Edit Gambar Nampak Lebih "Hidup" Dengan Aplikasi Zoetropic - Ana Suhana

Feb 24, 2018

Edit Gambar Nampak Lebih "Hidup" Dengan Aplikasi Zoetropic


Edit Gambar Nampak Lebih "Hidup" Dengan Aplikasi Zoetropic | Assalamualaikum. Siapa tak suka upload gambar-gambar yang cantik dekat blog, FB, IG dan Twitter kan? Ana sejak aktif semula berblog, Ana akan pastikan gambar-gambar yang Ana upload ialah gambar yang terbaik yang Ana ada. Dan salah satu cara Gambar Nampak Lebih Cool Dengan Aplikasi Zoetropic.
Aplikasi Zoetropic
Aplikasi Zoetropic
Edit Gambar Nampak Lebih "Hidup" Dengan Aplikasi Zoetropic

Kalau sebelum ni Ana lebih selesa guna aplikasi Snapseed untuk edit  gambar dan masukkan watermark. Bila dapat edit dan upload satu-satu gambar yang cantik, Ana akan rasa satu kepuasan untuk diri sendiri. Biar lah biasa pada pandangan orang janji puas pada pandangan diri sendiri.

Lepas Ana jumpa aplikasi Zoetropic ni, Ana macam teruja sikit. Sebabnya kita boleh edit gambar kita nampak lebih "advance" dan ala-ala pro orang kata. Kenapa Ana kata nampak macam pro? Haa cuba tengok gambar hasil dari di edit dengan aplikasi Zoetropic ni.
A post shared by Ana Suhana (@suhanashohairi) on

Haa nampak tak dalam gambar tu kedua-dua air terjun termasuk yang dalam gambar bergerak. Padahal edit je tu. Gambar asal mana ada pergerakan tu semua. Haa nak tahu macam mana Ana edit gambar tu, boleh try basic step yang Ana nak tunjuk ni:

1. Download aplikasi Zoetropic di Google Play Store. Ada free version dan ada yang berbayar. Ana beli yang berbayar - RM8.99 saje. Untuk yang free version boleh je guna semua mode dalam tu.
Aplikasi Zoetropic
Aplikasi Zoetropic

Dekat bawah tu ada mode yang ada dalam Zoetropic ni :

MOTION - untuk arah pergerakan objek seperti awan dan air

SEQUENCE - untuk hasilkn flow yang "berombak

STABILIZE - sebagai border untuk pisahkan objek bergerak dengan yang tidak bergerak

SELECT - untuk delete unwanted motion or sequence

ZOOM - untuk zoom in gambar untuk memudahkan proses editing

MASK - untuk highlight objek yang tidak perlu digerakkan

ERASE - untuk erase objek yang telah di mask

AUDIO - untuk add on audio ke dalam gambar

2. Masukan gambar yang korang nak. New memory untuk gambar baru manakala my memories untuk reedit gambar yang telah di edit sebelum ni.
Aplikasi Zoetropic
Aplikasi Zoetropic

3. Pilih mode MOTION untuk menentukan arah pergerakan objek samada air atau awan.
Aplikasi Zoetropic
Aplikasi Zoetropic

4. Pilih mode MASK untuk highlight objek yang tidak perlu bergerak.
Aplikasi Zoetropic
Aplikasi Zoetropic

5. Pilih mode STABILIZE untuk create border antara objek bergerak dengan yang tidak bergerak. STABILIZE juga berfungsi sebagai border antara 2 pergerakan yang berlainan.
Aplikasi Zoetropic
Aplikasi Zoetropic

5. Jika ada objek yang terlebih di mask, boleh delete bahagian tersebut dengan mode ERASE.
Aplikasi Zoetropic
Aplikasi Zoetropic

6. Kalau nak masukkan sound, pilih mode AUDIO untuk masukkan audio yang ada dalam galeri handphone korang background music.

7. Akhir sekali, save samada dalam format mp4 atau GIF. Kalau pilih mp4 make sure speed gambar dan repetition at least 2 supaya boleh upload dalam IG. Kalau save sebagai GIF gambar tak clear dan pecah-pecah.
Aplikasi Zoetropic
Aplikasi Zoetropic
Aplikasi Zoetropic
Aplikasi Zoetropic

Semua steps dekat atas merupakan step asas je tau. Maklum lah tangan tak berseni macam Ana tau buat yang simple je. So korang try lah juga tau. 
A post shared by Ana Suhana (@suhanashohairi) on

Lagi best boleh buat untuk produk review. Mana tau boleh impress client kan. Contoh macam gambar Carrie Junior bawah ni. Selamat mencuba ok.
A post shared by Ana Suhana (@suhanashohairi) on

50 comments:

  1. wahhh.. cantik sangat ! cara nak edit pun senang.. kena try ni :D

    ReplyDelete
  2. uish. nicenya kak. nak kena download ni

    ReplyDelete
  3. Wah macam menarik nie Ana, tengok kang kalau rajin nak try juga lah..

    ReplyDelete
  4. Wah, menariknya. Nak download jugak lah kak.

    ReplyDelete
  5. Ok..nanti nak cuba la...thanks sharing Ana

    ReplyDelete
  6. Tq Ana... Mmg membantu.. Nnt nak try juga.

    ReplyDelete
  7. Tq ana. Nanti miza nak try jugak best ne

    ReplyDelete
  8. tq ana share.. cantik betul tu.. yg free tu ada motion tak?

    ReplyDelete
  9. Satu perkongsian yang bagus. Akak suka. Nanti akak nak guna juga.

    ReplyDelete
  10. Baru tahu ada apps untuk edit macam ni. Nak downloadlah. Kalau free punya, boleh dapat tak efek macam ni?

    ReplyDelete
  11. wahhhhhh..baru tau,thank you for sharing ana,,tapi irda ni tak rajin sangat nak edit2..huhu tpi betul juga kan,mana tahu boleh impresskan client for product review

    ReplyDelete
  12. cun la kak ana app ni.. nnti boleh cuba ni. tq akak! <3

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah..terima kasih kak Ana...perkongsian yang dinanti-nantikan ni...

    ReplyDelete
  14. Wahh bestnya! Nak try la tapi kalau aplikasi yang free tu boleh buat camni juga tak

    ReplyDelete
  15. Cantiknyaaa Kak Ana. Thanks sharingg. Memang tengah cari gakk apps macam ni. Superb!

    ReplyDelete
  16. Cantiknya. Okeh kina nak intai apps ni kat playstore. Thanks kak ana share apps ni.

    ReplyDelete
  17. first time dengar pasal app ni. boleh try nanti dan upload di IG

    ReplyDelete
  18. oo..macam menarik je..nnti k.fiezz nak cuba jugak la...

    ReplyDelete
  19. bestnyer ana....nak downlod jgk la...tq ana

    ReplyDelete
  20. Owhhh ini lah apps gambar gerak2 tu. Baru tahu. Selama hari nie sy nampak org buat tp x tahu apps apa yg digunakan. Terima kasih kak ana share apps nie

    ReplyDelete
  21. Wow.. best la.. tq ya kongsi ilmu.

    ReplyDelete
  22. oh..yg ni apps yg dorang guna tuu..kadang nak tau jugak tapi malas nak bertanya..hihihi..thanks share..kalau suka update, edit..berbaloi la beli yg pay version tuuu

    ReplyDelete
  23. dh download tempohhari tapi tak sempat nk discover sepenuhnya...hehe

    ReplyDelete
  24. I use several apps for editing such as befunky. convenient and easy to be use. And the best part, is free app.

    ReplyDelete
  25. Wah bestnya apps ni...nampak gambar tu hidup

    ReplyDelete
  26. nice entry.. nnt boleh rujuk sini πŸ˜‚

    ReplyDelete
  27. Dah tau dah gambar orang lain semua cantik. Gambar laut dan awan bergerak. Rupanya pakai apps ni. Tq for sharing

    www.liahasty.com

    ReplyDelete
  28. Menariknya apps ni. Hebat teknologi sekarang. Gambar kaku pun boleh edit jadi bergerak dengan mudah. Tq sebab share ;)

    ReplyDelete
  29. Wah! Cantik. Baru tau ada apps ni. Okay, nak try donlod jap..😁

    ReplyDelete
  30. Memang best dan nampak menarik. Ingat nak install jugak lah kejap lagi. Thanks for info.

    ReplyDelete
  31. Wahh. tq sebab share ni.. dah lama TB cari tau.. tanya2 kawan sorang tu taknak plak dia citer... yelah.. nanti ramai guna apps ni dah tak surprise la dia punya nanti.. huhuhu.. but.. thanks again yea share.. tak kedekut ilmu.. heee

    ReplyDelete
  32. Oh apps ini rupanya yang buat gambar bergerak2 tp orangnya tak bergerak.. statik je... jenuh dok fikir macam mane korang buat selama nie

    ReplyDelete
  33. Wahh boleh getakkan gambar...cantik sangat ni. Nak cuba jugaklah. Lps ni tgok nanti semua gambar sis akn cuba gerakkan hahaha.

    ReplyDelete
  34. Thank you bagi tutorial ^^ somehow Hana tak ada talent edit gambar! T^T

    ReplyDelete
  35. Haha, no wonder I see so many people playing this. Now I know the secret is from you. I also wanna play this. Looks so interesting and really thanks for sharing this with us.

    Racheal

    ReplyDelete
  36. Husniey pernah install aplikasi ni kat phone and try error tapi tak berapa menjadi.. Bolehla guna cara cara Ana terangkan ni.. nampak agak rumit but why not kan 😍

    ReplyDelete
  37. Ooo inilah rahsia gambar ana Tu. Tp mcm susah je. Mama try dulu la tgk Mcm.mana

    ReplyDelete
  38. thanks for the tips. time to use that app

    ReplyDelete
  39. Thanks for the info ana. Dah lama tau. Memang menarik apps ni.

    ReplyDelete
  40. Yeayyy suka-suka.. Nanti nak cuba ! thanks Ana Share tutorial ni menarik sekali

    ReplyDelete
  41. Thanks kak ana share nie.. Yana dah cuba.. Siap beli apps nie.. Hahha terbaikk tutorial senang faham

    ReplyDelete
  42. nak try la nnt...hehehe..mcm2 dah sya download apps.. :)

    ReplyDelete
  43. oooo..nilah apps yang boleh buat gambar tu bergerak2 ye..terima kasih sudi share apps ni :)

    ReplyDelete
  44. ida pernah try apps ni. memang nampak real lah gambar. terus addictive dgan apps ni kan? hehe

    ReplyDelete
  45. wah..best nya..kena rajin ni kalau nak dapat gambar yang cantik

    ReplyDelete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤