Gigi Kuning dan Berbau - Apa Penyebab Dan Cara Mengatasinya - Ana Suhana

Feb 18, 2019

Gigi Kuning dan Berbau - Apa Penyebab Dan Cara Mengatasinya


Gigi Kuning dan Berbau - Apa Penyebab Dan Cara Mengatasinya l Assalamualaikum. Pernah tak masalah gigi kuning dan berbau menjadi penghalang untuk korang bersosial dengan kawan-kawan? Sampai kawan-kawan pun cop kita anti sosial atau pun sombong. Mesti masa tu kita rasa down sangat kan. Tapi pernah tak korang search tentang Gigi Kuning dan Berbau - Apa Penyebab Dan Cara Mengatasinya?
Gigi Kuning dan Berbau - Apa Penyebab Dan Cara Mengatasinya
Gigi Kuning dan Berbau - Apa Penyebab Dan Cara Mengatasinya
Gigi Kuning dan Berbau - Apa Penyebab Dan Cara Mengatasinya

Kalau cakap tentang punca dan penyebab gigi kuning dan berbau ni, ada 1001 sebab musabab dia sebenarnya. Tapi Ana share beberapa point yang common dan dekat dengan kita je lah ye.

Antara punca utama yang menyebabkan masalah gigi kuning dan berbau ialah disebabkan oleh penjagaan gigi yang tidak baik. Apa maksudnya? Korang tak gosok gigi dengan betul dan tak ikut jadual yang disarankan. Dan juga korang tak mendapatkan rawatan gigi di klinik-klinik gigi. Betul tak?
Gigi Kuning dan Berbau - Apa Penyebab Dan Cara Mengatasinya
Gigi Kuning dan Berbau - Apa Penyebab Dan Cara Mengatasinya
Tahu tak yang  makanan dan minuman yang kita amik seharian juga boleh menyumbang kepada masalah gigi kuning. Especially kalau korang seorang yang kuat minum air teh dan kopi. Sebabnya tabiat minum teh adan kopi ni boleh menyebabkan gigi korang berubah menjadi gigi kuning dan berbau.

Bukan tu je, makan makanan yang mempunyai kadar pewarna yang tinggi juga salah satu punca masalah gigi kuning tau. Contohnya seperti kunyit serbuk yang diguna untuk menggoreng atau buah dari jenis keluarga beri.

Punca ketiga kepada masalah gigi kuning dan berbau adalah kerana tabiat merokok. Ini kerana kesan nakotin yang kuat pada rokok akan menyebabkan gigi berubah kuning dari sehari ke sehari. Dan akhirnya boleh menyebabkan gigi rosak dengan teruk.

Bagi korang yang guna pencuci mulut dengan tujuan untuk dapatkan mulut yang sihat, sila pastikan yang pencuci mulut korang tak mengandungi ‘chlorhexidine’. Ini kerana penggunaan produk ni boleh menyebabkan gigi kuning dengan cepat dan lebih teruk lagi, ianya boleh menggangu saraf yang mengakibatkan gigi mati dan tiada nutrien!!
Gigi Kuning dan Berbau - Apa Penyebab Dan Cara Mengatasinya
Gigi Kuning dan Berbau - Apa Penyebab Dan Cara Mengatasinya
Kalau tadi punca dari pencuci mulut, jangan tak tau yang penggunaan florida dari ubat gigi dan ubat kumur juga turut menyumbang kepada masalah gigi kuning. Terperanjat kan?? Kalau korang nak tau, pengunaan florida secara berlebihan boleh menyebabkan fluorosis - keadaan di mana kalsium disedut keluar dan menyebabkan gigi menjadi bertompok-tompok putih dan tidak sekata.

Macam mana, ada tak point point yang Ana cerita dekat atas kena dengan korang? So sekarang dah tau kan apa punca gigi kuning dan berbau kan. Tak kan nak biarkan je. Mesti lah korang nak gigi yang sihat, putih dan nafas yang segar kan. Ni Ana nak share cara paling senang dan mudah untuk korang kembalikan warna gigi ke warna yang lebih baik.

Guna ZACT jer - ubat gigi pemutih dan penghapus kesan kotoran pada gigi yang paling terkemuka oleh Lion Japan, syarikat penjagaan oral No. 1 di Jepun yang berpengalaman selama 127 tahun dalam pembangunan dan inovasi penjagaan oral.
Gigi Kuning dan Berbau - Apa Penyebab Dan Cara Mengatasinya
Gigi Kuning dan Berbau - Apa Penyebab Dan Cara Mengatasinya
Istimewa tentang ZACT Whitening ni ialah ianya telah diuji di bawah persekitaran makmal yang terkawal dan telah terbukti memiliki kuasa memutih 2 kali lebih baik berbanding ubat gigi biasa yang  tidak mempunyai agen pemutih. Dan boleh digunakan dengan selamat dan lembut setiap hari. Ini terbukti berdasarkan penilaian klinikal ke atas 121 orang yang mempunyai kesan kotor yang teruk pada gigi  selama 4 hingga 8 minggu menunjukkan bahawa kandungan aktif yang ada di dalam ZACT adalah cukup efektik untuk menghilangkan kesan pada gigi.

Selain dari tu, ZACT Whitening juga mempunyai 60% kuasa menghilangkan kesan kotoran pada gigi yang lebih berkesan berbanding ubat gigi pemutih biasa. Dengan rasanya yang sejuk dan berpudina mampu menyegarkan nafas serta membantu mengurangkan bau nafas akibat kopi dan teh yang kurang menyenangkan.  
Gigi Kuning dan Berbau - Apa Penyebab Dan Cara Mengatasinya
Gigi Kuning dan Berbau - Apa Penyebab Dan Cara Mengatasinya
Paling menarik tentang ZACT Whitening ni ialah fungsi 3 dalam 1 di mana ZACT Whitening dengan florida mengandungi Formula Advanced Whitening dan 2 Agen Pemutih berfungsi menguatkan gigi dan membantu menghalang pembentukan kaviti pada gigi. Ini bermakna korang bukan saja boleh memutihkan gigi, tapi pada masa yang sama dapat melindungi gigi dan menyegarkan nafas dengan hanya satu produk saja. Jimat kan???

Tertarik dan berminat nak cuba? Cepat-cepat dapatkan ZACT Whitening sekarang. Korang boleh dapatkan ZACT Whitening di pasaraya besar, supermarket dan farmasi berdekatan pada harga RM5.85 (90g) dan RM7.75(150g).Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari laman web www.zact.com.my ni.



17 comments:

  1. mihmih. minum teh memang kuning gigi.

    ReplyDelete
  2. Baru buat scaling bulan 12..lepas tu dah lama x minum tea dan coffee..bersih la gigi..ni dah start minum coffee semula ada la skit kesan2 kafein tu...kena pi lagi scaling..nanti nak cari la Zact tu..mana tau berkesan kan

    ReplyDelete
  3. Gigi akk pun kuning, maybe sebab suka minum nescafe dan teh

    ReplyDelete
  4. Wah boleh putihkan gigi erk.. Nak caarila

    ReplyDelete
  5. tiba2 terasa nak try la pulak zact ni

    ReplyDelete
  6. Terima kasih kak Ana perkongsian.Boleh cuba ni untuk mengatasi masalah gigi.

    ReplyDelete
  7. Baru tahu pasal zact ni boleh cuba jugak nanti 😁

    ReplyDelete
  8. Ena mmg peminat kopi. Huhu tapi slalu cek jugak takut gigi kuning. Gigih la cuci slalu. Nanti malu nak sengeh lebar. Haha. Murah jugak ye..

    ReplyDelete
  9. Bagus ni....gigi memang aset penting. Kalau kuning malu....

    ReplyDelete
  10. Pernah guna Zact ni dulu sebab saya ada problem ni..almaklumla penggemar kopi katakan. Tapi tak sesuai dengan saya rasanya..cuma gigi memang jadi lebih putih. Memang berkesanla..

    ReplyDelete
  11. Bagus ada Zact ni.. saya ada seorang kawan yg tak merokok, tp ada masalah gigi kuning walaupun hari2 gosok. Klu tak kenal org ingat dia perokok haha. Boleh juga suggestkan kat dia ni.

    ReplyDelete
  12. baru tau florida dari ubat gigi boleh sebabkan gigi kuning tq for sharing ana

    ReplyDelete
  13. Good sharing Ana. Rasa macam pernah tengok jenama nie, rasa macam nak cuba juga lah nanti..

    ReplyDelete
  14. Reen baru mncuba produk Zact ni..

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤