January 2019 - Ana Suhana

Jan 31, 2019

Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris

9:53 AM 19
Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris

Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris | Assalamualaikum. Syoknya kalau dapat massage dekat spa lepas penat seharian bekerja kan. Sure ringan rasa badan lepas tu. Tapi tu lah, tak kan setiap hari nak ke spa pulak kan. Hehe. So kena lah cari alternatif lain untuk hilangkan tekanan seharian bekerja tu. Dan Ana dah jumpa cara paling mudah dan murah untuk hilangkan semua tekanan tu dengan Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris.
Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris
Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris
Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris

Masa mandi merupakan salah satu favorite "me time" untuk Ana. Dan menjadi kebiasaan untuk Ana mandi dengan air panas. Memang sejenis kelegaan tau dapat bersiram lama-lama bawah pancuran air panas tu. Lagi-lagi bila ditemani dengan Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris Belle Amour Bringt & Smooth. Memang syok habis.

Mana ada orang yang tak suka bau wangi kan. Sebab tu kajian menunjukkan yang wangian berupaya  untuk menghidupkan suasana dan menenangkan jiwa. Sebab tu bila kita mandi menggunakan Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris, ianya dapat membantu kita untuk menghilangkan tekanan dan kesibukan sepanjang hari.

Cuba korang bayangkan saat korang tengah penat dan letih, korang masuk bilik air dan duduk bersiram di bawah pancuran air, nikmat sangat kan perasaan tu. Dah lah air tu sendiri bersifat menenangakan, lepas tu ditambah pula dengan kemanisan aroma dari gel mandian yang memukau dan buih-buih lembut yang membelai kulit, rasa lengkap lah masa mandi tu kan. Terasa seperti macam tengah terapi dekat spa pun ada sebab ianya berupaya menyegarkan dan mengecas semula tenaga yang hilang akibat tekanan sepanjang hari.
Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris
Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris
Memahami keperluan para wanita untuk memanjakan diri walau sekadar semasa mandi, Enchanteur - wangian yang diilhamkan Perancis memperkenalkan Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Enchanteur Paris. Diadun dengan wangian Perancis, rangkaian mandian ini  mampu meransangkan deria dan menjadikan setiap waktu mandian kita sebuah pengalaman yang mewah.

Baca juga : Set Hadiah Minyak Wangi Enchanteur

Menariknya Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris ini diformulasi bebas sabun dan paraben serta diperkaya dengan bahan berkhasiat yang mampu memberikan manfaat pada kulit, melembapkan dan melembutkan kulit sambil membersihkannya; menjadikan kulit kita kekal sihat dan berbau harum.

Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris ni boleh didapati dalam 3 variasi di mana setiap satunya diadun dengan wangian ENCHANTEUR Paris yang sangat digemari dan diperkaya dengan ramuan uniknya tersendiri.

1. Gel Mandian Wangian ENCHANTEUR Paris - Belle Amour Bright & Smooth
Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris
Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris
Gel mandian ini berfungsi menyerlahkan kelembutan kulit kita dengan adunan sebati pati wangian bunga Lily dan Ylang-ylang. Ianya diperkaya dengan pati minyak mawar dan Vitamin B3, ia menjadikan kulit lebih halus, cerah dan menawan.

2. Gel Mandian Wangian ENCHANTEUR Paris - Mon Amie Fresh & Cool
Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris
Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris
Gel mandian Mon Amie Fresh & Cool mampu untuk meningkatkan daya tarikan dengan personaliti yang ceria dan menyegarkan dengan gabungan wangian Fresh Citrus dan Pink Peonies. Diperkaya dengan pati minyak Lemon dan Menthol, ia dapat memberikan kulit rasa sensasi yang menyegarkan.

3. Gel Mandian Wangian ENCHANTEUR Paris – Adore Soothe and Care
Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris
Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris
Gel mandian Adore Soothe and Care menyerlahkan diri dengan gabungan wangian Pink Mimosa dan Golden Pear. Diperkaya dengan ekstrak Chamomile bagi melegakan tekanan dan memberikan perasaan tenang pada kulit serta tubuh badan, ianya membolehkan kita menikmati masa berehat selepas hari yang sibuk.

Jom mulakan hari yang baru dengan rasa segar dan akhirinya dengan Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris terbaru ni. Haruman Gel Mandian Umpama Semburan Minyak Wangi Dengan Enchanteur Paris ni boleh didapati dalam saiz 750g pada harga runcit RM16.75 (Semenanjung) / RM17.55 (Sabah Sarawak) di pasaraya besar dan pasaraya terkemuka di seluruh negara. Jangan lupa dapatkan ok.

Jan 28, 2019

Suffy® B Genius Membantu Si Manja Kekal Sihat, Bijak dan Kuat Kini Menawarkan Sampel Percuma

8:42 AM 17
Suffy® B Genius Membantu Si Manja Kekal Sihat, Bijak dan Kuat Kini Menawarkan Sampel Percuma

Suffy® B Genius Membantu Si Manja Kekal Sihat, Bijak dan Kuat Kini Menawarkan Sampel Percuma | Assalamualaikum. Ada yang tengah tercari-cari susu yang sesuai untuk anak-anak? Kalau ada memang rezeki korang sebab Suffy® B Genius Membantu Si Manja Kekal Sihat, Bijak dan Kuat Kini Menawarkan Sampel Percuma untuk korang semua.
Suffy® B Genius
Suffy®B Genius
Suffy® B Genius Membantu Si Manja Kekal Sihat, Bijak dan Kuat Kini Menawarkan Sampel Percuma

Bukan murah kan harga susu anak ni. Dah beli mahal-mahal sekali tak serasi pula. Dah kena cari lain. Susu yang tadi tu tinggal macam tu je. Memahami dilema yang dialami oleh ibu bapa dalam mencari susu yang sesuai untuk anak-anak, Suffy® B Genius Membantu Si Manja Kekal Sihat, Bijak dan Kuat Kini Menawarkan Sampel Percuma untuk anak-anak korang cuba. Mana tau serasi, boleh lah beli yang besar pula kan.

Ana pasti mesti ada antara korang yang tak pernah dengar tentang Susu Suffy® B Genius ni kan? Sebenarnya Suffy® B Genius merupakan produk terbaru keluaran Suffy Dairy Group Sdn Bhd; sebuah syarikat pengeluar produk tenusu berjenama SUFFYY yang terletak di Ipoh Perak. Bagi menjamin kualiti produk susu jenama Suffy pada tahap yang tertinggi, kesemua produk Suffy di import dari luar negara iaitu Belanda untuk sumber susu kambing dan New Zealand untuk sumber susu lembu.

Kalau korang nak tau, syarikat Suffy bukan baru tau dalam industri produk tenusu ni sebab mereka sebenarnya telah mempunyai pengalaman lebih dari 6 tahun di dalam memasarkan produk berasaskan susu lembu dan susu kambing ke seluruh Malaysia termasuk  Sabah dan Sarawak. Malah bagi menjamin kualiti dan keselamatan para pengguna, jenama Suffy telah memiliki Sijil MESTI dari pihak Jabatan Kesihatan dan Sijil HALAL Malaysia. Antara produk dibawah jenama Suffy ialah :

1. SUFFY ANNIS NUTRICIOUS

Dirumus dengan fomulasi Tri-Guide untuk menyokong dan meningkatkan perkembangan anak-anak kerana mengandungi campuran istimewa bahan-bahan seperti DHA, Prebiotik dari FOS, L-Lysine dan Rantaian Sederhana Triglyceride @ MCT.  Suffy Annis Nutricious sesuai untuk kanak-Kanak yang mempunyai perut yang sensitif dan juga yang kurang selera makan.

2. SUFFY PURE GOAT

Kaya dengan khasiat 100% semulajadi dari susu kambing untuk Si Manja Anda tanpa sebarang pengawet, pewarna atau perisa tiruan.

3. SUFFY GOAT

Suffy Goat diimport khas dari Belanda dan diformulasikan di Malaysia dengan kebaikan-kebaikan buah-buahan seperti kurma dan delima, selain daripada madu dan Manna yang sangat baik untuk membantu sistem penghadaman anak-anak. Suffy Goat sesuai untuk kanak-kanak yang alami masalah alahan protein susu lembu.

SUFFY® B GENIUS

Macam Ana bagitau di awal tadi yang SUFFY® B GENIUS merupakan produk terbaru keluaran jenama Suffy.
Suffy® B Genius
Suffy® B Genius
Suffy® B Genius yag boleh didapati dalam saiz 500 gram ni berfungsi untuk membantu memenuhi keperluan nutrisi seharian yang diperlukan oleh anak-anak 1-3 tahun untuk membesar dengan lebih baik.

Diformulasi dengan B3 (Brilliant, Balance, Boost) yang dirumus dengan DHA (15mg/100g), Vitamin, Mineral, tambahan Prebiotik – FOS & Manna serta buah kurma dan madu, Suffy® B Genius bertindak membantu anak-anak untuk kekal sihat, bijak dan kuat.

SUFFY® B GENIUS DENGAN FORMULA B3
Suffy® B Genius
Suffy® B Genius
BRILLIANT

Seperti yang kita tahu, perkembangan otak kanak-kanak sangat penting dalam proses pembesaran. Disebabkan itu, kandungan DHA yang merupakan antara komponen utama di dalam otak yang ada di dalam Suffy® B Genius dapat membantu perkembangan otak kanak-kanak dengan baik.

BALANCE

Suffy B Genius membantu memenuhi keperluan nutrisi seharian yang diperlukan oleh Si Manja. Nutrisi yang seimbang membantu Si Manja untuk membesar dengan lebih baik.

BOOST

Selain daripada tu, Suffy B Genius rumusan istimewa Prebiotik dari FOS dan Manna dapat membantu meningkatkan sistem penghadaman kanak-kanak.

Suffy® B Genius Menawarkan Sampel Percuma

Macam Ana bagitau tadi yang Suffy® B Genius sekarang tengah menawarkan 3 sachet sampel secara percuma di Shopee. Kenapa 3 sachet? Sebabnya dengan 3 sachet untuk 3 kali pengambilan masa yang sesuai untuk kita observe keserasian, kesan kepada tubuh badan dan penghadaman anak-anak.

Bagi korang yang berminat untuk mendapatkan 3 paket sampel Suffy® B Genius, korang boleh ikut langkah mudah di bawah. Lepas lengkap semua insyaAllah korang boleh dapat produk dalam tempoh  hari waktu bekerja.

1. Layari laman web http://www.suffy.com.my/sampelsususuffy/.

2. Pilih senarai set percubaan (Suffy B Genius) dan isi  maklumat peribadi.

3. Baca segala butiran yang tentera di (Terms and Condition)  dan  klik pada submit.

4. Log masuk laman web Shopee atau aplikasi Shopee.

* Kalau takde akaun Shopee, korang kena sign up lah dulu ye.

5. Search Suffy Malaysia Official atau klik SINI.

6. Klik pada Suffy B Genius Trial Pack seperti gambar di bawah dan klik beli sekarang.
Suffy® B Genius
Suffy® B Genius
7. Klik pada semak keluar.

8. Masukkan kod baucar -  SUFFYSBG
Suffy® B Genius
Suffy® B Genius
9. Klik OK untuk pengesahan.

10. Dan penghantaran akan dilakukan dalam masa 3 hari bekerja.

Tapi perlu diingatkan sampel adalah terhad kepada 50 orang yang terawal bermula 24 Januari 2019 hingga 15 Februari 2019. So korang kena lah cepat-cepat redeem dengan promo kod yang Ana bagitau dekat atas ni.

Ana awal-awal dah redeem tau korang. Hehe. Dan dah dapat pun trial pack tu sekali dengan pek besar sebab nak hadiakan pada anak buah. Memang terbaik lah delivery service pihak Suffy. Dalam beberapa hari je dah sampai order Ana.
Suffy® B Genius
Suffy® B Genius
Tapi korang tengok lah tu. Belum apa-apa dia dah hijack dulu susu Suffy® B Genius ni. Sabar je lah. Sedap sangat katanya. Nampak gaya habis ke dia je lah susu Suffy® B Genius ni. Makin bijak lah ko nak lepas ni. Huhu.

Ok lah kalau korang nak tau maklumat lanjut tentang susu Suffy® B Genius dan produk-produk jenama susu Suffy yang lain, korang boleh layari laman web seperti di bawah :


SUFFY DAIRY GROUP SDN BHD (1189220-K)
No.8 Jalan Niaga Jelapang 2
Halaman Niaga Jelapang
30020 Ipoh
Perak
📞 : 05-525 2992
📧 : admin@suffy.com.my


Jan 25, 2019

Kenapa Kes Kemalangan Jalan Raya Semakin Meningkat?

5:19 PM 21
Kenapa Kes Kemalangan Jalan Raya Semakin Meningkat?

Kenapa Kes Kemalangan Jalan Raya Semakin Meningkat? | Assalamualaikum. Takutkan setiap kali tengok berita atau baca surat khabar, mesti ada kes kemalangan maut yang berlaku. 533,875 - Inilah jumlah kemalangan yang dicatatkan pada tahun 2017 di Malaysia. Kenapa Kes Kemalangan Jalan Raya Semakin Meningkat setiap tahun? Apa puncanya?
Kenapa Kes Kemalangan Jalan Raya Semakin Meningkat?
Kenapa Kes Kemalangan Jalan Raya Semakin Meningkat?
Kenapa Kes Kemalangan Jalan Raya Semakin Meningkat?

Sedih sangat bila tengok banyak jiwa yang terjejas kerana kehilangan insan tersayang. Lagi sedih bila kehilangan tersebut terjadi berpunca daripada orang lain. Anak-anak kecil yang tak berdosa terpaksa menjadi piatu dan kehilangan nikmat kasih sayang ibu dan ayah, si isteri kehilangan tempat berharap, ibu bapa menderita bila si anak yang ditatang bagai minyak yang penuh hilang sekelip mata.

Dalam rasa sedih tu muncul juga perasaan geram dan sakit hati. Sebabnya kita memandu dengan berhemah, ada saja pemandu yang tidak mengikut peraturan jalan raya dan memandu secara merbahaya. Rasa tak adil kan?

Bayangkan kereta tailgating (mencucuk-cucuk) belakang kereta kita. Geram je kan. 
Kenapa Kes Kemalangan Jalan Raya Semakin Meningkat?
Kenapa Kes Kemalangan Jalan Raya Semakin Meningkat?
Takkanlah korang tak boleh berfikir logik betapa bahaya tailgating ni. Mana tau tetiba orang depan tu brake mengejut tak pasal-pasal berdentum. Kalau kereta je yang kemek tak pe juga tapi kalau badan kita yang kemek, menangis tak berlagulah jawabnya. So please say BIG NO to tailgating.

Rentetan kes tailgating tu juga ada kaitan dengan faktor had laju. Agak-agak lah bro kawasan kampung ko nak tekan pedal sampai 120km/j. Nak tunjuk jaguh masuklah litar, bukan dekat atas jalan raya.
Kenapa Kes Kemalangan Jalan Raya Semakin Meningkat?
Kenapa Kes Kemalangan Jalan Raya Semakin Meningkat?
Risiko untuk terbabas dan berlanggar dengan kereta lain memang sangat tinggi bila kita memandu laju. Lagi-lagi bila hari hujan dan gelap.

Fakta menunjukkan yang 40.7% kemalangan berpunca daripada memandu melebihi had laju. Selalunya kes orang yang bawa laju ni sebab terlambat nak ke destinasinya. Come on guys, manage ur time wisely.
Kenapa Kes Kemalangan Jalan Raya Semakin Meningkat?
Ingat lagi masa nak amik lesen kemain berhemah ikut semua peraturan jalan raya. 1 km nak masuk simpang dah bagi signal. Lampu isyarat warna hijau baru berkelip-kelip kita dah tekan brek sedia nak berhenti. Pandu pula dekat lorong kiri sekali. Tapi sayangnya lepas dapat lesen semua peraturan tu kita campak tepi.

Premium insurans / sumbangan takaful kenderaan kini juga dinilai menggunakan kaedah penilaian risiko. Apa maksudnya? Pemandu yang memandu dengan berhemah aka pemandu dengan risiko yang rendah akan membayar premium yang lebih rendah berbanding pemandu berisiko tinggi.

Macam mana pihak insuran boleh tau kita pemandu berisiko rendah atau tinggi? Mudah je sebenarnya.

1. Gaya Pemanduan

• Macam Ana cerita dekat atas tadi, pemandu yang suka bawa kereta melebihi had laju dan tidak sabar akan lebih terdedah kepada kemalangan

2. Tabiat Memandu

• Pemandu yang selalu tidak ikut peraturan jalan raya, yang mempunyai saman trafik yang tinggi juga dianggap berisiko tinggi.

3. Kecenderungan Kemalangan

• Bila dah selalu kemalangan ni, mesti lah kita akan kerap membuat tuntutan insuran kan. Bila dah kerap buat tuntutan, kita akan dianggap sebagai pemandu yang tidak bertanggungjawab jadi kenalah bayar lebih.


Semudah itu je pihak insurans boleh kategori kan kita sebagai pemandu yang mana satu. So, tepuk dada tanya pedal yang mana satu kita nak jadi - pemandu yang berisiko rendah atau tinggi.

P/s : Kalau korang nak info lebih lanjut tentang insurans / takaful kenderaan dan faktor-faktor yang menentukan kadar insurans / sumbangan takafult, korang boleh layari Persatuan Insurans Am Malaysia atau Malaysian Takaful Association.

Jan 24, 2019

Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan

10:13 AM 18
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan

Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan | Assalamualaikum. Hi korang. Tak sah kan kalau dah nginap di satu-satu hotel tu kalau tak merasa makanan yang disajikan kan. Memandangkan weekend staycation kali ni Ana fokus pada hotel itu sendiri, termasuk lah menu-menu yang disediakan, so kali ni Ana nak share dengan korang tentang Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan pula.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan

Bila Ana share entri Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation ni dekat FB, ramai kawan-kawan yang komen kata yang makanan dekat Bangi Resort Hotel ni antara yang terbaik. And I agree with them sebabnya Ana dah pernah makan dekat sini masa attend Ramadhan Buffet Review tahun lepas. Undeniable yang kesemua makanan yang dihidang memang sedap. Seriously!!

Cuma untuk percubaan kali ke-2 ni agak istimewa sebab Ana berpeluang untuk mencuba 4 kali sesi makan di 3 dari 5 buah restoran yang ada di Bangi Resort Hotel ni. Baru jalan-jalan cari makan orang kata. FYI, 5 buah restoran yang ada di sini ialah :
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
So now jom kita tengok apa yang Ana sempat cuba masa menginap di Bangi Resort Hotel tempoh hari.

Kazumi Japanese Cuisine
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail 
Alang-alang dah bercuti ala ala 5-Star Weekend Staycation ni kan, why not tukar selera kepada makanan Jepun pula. Dengar kata Kazumi Bento antara menu yang popular sekaligus menjadi signature menu yang wajib cuba.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Ni lah dia set Kazumi Bento - RM69++ yang Ana cakapkan tadi. Menarik, kemas dan cantik kan presentation bento dia. Lagi-lagi dengan bekas bento yang berwarna merah dan  suasana kontemporari Jepun dalam restoran ni, memang menaikkan lagi selera makan. Membuak-buak rasa tak sabar nak makan. Hehe. Sedap ke idok?
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Haruslah sedap giler korang. Tak toleh kiri kanan dah bila makan tu. Baik dari menu tempura sampai lah ke chicken teppayanki dan saba teriyaki. Tak terkata sedapnya.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Tengok gaya si kecik tu makan pun dah tau kan. Bayangkan En suami yang tak reti makan bento pun puji sedap. Dok terangguk-angguk kepala tanda sedap. Ana lagi lah suka. Memang favorite kita makanan Jepun ni kan.

Seriously memang berbaloi makan dekat Japanese Kazumi Cuisine ni. Semua makanan yang dihidang sedap dan service pula terbaik. No wonder banyak review kata makanan Jepun dekat sini antara yang wajib untuk dicuba.

 Harmoni Restaurant
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Menu seterusnya yang Ana cuba di Bangi Resort Hotel ialah dimsum buffet - menu masakan Cina di Harmoni Restaurant.

Memang favorite kitorang lah dimsum ni kan. Lagi-lagi kalau dimsum tu homemade dan dibuat segar setiap hari seperti di Harmoni Restaurant ni. Ada dimsum yang jenis steam dan juga fried. Tapi memang dimsum dekat sini antara yang terbaik. Terasa semua bahan-bahan yang digunakan dalam tu. Memang puas hati.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Eh kenyang ke makan dimsum je? Haruslah kenyang u olls. Apa kes makan dekat hotel 5 bintang kalau tak kenyang kan. Kalau korang nak tau, nama je dimsum buffet tapi korang bukan hanya disajikan dengan dimsum semata tau.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Menu sampingan seperti nasi goreng, chiong fun, wok fried vegetable, dessert dan banyak lagi turut dihidangkan bersama. Memang kenyang teruk korang lepas tu.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Harga untuk dimsum buffet lunch ni ialah RM55++ (dewasa) / RM27.50++ (kanak-kanak) bermula hari Isnin - Sabtu manakala RM65++ (dewasa) / RM37.50++ (kanak-kanak) untuk hari Ahad. Kalau korang nak makan ala carte pun boleh sebab ada lebih dari 30 pilihan dimsum untuk dipilih. Tapi dibuka pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum sahaja.

Funtasia Restaurant
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel :5-Star Halal Food Trail
Untuk breakfast dan lunch hari ke-2, Ana makan di Funtasia Restaurant. Dekat sini paling syok makan sebab banyak sangat pilihan baik untuk menu breakfast atau lunch.

Menu brekafast merupakan gabungan menu tempatan dan juga American. Antara menu tempatan yang dihidang ialah nasi kerabu,  roti canai, mee goreng dan lauk pauk yang pelbagai.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Manakala untuk menu American ada pelbagai cereal, pastries, eggs, salad, beef and chicken slice, sausage dan banyak lagi.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Untuk menu lunch pulak, yang ni paling Ana suka. Sebabnya menu lunch untuk hari Ahad sangat istimewa sebab menghidangkan hampir 80 menu masakan tempatan, Jepun dan Barat. Tapi dalam banyak-banyak pilihan tu, Ana fokus pada menu Jepun yang ada.

Bila dah kata makanan Jepun, tak sah kalau takde sushi kan. Nampak je sushi, Ana dengan Syafi dah tak pandang menu lain. Sampai bertambah-tambah kot kitorang makan. Tak cukup dengan sushi, kitorang tambah makan tempura, udon dan chicken teriyaki lagi. Hehe.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Untuk korang yang sejenis tak boleh kalau tak makan nasi, jangan risau sebab terdapat pelbagai lauk pauk yang dihidang untuk dipadankan dengan nasi putih atau nasi minyak. Pilih lah lauk mana yang korang berkenan. Sedap sedap semuanya. Tak nak makan nasi, menu seperti lasagna, mee sup, salads dan banyak lagi turut disajikan.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Dalam banyak-banyak menu yang dihidang, ada satu menu signature dekat sini yang Ana wajib cuba iaitu nasi goreng 1 minit. Menarik kan nama menu ni. Setiap hari menu nasi goreng tu akan berubah. Untuk hari tu menu yang disediakan ialah Japanese Garlic Fried Rice. Serius memang sedap. Lagi sedap sebab ada rasa hangit hangit kuali tu.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Dah selesai makan makanan yang berat, masa untuk pencuci mulut pula. Ada cendol, ABC, pelbagai jenis kek dan paling wajib korang cuba ialah homemade gelato dia. Sangat lah sedap. Yang jadi favorite ramai ialah gelato coklat dan tembikai. Tapi pada hari tu hanya ada gelato vanilla dan green tea.  Tapi tu pun sedap juga. Lembut dan halus je tekstur dia. Terasa nikmat sedap gelato tu haa.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Untuk kanak-kanak pula ada ala ala candy buffet. Ada mashmallow dengan coklat cair, cupcakes, sweets and choclate dan cookies. Berkerumun kanak-kanak dekat station ni ok termasuk Syafi. Masa ni je lah mak ayah akan bagi anak-anak makan sampai puas kan. Hehe.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan
Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail
Macam mana? Banyakkan makanan dekat Bangi Resort Hotel ni? Dah boleh buat food trail rasanya. Yang penting semua sedap dan tak mengecewakan.

Pada yang tertanya-tanya tentang kehalalan makanan yang Ana makan especially Japanese cuisine tu, sebenarnya makanan yang disediakan di Bangi Resort Hotel ni baik di Main Kitchen, Malay Kitchen, Cold Kitchen, Pastry Kitchen, Butchery Kitchen dan Harmoni Kitchen telah disahkan halal oleh Majlis Agama Islam Selangor (MAIS). Malah Halal Committee ditubuhkan oleh pihak hotel sendiri untuk menjamin kehalalan makanan yang disajikan kepada para tetamu. So pada yang beragama Islam, korang dah tak perlu ragu-ragu dah. Makan lah sepuas hati korang. Hehe.

Ok lah tu je Ana nak share kali ni. Sorry lah spam banyak giler gambar sebab memang semua tu yang Ana makan. So pada korang yang nak cari tempat makan yang halal dan selesa dengan layanan 5 bintang tapi pada harga yang berpatutan boleh lah ke Bangi Resort Hotel ni.

Untuk maklumat lanjut korang boleh hubungi Bangi Resort Hotel seperti di bawah :


BANGI RESORT HOTEL
Off Persiaran Bandar,
43650 Bandar Baru Bangi,
Selangor, Malaysia

☎ : +603 8210 2222 / +603 8925 1111
📠 : +603 8210 2888
📧 : info@bangiresorthotel.com

Jan 22, 2019

Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation Yang Awesome

11:46 AM 15
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation Yang Awesome

Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation Yang Awesome | Assalamualaikum. Hi korang. Sihat ke semua? Harap semuanya sihat sejahtera. Ana Alhamdulillah sihat juga. Bertambah sihat rasanya bila baru balik dari Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation Yang Awesome yang pertama untuk tahun 2019 ni. Alhamdulillah.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation Yang Awesome

Weekend staycation ni memang unplanned and very last minute. Kebetulan takde aktiviti pun nak buat minggu tu, so ke Bangi Resort Hotel lah Ana 3 beranak. Lagi pun Selayang - Bangi Resort Hotel dekat je dalam 45 minit je. So kitorang agree untuk bercuti dekat sini. In case ada yang belum tahu, Bangi Resort Hotel ni lebih dikenali dengan nama Hotel Bangi Putrajaya sebelum ni tau. Kenapa dia tukar nama nanti Ana cerita dalam next entry.

Disebabkan terlalu excited dan nak elak jammed sebenarnya, Ana tersampai awal dekat Bangi Resort Hotel ni. Adalah dalam pukul 11 lebih macam tu. Memandangkan waktu check in pukul 2 so lepak lah dulu dekat area lobi tu. Ada banyak ke kerusi disediakan. Memang selesa sangat lah. Kalau nak lepak dekat area pool pun boleh. Tapi sebab cuaca panas Ana lepak je dekat lobi.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Tetiba tekak pulak haus u olls. Selamat ada welcome drinks disediakan. Apa lagi cecepat lah minum segelas dua. Perghhh refreshing giler rasa air dia. Lain dari yang lain. Ana sempat lah tanya staff yang ada dekat sana air apa ni sebab tak pernah rasa pun air macam ni sebelum ni. Rupa-rupanya air lemon grass with asam boi. No added sugar lagi. Serius sedap. Syafi pun suka. Boleh buat sendiri kat rumah nanti. Hehe.

Baca juga : 10 Sebab Kenapa Bangi Resort Hotel Patut Menjadi Destinasi Percutian Seisi Keluarga

Tunggu punya tunggu dah pukul 2. Ana pun saja lah tanya kat recep kot-kot bilik dah ready kan. Memang nasib Ana baik sebab bilik dah ada. Apa lagi naik lah terus. Nak tunggu apa lagi kan. Kali ni Ana stay dekat bilik Premier di tingkat 6 dengan pemandangan padang golf dan hotel farm yang menghijau. Terapi mata sangat. Siap ada balkoni lagi untuk relax relax. Harga bilik semalam dalam RM258++.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Dengan keluasan 42 meter persegi dan bercirikan rekaan villa ala Sepanyol, katil yang disediakan adalah katil saiz king. Tilam dia jangan cakap lah. Kemain empuk. Rasa nak tidur nak lepak-lepak je atas katil tu. Lagi-lagi dengan aircond yang nyaman dan sejuk. Hehe.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Selain tu sofa dan meja kerja pun ada juga tau. Sesuai lah untuk korang yang datang bekerja dekat sini. Kemudahan wifi pun disediakan. Dengan kelajuan 200mbps lagi ok khas untuk para tetamu yang menginap dekat sini. Laju kan. Memang takde masalah loading langsung u olls. Seronok Ana layan K-drama. Hehe.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Bab tandas pula jangan cakap lah. Luas seluasnya. Siap ada bathtub lagi. Seronok lah dak kecik tu. Berjam-jam berendam dalam tu. Shower area pula disediakan secara berasingan. Toiletries dan hair dryer pun ada juga.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Kemudahan lain yang turut disediakan ialah iron & ironing board, mini refrigerator, tea & coffee making facilities, safety box dan extra pillow.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
So far Ana sekeluarga memang sangat puas hati dengan bilik Premier ni. Luas dan yang paling penting bersih sebersihnya.
.
.
.
.
.
Dah puas rehat dan dah solat, masa untuk ronda-ronda di sekitar kawasan hotel. Memang plan bercuti kali ni tak nak keluar pergi mana-mana. Nak stay dekat hotel je. Makan minum semua dekat hotel je. Nak tau Ana makan apa korang boleh baca dekat sini --------> Bangi Resort Hotel : 5-Star Halal Food Trail Pada Harga Berpatutan.

Masa nak jalan ke lif tu Ana perasan dari koridor tu boleh nampak seluruh bandar Bangi. Eh aku ni dekat tempat tinggi ke? Tunjuk dekat En Suami sekali dia bagitau yang Bangi Resort Hotel ni terletak di puncak tertinggi di Bandar Baru Bangi. No wonder lah boleh nampak seluruh bandar Bangi. Kalau dapat bilik yang lagi tinggi siap boleh nampak bangunan-bangunan tinggi Kuala Lumpur lagi walau samar-samar sikit. Best tu.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Plan nak jalan-jalan dekat area pool. Masa nak jalan ke arah pool sekali Syafi menjerit excited. Ana punya lah terperanjat. Ingatkan apa sekali dia nampak ada kolam dengan ikan koi yang sangat banyak dan besar ok. Bijak pulak tu. Kita datang kat tepi tu ikan-ikan tu pun datang dekat. Sayang pulak tak bawa makanan ikan.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Sekali terpandang dekat signboard makanan ikan boleh dibeli dekat kiosk di tingkat 1. Apa lagi terus En Suami beli 2 bungkus. Satu bungkus RM5. Ok lah kan. Syafi lah paling seronok.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Esok pepagi lepas sarapan terus bawa Syafi mandi kolam. Dekat sini ada 3 kolam termasuk 2 kolam untuk kanak-kanak. Waktu operasi kolam ialah 7 pagi - 7 malam setiap hari.  Dan kolam akan dicuci setiap hari untuk keselesaan dan keselamatan para tetamu serta untuk menjamin kebersihan air kolam.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Sementara Syafi main kolam Ana duduk je lah atas kerusi tepi kolam tu. Sambil perhatikan Syafi sambil layan suasana hijau taman dekat hotel ni. Hilang semua rasa stress yang ada. Angin pula sepo-sepoi bahasa. Mengundang untuk lelapkan mata sungguh.
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation
Bangi Resort Hotel : 5-Star Weekend Staycation 
Overall Ana sekeluarga memang happy dapat stay dekat Bangi Resort Hotel ni. Dengan  bilik yang luas dan bersih, kemudahan yang lengkap, makanan yang sedap dan pekerja hotel yang sangat friendly nothing more I could ask for. Alhamdulillah for the opportunity.

So pada korang yang tercari-cari percutian di sekitar Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan. Ana memang recommend korang ke Bangi Resort Hotel ni. InsyaAllah korang akan puas hati dengan layanan, kemudahan dan makanan hotel bertaraf 5 bintang.


BANGI RESORT HOTEL
Off Persiaran Bandar,
43650 Bandar Baru Bangi,
Selangor, Malaysia

☎ : +603 8210 2222 / +603 8925 1111
📠 : +603 8210 2888