July 2018 - Ana Suhana

Jul 31, 2018

14 Tips To Prepare Your Home For Selling

10:00 AM 30
14 Tips To Prepare Your Home For Selling

Ready to upgrade to a bigger house? Here are some tips to prepare your home for selling.

14 Tips To Prepare Your Home For Selling
14 Tips To Prepare Your Home For Selling

Upgrading your current HDB flat to a bigger home is a huge decision that a family makes. As the family expands, naturally you will need a bigger home to cater to everyone’s needs. Most people without a big budget will normally sell their 3 or 4 bedroom HDB flat in order to buy a 5 bedrooms resale HDB flat or you can consider condominiums in Bukit Batok if you have the budget. In order to sell your home, you will need to do some preparations. This article will guide your through some tips to prepare your home for selling.


1. Clean Your House

I cannot stress this enough as this is the most basic rule: cleanliness. Many people overlook the basic rule of keeping their house in a clean condition. This includes both the inside and the outside. Clear the garbage, sweep and mop the floor, clear the mess, make sure the pathway is clear of unwanted objects. Keep your unit clean, tidy and clear of obstruction.


2. Odorless

Make sure your house is free from any unwanted or unpleasant smell. Avoid cooking something suwith strong scent that will linger around your house, such as bacon or fried chicken. You definitely do not want to have your home smelling like fast food chain or hawker center.


3. Clear The Clutter

You definitely do not want the buyers to focus on the mess and clutters you have at home. Not only it looks messy, it also decreases the likelihood of people buying your house. Keep the pathway clear from any clutter. Make sure you dispose the garbage in a proper way.


4. Repaint

Choosing the right paint, the right color makes a huge difference. Using the right paint can instantaneously revive and brighten your initially dull looking unit. Hence, choose a color that will brighten up your unit or a color that adds a touch of liveliness for your unit. Nobody wants to come back to a place where it further brings down the already-tired-from-work mood. Make sure to use only good quality paint as well to protect your home and will certainly last you a few years. If you are unsure of which color to choose, you can always ask for advices from the stores, as most stores offer a wide variety of colors for you to choose from and they will be able to advise you on the matching of the color that suits your house theme.


5. Keep Decoration Simple

Avoid having exaggerated furniture or painting. You want the buyers to feel like home when they visit. You may keep the classic artwork or painting but you might want to ditch anything exaggerated or improper from your home. Keep the decoration at home simple.


6. Remove Personal Items

Remove anything personal from the house, such as photo album or family photos from your table or refrigerator. This is to allow the buyers to envision themselves being the homeowner.


7. Natural Sunlight

Let the natural sunlight comes in by opening the window. Brighten up your space. This will also enhance your house decoration and bring out the best out of it. In addition, natural sunlight will make your space appear bigger than it is.


8. Keep Potted Plants Indoor

You can also have a pot or two potted plants to bring energy in your house. Just small-potted plants will do and you can place them at the corner of your house. Just make sure that the plants are free from bugs.


9. Remove Bulky Furniture

If your space is small, you will need to consider removing big and bulky furniture, as bulky furniture tends to make the space appear smaller.


10. Organize The Closets

Use storage box and dividers to keep your things organized. Remove unwanted things and organize your closet. This will allow the buyers to think you have sufficient storage at home.


11. Fixture and fittings

Kitchen and bathroom fixtures such as faucets, sinks, door knobs can get old quickly or even outdated. Consider changing fixtures that have been around for more than 5 years. Take the design and quality into account as well when you are changing them. The positioning of fixtures and fittings play a major role in boosting up your house value as well. Nothing annoys the people more than having a fixture placed at a very odd and inconvenience location, for example, toilet paper holders located at an unreachable location.


12. Turn Bathroom Into Spa

You may also turn your bathroom into a spa. Moreover, it costs not more than $30 to create a relaxing and luxurious bath. You can buy scented candles, bathmats, and towels from Ikea at affordable prices. Remember to buy coordinating colors that match the theme of the bathroom.


13. Comfortable Living Room

People spend most of their time relaxing in the living room after a long day of work. Therefore, you could beautify your living area to make the buyers feel at ease whenever they are at the living room. Help the buyers to picture themselves enjoying and relaxing themselves at the living room. Rearrange the position of your furniture if you need to.


14. Make Something Nice

If you have the time, you could even bake some treats for your potential buyers. A simple brownies or cookies is enough to make the buyers feel welcome. If you are not a baker, you could buy some snacks from the bakery or supermarket.


In conclusion, these are some tips that you could follow to prepare your home for selling. Most importantly, they are definitely affordable and do not require major renovations that would break your bank account. You will be blown away on how much of a huge difference it can make if you follow all these tips. There are also many articles out on how you can prepare your house for selling.

Jul 29, 2018

How To Keep A Trusty Bike....Trusty?

10:05 AM 12
How To Keep A Trusty Bike....Trusty?

Spent thousands on a beautiful bike for that ultimate feeling in bike-riding experience? 

Here's the thing:

While you enjoy the smooth ride, don't forget to do three important things to keep that machine in a tip-top condition.
We're talking about CLEAN, LUBE, PROTECT. Each step is important, and each step goes a long way towards keeping your bike the powerful machine it is, just like when you first bought it.

That's why at WD-40®, we have developed a comprehensive line of bike care products that have been meticulously tested to provide superior cleaning, lubrication and protection for your beloved machines.

There are five specially crafted products under this bike care range, to meet different biking conditions and maintenance needs. They are: 

1. WD-40® BIKE All-Purpose Bike Wash 
A powerful surfactants that dissolve tough grease and grime, leaving it sparkling clean. It's safe for all bike surfaces, including carbon fibre, titanium, chrome, steel aluminium, rubber, and plastics.

2. WD-40® BIKE Chain Cleaner & Degreaser 
A fast-acting foam that clings to surfaces which would work -- in seconds -- to remove stubborn grease and grime. Safe for bike finishes and components, with no citrus solvents or acids.

3. WD-40® BIKE Dry Chain Lube
This contains an exclusive polymer formula that creates a dry film to repel dust and dirt; suitable even for extreme dry and dusty conditions.

4. WD-40® BIKE All-Conditions Chain Lube
A high-performing and long-lasting lubrication for any dry,wet or varying conditions; it’s great to prevent friction damage and extend chain life.

5. WD-40® BIKE Wet Chain Lube
Suitable for extreme wet and snowy conditions, this exclusive formula creates a durable coating to repel water and mud.


And here're some tips to maintain your bike in top condition:

If you want to clean your chain, do so with it whist the bike is on static position, as braking the chain repeatedly would weaken the link and over time can lead to failure. 

To properly degrease a chain, put your bike on a work stand and shfit into the largest chain ring and the middle of the cassette. Spray it with WD-40® BIKE 

Chain Cleaner & Degreaser on the chain and chain rings. Scrub off deep-set grime with a stiff brush. Rinse or wipe dry.

When lubing your chain, drip the lube onto each individual roller, instead of just applying a stream along the entire length of the chain. However, the lube does nothing for the outside of the chain as it only works to reduce friction and keep dirt out of the inside of the rollers. So make sure to rub a cloth over the chain after letting the lube set for a while, because any lube left on the outside of the chain will be a magnet for dirt and grime.

When washing your bike, don't forget the underside of the frame and fork, where the heaviest gunk usually gets stuck. Spray your entire bike with WD-40 BIKE® All-Purpose Wash, then use a soft brush and work the spray into all the nooks and crannies to get the dirt out.

As with any tool, toy or possession, maintenance is the key to keeping it working for a long time to come. 

On that note, do head on to wd40.asia for more tips and pointers on how best to keep your ride smooth or contact WD-40’s Bike Series representative at sales@2escape.bike or call 03 2724 3808.


ABOUT WD-40 Company

WD-40 Company is the maker of the widely trusted WD-40® Multi-Use Product, an essential in every toolbox and household worldwide. The American brand was created in 1953 as an anti-rust, anti-corrosion protectant for the outer layer of the Atlas Missile and has since transformed into the quick-fix solution to cleans and protects, loosens rusted parts, drives out moisture, frees sticky mechanism and stops squeaks.

Maintenance professionals and DIY amateurs alike find diverse applications for WD-40® in their works with hardware, industrial, automotive, cycling, sporting and mass retail goods. Today, WD-40® is available around the world in a variety of sizes, and it has diversified into a new range of specialised products – WD-40® Specialist™, WD-40® BIKE and WD-40® Specialist™ Automotive.

WD-40® range of products are found in major retail and hardware supply stores across all states in Malaysia. For more information on WD-40® range of products, visit: www.wd40.asia

Jul 28, 2018

TP-Link & Neffos Melancarkan Smartphone Line-up Paparan Penuh dengan Teknologi AI Face-Unlocking Terbaru

11:14 AM 16
TP-Link & Neffos Melancarkan Smartphone Line-up Paparan Penuh dengan Teknologi AI Face-Unlocking Terbaru

TP-Link & Neffos Melancarkan Smartphone Line-up Paparan Penuh dengan Teknologi AI Face-Unlocking Terbaru | Assalamualaikum. Pada Khamis lepas (26 Julai 2018), TP-Link dan Neffos telah memperkenalkan pelbagai produk mereka yang menarik, yang direka khas untuk memberi pengalaman nontonan yang lancar kepada pembeli sama ada di rumah atau di mana-mana sahaja. Produk siri terbaru dari Neffos dilengkapi dengan Paparan FullView, kapasiti bateri yang lebih besar, keupayaan fotografi berdaftar Arcsoft dan teknologi Wi-Fi dual-band terkini.
Acara ini memperkenalkan rangkaian telefon pintar Neffos terbaru yang terdiri daripada Neffos X9, C9, C9A, dan Neffos C7A manakala TP-Link melancarkan sistem Wi-Fi mesh pertama dengan fungsi pusat pintar - Deco M9 Plus. Pada acara tersebut,  Neffos juga memperkenalkan telefon pintar pertama dengan built-in laser projector yang mampu memaparkan imej 200 inci.

Hadir secara rasmi untuk memperkenalkan rangkaian produk baru tersebut ialah Jason Xu, Ketua Pegawai Eksekutif Neffos, yang berkata, "Kepercayaan bahawa telefon pintar yang baik tidak perlu dibeli dengan harga yang mahal adalah asas kejayaan kami, dan rangkaian terbaru telefon pintar Neffos telah membuktikannya. Kami percaya dalam usaha berterusan kami dan berharap untuk memacu jualan dan pertumbuhan TP-Link dan Neffos di Malaysia dan di seluruh dunia. "

Hugo Cai, Pengarah TP-Link Distribution Malaysia Sdn Bhd, berkata, "Kami percaya bahawa siri terbaru ini akan membawa lebih banyak kepelbagaian kepada pelanggan setia kami, dan memberi mereka lebih nilai dengan pilihan telefon pintar mereka. Kami akan terus menawarkan telefon pintar yang berkualiti dengan harga terbaik yang digabungkan bersama dengan perkhidmatan selepas perkhidmatan yang terbaik, jadi pelanggan kami boleh yakin dengan setiap telefon pintar yang mereka beli. "

Neffos X9 
Neffos X9 yang baru ini mempunyai sistem dwi-kamera yang maju di belakang dan paparan Full-View besar di bahagian depan dengan badan polikarbonat yang menarik dengan rupa dan gaya premium logam.

Dibina untuk merakan saat yang penting, Neffos X9 dilengkapi dengan kamera belakang 13 dan 5 megapiksel, dan kamera 8-megapiksel di bahagian depan. Ia dilengkapi dengan phase-detection auto-focus dan lensa aperture f/2.0 untuk menghasilkan kesan yang lebih dramatik.

Memamerkan paparan sentuhan penuh Paparan 5.99-inci yang besar, ia berfungsi pada resolusi HD+ menggunakan in-cell technology untuk paparan gambar yang lebih tajam dan jelas. Direka untuk keselesaan pengguna, Neffos X9 mempunyai sensor cap jari di bahagian belakang dan Teknologi AIq Face-Unlocking terkini di kamera depan, ia mampu mengimbas lebih 100 butiran wajah yang berbeza untuk ketepatan paras piksel.

Neffos X9 didatangkan dalam dua varian, 3GB RAM dengan penyimpanan dalaman 32GB dan 4GB RAM dengan penyimpanan dalaman 64GB. Kedua-dua varian akan tersedia dalam dua warna - Space Black dan Moonlight Silver.

Neffos X9 3GB dengan varian penyimpanan dalaman 32GB kini boleh didapati di kedai-kedai di seluruh Malaysia pada harga runcit yang menakjubkan iaitu RM599, manakala Neffos X9 4GB dengan varian penyimpanan dalaman 64GB akan berada di pasaran pada akhir bulan Ogos pada harga RM799.


Neffos C9 dan C9A
Neffos C9 mempunyai kamera Softlight 8 megapiksel di bahagian hadapan, manakala Neffos C9A dilengkapi dengan kamera Softlight 5-megapixel yang merakam wajah anda dengan cara yang terbaik, sama ada pada waktu malam atau dalam persekitaran yang kurang terang.

Dilengkapi dengan lensa bukaan rendah 13-megapiksel kamera belakang dan sistem phase-detection auto-focus, Neffos C9 dan C9A dapat merakam gambar dengan tajam dan terperinci dari siang hingga malam.

Kedua-dua model ini datang dengan saiz yang berbeza;  C9 dengan skrin 5.99- inci manakala C9A dengan skrin 5.45 inci, dengan kedua-duanya memaparkam nisbah aspek 18: 9 yang mengagumkan dan resolusi HD+.

Kedua-dua Neffos C9 dan Neffos C9A boleh didapati dalam dua warna - Cloudy Grey dan Moonlight Silver. Neffos C9A kini boleh didapati di kedai-kedai di seluruh negara pada harga yang berpatutan iaitu RM429 manakala Neffos C9 akan mula dipasarkan pada akhir Ogos 2018, dengan harga RM479.


Neffos C7A 
The Neffos C7A adalah satu lagi siri harga murah yang menjanjikan reka bentuk dan prestasi tanpa kompromi.

Ia dikuasakan oleh prosesor 64-bit, quad-core ditambah dengan 2GB RAM dan 16GB storan tempatan. Ia didatangkan dengan pre-installed Android 8.1 Oreo terbaru, bersama dengan beberapa penyesuaian baru dan perubahan UI serta patch keselamatan terkini.

C7A juga mempunyai modem 4G LTE dengan kelajuan sehingga 150Mbps, memastikan pengalaman penyemakan imbas yang pantas dan kualiti penstriman yang luar biasa. Dengan paparan IPS yang terang dan berwarna-warni berukuran 5 inci diagonal dan beroperasi pada resolusi HD, Neffos C7A mampu merakam momen-momen yang sempurna dengan kamera 8 megapiksel, f/2.2 di bahagian belakang dengan auto fokus yang pantas dan lampu LED. Kamera selfie pula mempunyai 2 megapiksel dan f/2.2 lensa apertur untuk rakaman yang cerah pada waktu malam atau dalam pencahayaan yang lebih rendah.

Neffos C7A tersedia dalam warna Grey dan akan berada di pasaran seluruh Malaysia pada akhir bulan Ogos 2018 pada harga serendah RM359.


Neffos P1
Tambahan terbaru dan paling menarik dalam keluarga Neffos, Neffos P1 mempunyai built-in projector untuk melihat kandungan HD di dinding dengan saiz skrin sehingga 200 inci.

Untuk memprojeksikan kandungan secara langsung dari perkakasan, Neffos P1 menggunakan sistem mikro-elektro-mekanikal gred tentera Amerika atau teknologi laser MEMS dan three-color beam untuk menghasilkan gambar yang jelas dan resolusi tinggi pada dinding atau skrin rata.

Untuk menghasilkan gambar yang paling terang dan terperinci, Neffos P1 mencapai nisbah kontras 5,000:1 yang jauh lebih tinggi dari apa yang boleh dihasilkan pemproses cahaya digital atau projektor DLP. Projektor DLP yang tipikal mempunyai nisbah kontras asli iaitu 400:1. Nisbah kontras unggul Neffos P1 membolehkan visual yang menarik dalam definisi tinggi.

Projektor MEMS kecil yang dibina di dalam Neffos P1 juga menggunakan kuasa yang rendah, membolehkan peranti itu memprojeksikan imej secara berterusan sehingga empat jam dengan cas tunggal bateri 4,000mAh.

Menariknya projektor ini mampu memaparkan imej 200 inci ke dinding atau skrin dengan hanya ketebalan 10mm dan berat hanya 203 gram - mudah alih dan ringan yang boleh dibawa ke dalam poket atau beg seseorang dengan mudah.


TP-Link AC2200 Smart Home Mesh Wi-Fi System Deco M9 Plus 

Sistem Wi-Fi pertama TP-Link dengan fungsi pusat pintar, yang bertujuan menyediakan Wi-Fi yang  “Fast. Smart. Everywhere”. Sistem Wi-Fi AC2200 Smart Home Mesh Plus Deco M9 Plus adalah cara paling mudah untuk menjamin isyarat Wi-Fi yang kukuh di setiap sudut rumah sehingga 6500 kaki persegi dengan tiga unit Deco. Pengguna boleh menikmati Wi-Fi yang pantas, selamat untuk lebih dari 100 peranti bersambung, dan mengawal semua peranti rumah pintar mereka dengan Deco M9 Plus, tanpa perlu membeli hab tambahan.

Deco M9 Plus memberi sambubgan Wi-Fi pantas ke peranti di setiap bahagian rumah. Sistem Wi-Fi AC2200 memancarkan tiga jalur tanpa wayar yang berasingan untuk kelajuan gabungan sehingga 2134Mbps: satu jalur 400Mbps 2.4GHz untuk surfing, membeli-belah dalam talian dan penstriman audio, dan satu band dengan kelajuan tinggi 867Mbps 5GHz untuk streaming dan permainan 4k bebas lag, dengan satu lagi band 5GHz 867Mbps sebagai backhaul. Teknologi Smart Connect secara automatik menyerahkan setiap peranti ke jalur yang optimum untuk mengimbangkan lalu lintas dan mengekalkan sambungan pantas.

Deco M9 Plus menggunakan satu 5GHz band sebagai wireless backhaul apabila traffic rendah dan 2.4GHz band untuk backhaul apabila traffic sibuk, memberikan kelajuan melebihi 1000Mbps - sesuai untuk pengguna dengan sambungan gentian gigabit.

Tidak seperti router Wi-Fi tradisional, setiap unit Deco M9 Plus mempunyai built-in smart hub yang membawa semua peranti pintar rumah anda ke satu platform. Deco M9 Plus serasi dengan mentol pintar, lampu, suis, kunci, sensor, plag, kamera dan banyak lagi, termasuk TP-Link dan jenama terkemuka lain. Deco M9 Plus boleh didapati di kedai-kedai seluruh Malaysia mulai Ogos 2018 pada harga RM999.

Jul 27, 2018

Cara-cara Bersedekah Bagi Wanita Yang Tidak Bekerja

10:19 AM 14
Cara-cara Bersedekah Bagi Wanita Yang Tidak Bekerja

Cara-cara Bersedekah Bagi Wanita Yang Tidak Bekerja | Assalamualaikum. Semua orang mesti ada niat untuk bersedekah walau tak banyak pun. Tapi macam mana seorang wanita boleh bersedekah, sedangkan mereka merupakan seorang suri rumah dan mereka juga takde gaji untuk disedekahkan? Jom kita tengok Cara-cara Bersedekah Bagi Wanita Yang Tidak Bekerja.
Cara-cara Bersedekah Bagi Wanita Yang Tidak Bekerja
Cara-cara Bersedekah Bagi Wanita Yang Tidak Bekerja
Cara-cara Bersedekah Bagi Wanita Yang Tidak Bekerja

Apabila seorang wanita mendengar tentang keutamaan sedekah, ada yang merasa sedih dan berandaikan dengan berkata: "Bagaimana untuk bersedekah sedang kan aku takde duit?" Walaupun demikian, seorang wanita diperintahkan untuk bersedekah. Rasulullah ﷺ  bersabda:

"Wahai setiap wanita, bersedekahlah, dan perbanyaklah istighfar, sebab aku melihat kalian sebagai majoriti penghuni neraka."

Dan sabda beliau itu menambah kekhuatiran dan rasa takut pada diri para wanita. Jadi bagaimana? Sebenarnya mudah saja. Sesungguhnya kurniaan dan kemurahan Allah Ta'ala begitu luas dan tiada henti. Dia menjadikan sedekah bukan terhad pada harta benda sahaja. Malah setiap pintu kebaikan adalah dikira sebagai sedekah. Antara 15 Cara-cara Bersedekah Bagi Wanita Yang Tidak Bekerja ialah:

1. Setiap tasbih dan tahmid adalah sedekah.

2. Setiap takbir dan tahlil adalah sedekah.

3. Amar ma'ruf nahi munkar (menganjurkan yang baik dan mencegah yang buruk) adalah sedekah.

4. Buka Whatsapp, FB, Instagram setiap hari, bersedekahlah dengan cara mengirim ucapan-ucapan yang baik kepada semua yang kita kenal, dan setiap kalimat yang baik adalah sedekah. Berkongsilah ilmu agama, kuliah dan ilmu yg bermanfaat.

5. Senyum kepada suami dan anak-anak serta kepada sesama kaum muslimat juga adalah sedekah.

6. Dua rakaat Dhuha bersamaan dengan 360 kali sedekah.

7. Menahan diri daripada keinginan untuk berbuat buruk itu pun sedekah.

8. Mengalihkan setiap halangan atau objek di tengah jalan, itupun sedekah.

9. Memberi salam kepada siapa saja yang ditemui pun dikira sebagai sedekah.

10. Memberi makan kepada jiran atau sesiapa pun dengan makanan yang kita anda dan keluarga kita makan, itupun sedekah.

11. Memberi makan pada kucing, burung atau binatang lain, itupun sedekah.

12. Memuliakanlah tetamu yang menginap di rumah yang melebihi 3 hari, itupun sedekah.

13. Berusaha menolong dan membantu orang lain, samada orang Islam ataupun bukan Islam, itupun sedekah.

14. Menuntut ilmu agama, mengajar dan kemudian menyebarkan, baik dengan cara mendengar, membaca, atau menulis sesuai kemampuan kita, itupun sedekah.

15. Seteguk air yang diberikan untuk orang yang haus adalah sedekah.

Jom kongsi dan panjangkan pesanan ini. Mudah-mudahan ianya memberi manfaat kepada orang lain dan diri kita juga. InsyaAlllah. 


Jul 26, 2018

Burger Rio McDonald - Pedas Dari Dalam

1:24 PM 11
Burger Rio McDonald - Pedas Dari Dalam


Burger Rio McDonald - Pedas Dari Dalam |Assalamualaikum. Korang dah rasa Burger Rio McDonald - Pedas Dari Dalam ni?  Ana tak pasti sejak bila menu ni ada dekat McD tapi Ana baru first time rasa Sabtu lepas. Rasanya bersempena dengan Piala Dunia yang lepas. Tapi katanya ni bukan kali pertama burger ni ada dalam menu. 
Burger Rio McDonald
Burger Rio McDonald
Burger Rio McDonald - Pedas Dari Dalam

Sebenarnya Ana confuse samada nak order  Burger Rio McDonald - Pedas Dari Dalam ni atau Burger Mexicana yang baru tu. Bila lat tali lat, Ana decide untuk cuba Burger Rio McDonald - Pedas Dari Dalam ni.

Selalunya kalau order di McD Ana akan opt for Double Cheese Burger atau Spicy Chicken McDeluxe. Kali ni saja nak rasa burger Rio ni. Korang boleh pilih samada nak daging atau ayam. Dan Ana pilih daging. Sedap ke tak? 
Burger Rio McDonald
Burger Rio McDonald
Kalau dari segi presentation ana suka sebab nampak menyelerekan je - dengan bentuk burger seakan bola sepak. Macam biasa dalam tu ada daging burger, salad dan sos istimewa Rio. Bab salad Ana paling suka sebab banyak. Kena lah dengan Ana yang pencinta salad ni kan. 
Burger Rio McDonald
Burger Rio McDonald
Dari segi rasa, Burger Rio McDonald - Pedas Dari Dalam ni memang lain dari yang lain. Sos Rio tu bagi Ana sedap sangat. Masa korang kunyah tu korang akan terasa macam makan burger dengan kopi. Serius. Tapi kombinasi tu sedap tau. Ana suka sangat. First time Ana rasa burger rasa  ala kopi ni.
Burger Rio McDonald
Burger Rio McDonald
Dari segi kepedasan, untuk orang yang tak tahan pedas macam Ana ni akan kata burger Rio ni memang pedas. Pedas dalam orang kata. Boleh hilang ngantuk lah di buatnya. Tapi pedas pedas pun tak boleh nak berhenti dari makan dan terus makan.  Siap makan dengan sos cili lagi. Memang bertambah pedas lah. Keju yang ada dalam tu pun tak dapat bantu Ana kurangkan rasa pedas tu. Hehe.

Ana tak pasti sampai bila Burger Rio McDonald - Pedas Dari Dalam ni akan ada di dala menu. Sementara masih ada lagi ni korang bolehah cuba. Harga untuk set ialah RM14.95 manakala ala carte ialah RM12.50. Selamat mencuba.


FamilyMart Prima Sri Gombak Kini Dibuka

10:24 AM 17
FamilyMart Prima Sri Gombak Kini Dibuka

FamilyMart Prima Sri Gombak Kini Dibuka | Assalamualaikum. Akhirnya convenience store terkenal Jepun, FamilyMart Prima Sri Gombak Kini Dibuka pada 20 Julai baru-baru ni. Kalau tak, outlet paling dekat dengan Ana ialah di Wangsa Maju. Tak pun dekat Sunway Putra Mall. 
FamilyMart Prima Sri Gombak
FamilyMart Prima Sri Gombak
FamilyMart Prima Sri Gombak Kini Dibuka

Nak jadi cerita Sabtu lepas Ana ke NU Sentral teman En Suami ke Touch N Go. Alang-alang dah sampai sana, ajak lah dia ke FamilyMart dekat bawah tu je. Teringin sangat nak makan "cucuk-cucuk" yang femes tu. Sekali amik ko. Punya lah ramai orang beratur. Cancel terus. Balik tu cerita dekat adik Ana, sekali dia cakap yang FamilyMart Prima Sri Gombak Kini Dibuka. Bersinar-sinar lah mata kejap bila tau tentang tu.

Esoknya balik dari rumah mak mertua ajak En Suami ke FamilyMart Prima Sri Gombak. Bila tengok waze, rupanya sederet dengan Nasi Vanggey dan Secret Recipi. Tau sangat lah Ana. Kawasan permainan kot tu. Hehe. 

Dekat sini nak dapatkan parkir kosong memang mencabar. Nak jadi rezeki ada parkir kosong dekat sana. Tak perlu nak menunggu. Nampak memang mengizinkan sangat nak dapat makan "cucuk-cucuk" tu kan. Keluar je kereta terus laju-laju jalan ke FamilyMart tu.
FamilyMart Prima Sri Gombak
FamilyMart Prima Sri Gombak
Sekali amik ko sekali lagi. Punya lah ramai orang beratur dalam tu. Semua yang beratur sebab nak beli Oden. Kalau setakat nak beli aisrkim atau nak bayar barang-barang lain boleh je terus ke kaunter. Tak perlu beratur pun. 

Ramai pun ramai lah. Kali ni Ana nekad nak beratur juga dengan harapan laju lah barisan tu bergerak. En Suami redho je lah. Serabut dekat dalam tu dia beratur kat luar. Nak dekat 15 minit beratur akhirnya lagi 3 orang untuk turn Ana. Sekali staff tu cakap Oden habis ye. Nak tunggu masak lagi 20 minit. Ana was like....... Amoi depan Ana cancel terus beratur. Ana pula 50-50 nak ke tak nak. En Suami dah gelak sakan. Kuang asam betul. Ana decide nak balik je lah. Tapi En. Suami kata alang-alang dah sampai depan ni tunggu je lah. Apa lagi, tergedik-gedik lah hati kat dalam ni kegembiraan. Haha.
FamilyMart Prima Sri Gombak
FamilyMart Prima Sri Gombak
Lepas 20 minit tu, Oden pun masak. Yeee....nama "cucuk-cucuk" tu Oden. Harga dia bermula RM0.59sen - RM3.00. Korang pilih lah apa yang korang nak. Kuah ada dua jenis;  tomyam dan sup. Ana beli satu tomyam satu sup.
FamilyMart Prima Sri Gombak
FamilyMart Prima Sri Gombak
Kuah tomyam tu bagi Ana sedap lah juga. Pedas dia tak berapa kuat. Bagi yang tak kuat pedas boleh je makan. Manakala kuah sup dia memang tak pedas langsung. Sebab tu Ana beli kan untuk si kecik tu.
FamilyMart Prima Sri Gombak
FamilyMart Prima Sri Gombak
Bukan main melazat dia makan sebab ada yee mee dalam tu. Dia sedut yee mee tu sampai ke titisan akhir. Yang bebola dan tofu cake dalam tu dia tak usik langsung. Memang Ana lah kena perabiskan. Suprisingly Ana lagi suka kuah sup dia. Cuma bila lama-lama sup tu jadi masin sebab air dari bebola tu dah turun.
FamilyMart Prima Sri Gombak
FamilyMart Prima Sri Gombak
FamilyMart Prima Sri Gombak
FamilyMart Prima Sri Gombak
Tak lengkap kalau ke FamilyMart kalau tak beli aiskrim dia yang sama femes dengan oden tu. Ana beli satu aiskrim matcha satu aiskrim melon. Rasa dia serius sedap. Memang pure rasa green tea dan melon tu. No wonder ramai yang suka makan aisrim FamilyMart ni. Harga aiskrim satu RM2.90. Tapi sempena pembukaan outlet baru ni ada diskaun 25% dengan syarat kena tunjuk yang kita dah like Fb FamilyMart Malaysia dekat Hp kita.
FamilyMart Prima Sri Gombak
FamilyMart Prima Sri Gombak
Nampaknya makin kerap lah Ana akan ke FamilyMart lepas ni. Next visit nak beli onigiri pula sebab hari tu habis licin rak onigiri tu. Dan for sure nak repeat beli aiskrim matcha dan melon tu.

Bagi warga Selayang, Batu Caves dan Gombak, korang boleh lah terjah FamilyMart Prima Sri Gombak ni. Tapi kalau pergi weekend harap bertabah ye. Lagi-lagi outlet ni baru di buka kan. So memang ramai orang berjemaah beratur di sana. Kalau nak ke sana hello hello lah Ana. Boleh tepuk Sama-sama nanti.

FamilyMart  Prima Sri Gombak,
No 13G Ground Floor, 
Jalan Prima SG 1,
Prima Seri Gombak,
68100 Batu Caves, 
Selangor. 

Jul 24, 2018

NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu - Restoran Daripada Buluh

11:28 AM 16
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu - Restoran Daripada Buluh

NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu - Restoran Daripada Buluh | Assalamualaikum. Tak tahu nak makan dekat mana kalau ke Kuala Terengganu, apa kata korang cuba makan di NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu - Restoran Daripada Buluh yang sangat unik.
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu - Restoran Daripada Buluh

Pada yang tak pernah sampai lagi di sini, kawasan Tok Jembal ni sebenarnya terletak berdekatan dengan airport Terengganu - 5 minit perjalanan. Dekat juga lah dengan tempat Ana makan Ikan Celup Tepung (ICT) di Kedai Adik-beradik Mengabang Telipot pada hari ke-2 tu. Tapi kalau dari bandar KT perjalanan sekitar 20 minit je. Tak lah jauh mana pun. Alang-alang dah sampai sini tak kan tak cuba pula kan.

Actually ni baru pertama kali Ana tahu tentang NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu ni. Tu pun sebab blogger Husniey ajak makan malam bersama malam terakhir Ana di KT tu.
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
Sebut tentang Husniey ada cerita kelakar yang terjadi malam tu. Nak jadi cerita Husniey akan jumpa Ana dekat depan hotel dan Ana akan follow dari belakang je lah nanti. Masa tengah tunggu kat tempat parkir tu Husniey call kata dah sampai. Kebetulan ada kereta lalu tepi kereta Ana. Ana dengan yakin suruh En Suami follow kereta tu. Ana ingat-ingat lupa sebenarnya kereta Husniey warna apa tapi tau lah kereta Axia. Dengan confident kitorang pun follow kereta Axia tu. Punya lah laju kereta tu sampai Ana kata kat En Suami boleh tertinggal kita kalau kereta Husniey laju camtu. Nak lagi pelik kereta tu masuk ke arah Batu Buruk sedangkan arah sebenarnya adalah bertentangan. Takpe lah ikut je lah kan. Sekali Husniey call tanya Ana kat mana. Ana kata lah kat Batu Buruk. Rupanya kitorang dah salah ikut kereta. Hahaha. Terkekek sepanjang perjalanan tu haa.

Lepas 20 minit dari Batu Buruk, kitorang pun sampai dekat NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu. Masa sampai tu nampak penuh dah kereta yang parkir dekat sana. Husniey kata kalau lambat lagi, memang penuh dalam tu.
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
Yang buat Ana rasa tertarik sangat dengan restoran ni ialah bermula dari depan pintu masuk sampai lah ke dalam semua diperbuat daripada buluh. Cantik sangat. Tempat duduk pun banyak dan pelbagai. Kalau nak dapat dekat tempat duduk yang best tu kena reserve dulu lah. Macam kitorang tak reserve so duduk je dekat mana-mana meja yang kosong.
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
Menu di NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu ni terdiri daripada masakan ala Thai, masakan barat serta masakan menu tempatan.
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
Ada juga kaunter seafood di mana pelanggan boleh pilih sendiri jenis ikan, sotong dan udang yang ada pada hari tu.
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
Macam kami pilih untuk makan masakan panas. Setiap seorang order menu yang berbeza. Masing-masing selera tak sama. Hehe. Syafi macam biasa order satu menu dengan Ana. Tetap berkongsi selamanya. Haha. Moh ler tengok menu malam tu.

1. Chicken Chop with Blackpepper Sauce
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
2. Kerabu Maggi
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
3. Nasi Goreng Pok Tek
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
4. Padprik Campur
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
5. Tomyam
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
6. Nasi Goreng Seafood
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
7. Keropok Lekor
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
Yang pasti Ana tetap suka coconut shake dekat Terengganu ni. Kenapa lah sedap sangat. Terbayang kelemakan dan kemanisan coconut shake tu. Mana nak dapat dekat KL ni oi.
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu
So far Ana puas hati lah makan dekat NR Cafe Tok Jembal Kuala Terengganu ni. Semua ada rasa dan sedap di tekak Ana sekeluarga. Servis pula agak cepat even pelanggan ramai malam tu. In fact masa kitorang tengah makan dan dah nak balik orang tak putus-putus datang lagi. Kalau baca review di fb ada yang kata servis slow dan makanan tak berapa sedap, Ana tak pasti lah kenapa dorang kata camtu. Maybe sebab masa bulan puasa. Bagi Ana semuanya ok dekat sini.

Tentang harga, bagi Ana semuanya reasonable. Standard harga restoran masakan Thailand yang lain. Memang sangat sesuai kalau nak bawa family and friends dinner dekat sini. Suasana pun selesa dan luas. Next time kalau bawa family Ana ke KT sure Ana akan bawa dorang ke sini.

Dan terima kasih banyak-banyak buat Husniey dan Izzat kerana belanja kami sekeluarga. Ana doakan semoga murah rezeki korang berdua. Nanti datang KL bagitau ok. Kita terjah makan makanan Korea pula. :)

NR Cafe Tok Jembal
Tok Jembal,
21300 Kuala Terengganu,
Terengganu

Fb :






Jul 23, 2018

Naik River Cruise di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu

12:19 PM 15
Naik River Cruise di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu

Bila Syafi Ajak Naik River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu | Assalamualaikum. Sambung lagi cerita bercuti raya di Kuala Terengganu. Tinggal 1-2 entri je ni haa. Tak sabar nak habiskan. Kalau buat dalam satu entri mau boleh jadi novel dibuatnya. Kang sedar-sedar ada yang tertido tanpa sengaja masa membaca. Hehe. Kali ni Ana nak share tentang cerita Bila Syafi Ajak Naik River Cruise di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu.
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu.
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
Naik River Cruise di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu

Nak jadi cerita sepanjang 4 hari dekat sana Syafi kena demam panas.  Malam hari pertama dah kena check in dekat klinik untuk amik ubat. Tapi walaupun Syafi demam, Ana kagum dengan dia sebab dia tak meragam langsung. Even muka nampak layu tapi semangat nak berjalan tu kuat. Hehe. Like mother like son :).
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
Kalau sebelum ni permintaan dia nak main pasir pantai di Pata Tok Kite Pantai Chendering  dan Pantai Pasir Buruk dah tercapai, so pada hari ke-3 Syafi request naik bot pula. 10 kali tanya nak naik trem atau bot, jawapan dia tetap sama - nak naik bot. Jom lah kita layankan je. Kesian tengok muka demam dia. 
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
Tapi sebelum naik bot tu, Ana singgah ke Masjid Kristal dulu sebab adik Ana yang sorang ni baru first time sampai di Terengganu. Tapi sayangnya Masjid Kristal tak boleh masuk sebab tengah renovate. Katanya sejak awal tahun masjid ni ditutup. So dapat bergambar dekat luar je lah. Jadi lah dapat bergambar untuk kenang-kenangan kan. Nak baca cerita tentang masjid yang menjadi ikonik Taman Tamadun Islam ni boleh klik sini ----> Masjid Kristal.

Berbalik cerita river cruise tadi, korang boleh beli tiket dekat kaunter berdekatan jeti cruise tu. Harga tiket dewasa seorang ialah RM21.80 dan kanak-kanak 7-12 tahun ialah RM15.80 seorang. Warga emas dan kanak-kanak bawah RM7 tahun adalah percuma. So automatik Syafi percuma je naik cruise. Harga yang Ana bayar termasuk harga jaket keselamat dan juga insuran. Wajib pakai jaket keselamatan tau sepanjang atas bot tu.
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
Kalau korang plan nak masuk Taman Monumen juga lepas naik cruise tu, Ana cadang kan korang amik pakej 2in1 seperti di atas ni. Lagi jimat dan berbaloi. 

Untuk naik cruise ni ada masa-masa yang telah ditetapkan. Ana naik sesi pukul 12 hari tu. Memandangkan Ana pergi waktu kerja dan bukan cuti sekolah, so orang tak ramai. Selesa lah nak menikmati pemandangan Sungai Terengganu tu kononnya.
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
Perjalanan atas cruise tu mamakan masa selama 40-45 minit dan akan lalu sebanyak 16 destinasi. Nanti masa kita lalu dari satu destinasi ke destinasi, akan ada penerangan dari pekerja bertugas tentang sejarah tempat tu. So dapat lah tambah info sedikit.
River Cruise di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu.
River Cruise di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu.
Cerita yang paling menarik perhatian Ana ialah tentang Pulau Haji Siah. Ini kerana dikatakan keseluruhan pulau tersebut yang di anggar boleh memuatkan lebih dari 40 padang bola hanya didiami oleh satu keluarga saja iaitu keluarga keturunan arwah Haji Siah. Kira pulau tu keturunan Haji Siah yang conquer. Menarik kan?  
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
Bagi yang mabuk naik bot tu jangan risau sebab laluan sepanjang cruise ni tidak berombak besar kecuali dekat area Pasar Payang. Tu pun kejap je sebab dekat dengan hulu sungai - arah ke laut tapi still tak kuat mana. So tak perlu nak risau apa-apa pun. Bot pun besar dan stabil. Kalau nak banding dengan pengalaman Ana naik bot penambang masa menyulusuri Sungai Terengganu ni, lagi rasa selamat naik cruise ni. Hehe.
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
River Cruise Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
Oh ya harga yang Ana bayar tu termasuk free meal. So lepas habis naik cruise tu boleh lah redeem satu menu dekat Restoran B'Beteng yang terletak bersebelah tu je. Menu yang korang boleh redeem hanya menu mee sup. Air bayar sendiri. Hehe. Ok lah tu kan. Kenyang juga lepas tu. Alhamdulillah.
River Cruise di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu.
River Cruise di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu.
Pada yang berminat nak merasai sendiri keseronokan naik river cruise ni korang boleh lah cuba di Taman Tamadun Islam. Jangan lupa bawa keluarga semua sama-sama. Baru meriah dan terasa lebih seronok. Ukhwah pun makin rapat kan. Selamat bercruise semua.  Untuk info lanjut layari laman web di bawah ni :