2019 - Ana Suhana

Jul 19, 2019

Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat

10:43 AM 18
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat

Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat l Assalamualaikum. Best kan kalau dapat bercuti ke Sarawak - negeri terbesar di Malaysia. tak dapat explore seluruh negeri pun takpe janji dapat jalan-jalan di bandar Kuching pun dah ok sangat. Korang ada yang planning nak ke Kuching ke? Kalau ada why not korang drive je sendiri nanti. Sekarang ni dah ada banyak syarikat yang menyediakan perkhidmatan  Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat. Tapi dalam banyak-banyak tu, Ana nak cadangkan korang amik dengan Ikram Transports. Confirm tak menyesal punya.
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat

Macam Ana bagitau dekat atas tadi, Sarawak merupakan negeri terbesar di Malaysia. Bila kata terbesar tu sure lah terdapat banyak tempat-tempat menarik yang ada di sana. Yang pastinya korang tak kan dapat habis explore dalam sekali trip saja kan.
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Bayangkan bandar Kuching itu sendiri dah terbahagi kepada 3 daerah - Kuching, Bau dan Lundu dan mempunyai lebih dari 20 tempat menarik yang korang boleh lawati seperti :

1. Kuching Waterfront
2. Sarawak River Cruise
3. Muzium Sarawak
4. Kubu Margherita
5. Muzium Islam Sarawak
6. Pasar Serikin
7. Masjid Bandaraya Kuching
8. Medan Niaga Satok
9. Kampung Melayu
10. Kampung Budaya Sarawak
11. Kampung Annah Rais
12. Pusat Hidupan Liar Semenggoh
13. Kuil Tua Pek Kong
14. Astana Kuching Sarawak
15. Muzium Tekstil
16. Taman Negara Gunung Gading
17. Taman Negara Kubah
18. Gua Fairy
19. Bangunan Steamship Sarawak
20. Square Tower

Orang kata alang-alang dah sampai Kuching ni, kalau boleh nak lah explore sehabis mungkin walau tak dapat semua. Disebabkan faktor ni lah, memandu sendiri merupakan pilihan yang terbaik. Macam Ana sendiri yang dah berkeluarga ni, Ana lagi selesa untuk sewa kereta sebenarnya sebab mudah nak bergerak , selesa untuk anak-anak dan warga tua serta menjimatkan masa dan tenaga.

Nak cari  Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat apa kata korang tempah dengan Ikram Transports yang dimiliki oleh Ikram Global Transport (PG0450644-X), sebuah syarikat Bumiputera. Kalau korang nak tau, Ikram Transports ni merupakan antara syarikat perkhidmatan kereta sewa yang dipercayai, selamat dan paling penting fast response di Kuching. Makna kata, Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat dari Ikram Transports ni memang sangat boleh dipercayai. So korang tak perlu nak ragu-ragu takut kena tipu ke apa kan.
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Kenapa Ana beria sangat suruh korang tempah  Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat dengan Ikram Transports ni? Haa sebabnya lepas compare beberapa syarikat kereta sewa  yang ada di Kuching ni, Ikram Transports yang paling best. Seriously!! Sebabnya :

1. Harga Sewa Yang Murah
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Bila sebut bab bercuti ni, bab bajet antara yang kita akan betul-betul jaga. Kalau boleh semua nak yang murah tapi berkualiti. Betul kan? So kenapa nak pilih syarikat kereta sewa yang lain kalau dekat Ikram Transports korang boleh dapat harga yang murah!!! Dan istimewa lagi, kalau korang sewa kereta untuk 3 hari, boleh dapat diskaun lagi. Untung kan??

2. Pelbagai Pilihan Kenderaan

Korang nak sewa kereta apa, semua ada dekat  Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat Ikram Transports ni. Baik dari kereta jenis ekonomi hingga kereta jenis mewah dan besar. Dan kebanyakan kereta sewa di sini 'berbau kedai' lagi tau. Memang syok lah nak drive nanti.

3. Proses Tempahan Yang Cepat dan Mudah

Nak sewa kereta dengan Ikram Transports mudah je korang. Hanya perlu isi beberapa butiran dah selesai proses tempahan korang tu. Tak sampai 5 minit pun. Korang boleh buat tempahan sama ada di http://ikramtransports.com/booking-form/ atau Whatsapp di wasap.my/0199853904.

4. Penghantaran & Pengambilan Percuma ke Airport
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Penjimatan berganda!! Tu yang korang akan dapat bila sewa kereta dengan Ikram Transports. Dah lah harga sewa kereta murah, ada diskaun pulak tu. Kemudian siap boleh amik dan hantar ke airport secara percuma lagi. Dah jimat duit tambang teksi atau grabcar.

5. Kemudahan Stroller dan Baby Cary Car Seat Percuma
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Part ni yang paling menarik perhatian Ana. Jarang-jarang nak jumpa syarikat sewa kereta yang sediakan kemudahan stroller dan baby car seat secara percuma. Ingat lagi masa Ana ke Korea dulu, car seat tu kena sewa lain tau. Lepas tu dok angkut stroller keluar masuk aiport. Leceh sangat. Hanya ibu-ibu saja yang tahu. So korang yang ada anak kecik tu, kalau nak bercuti ke Kuching, sewa je dengan Ikram Transports ok. Tak kisah lah jenis kereta apa pun.

6. Kondisi Kereta Dalam Keadaan Baik
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Salah satu perkara penting yang kita kena utamakan masa memilih satu-satu kereta sewa tu ialah kita kena tengok kondisi kenderaan tersebut. Ada sesetengah kereta sewa yang Ana pernah guna masa belajar dulu, sangatlah menyedihkan. Dah lah buruk, aircond pulak rosak. Tu belum lagi kes tak boleh masuk gear. Huhu.
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Tapi semua tu korang tak perlu risau bila sewa kereta dengan Ikram Transport sebabnya keselamatan pelanggan menjadi keutamaan mereka. Kesemua kenderaan mereka diselenggara dan dijaga mengikut jadual yang sepatutnya. Selain tu, kereta sewa di Ikram Transports  juga akan sentiasa dipastikan dalam keadaan bersih sebelum disewakan untuk keselesaan pelanggan.

7. Pakej Explore Kuching 3H2M 
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Kalau korang tak nak pening-pening kepala susun itinerary atau rasa malas nak drive untuk lawat tempat-tempat menarik yang ada di Kuching ni, korang boleh je amik pakej explore Kuching 3H2M dengan Ikram Transports.
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Harga murah murah je korang. Lebih dari 10 tempat menarik dorang akan bawa korang sepanjang berada di Kuching ni. Confirm korang tak kan menyesal punya.

8. Percutian Bas Coaster
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Haaa kalau korang tengah plan nak buat family day atau acara tahunan dalam skala yang ramai, dan berhasrat nak datang ke Kuching, korang boleh tempah percutian bas coaster ni. Hanya RM850 sehari dengan kapasiti 28 orang. Murah tu. Seorang jatuh RM30++ je sehari. Harga yang korang bayar tu dah termasuk kos minyak dan gaji pemandu bas. Murah kan???
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Lepas tu pemandu yang disediakan pula bukan beshe beshe. Semuanya terlatih, berpengalaman dan profesional.
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Rata-rata pelanggan yang dah guna perkhidmatan percutian bas coaster ni semua puji kata pemandu sangat peramah dan bagus.

9. Perkhidmatan Homestay
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Ikram Transports bukan je sediakan perkhidmatan kereta sewa je u olls. Korang nak sewa homestay sekali pun boleh. Senang kata semua under one roof. Setakat ni ada 4 buah homestay yang disediakan dengan harga RM250 sebuah. Kalau sewa 3 hari macam biasa boleh dapat diskaun lagi.
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
Lokasi homestay terletak lebih kurang 12 minit dari bandar Kuching dan 25 minit dari aiport Kuching. Setiap unit homestay ada 4 buah bilik dilengkapi aircond, 2 bilik mandi dengan heater, kemudahan dapur untuk memasak, tv dengan siaran Astro, mesin basuh, peti sejuk, seterika dan banyak lagi.

10. Testimoni Pelanggan

Cakap banyak pun tak guna kan. Nak bukti korang baca sendiri testimoni-testimoni dari pelanggan yang dah pernah gunakan perkhidmatan Ikram Transports ni.
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
 Kereta Sewa Kuching - Murah, Selesa, Selamat
So pada yang tengah plan atau akan ke Kuching dan masih tercari-cari kereta sewa atau homestay, korang jangan ragu-ragu untuk guna perkhidmatan Ikram Transports. InsyaAllah fast response dan korang akan berpus hati. Nak hubungi mereka korang klik link di bawah. Nanti dah sampai Kuching jangan lupa belanja Ana kek lapis ok.

Jul 17, 2019

All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam

9:06 AM 24
All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam

All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam l Assalamualaikum. Gara-gara diri sendiri up entri tentang dimsum di GreenTown Dimsum Cafe last week, tetiba terasa macam craving giler nak makan dimsum. Nak ke Ipoh semata nak makan dimsum memang tak lah kan. Masa dok serach dimsum halal dekat Google ternampak tentang All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam ni. Haa apa lagi, moh ler kita cuba try test.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam

Memandangkan Ana pernah makan di Hotel Bluewave Shah Alam ni so Ana tak ragu-ragu nak makan All You Can Eat Dimsum Buffet dekat sini sebab makanan cina di Tung Yuen Chinese Restaurant ni memang dah terjamin status halal dia. Halal JAKIM lagi tau. 

Dengan harga bufet serendah RM59 seorang, Ana rasa cukup murah dah tu. Ye lah kalau makan dekat restoran Cina dekat luar tu, harga paling murah yang akan dibayar ialah RM30- RM40 seorang. So alang-alang tu baik kita makan All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam ni je. Lagi berbaloi. Tak caya korang boleh tengok menu-menu yang ada dalam bufet dimsum ni.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Bagi korang yang pencinta dimsum sejati, korang boleh mencuba hampir 13 menu dimsum yang ada dekat sini. Bila dah kata bufet tu kan, korang boleh repeat order sebanyak mana yang korang nak tapi dengan syarat, semua dimsum yang korang order masa mula-mula tu dah habis. Makna kata selagi tak habis dimsum yang ada atas meja korang, korang tak boleh order dimsum lagi. Ye la kang order bebanyak tak habis kan dah membazir.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Macam Ana setakat makan 2 orang dewasa + 1 kanak-kanak, mencungap juga nak habiskan 13 jenis dimsum termasuk pau ni. Tapi sebab masa dinner agak lama (4 jam), so orang kata slow and steady. Janji habis semua yang ada atas meja tu.

Baca juga : All You Can Eat Teppanyaki, Teriyaki & Sushi

Kalau tanya Ana, dimsum mana Ana paling suka. Ana akan vote for Fresh Prawn Crystal Dumpling, Deep Fried Beancurd Roll with Spicy Chili Sauce dan Steam Jade Dumpling. Macam Ana, Ana prefer steam dimsum sebab rasa dia lebih bersih dan tak cepat haus berbanding dengan fried dimsum. Takut takut end up kenyang air je. Hehe.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Macam En Suami dan Syafi dorang lebih suka Deep Fried Viatnamese Spring Roll which is sedap juga.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Mesti korang cakap, ala dimsum je kot. Tak kan tak leh habiskan. Ye wak, kalau setakat dimsum je memang kitorang 3 beranak boleh habiskan. Tapi All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam ni bukan hanya dimsum je dorang hidangkan, tapi ada lagi 5 menu Szechuan termasuk nasi goreng dihidangkan bersama. Ko ghase??
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Tapi serius berbaloi makan All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam ni sebab semua nya sedap sedap belaka. Baik dimsum atau Szechuan cuisine dia.

Untuk legakan rasa 'penat' makan tu korang akan dihidangkan dengan Chilled Longan with Sea Coconut. Memang menyegarkan rasa dia tapi sayangnya Ana dapat rasa sikit je sebab 2 mangkuk desert tu habis dekat budak kecik tu je. Pffttttt.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
So pada korang yang teringin nak makan dimsum, Ana recommend korang untuk try All You Can Eat Dimsum Buffet di Hotel BlueWave Shah Alam ni. Dimsum sedap, service cepat, restoran sangat luas dan cantik, kemudahan solat semua selesa dan harga pula sangat berpatutan.
All You Can Eat Dimsum Buffet
All You Can Eat Dimsum Buffet
Kalau korang nak maklumat lanjut atau untuk menempah, korang boleh hubungi Sales & Marketing Department di talian 03-55118811 ext. 28012804 atau 2806 ATAU emel ke dosm@bluewavehotels.com ATAU layari laman sesawang www.bluewavehotels.com. Nak senang WhatsApp je di nombor 019-2736801 ok.


Jul 16, 2019

Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond

8:44 AM 20
Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond

Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond l Assalamualaikum. Korang tau tak salah satu punca bil elektrik naik adalah kerana aircond tidak dibersihkan. Bila aircond kotor, aircond akan bekerja keras dan guna banyak elektrik untuk sejukan bilik. So hari ni Ana nak share dengan korang Cara Mudah dan murah Untuk Bersihkan Aircond.
Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond
Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond
Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond

Hari ni Ana yakin setiap rumah di Malaysia ni mesti ada at least sebiji penghawa dingin kan. Dengan cuaca panas yang boleh dikatakan tinggi menjadi punca demand untuk aircond semakin tinggi.

Tapiiiii bukan murah harga sebiji aircond tu. Rata-rata harga sebiji paling kurang RM1000. Tu belum lagi yang ada ciri-ciri khas. Boleh cecah lebih dari seribu ringgit. Huhuhu kejap. Tapi sebab keperluan kan, kena lah beli juga.

Bila dah beli memahal tu, tak kan nak pakai kejap je kan. Mesti lah kalau boleh nak pakai untuk tempoh masa yang lama dan dalam keadaan yang baik dan cekap.

Haa nak make sure supaya aircond kita tu berfungsi dengan baik, service secara rutin kena betul-betul jaga. Kalau tak mohon sediakan bajet lebih untuk kos-kos penyelenggaraan kerosakan kronik yang berlaku.

Tapi korang tau tak ada Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond?? Cara dia dengan service secara DIY. Senang je nak service aircond sendiri.  Rumah Ana, 2-2 biji aircond En Suami service sendiri. Dah jimat RM200 dekat situ. Macam mana cara dia?
Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond
Cara Mudah dan Murah Untuk Bersihkan Aircond
1.Pastikan sambungan kuasa telah diputuskan sepenuhnya.

2. Keluarkan penapis unit penghawa dingin dan cuci habuk yang melekat pada penapis

3. Sembur 3-IN-ONE® PROFESSIONAL AIR CONDITIONER CLEANER pada sirip penyejuk secara menegak dari arah kiri ke kanan. Pastikan semburan menutupi keseluruhan permukaan sirip.

4. Biarkan agen pembersih menembusi sirip. Tunggu selama 10 minit kemudian pasang semula penapis unit

5. Hidupkan penyaman udara selama sekurang-kurangnya 15 minit untuk memastikan mana-mana kotoran yang melekat keluar melalui hos saliran.

Senang gilerr kan?? Tak sampai 20 minit dah selesai semua. Lepas tu bukan selalu kena buat. 3 bulan sekali dah ok.

Menariknya bila kita guna 3-IN-ONE® PROFESSIONAL AIR CONDITIONER CLEANER l ni, kita tak perlu nak bilas dengan air bagai. Sebabnya 3-IN-ONE® PROFESSIONAL AIR CONDITIONER CLEANER ni merupakan agen mencuci yang berasaskan air yang bertindak menguraikan gris, kotoran, kulat dan lain-lain dari gegelung penyejuk aircond kita. So aircond kita akan jadi lebih cepat sejuk dan secara tak langsung, elektrik pun tak guna banyak bila penggunaan elektrik berkurang. Suka tak?? :)

Ok lah untuk lebih banyak idea dan tip macam mana nak mempertingkatkan kualiti penyelenggaraan di rumah korang atau pun untuk tugas-tugas berat industri profesional, dengan produk yang tepat, korang boleh layari http://wd40.asia.

Jul 12, 2019

Cara Makan Madu Yang Betul Untuk Kesembuhan Yang Maksimum

1:38 PM 16
Cara Makan Madu Yang Betul Untuk Kesembuhan Yang Maksimum

Cara Makan Madu Yang Betul Untuk Kesembuhan Yang Maksimum | Assalamualaikum. Siapa suka makan madu? Macam Ana almost every day Ana akan amik 2 sudu besar madu. Selalunya Ana campur dengan air lemon. Memang sedap sangat lagi-lagi kalau minum sejuk. Tapi korang tau tak ada Cara Makan Madu Yang Betul Untuk Kesembuhan Yang Maksimum? Ana pun baru tahu.
Cara Makan Madu Yang Betul Untuk Kesembuhan Yang Maksimum
Cara Makan Madu Yang Betul Untuk Kesembuhan Yang Maksimum
Cara Makan Madu Yang Betul Untuk Kesembuhan Yang Maksimum

Menurtut fakta madu merupakan sejenis manisan yang dihasilkan oleh lebah melalui nektar bunga.  Kalau korang nak tau, rasa madu berbeza antara satu sama lain berdasarkan sumber nektar yang di ambil. Sebab tu korang boleh jumpa pelbagai jenis dan gred madu di pasaran.

Macam yang kita tau, madu merupakan salah satu makanan sunah yang disukai Nabi. Bila dikatakan makanan sunah, for sure lah khasiat dan kebaikkan yang ada padanya sangat banyak. Namun kena pastikan cara makan madu yang betul untuk kesembuhan yang maksimum.

Tapi kita bukan hanya kena tau Cara Makan Madu Yang Betul Untuk Kesembuhan Yang Maksimum saja, nak beli madu pun kena tau juga. lagi-lagi hari ni bukan senang nak beli madu yang asli. Sebabnya 60% madu yang ada dekat pasaran sekarang ni madu tiruan. Banyak kan peratusan tu.

Kalau dulu kata nak ta madu tu ori, kena pastikan madu tu likat lah, tak kena hurung semut lah kan. Tapi sekarang dengan teknologi yang semakin canggih, semua benda tu boleh direka. So lagi lah payah nak beli madu yang ori.

Baca juga : Madu Ruqyah Thibbun Nabawi Madu Asli Keluaran Pondok Tahfiz

Tapi ada Ana baca ada satu cara yang manusia dan teknologi tak boleh tiru.  Cara dia mudah je. Korang amik sebiji piring kemudian tuangkan satu sudu kecil madu dekat atas piring tu. Lepas tu siram dengan air suam. Kalau madu asli, korang akan nampak satu corak sarang lebah atau heksagon terbentuk.

Ok lah macam Ana nak cerita, nak makan madu kena ada caranya. Bergantung pada sakit yang dialami antaranya sakit kepala, sakit-sakit di badan dan banyak lagi.

1. Madu untuk rawat sakit di bahagian kepala

Sekarang ni ramai antara kita yang ada migrain kan. Sakit migrain ni kadang boleh buat orang baran. Kepala tu dia punya sakit dan berdenyut tak boleh handle. So pada koran yang tetiba kena migrain tu, korang boleh amik madu dengan makan secara terus tanpa perlu campur air selepas waktu Subuh sehingga sebelum habis waktu Dhuha. Ini kerana penciptaan bumi dan manusia adalah daripada tanah. Maka ada gelombang yang berputar 24 jam so jadual makan madu perlu tepat.

2. Madu untuk rawat sakit di bahagian perut

Untuk penyakit yang berkaitan dengan perut atau usus, korang kena amik madu bersama dengan air suam. Ini kerana madu merupakan sejenis cecair yang mengandungi atom yang kuat. Korang hanya perlu 1 sudu teh madu sahaja setiap hari dan di ambil selepas waktu Dhuha hingga masuk Zohor.

Nak kacau madu tu pun kena dengan cara yang betul iaitu kacau ikut arah lawan jam. Sebabnya semua benda yang berputar arah lawan jam akan menghasilkan tenaga. Bebeza dengan benda yang kita kacau ikuta arah jam di mana ia akan menguraikan tenaga dan tidak menjadi ubat untuk badan kita.

3. Madu untuk rawat sakit di bahagian pinggang ke bawah

Untuk sakit-sakit di bahagian pinggang ke bawah, korang perlu minum madu dalam waktu antara zohor dan asar. Cara sama macam di point nombor 2.

4. Madu untuk rawat sakit di bahagian bawah

Manakala untuk sakit-sakit di bahagian bawah, korang perlu minum madu dalam waktu antara asar dan maghrib. Ini kerana gelombang pada waktu ini menurunkan sistem imun badan kita.

5. Madu untuk rawat ketika badan sejuk atau panas

Penyakit datang menyerang sebab adanya suhu panas dan sejuk. Selalunya bila kita jatuh sakit, suhu badan kita akan meningkat manakala ketahan badan pula menurun. So macam mana nak tahu badan kita tengah sejuk ke panas??

Mudah je. Korang boleh check dekat kuping telinga. kalau kata cuping telinga sejuk, tu bermakna badan kita tengah panas tapi kalau kata cuping telinga tengah sejuk, maksudnya badan kita tengah panas.

So sebab tu campuran madu dan air juga kena betul. Nak dapatkan madu yang panas, korang kena tuangkan air ke dalam gelas terlebih dahulu. Kemudian baru masukkan madu. Begitu sebaliknya. Kalau nak dapatkan madu sejuk, korang kena masukkan madu dulu, kemudian baru masukkan air.

Untuk korang yang suhu badan tengah panas, kena amik madu sejuk macam yang Ana terangkan dekat atas ni. Tapi kalau badan tengah sejuk, korang kena maik madu panas untuk legakan kesejukan dalam badan tu.
.
.
.
.
.
Tips penting yang korang kena tau bila tentang madu sebagai ubat.

1. Lepas minum madu, jangan makan campuran ikan dengan susu. Dan elakkan makan ikan dengan daging. Ini kerana ianya tak bagus untuk perut.

2. 1 sudu kecik madu kelulut bersamaan dengan 10 sudu kecil madu biasa. Ini kerana lebah kelulut lebh kecil saiznya. Jadi lebah-lebah kelulut ni b0leh masuk menembusi rongga bunga. 

3. Madu mentah berfungsi sebagai energy booster. Sesuai untuk korang yang memerlukan tenaga yang banyak especially ketika memandu jauh. 

4. Jangan letak atau simpan madu di tempat yang boleh merubah molekul madu. Contohnya di dalam peti ais.

5. Beberapa kajian mengatakan madu juga boleh jadi ubat mata yang mujarab. Contohnya untuk glacoma. Caranya campurkan madu dengan air hujan dan titiskan ke dalam mata. Mata akan jad pedih sedikit. Sebaiknya titiskan selepas waktu Subuh dan sebelum masuk waktu Dhuha. 


Ok lah tu je yang Ana nak share kali ni. Semoga bermanfaat buat semua. Kita selagi boleh usaha, kita usaha kan. Selebihnya kita bertawakkal kepada Yang Maha Besar. Artikel ni Ana oleh ikut gaya Ana dan bersumberkan dari penerangan Dr Hisham Hashim, seorang penyelidik mineral di Jabatan Mufti Brunei Darulsalam.


Jul 11, 2019

Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik

10:17 AM 23
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik

Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik l Assalamualaikum. Sekarang ni kemain meriah wall di Facebook dan feed IG dengan raja buah nan satu ni. Memasing berlumba upload gambar durian yang dorang beli. Tak tahan godaan, Ana pun terjebak. Tapi terjebak beli lah di Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik.
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik

Sejak dua menjak ni musim durian boleh dikatakan hampir sepanjang tahun. Kalau dulu setahun sekali baru dapat rasa durian. Ni kalau pergi dekat pasar borong Selayang ni berderet peniaga tayang buah durian atas rak-rak meja dorang.

Kalau sebelum ni Ana rajin beli dekat pasar borong Selayang. Tapi biasa lah bila beli berbiji-biji tu ada je yang rosak. Rasa ralat lah kejap sebab bukan murah buah durian ni. Dah lah timbang  kilo kan. Kulit je dah berapa kg. Hehe. Serik lah juga.

Baca juga : Resepi Pengat Durian & Roti Jala

Baru-baru ni En Suami offer nak durian tak. Giler ko tak nak. Mesti lah nak. Siap request nak Musang King atau D24. Durian kampung tak nak. Amboi kemain lagi demand. Bukan apa durian kampung selalu rasa dia tawar dan isi sikit. Tak puas makan. So alang-alang nak makan tu, beli lah yang baik terus kan.

Baca juga : Nikmat Bila Dapat Makan Durian

Ingat En Suami beli dekat pasar borong Selayang rupanya dia beli dekat Ezy Durian di Taman Bolton, Batu Caves. First time Ana dengar tentang Ezy Durian ni tapi rupanya ramai yang dah tau tentang The Trusted Durian Supplier ni. Korang pun mesti dah tau kan?
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik
Dekat Ezy Durian ni korang boleh je nak beli ikut biji. Macam En Suami, dia kata jimat lagi beli isi terus sebab kalau beli biji, dia timbang kilo juga. At the end of the day, berapa ulas je durian yang korang akan dapat kan. Tapi terserah pada keinginan memasing.

Baca juga : Rezeki Berganda Jual Durian Tanpa Kulit

Untuk hari tu En Suami beli sebekas durian Musang King dan sebekas durian IOI. Setiap satu bekas tu ada 1kg isi durian.
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik
Tentang harga pula, Ezy Durian akan ikut harga pasaran semasa. Maknanya harga setiap hari tak sama. Masa En Suami beli last week, untuk durian Musang King ialah RM110/sekilo manakala harga durian IOI pula RM75/sekilo.

Kalau dengar rasa macam mahal kan tapi bila tengok sendiri isi buah durian tu memang puas hati. Bukan main tebal isi durian tu. Makan seulas dua pun dah cukup. 2 bekas tu tahan lah 3-4 hari untuk kitorang 3 beranak makan.
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik
Ezy Durian Jual Isi Buah Durian Terbaik
Dalam banyak isi durian, Ana paling suka yang rasa dia pahit pahit manis. Korang pulak suka yang macam mana?

Ezy Durian
No 13, Jalan TIB 1/1
Taman Industri Bolton
68100 Batu Caves
Selangor.



Jul 9, 2019

Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh Sold Out Setiap Hari

10:52 AM 23
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh Sold Out Setiap Hari

Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh Sold Out Setiap Hari l Assalamualaikum. Hari ni nak sambung kisah JJCM dekat Ipoh lagi. Kali ni nak cerita tentang kuih popiah. Katanya popiah ni antara menu wajib cuba bila dah sampai sini. Sebabnya Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh Sold Out Setiap Hari.
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh Sold Out Setiap Hari

Terletak di Gerai 18 Medan Selera Dato Tahwil Azhar, Taman Kanak-kanak (TKK) Ipoh, Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh ni tersenarai dalam top 10 makanan best di Ipoh.
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Masa Ana sampai dekat medan selera ni, Ana agak hampa sebab nampak gerai ni tutup. Then ada nota kata dah sold out. Memang dah melangkah ke kereta tetiba En Suami kata nak try tanya lah kot ada lagi kan.
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Rupanyaaaaaa gerai belum buka lagi daaa. Haha. Gerai ni buka lebih kurang dalam 3.30 petang. So apa lagi duduk lah tunggu kejap dekat meja depan tu.

Kenapa Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh ni begitu popular dekat Ipoh? Kalau korang nak tau, Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh ni telah diusahakan selama 4 generasi bermula pada tahun 1947. Sebelum merdeka lagi tu. Dan resepi istimewa popiah ni kemudian diturunkan dari satu generasi ke generasi seterusnya sampai lah ke hari ni.

Baca juga : Dimsum Halal di Greentown Dimsum Cafe Ipoh

Ni lah rupa Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh  tu. Bukan main lagi presentation dia kan. Nampak menyelerakan sangat. Korang bole pilih nak popiah basah macam yang Ana order ni atau popiah goreng. Harga sebiji RM1. Minimum order 1 set = RM5 (5 biji). Korang boleh campur. Order dan bayar terus di kaunter.
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Dekat bawah ni pula rupa isi Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh tu. Meriah dengan isi. Ada sayur dan telur goreng tak silap. Serius memang sedap tau korang. Di tambah pula dengan rasa sos popiah dia. Pedas pedas manja orang katam Makan sebiji dua pun dah puas dah. 
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Sementara nak tunggu gerai buka, sempat lah En Suami berborak dengan owner Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh ni. Walau busy tetap ramah melayan customer.
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh
Katanya Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh ni memang akan Sold Out Setiap Hari. Tak kisah lah berapa banyak pun popiah dorang buat hari tu pasti akan habis licin. 

Nampak tak betapa popularnya Popiah SS Ali Popiah TKK Ipoh ni. Rugi tau kalau korang dah sampai Ipoh tapi tak rasa popiah sedap ni. So make sure korang cuba ok.

18, Jalan Raja Musa Aziz,
Taman Jubilee,
30300 Ipoh,
Perak