Segelas Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat - Ana Suhana

Nov 9, 2018

Segelas Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat


Segelas Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat |"Susu lagi. Hari-hari kena sarapan dengan susu. Bosan lah mak. Tak boleh ke kalau tak minum?" itu lah dialog Ana masa kecik-kecik dulu bila setiap pagi kena paksa minum susu Dutch Lady sebelum ke sekolah. Sampai satu tahap tu rasa muak dah. Sedangkan Segelas Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat itu merupakan tanda kasih seorang ibu.
Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat
Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat
Segelas Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat

Sekarang ni bila Ana sendiri yang jadi seorang ibu, baru Ana sedar kenapa setiap hari mak paksa kami adik-beradik minum susu. Segelas susu Dutch Lady yang kami minum setiap hari berpuluh tahun yang lepas membentuk kami yang sihat kuat pada hari ini. Dan hari ni Ana buat benda yang sama pada Syafi pula. So boleh consider yang kami ni anak-anak Dutch Lady :)

Ramai juga yang tanya Ana bagi Syafi minum susu apa sebab Syafi nampak aktif dan cergas dan jarang jatuh sakit. Dorang pun hairan sebab tak pernah nampak Ana bawa bekas susu atau thermos untuk bancuh susu setiap kali keluar jalan. Ni jawapan dia 👇👇👇.

Alhamdulillah Ana berjaya breastfeed Syafi selama 2.5 tahun. Lepas Syafi wean off Ana terus "susukan" Syafi dengan susu Dutch Lady Purefarm ni. Alhamdulillah Syafi suka sampai lah sekarang. Ini bermaksud Syafi tak pernah minum susu tepung selain dari susu badan dan Dutch Lady PureFarm.
Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat
Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat 
So Ana tak merasa nak bancuh-bancuh susu untuk Syafi. Dan sebab Syafi pun minum Susu Dutch Lady PureFarm ni, Ana akan make sure setiap bulan kami beli 1-2 karton susu Ducth Lady PureFarm untuk stok susu kami sekeluarga. Nampak tak betapa kami suka dengan Susu Dutch Lady PureFarm ni dalam membina keluarga yang lebih kuat dan sihat.

Bagaimana Segelas Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat??

Apa yang kita makan atau minum pada setiap pagi mempengaruhi tahap kecergasan kita pada hari tersebut. Sebab tu sarapan merupakan perkara terpenting untuk permulaan hari yang baik. Ini kerana badan kita memerlukan khasiat yang banyak selepas tidur semalaman. Cuba bayangkan lepas bangun pagi terus siap-siap pergi ke sekolah atau pejabat. Tak sarapan semua. Mana nak datang tenaga tu semua kan. Baru separuh hari badan kita jadi semakin lesu dan fokus semakin menghilang.
Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat
Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat 
Berbeza dengan orang yang mengambil sarapan. Macam Ana sendiri, Ana akan make sure at least Ana bersarapan dengan segelas susu. Kalau rasa nak ekstra Ana selalunya akan padan dengan cereal atau pun roti. Lepas tu automatik Ana akan rasa bertenaga untuk mulakan kerja pada hari tu. Takde masalah lesu dan mengantuk akibat makan berat. Kerja pun jadi lancar.

Jadi macam mana Segelas Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat??

1. Pembekal Tenaga Yang Baik

Walaupun sarapan itu penting tapi sayangnya masih ramai yang skip bersarapan. Alasan utama ialah tak cukup masa untuk sarapan. Rugi sangat tau sebab dengan hanya semudah Segelas Susu Dutch Lady PureFarm dapat membekalkan tenaga dengan baik untuk membolehkan kita melakukan aktiviti seharian dan kekal fokus terutama untuk anak-anak semasa di dalam kelas.

2. Mengandungi Nutrisi Penting

Fakta bukan auta - segelas Susu Dutch Lady PureFarm mengandungi nutrisi-nutrisi penting yang diperlukan oleh badan yang mudah dan cepat diserap selain ianya sangat senang untuk disediakan bagi mereka yang sangat sibuk. Dengan pek sedia diminum (200ml), korang boleh menikmati sarapan yang sedap dan penuh khasiat di mana-mana juga. Nak jadikan bekal sekolah anak-anak pun senang. So takde alasan tak sempat nak bersarapan. Thank you Dutch Lady.

3. Sumber Kalsium & Nutrien Penting

Seperti yang kita tahu, susu merupakan salah satu sumber kalsium yang baik dan kita digalakkan untuk mengambil 3 gelas susu sehari. Tapi ramai yang tak tau yang susu sebenarnya juga membekalkan nutrien penting lain yang tidak boleh dihasilkan oleh badan kita seperti sumber protein di mana segelas susu dapat membekalkan 50% keperluan protein yang diperlukan.

4. Menyerap Lebih Nutrien

Ni lagi salah satu fakta yang suka sangat Ana nak kongsi tentang kepentingan sarapan. Korang tau tak yang bersarapan dengan segelas susu setiap pagi dapat membantu badan kita menyerap lebih banyak nutrien daripada makanan yang diambil sepanjang hari. Bayangkan kalau kita tak bersarapan, badan kita akan kekurangan nutrien yang diperlukan. Kesannya kita akan jadi cepat letih, tidak bertenaga dan hilang tumpuan.

5. Membina Keluarga Yang Kuat & Sihat

Walau sesibuk mana pun kita dengan kerja, masa bersarapan bersama keluarga jangan sesekali kita lupa. Paling sikit minum lah segelas susu Dutch Lady PureFarm bersama-sama agar nutrien yang diserap dapat membantu kita membina keluarga yang kuat dan sihat. Selain tu hubungan kekeluargaan juga semakin erat dalam mencapai permulaan hari yang kuat.

Dutch Lady Breakfast Challenge
 Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat
 Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat
Bagi membuktikan yang masa sarapan adalah sangat penting sebagai Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat, Ana telah menyahut Dutch Lady Breakfast Challenge untuk 5 hari di mana Ana perlu padankan menu sarapan Ana dengan segelas susu Dutch Lady PureFarm. Kalau korang follow IG atau FB Ana sure korang dah perasan tentang cabaran ni kan.

Macam Ana bagitau dekat atas, masa sarapan amat penting. Namun kita tak perlu lah nak bersusah payah sediakan sarapan yang berat lagi-lagi kalau kita terkejar masa. Ini kerana dengan segelas susu saja dah cukup untuk membekalkan segala keperluan yang diperlukan untuk membolehkan kita menjalankan tugas seharian dengan penuh bertenaga. Mudah, cepat dan sedap. Lengkap pakej dalam segelas susu.

So jom kita tengok menu-menu sarapan mudah dan cepat yang Ana sediakan bertemankan segelas susu Dutch Lady PureFarm.

Day 1 :  Susu + Bihun Goreng
 Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat
 Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat

Day 2 : Susu + Roti Nutella & Pisang
 Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat
 Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat

Day 3 : Susu + Sandwich Tuna
 Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat
 Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat

Day 4 : Overnight Oat ( Susu + Yogurt + Oat + Fresh Fruit)
 Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat
 Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat

Day 5 : Susu + Telur Separuh Masak + Cereal
 Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat
 Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat

Khasiat Di Dalam Segelas Susu Dutch Lady PureFarm
Segelas Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat
Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat
Segelas susu Dutch Lady PureFarm mengandungi nutrien-nutrien penting yang diperlukan oleh badan kita untuk kekal kuat, bertenaga dan sihat. Tapi apa fungsi nutrien-nutrien tersebut??

1. Protein

Seperti yang kita tahu protein berperanan membina dan memperbaiki tisu supaya badan dapat berfungsi dengan baik. Protein yang terdapat di dalam susu bertindak sebagai blok pembina bagi otot  tulang, rambut dan kuku kita. Selain itu protein juga berperanan penting dalam pelbagai proses biokimia yang menyelenggara serta memelihara badan kita agar berfungsi dengan baik dan lancar untuk menjalankan aktiviti seharian.

Kajian juga telah menunjukkan yang protein di dalam susu mengandungi 9 asid amino penting (EAA) yang lebih mudah dihadam berbanding sumber protein yang lain. Ini bererti yang susu adalah sumber yang mudah untuk memperolehi protein yang berkualiti tinggi.

Tidak seperti lemak badan, protein tidak boleh disimpan di dalam badan kita untuk kegunaan pada masa akan datang. Oleh itu kita bergantung kepada makanan yang kita makan untuk memenuhi keperluan protein kita. Sebab tu masa bersarapan sangat penting kerana sekurang-kurangnya 20%-25% keperluan nutrisi harian kita dapat dibekalkan pada masa itu.

2. Kalsium

Susu dan kalsium merupakan padanan yang sangat penting. Ini kerana kalsium merupakan kunci tumbesaran dan perkembangan tulang dan gigi yang kuat untuk kanak-kanak dan membantu orang dewasa mengekalkan jisim tulang yang sihat untuk kekal aktif.

3. Vitamin A

Vitamin A berperanan untuk membolehkan mata berfungsi dengan baik dan sekaligus membantu kita untuk kekal fokus sama ada di sekolah atau di tempat kerja.

4. Vitamin B2

Vitamins B2 berfungsi untuk menyokong pelepasan tenaga daripada karbohidrat, lemak dan protein.

5. Vitamin D

Vitamin D membantu penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus.
Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat
Susu Dutch Lady PureFarm Pelengkap Permulaan Hari Yang Kuat
Nampak kan kenapa Ana tekankan betapa pentingnya bersarapan hatta hanya dengan segelas susu Dutch Lady PureFarm. So lepas ni sesibuk mana pun kita dengan kerja, please make sure jangan skip sarapan. Kalau susah sangat beli je Susu Dutch Lady dalam pek 200ml tu dan buat stok dekat pejabat terus. Untuk anak-anak pula belikan je pek 125ml tu dan selit dekat tepi beg sekolah mereka. Bila-bila masa mereka boleh menikmati khasiat Susu Dutch Lady PureFarm ni.

Tentang Dutch Lady

Dutch Lady Milk Industries Berhad telah ditubuhkan pada tahun 1963. Dan Dutch Lady Malaysia merupakan syarikat susu pertama yang disenaraikan di Bursa Malaysia pada tahun 1968 dan yang pertama untuk memperkenalkan Susu Tepung Formula untuk Kanak-kanak di Malaysia pada tahun 1988.

Dutch Lady Malaysia juga telah dianugerahkan sebagai Syarikat Terbaik 2014 oleh The Edge Billion Ringgit Club, mengeluar dan menjual pelbagai produk tenusu yang berkualiti untuk pasaran tempatan dan eksport seperti Dutch Lady dan Friso Gold.

Untuk maklumat lanjut tentang Dutch Lady PureFarm dan produk-produk Dutch Lady, korang boleh layari laman sesawang atau FB Page Dutch Lady seperti di bawah :


13 comments:

  1. Milo..susu everyday..susu dutch lady..nilah rutin PC dulu hingga sekarang kak Ana...sampaikan dulu PC cakap dengan babah suruh beli lembu seko letak depan pintu..senang nak minum susu..kikiki..budak-budak sangat.

    ReplyDelete
  2. Susu Dutch Lady memang sedap :) Wah setianya Ana dengan Dutch Lady, terbaik!

    ReplyDelete
  3. Banyak resepi breakfast best dengan susu dutch lady ni :)

    ReplyDelete
  4. Aaaa bestnyaaa Syafi dikelilingi susu. Haha jeles kite. :D

    ReplyDelete
  5. pilihan liez untuk keluarga..memang tak jemu minum setiap hari

    ReplyDelete
  6. Sedapnya overnight Oat tu.. Teringin juga nak buat..

    ReplyDelete
  7. suka susu dutchlady tp kalo yg putih ni slalu guna utk buat dessert

    ReplyDelete
  8. heathy breakfast permulaan hari yg bagus

    ReplyDelete
  9. Setiap hari Ira pun ambil full cream dutch lady sebagai sarapan. Sedapppp 😋😋

    ReplyDelete
  10. bagusnya syafie xpernah minum susu tepung !! =D ju suka baca blog ana ni, semua details lengkap diberikan =D

    ReplyDelete
  11. Dutch lady mmg jenama bermutu yg dipercayai.. susu pun sedap dan berkhasiat.

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤