August 2017 - Diary of Ana Suhana

Aug 17, 2017

Kembara Jom Jimat Elektrik

10:24 AM 16
Kembara Jom Jimat Elektrik

Kembara Jom Jimat Elektrik | TELOK PANGLIMA GARANG, 27 JULAI 2017 – Seramai 26 orang pelajar dan 3 guru pembimbing dari SMK Telok Panglima Garang (SMKTPG), Kuala Langat, Selangor telah berkunjung ke Taman Seri Medan yang terletak di Telok Panglima Garang untuk menjalankan program Kembara Jom Jimat Elektrik sempena pertandingan Toyota Eco Youth (TEY) 2017. SMKTPG dipilih mewakili negeri Selangor dalam program tersebut di peringkat kebangsaan. Kumpulan pelajar dari SMKTPG yang dikenali sebagai Team Eco Panglima ini telah menjalankan program Kembara Jom Jimat elektrik selama 3 bulan.


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Team Eco Panglima bersama guru pembimbing, Pn. Norazimah yang berdiri dua dari kanan

Meningkatkan kesedaran kepada penduduk tentang kepentingan menjimatkan elektrik


Tujuan program Kembara Jom Jimat Elektrik ini adalah untuk meningkatkan kesedaran kepada penduduk Taman Seri Medan tentang kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. Kesan penggunaan elektrik yang berlebihan ini membawa kepada pemanasan sejagat.

Menjadi tanggungjawab Team Eco Panglima untuk memberi kesedaran kepada penduduk setempat akan kesan negatif penggunaan elektrik yang berlebihan ini disamping memberi tips menjadi pengguna yang bijak kepada penduduk Taman Seri Medan. 

jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bersama salah seorang penduduk Taman Seri Medan ketika menjalankan soal selidik

Pn Norazima Abd selaku guru pembimbing Team Eco Panglima berkata: "Kami telah menyebarkan risalah tentang penggunaan serta kepentingan penjimatan elektrik kepada penduduk di Taman sri Medan tersebut. Di samping itu, kami juga menerangkan cara-cara untuk menjimatkan elektrik, seterusnya mengurangkan kadar bayaran bil elektrik".

jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bunting Kembara Jom Jimat Elektrik di Taman Seri Medan
"Melalui pemerhatian dan maklumat yang kami peroleh ketika pertama kali beramah mesra bersama para penduduk Taman Sri Medan, kadar bayaran bil elektrik mereka mencecah RM200 - RM500. Walau bagaimanapun, kami telah mencadangkan beberapa langkah untuk mengurangkan jumlah bil tersebut. Lawatan kali kedua pada bulan Julai, kami memperoleh keputusan yang agak mengejutkan di mana terdapat penduduk yang berjaya mengurangkan jumlah bil mereka daripada RM500 kepada RM200 ke atas dengan menggunakan langkah-langkah yang dicadangkan oleh kami."

Beliau mengakhiri wawancara dengan berharap agar lebih ramai lagi penduduk dapat mengurangkan kadar bayaran bil elektrik di samping dapat mengurangkan kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar.

Aug 16, 2017

Ceramic Tile dari Printcious hadiah buat Suami

10:58 AM 35
Ceramic Tile dari Printcious hadiah buat Suami

Ceramic Tile dari Printcious hadiah buat Suami | Assalamualaikum. Yeahhh Ana happy sangat sebab barang dari Printcious dah selamat sampai dengan jayanya. Kalau sebelum ni Ana ada share dengan korang tentang korang boleh DIY hadiah buat yang tersayang dengan Printcious, so hari ni Ana nak share hadiah yang Ana dah berjaya create and custom untuk dijadikan hadiah untuk En Suami iaitu ceramic tile.

Printcious
Packaging Printcious yang sangat kemas

Ceramic Tile dari Printcious hadiah buat Suami 


Kalau korang ke website Printcious ni kan, confirm korang akan rambang mata nak sebab terdapat banyak produk yang di tawarkan untuk korang pilih untuk di jadikan hadiah untuk yang tersayang atau untuk diri sendiri. Itu yang berlaku pada Ana. Berjam-jam duk belek satu-satu produk yang ada. Lepas satu satu ana godek tengok. Ikut hati semua pun Ana nak beli tapi kena ikut bajet yang Ana dah set. Maklumlah akauntan kan. Hehe.

Lepas pilih, godek, belek akhirnya Ana jumpa apa yang sesuai untuk di jadikan hadiah untuk En Suami. Taraaa.... Ceramic tile menjadi pilihan di hati. Kenapa Ana pilih ceramic tile ni ialah Ana kan baru balik bercuti dari Cameron Highlands minggu lepas. Dan sebagai tanda terima kasih dekat En Suami sebab bawa kami bercuti Ana nak lah jadikan percutian tersebut satu percutian yang indah. Jadi Ana create and custom gambar-gambar percutian tu di atas ceramic tile ni. Bolehlah En Suami letak atas meja belajar dan boleh pandang hari-hari. Untung-untung dapat pergi bercuti lagi kan.

Printcious
Ceramic Tile 

Ceramic tile yang Ana beli ni memang best sebab kualiti ceramic yang digunakan sangat baik dan gambar yang di cetak di atas tile pun sangat cantik dan jelas. Takde kabur-kabur langsung. Macam yang Ana punya ni saiz dia 15cm x 15cm. Berat pun berat so takde masalah nak risau ceramic tile ni jatuh kalau di tiup angin. Nampak kemas dan mahal. Memang sesuai untuk dijadikan hadiah. Nowadays mana ada dah orang print gambar then letak dalam bingkai gambar untuk di jadikan hadiah. Outdated sangat dah tu. Why not kan korang cuba print gambar dengan produk-produk di Printcious. Memang puas hati. Percayalah! Just upload gambar dan susun ikut kreativiti korang.

Haaa ada lagi satu barang yang Ana order dengan Printcious ni. Sebagai pengumpul tegar FM,  wajib lah untuk tambah koleksi FM yang ada dekat peti ais tu. So Ana beli satu FM dan letak gambar kenangan semasa di Korea dalam tu. Puas hati bila dapat create FM sendiri.

Printcious
Fridge Magnet

Untuk pengetahuan korang, FM dekat Printcious ni ada beberapa bentuk. Ada segi empat, bulat, heart dan oval. Pilih lah yang mana korang suka. Macam Ana punya, Ana pilih segi empat. Di perbuat dari kayu berkualiti dan eco-safe. Saiz FM ni 60mm x 60 mm x 6mm dan tebal 5.2mm. Memang melekat kuat dekat peti ais tu. Tak risau akan jatuh semua.

Haaa ada lagi satu barang yang Ana order dengan Printcious ni. Sebagai pengumpul tegar FM,  wajib lah untuk tambah koleksi FM yang ada dekat peti ais tu. So Ana beli satu FM dan letak gambar kenangan semasa di Korea dalam tu. Puas hati bila dapat create FM sendiri.
Barang-barang di balut dengan sangat baik

Overall Ana memang puas hati dengan servis dan hasil Printcious ni. Yang best servis penghantaran sangat cepat tau. Ana order Khamis lepas belah petang pula tu, hari sabtu dah dispatch keluar dan isnin dah selamat sampai dekat rumah. Kurang dari 4 hari bekerja. Packaging pun kemas dan barang-barang di balut dengan sangat baik. Tak perlu risau barang pecah dan sebagainya. Syabas Printcious for the good job. Definitely akan repeat beli lagi in future. Untuk maklumat lanjut korang boleh lah terjah laman sosial Printcious di bawah ni :




Aug 15, 2017

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Hotel Review - The Retreat Aranda Nova

10:34 AM 24
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Hotel Review - The Retreat Aranda Nova

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Hotel Review - The Retreat Aranda Nova |Assalamualaikum. Trip ke Cameron Highlands kali ni merupakan trip kali ke-3 Ana dan suami. Tapi trip ke-2 bersama mak ayah. First time Ana ke sini masa 2011 tak silap. Masa tu stay di Natasya Resort. Trip kali ke-2 Ana bertiga dengan suami dan Syafi dan kami stay di Aranda Nova tapi bilik deluxe. Kali ni memandangkan kami ada 7 orang dewasa so kami amik bilik jenis apartment di The Retreate Aranda Nova. Beza Aranda Nova dan The Retreate ialah The Retreat berkonsepkan apartment manakala Aranda Nova berkonsepkan bilik hotel. Receptionist pun di bangunan masing-masing. The Retreate ni terletak di Brinchang dan berhadapan jalan masuk ke Ladang Teh Boh Sg Palas tu.

Baca juga : Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Hotel Review - The Retreat Aranda Nova

Hotel Review - The Retreat Aranda Nova

Dekat The Retreate ni agak sunyi sebab tak ramai check in bilik berkeluarga. Tapi bagus sebab tenang je rasa. Takde bunyi bising langsung.  Nak check in pun cepat. En Suami request bilik tingkat tinggi-tinggi so dapatlah tingkat 7. Tingkat  8 paling tinggi tapi menempatkan penthouse. Bilik yang Ana stay ni ada 3 bilik dan 2 bilik air.

Hotel Review - The Retreat Aranda Nova

Masuk-masuk bilik terus nampak pantry. Besar juga pantry dekat sini. Ada kemudahan peti ais dan microwave. Pinggan mangkuk pun di sediakan juga. Meja makan bulat pun ada. Kalau rasa nak tapau makanan siap-siap pun boleh. Dekat bawah hotel Aranda Nova tu ada banyak kedai makan sekarang ni. Ada Teh Tarik Place, Old Town White Coffee, kedai mamak, kedai makanan korea semua ada.

Hotel Review - The Retreat Aranda Nova
Hotel Review - The Retreat Aranda Nova

Jalan depan sikit terus ruang menonton. Ada sofa 2+1 untuk lepak sambil mengopi. Siaran tv limited dan agak tak berapa nak clear. Tapi ok lah dari langsung tak nampak apa kan. Hehe. Kalau nak rasa sejuk boleh je buka pintu dekat balkoni tu.

Hotel Review - The Retreat Aranda Nova
Hotel Review - The Retreat Aranda Nova

Bilik utama sangat luas dan ada bilik air sekali dalam tu. Kalau ada family besar boleh je duduk dekat bilik utama ni provided korang bawa toto sendiri. Boleh muat dalam 10 orang kot.

Hotel Review - The Retreat Aranda Nova
Hotel Review - The Retreat Aranda Nova

Bilik ke-2 dan ke-3 kongsi bilik air yang sama. Bilik ke-2 masih ada juga space dekat tepi katil. Selesa lah untuk solat dekat ruangan tu. Cuma bilik ke-3 memang sempit. Takde ruang untuk solat so kena lah solat dekat luar atau bilik yang lain. Cuma bilik ke-3 bersebelahan dengan bilik air.

Hotel Review - The Retreat Aranda Nova
Hotel Review - The Retreat Aranda Nova

Hotel Review - The Retreat Aranda Nova
Hotel Review - The Retreat Aranda Nova

Dua-dua bilik air sama besar dan sangat luas. Shower area di pisahkan dengan glass partition but still bilik air akan basah sebab air dari shower area boleh sampai ke pintu. Kena hati-hati sebab agak licin. Toiletries dan towel semua di sediakan.

Hotel Review - The Retreat Aranda Nova
Hotel Review - The Retreat Aranda Nova

Keseluruhan Ana puas hati stay di The Retreate ni. Keadaan bilik kemas dan bersih. Bilik air pun bersih. Yang paling Ana suka bed sheet dan quilt dia berbau wangi. Bertambah selesa rasanya. Tak terasa sejuk bila dah duduk quilt tu. Korang kalau plan nak ke Cameron Highlands ni dengan family yang agak besar, Ana recommend korang stay dekat sini. Harga masa Ana stay dekat sini ialah RM860 untuk 3 hari 2 malam after deduct discount voucher Digi. Kalau tong tong baru berapa kan. Hehe. Lepas tu masing-masing boleh pulang ke rumah dengan penuh senyuman sebab dah bercuti dengan selesa dan puas hati. 

Aug 14, 2017

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

10:08 AM 31
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden | Assalamualaikum. Pagi-pagi ni terkenang hari Isnin minggu yang lepas. Tengah berseronok bercuti satu family walau kurang sorang ahli. Pagi-pagi ni memasing peluk tubuh sebab kesejukan. Maklumlah kulit dah biasa dengan cuaca panas kan. Bila kena cuaca sejuk di Camerom Highlands ni, boleh menggigil juga lah kalau tak tahan. Ana awal-awal pakai jacket dah. So selamat lah kan. Stokin pun memang sentiasa pakai sebab lantai dekat hotel tu memang sejuk selalu. Selamat ada water heater kalau tak mau ada yang tak mandi 3 hari duduk dekat Cameron ni. Hehe. So hari ni Ana share dengan korang salah satu tempat menarik di Cameron Highlands iaitu Cameron Lavender Garden. Banyak sebenarnya tempat menarik lagi di sini tapi nanti Ana share kemudian ye.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden


Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Last masa Ana ke Cameron Highlands ni tahun 2015, Lavender Garden ni takde lagi rasanya. Ke Ana yang tak perasan pulak kan. Kira tempat ni merupakan salah satu tarikan baru bagi Ana yang ada di tanah tinggi ni. Kalau korang dari Simpang Pulai macam Ana, bila masuk je area Tringkap korang akan perasan Lavender Garden ni di sebelah kanan korang. Kiranya Lavender Garden ni terletak di bahagian bawah sebelum sampai dekat Keafarm atau Brinchang. Masa Ana lalu depan garden ni nak check in hotel, orang punya lah ramai dekat sini. Yang beratur lain cerita yang cari parkir lain cerita. Memang berduyun lah orang nak masuk ke sini senang cerita. Selamat Ana memang plan nak ke sini keesokan harinya iaitu hari Isnin. Memang berbaloi sebab tak ramai orang. Nak bergambar pun selesa. Takde lah yang interframe dalam gambar kita nanti kan.

Tiket masuk ke Cameron Lavender Garden ni  ialah RM10 seorang. Untuk kanak-kanak 5-12 tahun seorang RM7. Rasa macam mahal tapi bagi Ana berbaloi dengan apa yang di bayar sebab Ana suka taman Lavender ni. Cantik dan tersusun. Ada 3 bahagian dalam taman cantik ni.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Dekat bahagian bawah iaitu bahagian masa kita masuk nanti korang akan nampak taman bunga berwarna-warni. Tapi kawasan ni berpagar so tak boleh lah masuk. Hanya boleh bergambar dekat tepi pagar je. Kan best kalau boleh dapat masuk tapi tu lah. Tapi kalau tak di pagar faham-faham je lah. Bila ramai umat yang masuk, boleh hancur rasanya bunga-bunga dalam tu. 

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Selain taman bunga korang akan jumpa kiosk jual aiskrim. Yang best ada aiskrim lavender. Try tau korang. Sedap juga walaupun En suami kata rasa macam makan Ajax Fabouloso. Eh macam lah pernah rasa Ajax tu kan. Haha. Askrim lavender ni satu RM6. Tinggi aiskrim tu dia bagi.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Tapi sayang tak sampai separuh aiskrim Ana tu dah jatuh menyembah bumi. Haha. Bukan Ana sorang je tau,  ramai gak yang kena. Sibuk sangat nak bergambar kan. Haha padan muka ko. Muka tercengang tengok aiskrim jatuh 👇

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Aiskrim vanila pun ada juga. Tu beli kan untuk si kecik tu. Bukan main seronok dia dapat makan aiskrim. Sampai ajak bergambar pun susah.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Depan kiosk aiskrim tu nanti ada sebiji kereta Volkswagen tak silap. Ada polkadot ungu lavender gitu. Comel sangat kalau nak bergambar dekat situ. Belakang kereta tu pula ada satu pondok telefon yang comel. Kalau korang pakar bergambar, mesti cun kalau bergambar dekat situ.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Lepas dari pondok nanti korang akan nampak love lock pula. Banyak juga lah love lock dekat sini. Ana? Tengok je lah. Tak kuasa nak love lock bagai. Lock je dalam hati masing-masing kan. Haha.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Jalan depan sikit nanti nampak satu booth untuk bergambar. Korang kalau nak guna service dorang sangat di alukan sebab dorang memang cari pelanggan pun. Yang best kalau guna service photographer dekat sini ialah confirm-confirm gambar korang cun sebab dorang dah tau pose macam mana untuk korang supaya gambar korang kebabom. Cakap je nak amik gambar dekat bahagian mana. Lepas tu boleh siap print terus tau. Masa Ana lalu depan booth tu, Ana tengok semua gambar yang dah di print cantik-cantik belaka. Ana sebab dah bawa kamera sendiri dan boleh print sendiri kan so amik lah gambar sendiri ikut suka hati ko.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Dari booth tu kalau korang ke kanan korang akan menghala ke arah kedai cenderamata dan seterusnya ke arah jalan keluar. Kalau korang ke kiri korang akan naik ke bahagian dua. Dekat bahagian dua ni lebih kepada tempat untuk bergambar juga. Kalau tadi bunga lavender dalam kawasan berpagar, dekat sini bunga lavender di letak di tepi-tepi "pagar". Tapi hati-hati especially bila bawa budak kecik sebab ada lubang dekat tepi-tepi tu which is agak berbahaya.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Dekat sini lah Ana berangan ala-ala di taman bunga. Bukan main heboh berposing sana sini. Macam-macam gaya boleh buat. Sebab tak ramai orang memang puas hati lah nak bergambar lama-lama dekat sini.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Naik ke tingkat atas nanti korang akan jumpa tempat untuk memetik bunga. Macam-macam bunga ada. Pilih mana yang suka. Harga dah di paparkan awal-awal so boleh bajet sendiri awal-awal kan. Best tau dekat sini. Kalau korang kejap je dekat Cameron Highlands ni, tak perlu nak ke tempat lain kalau korang bercadang nak merasai petik strawberi sendiri. Dekat sini pun boleh tau. Senang kan.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden


Fasiliti dekat sini pun bagus especially untuk orang Islam sebab ada surau di sediakan di bahagian atas. Cafe pun Muslim freindly. Bagus kan.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

So korang kalau nak ke Cameron Highlands jangan lupa singgah ke Cameron Lavender Garden ni tau. Highly recommended ok. Tapi plan lah masa weekdays untuk elak kesesakan. Kalau tak, tempat cantik pun tak rasa cantik bila ramai umat dengan pelbagai karenah dalam tu. Hehe.  Sebelum keluar boleh lah shopping dekat deretan kedai yang ada.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden






Aug 12, 2017

ATIEHILMI.COM FIRST GIVEAWAY UKHWAH KITA KERANA ALLAH

9:34 PM 14
ATIEHILMI.COM FIRST GIVEAWAY UKHWAH KITA KERANA ALLAH

ATIEHILMI.COM FIRST GIVEAWAY UKHWAH KITA KERANA ALLAH | Assalamualaikum. Lama sungguh Ana tak join GA. So kali ni Ana join GA anjuran kakak manis Atie Hilmi. Kalau tengok hadiah dia semua menarik tau korang. Syarat GA pula punyalah mudah. Apa tunggu lagi jom ramai-ramai kita join memeriahkan GA beliau. Mana tau ada rezeki korang semua kan. Sambil join sambil eratkan ukhwah yang terjalin. Moga ada redha Allah bersama kita. 

Klik banner untuk join


Aug 11, 2017

Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba

9:53 AM 26
Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba

Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba | Assalamualaikum. Alhamdulillah last week Ana sekeluarga berkesempatan naik ke Taiping untuk jalan-jalan cari makan katanya. Gerak dari rumah dalam pukul 11 pagi dan sampai dalam pukul 2 petang. Di Taiping Ana stay di Homestay Selinsing yang terletak lebih kurang 20 km dari bandar Taiping. Tujuan utama ke Taiping sebab nak bawa Syafi ke zoo malam Taiping dan makan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba yang sangat popular di Taiping ni. Kalau ikut tentatif belah petang Ana akan ke Kuala Sepetang untuk makan mee udang dekat sana tapi cancel last minute sebab semua masih kekenyangan dan lagi satu sebab kes anjing gila tu kan. So petang tu hanya lepak dekat homestay sambil main Uno Card dengan adik-adik dan teman ayah pergi memancing di bendang berdekatan.

Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba

Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba

Kampung Selinsing ni senang je nak cari. Dari lebuhraya PLUS amik exit Taiping Utara then amik belah kiri. Jalan depan sikit dalam 3 minit amik lorong kiri.Sampai dah. Homestay yang Ana stay ni memang terletak dekat kawasan sawah padi. Ayah awal-awal dah tanya boleh memancing ke kat sana. Ana pun tanya tua rumah dan dia kata memang salah satu aktiviti penduduk dekat sini ialah memancing. Lepas Asar dan minum petang, bawa ayah dekat bendang seberang jalan. Ada lopak air dekat sawah padi dan ada juga tali air. So memang port memancing lah dekat sana. Bukan main suka ayah. Asal letak umpan je mengena. Ikan dekat sini kebanyakkan ikan puyu sawah dan ada juga ikan haruan. Kebetulan masa ayah memancing ada juga penduduk tempatan memancing sama. So ikan yang ayah dapat ayah bagi je dekat orang tu. Tak kan nak bawa naik Cameron pula keesokannnya kan. 3 hari lagi baru nak balik rumah. Buat busuk saja ikan tu nanti. 


Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba
Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba
Sementara ayah memancing Ana 3 beranak amik peluang bergambar. Kebetulan padi tengah menguning pula tu memang cantik sangat pemandangan. Berlatar belakangkan gunun ganang pula memang best. Tenang je rasa lepak dekat bendang petang tu. Sempat juga lah Syafi main layang-layang walau angin tak berapa nak ada. 


Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba
Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba

Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba
Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba

Lepas maghrib Ana terus siap-siap ke Zoo Taiping yang terletak di Taman Tasik Taiping. Untuk malam minggu Zoo Taiping di buka sehingga pukul 12 malam. So ada banyak masa untuk ke sana. Harga tiket pula untuk seorang dewasa ialah RM21.20 termasuk GST. Syafi masuk percuma. Tapi En Suami dia ada print kupon di bawah ni. Kupon tu kena print ikut berapa jumlah yang nak masuk tu. Kira satu kupon diskaun untuk satu orang. Lepas diskaun sorang jadi RM17 saja. Kira ok lah kan.


Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba
Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba


Nak explore zoo malam ni ada dua cara. Satu samada korang naik tram yang disediakan secara percuma atau pun jalan kaki. Ana for sure naik tram sebab bawa mak. Mak tak larat nak jalan jauh-jauh. Perjalanan naik tram sekitar 2.4 km dan memakan masa lebih kurang 30 minit macam tu. 


Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba
Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba

Memandangkan pergi waktu malam kan so harap maaf lah, takde gambar binatang nak di share dekat sini. Seketul gambar dengan gajah je yang ada, Tu pun sebab dah last station dan semua penumpang kena turun jalan kaki keluar. So far ok lah bagi Ana cuma tak puas hati sebab tram tak berhenti so susah nak nampak haiwan-haiwan yang ada dalam sangkar tu. Kena tengok betul-betul baru boleh nampak. Syafi lah paling happy semua nama binatang dia sebut. Sebelum keluar tu kalau korang nak beli sourvenir dekat sini ada satu kedai cenderamata di jalan keluar tu. Ana beli FM je untuk tambah koleksi FM di peti ais rumah. Satu FM RM10. Haha.


Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba
Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba

Balik dari Zoo Taiping terus ajak En Suami makan-makan di medan selera Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba. Ramai kot suggest makan yong tau foo dekat sini. Dari Zoo Taiping hanya dalam 5 minit je nak ke medan selera ni. Ada yang kata berbelit jalan nak ke sini tapi kalau ikut waze boleh terus sampai. Senang cerita medan selera ni terletak betul-betul depan Novotel Hotel. Dekat sini ada banyak kedai yang jual yong tau foo. Korang pilih lah yang mana korang suka sebab bagi Ana for sure sama je rasa dekat sini kan. Ana ke kedai Seri Kenangan Yong Tau Foo sebab tengok tak ramai orang. Pilih lah apa bahan yang korang berkenan.


Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba
Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba

Untuk 2 pinggan yong tau foo ni dengan air untuk 6 orang total semua RM50. En Suami kata ok lah harga tu sebab kalau kita beli dekat pasar malam pun, amik itu ini dah belas-belas kan. Lagipun semua setuju rasa yong tau foo dekat sini sedap. Kuah dia tu tak sama macam kuah yang dekat pasar malam. So no wonder lah medan selera ni antara tempat makan wajib terjah bila di Taiping. Korang kalau plan ke Taiping jangan lupa singgah sini tau.

Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba
Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba
Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba
Tempat menarik di Taiping : Zoo Malam Taiping dan Yong Tau Foo Belakang Balai Bomba

Oh lupa nak cerita pasal homestay. Homestay yang Ana stay tu ada 3 bilik 2 bilik air. 2 bilik ada aircond 1 bilik ada kipas. Kelengakapan dapur semua ada. Streamyx pun ada tapi slow. Semalam RM180. Ada dua buah terletak bersebelahan. Kalau korang berminat boleh search di SINI







Aug 10, 2017

Makan-makan di Waroeng Penyet

9:33 AM 21
Makan-makan di Waroeng Penyet

Makan-makan di Waroeng Penyet | Assalamualaikum. Wah dah 3 hari blog tak berupdate. Rasa macam lama sangat dah 3 hari tu. Weekend yang lepas ni Alhamdulillah Ana sekeluarga JJCM ke Taiping dan Cameron. Bawa mak ayah jalan-jalan. Line pula slow so nak update blog memang rasa malas sangat. Hanya sempat update IG dan Fb je. Tu pun jenuh nak tunggu fully upload. Trip ke Cameron dan Taiping nanti Ana cerita di entri akan datang. Memandangkan petang semalam baru sampai rumah dan En Suami pun agak keletihan so hari ni dia amik extra cuti. Jadinya kami ke The Curve dan Ikea untuk cuci mata. Sampai di The Curve cari kedai makan dulu sebab dah lapar. Tengok dekat direktori ada Waroeng Penyet so terus plan makan dekat sini.

Baca juga : Ayat Penyet AP Jawa vs Minang


Makan-makan di Waroeng Penyet
Makan-makan di Waroeng Penyet


Makan-makan di Waroeng Penyet

Masuk-masuk terus ke kaunter untuk order makanan. Selamat tak terus duduk tunggu waiter amik order. Kalau tak sampai berjanggut pun makanan tak sampai. Menu dekat sini ada dua versi juga. Versi satu versi penyet dan versi lagi satu versi grill. Dah nama nak makan ayam penyet, for sure lah Ana order versi penyet lah kan. Dan selesai order, sementara tunggu makanan tu sampai kita boleh amik sambal dekat kaunter yang di sediakan. Tu yang best dekat sini. Berapa banyak mana sambal korang nak, korang amik lah. Tapi jangan lah sampai membazir pula. Sambal ada 2 jenis. Satu yang mild satu lagi hot. Ikut korang nak yang mana satu. Ana macam biasa amik yang mild je sebab takut perut makin teruk.

Makan-makan di Waroeng Penyet
Makan-makan di Waroeng Penyet

1. Ayam Penyet - RM10.50 + Nasi - RM2

Makan-makan di Waroeng Penyet
Makan-makan di Waroeng Penyet
Ayam penyet ada 2 jenis iaitu satu bahagian paha lagi satu bahagian dada. Macam biasa kalau menu ayam ni En Suami lah yang punya. Dia order yang bahagian paha sebab memang part favorite kitorang pun. En Suami kata sedap ayam dekat sini. Garing sangat. Sambal pun sedap dari Ayam Penyet AP katanya.


2. Lele Penyet - RM9.50 + Nasi Putih - RM2

Makan-makan di Waroeng Penyet
Makan-makan di Waroeng Penyet
Hari ni masuk hari ke-4 berturut Ana makan keli. Tak tahu kenapa suka sangat makan keli ni. En Suami memang tak pernah dan tak kan makan keli. Haha. So dekat sini sekali lagi Ana order lele penyet. Macam ayam penyet atas ni, lele penyet dekat sini punya lah rangup. Memang licin Ana makan sampai tinggal tulang je. Makan pula dengan serdak rangup dia tu memang lagi masyuk lah kan. Nasi punya banyak tu boleh habis tanpa sedar.


3. Tempe Goreng - RM2.90

Makan-makan di Waroeng Penyet
Side menu Ana order tempe goreng. Satu set ada 4 ketul. Hantu tempe macam Ana memang wajib order extra. Nampak tempe tu macam kecik tapi bila makan dengan nasi dan ikan memang rasa banyak sangat. Puas hati sangat.


4. Kangkung Belacan - RM7.90

Makan-makan di Waroeng Penyet
Makan-makan di Waroeng Penyet
Side dish untuk En Suami. Banyak giler kangkung dia bagi sampai tak boleh nak habis walaupun rasa dia sedap. Kangkung belacan ni boleh makan untuk 3 orang tau.

Setiap menu penyet dekat atas akan datang dengan ayam/ikan plus seketul tempe dan tahu serta hirisan sayur kobis. Nasi putih pula memang harga lain. Dekat sini takde set menu  untuk weekdays lunch macam di Ayam Penyet AP. So nak tak nak memang kena add on nasi putih. Tapi at the end, semua pun berbaloi sebab sedap. Lepas ni nak try wang solo pula. Ramai kata sedap kan.