Tersuka Tanpa Sengaja Nasi Lemak Ikea - Ana Suhana

Feb 19, 2019

Tersuka Tanpa Sengaja Nasi Lemak Ikea


Tersuka Tanpa Sengaja Nasi Lemak Ikea | Assalamualaikum. Last 2 weeks plannya ada breakfast date dengan geng-geng blogger Pantai Timur yang turun KL sempena cuti CNY. Tapi disebabkan Ana tersampai awal, jadi kitorang terbreakfast awal juga. Teyiba jadi lapar sangat. Haha. Tu yang tetiba Tersuka Tanpa Sengaja Nasi Lemak Ikea ni.
Breakfast di Ikea Cochrane Cheras
Tersuka Tanpa Sengaja Nasi Lemak Ikea

Ana gerak dari rumah dalam pukul 8.30. 25 minit kemudian dah terpacak depan pintu Ikea. Walau waktu operasi Ikea bermula pukul 9.30 pagi tapi cafe Ikea dah beroperasi dan dah ramai yang beratur. Tapi tak panjang lagi lah que dia. Selamat :)

Sambil beratur sambil reccee menu-menu yang ada. Walau menu dia tak banyak tapi pening juga nak pilih. Haha. Last last ni yang kitorang order. Bila sampai atas meja baru perasan banyak giler yang kitorang amik. Macam nak makan 5 orang. Padahal nak makan 3 orang je.

Nasi Lemak Ikea - RM5.50 - Eh murah juga harga makanan dia kan. Lebih kurang sama macam harga dekat luar tu. No wonder ramai yang suka datang makan dekat sini. 
Breakfast di Ikea Cochrane Cheras
Breakfast di Ikea Cochrane Cheras
Nasi Lemak Ikea ni datang dengan seketol ayam goreng. Ayam goreng dia semua bahagian peha. Tapi Ana tak kisah sebab Ana pentingkan nasi lemak dengan sambal dia tu haa. Tak tahu kenapa tetiba tersuka tanpa sengaja sambal nasi lemak ni. Sambal dia tak berapa pedas dan ada rasa masam-masam jem. Tu yang buat rasa dia unik dan lain dari yang lain.

** Macam tak percaya next following week Ana breakfast sekali lagi dekat Ikea. Terkenang-kenang nasi lemak Ikea ni. Macam kena jampi pulak. Haha. Extra menu untuk Syafi kuew teow goreng harga RM1. Murah kan. Rasa semua sedap. Melazat dak kecik tu makan. Hehe.

English Breakfast - Yang ni menu breakfast untuk Ana. Pun sama sangat lah mengenyangkan. Tengok lah saiz sausage dia. Besar kemain.
Breakfast di Ikea Cochrane Cheras
Breakfast di Ikea Cohcrane Cheras
Lepas tu ada scramble egg, hash brown, baked bean dan roti. Cuma roti tu je Ana tak makan sebab keras. Hehe.

Mushroom Soup - RM4.50 - Ni menu pilihan Syafi. Beria makan last last kembong perut. Mana tak nya makan mushroom soup lepas tu selang dengan minum jus. Belum masuk lagi ayam goreng yang dia rendam dalam mushroom soup tu. Pelik pelik cara makan. 
Breakfast di Ikea Cochrane Cheras
Breakfast di Ikea Cochrane Cheras
Last last onde yang kena perabis kan. Sabor je lah. Selamat tak beli garlic bread kalau tak........

Fried Chicken Wing - RM7.50 - Memula Ana ingat Ana amik salted egg chicken. Tapi bila tengok semula ayam goreng biasa je. Huhu. 
Breakfast di Ikea Cochrane Cheras
Breakfast di Ikea Cochrane Cheras
Dah bayar kan makan je lah. Selamat sedap. Terasa lah juga masin masin dekat kulit ayam tu. Satu pinggan ni ada 4 ketul ayam. Makan dengan nasi lemak tadi memang ngam.

Meatball 20 pcs - Tak sah kalau datang Ikea tak makan meatball kan. Tapi masalahnya tak nak kalah amik yang banyak. Lepas tu menangis nak perabiskan. Hehe. 
Breakfast di Ikea Cochrane Cheras
Breakfast di Ikea Cochrane Cheras
Paling Ana suka mash potato dia. Sedap. Terasa lemak lemak kentang tu. Kalah meatball  sebagai menu utama set tu. Hehe.


Tengah makan orang semakin ramai masuk ke cafe Ikea ni. Meja yang kosong tadi sekarang dah full house. Selamat Ana datang awal. Lepas makan terus ke meja bahagian belakang jumpa geng-geng blogger yang baru sampai. 
Breakfast di Ikea Cochrane Cheras
Breakfast di Ikea Cochrane Cheras
Ada yang kenal tak? Blogger Gee, Mek dan Diah. Ni gambar masa dalam bilik pameran Ikea. Dorang saja datang sini nak breakfast. Lepas tu sempat Ana join segmen Mek - kotak beracun. Korang kalau nak tengok apa yang diracunkan tu, boleh tengok kat YouTube Mek ok.

Dah selesai jumpa dorang, Ana saja jalan-jalan dekat MyTown. Dulu masa first time datang sini MyTown tu dalam pembinaan lagi. Banyak juga kedai dan butik yang famous. Tapi Ana saja cuci mata je sebab takde mende nak beli pun. Yang sempat shopping dak Syafi tu je. Kemain lagi. Berapa banyak kasut dia nak kumpul pun tak tau. Selamat murah. Sebelum dia minta macam-macam lagi baik kita angkat kaki dulu. Hehe.


13 comments:

  1. tk pernh mkn nasi lemak ikea....slalunya meatball je hehe..aritu pi ikea ingt bole la mkn meatball tp tgk q pjggggg so cancel hehe

    ReplyDelete
  2. Tak pernah makan lagi nasi lemak ikea ni. Klu pergi pun, meatball tu jelah yg asyik order, tak perasan ada nasi lemak huhu. Next time nak cuba jugalah.

    ReplyDelete
  3. food dkat ikea memang sedap2..nt nak repeat lagi !

    ReplyDelete
  4. Yang selalu sepupu-sepupu PC idolakan dan sebut-sebut meatball ikea je kak Ana.Berzikir sebut ulang-ulang sedap sangat katanya..PC tak pernah cuba lagi.Ada sekli dua je kot pergi ikea..nak mencuba juga meatball tu..tapi tengok ramai sangat..tak jadi..ni tambah nasi lemak pulak..hehehehe..

    ReplyDelete
  5. hari tu order nasi ayam asyik habis je. nasi lemak dia tak pernah try lagi.. chicken wings dia always favorite..

    ReplyDelete
  6. tak pernah lagi makan nasi lemak ikea.next time boleh try

    ReplyDelete
  7. Tudiaaaa...banyaknya sarapan...nampak sedap nasi le mak tu..eh..eh..best la dapat jumpa depa bertiga tu...

    ReplyDelete
  8. nasi lemak dia sedap ye.. akak x penah try lagi

    ReplyDelete
  9. Tak pernah lagi Kak Sue makan nasi lemak Ikea.. nanti boleh lah cuba..

    ReplyDelete
  10. affordable la nasi lemak ikea tu..pernah makan..tapi mcm biasa la klo pi ikea meatball mmg takkan miss heheh

    ReplyDelete
  11. Ala terliurrnya tengokk..lama da x g ikea ni..last g yg ikea Jb tp xsempat nk makan sbb mls beratur pnjg..huhu

    ReplyDelete
  12. Tak pernah cuba lagi nasi lemak dia, nanti nak try kalau ke Ikea..

    ReplyDelete
  13. Saya mmg kerap2 ke IKEA tapi yang Damansara punya. Tapi tak pernah cuba lagi menu2 nasi dorang. Selalu makan chicken salad, popiah, meatball, fish and chips or salmon dish . Ayah dgn abang ipar je pernah makan nasi ayam IKEA. Katanya sedap and ayam dia besar hahaha

    InshaAllah kalau takde keje, boleh lah breakfast kat IKEA. Tukar2 rasa pulak.

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤