Yai. Boleh bengkok pada dibuatnya. Lepas dapat tidur sekejap kitorang sambung perjalanan ke Thale Noi Phatthalung ni. Tapi sebelum tu singgah breakfast kejap dekat RnR yang ada dekat sini. Ana beli instant food yang ada dekat 7E je. 7E dekat di wilayah selatan Thailand ni banyak halal food kalau nak compare dengan 7E di Bangkok.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Makan burger dan sosej sambil menikmati pemandangan berkabus. Masa ni dalam pukul 7-8 pagi macam tu.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Selesai makan moh kita sambung perjalanan. Destinasi pertama kitorang pagi tu ialah di Thale Noi Waterbird Park.

Thale Noi merupakan kawasan paya yang mempunyai tasik air tawar terbesar di selatan Thailand. Kawasan sekuas 450km persegi ni terkenal sebagai habitat lebih daripada 180 spesis burung dan tumbuhan dan diklasifikasikan sebagai Kawasan Tanpa Pemburuan yang dilindungi oleh Jabatan Perhutanan Thailand.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phattalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kalau korang nak tau, rumah yang ada dalam gambar dekat bawah ni merupakan rumah hinggap untuk burung-burung yang migrasi setiap tahun sekitar bulan November - Mac. Dan ada antara burung-burung tu yang terbang dari Siberia. Jauh kan??? Kalau korang perasan dekat bumbung rumah tu pun beberapa ekor burung yang sedang hinggap.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phattalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phattalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Dan sepanjang jalan ke sini korang akan nampak gambar jenis-jenis burung yang ada di kawasan ni di tiang-tiang di tepi jalan. Memang menarik.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung

Baca juga : Maeklong Railway market & Damnoen Saduak Floating Market

Dari Thale Noi Waterbird Park, kitorang terus ke tasik Thale Noi. Dalam 10 minit perjalanan macan tu. Dekar tasik ni Ana nak merasa naik bot sambil menyulusuri tasik yang penuh dengan bunga teratai.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phattalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Tapi sayangnya musim teratai adalah pada bulan Februari - Mac. Huhu. Adalah beberapa kuntum bunga teratai yang mekar. Ok lah kan dari takde.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Masa naik bot ni memang tak pakai life jacket pun. Budak-budak je dia bagi pakai. Tapi kalau korang risau, boleh je nak pakai sebab life jacket memang disediakan dekat depan bot tu. So far tasik dia tenang je takde berombak semua.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kitorang naik bot ni selama 1 jam ok. Dari tasik yang tenang ni dia bawa sampai lah ke pinggir laut. Kalau korang nak tau tasik ni berdekatan dengan laut.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Masa Ana naik ni matahari dah terpacak atas kepala. Topi lupa nak bawa pulak. Tapi jangan risau sebab bot ni dah siap kan untuk korang topi. Pilih je yang mana korang nak. Hehe.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Korang kalau bercuti ke Thailand singgah lah dekat wilayah Phattalung ni. Nak naik bot ni murah je. Hanya 460bath satu bot. Satu bot boleh naik max 7 orang. Sejam dia bawa korang ronda.

Masa on the way nak balik tu Ana nampak sekelompok burung atas tasik. Bila bot lalu semua berterbangan. Indah sangat pemandangan tu.
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phatthalung
Kembara Thailand : Pengalaman Naik Bot di Thale Noi Phattalung ni merupakan salah satu pengalaman yang best bagi Ana untuk trip kali ni sebab korang tak jumpa dekat Malaysia macam ni. Next time kalau ada rezeki nak datang masa bunga teratai tengah kembang mekar. Mesti cantik kan :)





Mar 12, 2019

Restoran Riverside PWTC Menghidangkan Lebih 250 Juadah Berbuka Citarasa Warisan

10:12 AM 13
Restoran Riverside PWTC Menghidangkan Lebih 250 Juadah Berbuka Citarasa Warisan

Restoran Riverside PWTC Menghidangkan Lebih 250 Juadah Berbuka Citarasa Warisan l Assalamualaikum. Cakap tentang tempat berbuka, Ana nak recommend korang salah satu tempat berbuka yang berbaloi di Kuala Lumpur dan kawasan sekitaranya iaitu di Restoran Riverside PWTC Menghidangkan Lebih 250 Juadah Berbuka Citarasa Warisan. Apa juadah yang dihidangkan tu? Jom kita tengok.
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Restoran Riverside PWTC Menghidangkan Lebih 250 Juadah Berbuka Citarasa Warisan 

Untuk tahun ni, juadah berbuka di Restoran Riverside PWTC yang di ketuai oleh Eksekutif Chef, Suzaini Mohamed Salih akan menghidangkan menu istimewa masakan ala kampung di mana setiap minggu menu-menu ni akan ditukar dengan menu yang lain. So takde lah isu menu yang sama je setiap hari sepanjang Ramadan tu kan. 
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Antara menu yang dijangka akan mendapat sambutan hangat dan bakal menawan selera para tetamu ialah Ayam Kampung Kerisik dan Betik Muda, Ayam Gulai Minang dan Daun Salam, Kambing Masak Kari Utara, Ikan Pari Asam Pedas Sayur Jeruk, Ikan Patin Tempoyak dan Timun Tua, ayam Brastagi, Ikan Tenggiri Masak Kari Hijau dengan Terung Telunjuk, Siput Sedut Masak Lemak Kuning, Pegaga dan Daun Kaduk serta Daging dan Paru Kari Kawah. Amacam terliur kan? 
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Selain dari menu utama dekat atas ni, antara menu yang ditunggu-tunggu setiap kali bufet Ramadan di Restoran Riverside PWTC ni ialah menu kambing panggang yang dihidang dengan sos lada hitam dan sos cendawan. Serius korang wajib makan daging panggang di sini. Antara yang terbaik di KL ni.
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan di Restoran Riverside PWTC juga turut menghidangkan pelbagai menu di 24 buah gerai makanan seperti nasi kandar, nasi kerabu, nasi beriani, satay, roti canai, nasi ayam dan banyak lagi. Pilih je mana yang berkenan dengan selera korang. Tapi Ana confirm korang mesti tergoda dengan semua menu-menu ni. Hehe.
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Tak ketinggalan 13 jenis ulam ulaman, 6 jenis keropok, 8 jenis jeruk, 7 jenis ikan masin, 14 jenis sambal, 13 jenis kerabu serta hidangan panas seperti kambing goreng berempah, fries crab salted egg and oats dan banyak lagi.
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Dah selesai makan berat, masa untuk korang nikmati pencuci mulut dan manisan pula. Antara menu yang dihidang di dessert station ialah 8 jenis kuih muih Melayu, 5 jenis kek, 4 jenis pai, aneka jeli, mousse and puddings, pelbagai jenis bubur dan biskut Melayu.
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Untuk minuman pula korang boleh pilih nak air sejuk atau air panas seperti air tebu, air mata kucing, air sirap, air barli, air batu campur, ais krim dan juga kopi panas dan teh panas.
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Kalau Ana suka sangat dengan air mata kucing tu. Rasa fresh je. Manis manis buah orang kata. Memang ngam teruk kalau berbuka dapat minum air mata kucing ni. Jangan lupa juga air teh dorang. Pekat kaw kaw orang kata.

Sebenarnya ada banyak lagi menu-menu menarik yang bakal dihidangkan sepanjang Ramadan ni. Yang Ana share ni hanya sebahagian dari menu-menu tersebut. Kang upload bebanyak gambar takut juling pulak mata korang nanti. Haha.

Kalau rasa tak larat nak teruskan makan lagi, relax dulu. Apa kata korang rest sambil berhibur dengan muzik ghazal dengan kelunakan nyanyian 2 orang vokalis daripada ReyAliff dan Kumpulan Sri Mawar. Then dah ok sambung lah makan balik kan. Macam tak biasa pulak.
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Citarasa Warisan Restoran Riverside PWTC
Pada yang tertanya tentang kemudahan solat dekat sini, u olls jangan risau sebab korang boleh je solat Maghrib, Isyak dan Terawih berjemaah bersama Imam di Surau Ar-Rahman yang terletak di Aras 3,PWTC. Segala kelengkapan solat seperti telekung dan sejadah semua dah disediakan. So jangan lah makan sampai lupa nak solat pulak kan. Baru lah berkat ibadah puasa kita semua.

Ok lah pada yang berminat nak berbuka di Restoran Riverside ni, korang boleh lah mula membuat tempahan sekarang di kaunter tempahan Aras 2, PWTC yang dibuka dari jam 9 pagi hingga 5 petang atau korang boleh terus call Restoran Riverside di talian 03-2614 6701 / 6702. Selain dari 2 cara ni korang boleh juga beli melalui platform Fave dan 11Street.

Harga Bufet Citarasa Warisan :
RM88 bersih - dewasa
RM75 bersih - warga emas
RM45 bersih - kanak-kanak (7-12 tahun)

Harga Early Bird sebelum 5 Mei 2019 :
RM75 bersih

** Pihak pengurusan PWTC juga turut menyediakan pakej berbuka puasa persendirian dan korporat pada harga bermula RM98 seorang dengan tempahan minimum 100 orang ke atas. Istimewa pakej berbuka ni menyediakan hidangan bufet, dewan khas untuk berbuka puasa, sistem audio, penyediaan ruang solat khas dan juga kadar parkir tetap bernilai RM5 bermula dari jam 6 petang.