August 2017 - Ana Suhana

Aug 31, 2017

Doa Hari Arafah Antara Waktu Doa Mustajab

12:35 PM 23
Doa Hari Arafah Antara Waktu Doa Mustajab

Doa Hari Arafah Antara Waktu Doa Mustajab | Assalamualaikum. Amalan terbaik pada hari wukuf di Arafah adalah berdoa kepada Allah SWT.  Ia merupakan waktu berdoa yang paling mustajab dan yang paling dekat untuk dimakbulkan. Ini diriwayatkan dalam beberapa hadis sahih, antaranya ialah: 

“Sebaik-baik doa adalah doa di hari Arafah, dan sebaik-baik zikir yang aku ucapkan dan juga diucapkan para nabi sebelumku adalah, “لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِير”.(Tidak ada yang berhak disembah selain Allah yang satu, tidak ada sekutu bagi-Nya, milik-Nya kekuasaan dan milik-Nya segala pujian, dan Dia Maha Berkuasa atas segala sesuatu)" (Hadis diriwayatkan oleh Al-Tirmizi) 
"Sebaik-baik doa adalah doa pada hari Arafah ” (Hadis diriwayatkan oleh Malik)
Doa Hari Arafah Antara Waktu Doa Mustajab
Doa Hari Arafah Antara Waktu Doa Mustajab 

Wukuf pada hari Arafah dan doa mustajab ini adalah khusus kepada jemaah haji yang berada di sana di mana  amalan ini bermula selepas gelincir matahari pada 9 Zulhijjah sehingga tenggelam matahari waktu Maghrib.

* Di Arafah, waktu Asar hingga Maghrib pada tarikh 9 Zulhijjah 1438H hingga ke Maghrib bersamaan dengan pukul 8.48 malam -11.30 malam.

Walaupun wukuf dan doa mustajab adalah khususiyyat (perkara yang dikhususkan) untuk jemaah haji yang berada di Arafah, bagi umat Islam yang tidak mengerjakan ibadah haji, mereka boleh mengambil peluang dan kelebihan hari wukuf di Arafah ini untuk berdoa di tempat masing-masing sepanjang tempoh tersebut, berdasarkan zon waktu di tempat masing-masing, tanpa menghadkan tempoh berdoa kepada jam atau masa yang tertentu, bahkan digalakkan berdoa sepanjang tempoh berwukuf itu. Ini kerana tiada dalil khusus yang menghadkannya. 

Selain itu, umat Islam juga digalakkan untuk berpuasa pada hari Arafah sepertimana yang diriwayatkan dalam sebuah hadith: 

“Sesungguhnya Nabi SAW bersabda, berpuasa pada hari Arafah dihitung oleh Allah dengan meluputkan dosa setahun yang telah lalu dan dosa pada tahun akan datang” (Hadis diriwayatkan oleh Al-Tirmizi)

Disediakan oleh:
Seksyen Syariah,
Bahagian Perancangan dan Penyelidikan,
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)
7 Zulhijjah 1438H / 29 Ogos 2017

Aug 29, 2017

Lazada Merdeka! Merdeka Blogger Contest

11:10 AM 17
Lazada Merdeka!  Merdeka Blogger Contest

Lazada Merdeka!  Merdeka Blogger Constest | Assalamualaikum. Merdeka! Merdeka! Merdeka! Tahun ni dengan bangganya negara kita akan menyambut hari kemerdekaan yang ke-60. Dan bersempena dengan bulan kemerdekaan Ogos ni, Lazada dengan bangganya mengadakan Merdeka! Merdeka! Sales (http://www.lazada.com.my/merdeka-sale) yang berlangsung bermula 25 hingga 31 Ogos 2017 di mana diskaun istimewa sehingga 80% di tawarkan pada barangan-barangan terpilih. Bukan tu je, buat para blogger, Lazada turut menganjurkan blogger contest di mana 6 orang pemenang di cari dan hadiah utama yang ditawarkan berupa RM600 Lazada Shopping Voucher. Banyak tu. Syarat yang dikenakan pula sangat mudah. Hanya jawab soalan dekat bawah ni je. 

Lazada Merdeka!  Merdeka Blogger Constest 

Lazada Merdeka!  Merdeka Blogger Constest
Lazada Merdeka!  Merdeka Blogger Constest 

a) What do you love about being Malaysian?

Terlalu banyak sebab untuk Ana bangga dilahirkan sebagai seorang warganegara Malaysia. Sebagai sebuah negara yang berbilang kaum, kita masih lagi mampu hidup harmoni dan bahagia sesama kaum. Walaupun berbeza dari segi agama dan kefahaman, kita masih saling hormat-menghormati antara satu sama lain. Masing-masing bersatu hati dalam menjaga keharmonian negara. Ini dapat di lihat sepanjang Sukan Sea 2017 yang sedang berlangsung 2 minggu ni. Semua rakyat saling mendokong dan bersatu hati memberi semangat dan sokongan yang luar biasa kepada semua atlit Malaysia. Takde istilah satu kaum menyokong kaum mereka sahaja.

Hidup dalam masyarakat berbilang kaum membolehkan kita sama-sama berkongsi banyak perkara. Antaranya ialah berkongsi perayaan dan makanan. Setiap kali satu-satu perayaan itu disambut, kita boleh nampak kemeriahannya bila semua bangsa saling kunjung-mengunjungi dan saling bertukar makanan. Tu belum lagi bila buat open house kan. Semua ni tak dapat dekat negara lain. 

Nak tahu kita sayang atau tak jadi warganegara Malaysia ialah cuba travel ke negara orang. Bila berada di negara orang ni, baru lah kita rasa betapa beruntungnya kita duduk di Malaysia. Semuanya serba cukup. Semuanya serba sempurna. Masih boleh rasa selamat nak ke mana-mana. Setiap kali Ana travel ke luar negara, mesti tak sabar nak balik Malaysia. Rindu dengan suasana negara sendiri. Sebab tu I love being a Malaysian.


b)  Choose your favorite local brand

Banyak sebenarnya jenama tempatan yang jadi favorite Ana. Tapi yang paling Ana suka adalah jenama Carlo Rino sebab Ana antara pengguna jenama tempatan ni. Sebab utama Ana suka Carlo Rino ni sebab produk-produk dia semua tahan lama dan design pun cantik setanding jenama antarabangsa. Purse Carlo Rino yang Ana pakai sekarang ni dah hampir 4 tahun tapi masih nampak macam baru dan sikit pun tak lusuh.

c)  Select two products from the Malaysian brand that you love

i)  Carlo Rino Backpack

Lazada Merdeka!  Merdeka Blogger Constest
Carlo Rino Backpack

Sebagai seorang pengguna tegar backpack, sudah semestinya Carlo Rino backpack menjadi pilihan hati Ana. Ana suka sebab design beg ni sangat simple dan senang untuk digayakan. Material pun material yang baik. Dan yang penting boleh sumbat banyak barang dalam tu sebab ruang dalam backpack ni sangat besar.

ii)  Carlo Rino Top-handle Beg

Carlo Rino Top-handle Bag

Selain dari backpack, Ana minat sangat dengan handbags keluaran Carlo Rino. Design dan warna yang di tawarkan semuanya cun belaka. Harga pula sangat berpatutan lagi-lagi bila ada diskaun di Lazada. Beg ni menarik minat Ana sebab warna merah makngah yang sangat mengancam kalbu selain dari design dia yang  simple but elegance.

Amacam menarik kan barang-barang yang ada dekat Lazada ni. Kalau tertarik cepat-cepat masuk website atau aplikasi Lazada dan enjoy Merdeka! Merdeka! Sales (http://www.lazada.com.my/merdeka-salebermula 25 hingga 31 Ogos 2017. Rugi kalau tak terjah sebab semuanya murah-murah belaka. Happy shopping u olls and good luck pada semua yang masuk contest ni. Semoga ada rezeki kita semua. 


Aug 28, 2017

Homemade and Fresh Sandwiches dari Garsa Kitchen Wangsa Maju

8:32 AM 26
Homemade and Fresh Sandwiches dari Garsa Kitchen Wangsa Maju

Homemade and Fresh Sandwiches dari Garsa Kitchen Wangsa Maju| Assalamualaikum. Siapa suka makan sandwich angkat tangan? Kalau korang suka boleh lah geng dengan Ana. Teringat masa belajar dulu, kalau tak sempat nak sarapan di dewan makan, wajib akan beli sandwich dan makan dalam kelas sementara tunggu lecturer datang. Kalau dulu sandwich ada dua jenis je kan. Satu sandwich sardin/tuna lagi satu sandwich telur. Tak macam sekarang ni. Pelbagai jenis sandwich kita boleh jumpa seperti mana sandwich yang di jual du Garsa Kitchen ni.

Homemade and Fresh Sandwiches dari Garsa Kitchen Wangsa Maju 



Garsa Kitchen Wangsa Maju
Garsa Kitchen Wangsa Maju

Di Garsa Kitchen ni terdapat lebih dari 10 jenis sandwich tau. Silap hari bulan korang jadi rambang mata tak tahu mana nak beli. Semuanya sedap dan sangat menyelerakan. Yang penting sandwich  di Garsa Kitchen semestinya FRESH, HOMEMADE dan HALAL. Jadi tak perlu lah nak risau dan was-was untuk order kan. Boleh makan dengan senang hati. Lagipun sandwich kan antara snack yang baik untuk kita makan compare dengan fast-food. Dalam satu sandwich tu ada semua khasiat yang diperlukan badan kita. Dari roti, sayur sampai lah filling (ayam / telur/ ikan) yang digunakan.

Garsa Kitchen Wangsa Maju
Garsa Kitchen Wangsa Maju

Tak cukup dengan lebih dari 10 menu sandwich yang ada, baru-baru ni Garsa Kitchen sekali lagi memperkenalkan menu terbaru mereka iaitu Salted Egg Chicken Sandwiches. Tengok nama menu macam pelik je kan. Boleh ke telur masin serasi dengan ayam dan di jadikan sandwich pulak tu kan. Mesti korang tak leh compute kan. Hehe.

Garsa Kitchen Wangsa Maju
Garsa Kitchen Wangsa Maju

Haaa..bak kata orang tua-tua, belum cuba belum tahu. Jadi Ana tak nak lepaskan peluang untuk cuba sendiri menu terbaru mereka ni. And as expected, rasa salted egg chicken sandwich ni memang sedap. Bila makan tu tak rasa pelik langsung. Rasa dia macam korang makan butter prawn tapi versi ayam. Seriously. Terasa pedas-pedas kari dalam ayam tu. Memang cukup perapan isi sandwich tu. In fact, aroma wangi kari tu korang dah boleh bau masa buka kotak sandwich tu lagi. Kunyah pula dengan helaian salad yang ada dalam tu, boleh terasa kesegaran sandwich tu. Punyalah suka makan salted egg chicken sandwich ni sampai tak sedar habis satu kotak individual set tu Ana makan sorang. Nyesal pula order satu set je.

Garsa Kitchen Wangsa Maju
Garsa Kitchen Wangsa Maju

Dekat Garsa Kitchen ni korang boleh pilih samada sandwich tu nak guna roti biasa atau roti wholemeal. Harga pula bergantung pada jenis roti dan set yang korang pilih bermula pada set individu 4 unit sandwich sampai lah set besar 24 unit sandwich sekotak. Yang pasti harga memang berpatutan.

Garsa Kitchen Wangsa Maju
Garsa Kitchen Wangsa Maju

Sandwich di Garsa Kitchen ni bukan untuk makan dekat rumah je tau, dekat pejabat pun boleh sangat-sangat. Rata-rata pelanggan tetap mereka ialah orang yang bekerja di pejabat. Lepas ni kalau tetiba ada jamuan atau potluck di pejabat dan korang takde idea nak bawa apa, korang boleh lah order sandwich dari Garsa Kitchen ni. Senang kerja kan. Macam-macam menu korang boleh pilih. Lagipun sandwich boleh makan bila-bila masa je kan. Sambil menaip tu sempat je masukkan seketul dalam mulut. Hehe. Takde specific time untuk makan. Yang bestnya Garsa Kitchen boleh hantar sampai depan pintu pejabat korang tau. Bertambah mudah lah kerja kan. Tinggal siapkan duit untuk bayar je. Dengar cerita perkhidmatan penghantaran mereka pun terbaik. Tapi make sure order awal lah kan sebab sandwich Garsa Kitchen memang hot selling.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut tentang menu yang ada di Garsa Kitchen dan perkhidmatan yang ditawarkan, korang boleh terjah laman sesawang dan media sosial mereka atau terus ke kedai mereka seperti di bawah ni :

Web : 

Instagram :

Facebook :

Alamat : 
27, Jalan 2/27e Seksyen 10,
Wangsa Maju,
53300 Kuala Lumpur.






Aug 25, 2017

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

10:53 AM 24
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah | Assalamualaikum. Entri terakhir untuk trip ke Cameron Highlands yang lepas. Sejak Ana publish entri tentang Cameron ni, ramai yang kata dekat sana dah tak sejuk macam dulu. Ini kerana pembangunan yang sangat pesat sedang dijalankan. Mana taknya saban tahun ada saja kawasan hutan yang di tarah untuk membangunkan sektor perhotelan. Terbaru Ana nampak pembangunan sedang dijalankan di lereng bukit berhampiran jalan masuk ke Ladang Teh Sungai Palas. Mungkin demand yang tinggi menggalakan pembangunan tersebut dilakukan. Tapi bagi Ana kesejukan tu masih terasa kalau nak di bandingkan dengan suhu di KL ni kan. Kalau tak, tak kan berstokin saja masa di sana. Mandi pun kena mandi air panas. Ok untuk entri terakhir tentang Cameron Highlands ni Ana nak compile 10 tempat menarik di Cameron Highlands wajib singgah bagi sesiapa yang ke sana. Jom kita tengok tempat-tempat tu. 

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah


1. Cameron Valley Bharat Tea Plantation

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

Bharat Tea Valley Plantation merupakan tempat paling popular di kalangan pengunjung yang ke Cameron Highlands ni. Bagi mereka yang melalui exit Tapah mesti akan jumpa dengan Bharat Tea Valley Plantation terlebih dahulu yang terletak di Ringlet. Riders antara yang paling ramai berhenti di sini untuk berehat sambil menikmati kesegaran teh yang dijual dekat sini. Pemandangan ladang teh yang menghijau menambahkan suasana yang tenang dan segar.

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

Kalau singgah di sini jangan lupa untuk cuba brownies with vanilla icecream tau. Memang sedap lagi-lagi bula makan dalam suasana yang sejuk. Cerita lebih lanjut tentang Cameron Valley Bharat Tea Plantation di SINI

2. Kea Farm

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

Kea Farm terletak di Brinchang dan berhampiran dengan Hotel Copthorne. Selalunya sesak pada hujung minggu dan boleh menyebabkan traffic jammed sejauh 8 km. Terdapat pelbagai jenis sayuran dan buah-buahan segar yang di tanam di Cameron Highlands ada di jual di sini seperti buah strawberi segar, jagung, ubi madu, madu dan bunga-bungaan.

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

Harga yang ditawarkan pun sangat berpatutan terutama kedai-kedai yang terletak di bahagian belakang. Korang boleh dapat sayur pada harga RM1 je tau. Cenderamata seperti pakaian, beg, fridge magnet dan banyak lagi boleh juga di dapati di sini. Senang kira, Kea Farm ni ibarat last stop shopping center sebelum pulang ke destinasi masing-masing.

3. Taman Rama-rama

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

Salah satu tarikan tertua dia Cameron Highlands. Terdapat pelbagai spesis rama-rama di samping beberapa jenis reptilia dan binatang juga di pamerkan di sini. Rama-rama dekat sini semuanya jinak belaka dan akan hinggap di badan korang kalau bernasib baik. Cuma awas elakkan dari memegang sayap rama-rama kerana ianya boleh menyebabkan kepedihan tangan bagi kulit sensitif.

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

Terdapat juga bahagian yang menempatkan pelbagai tanaman bunga dan sayuran bagi menyerikan taman rama-rama ni untuk kepuasan para pengunjung. Harga tiket dewasa ialah RM7 dan kanak-kanak RM4 seorang dan di buka setiap hari.

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

4. Lavender Garden

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

Merupakan tarikan yang semakin mendapat tempat di kalangan pengunjung di kawasan Tringkap. Dengan susun atur bunga lavender yang sangat cantik pasti menambat hati sesiapa yang lalu di depan taman ni untuk berhenti singgah. Lavender Garden ni bukan saja ada bunga lavender untuk korang bergambar malah korang juga boleh memetik bunga dan strawberi di sini pada harga yang berpatutan. Jangan lupa untuk cuba aiskrim lavender yang di jual di sini. Harga tiket masuk ialah RM10 untuk dewasa dan RM7 untuk kanak-kanak. Cerita lanjut klik SINI.

5. Healthy Strawberry Farm

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

Rata-rata dari kita kalau ke Cameron Highlands mesti nak merasai memetik sendiri buah strawberi yang terkenal di tanah tinggi ni kan. Banyak tempat sebenarnya korang boleh pergi dan salah satunya ialah di Healthy Strawberry Farm. Caj yang di kenakan ialah RM30 untuk satu kotak penuh. Boleh muat kira-kira 3 lapis strawberi. Kalau kita beli dah siap satu kotak RM20++.

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

Selain dari strawberi, dekat Healthy Strawberry Farm ni juga turut jual pelbagai jenis bunga dan pokok termasuk tumbuhan herba dan kaktus. Berwarna-warni semuanya. Segar mata memandang. Rasa macam dekat taman bunga je.

6. Taman Agroteknologi Mardi

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

Taman Agroteknologi Mardi seluas 42 hektar ni terbahagi kepada 6 bahagian iaitu Taman Inggeris, Taman Herba, Taman Orkid, Taman Ros, pusat penyelidikan dan pusat informasi. Di sini terdapat 40 jenis bunga ros, 10 jenis strawberi, 100 jenis buah citrus dan banyak lagi. Terdapat juga kiosk yang menjual cenderamata untuk di bawa pulang dan juga kiosk menjual strawberi coklat yang popular di Cameron Highlands ni. Tiket masuk ialah RM5 untuk dewasa dan RM3 untuk kanak-kanak. Taman ni di buka setiap hari kecuali Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.

7. Gunung Brinchang

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
Gunung Brinchang merupakan gunung paling tinggi di Cameron Highlands dengan ketinggian 2000 meter dari aras laut. Untuk sampai ke puncak ni, korang boleh drive sendiri tau. Tapi make sure kereta korang "fit well" lah kan sebab jalan dia memang berliku dan agak sempit. Jalan untuk ke Gunung Brinchang ni sama dengan jalan masuk ke ladang teh Sungai Palas dan perjalanan lebih kurang 40-45 minit. Kalau korang panjat menara tinjau yang ada di atas ni, korang boleh nampak satu Cameron Highlands tau. Satu pemandangan yang sangat indah.

8. Boh Tea Centre Sungai Palas


10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah


Terkenal selepas pengambaran Ombak Rindu, Boh Tea Centre Sungai Palas juga merupakan salah satu destinasi wajib singgah di Cameron Highlands. Terdapat kafe, kedai cenderahati dan juga kilang teh yang dibuka kepada kunjungan orang ramai. Di kilang teh ni korang boleh lihat bagaimana teh Malaysia di proses menggunakan kaedah tradisional. Di Boh Tea Centre Sungai Palas ni juga di katakan mempunyai pemandangan ladang teh terbaik di Cameron Highlands. Jangan lupa untuk shopping di kedai cenderamata sebab ada beberapa jenis teh yang hanya di jual di sini saja.

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

9. Cactus Valley

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

Cactus Valley menjual pelbagai spesis kaktus dan pokok bunga. Korang boleh jumpa kaktus dari sekecik-kecik kaktus hingga sebesar-besar kaktus. Harga kaktus dan pokok bunga yang dijual pun sangat berpatutan. Bagi penggemar kaktus, ini tempat terbaik buat korang.

10. Smurf Inn Homestay

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

Dekat Smurf Inn Homestay ni terdapat deretan rumah penginapan yang cantik senibinanya dan di pintu masuk terdapat satu kincir angin. Berada di sana seolah-olah berada di luar negara pun ada. Tiada bayaran dikenakan untuk ke sini.

10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah
10 Tempat Menarik di Cameron Highlands Wajib Singgah

Kalau bawa anak, boleh bawa mereka untuk bermain Merry go round yang ada bersebelahan The Smurf Inn Homestay ni.

Sebenarnya banyak lagi tempat menarik yang ada di Cameron highlands ni. Yang Ana senaraikan di atas ni berdasarkan tempat-tempat yang Ana dah pernah pergi. So korang jangan lupa singgah tempat-tempat di atas ni ye kalau ke Cameron Highlands. 

Aug 23, 2017

Mesti Cuba Ayam Panggang Sedap di Grillez Sunway Putra Mall

10:40 AM 29
Mesti Cuba Ayam Panggang Sedap di Grillez Sunway Putra Mall

Mesti Cuba Ayam Panggang Sedap di Grillez Sunway Putra Mall | Assalamualaikum. Masa Ana join event Thomas and Friends Adventure sabtu lepas, Ana dan family berpeluang untuk makan di salah satu kedai makan yang baru saja beroperasi di  tingkat 4 Sunway Putra Mall awal bulan Ogos ni iaitu Grillez. Kalau tengok nama kedai tu je kita dah boleh tau menu yang dihidangkan berkonsepkan panggang (Grill). Dua hidangan utama yang ada di sini ialah ayam panggang dan juga beberapa jenis burger.
Grillez Sunway Putra Mall
Grillez Sunway Putra Mall

Mesti Cuba Ayam Panggang Sedap di Grillez Sunway Putra Mall

Kalau tengok pada menu di bawah ni, harga untuk quarter chicken grill bermula pada harga RM9.90 tanpa gravy dan side dish. Kira tu menu basic untuk chicken grill dekat sini. Untuk add on, terdapat 4 jenis gravy dan 5 jenis side dish yang korang boleh customize ikut selera korang. Untuk kali pertama ni Ana order 3 set quarter chicken grill, add on gravy dan 2 set side dish each set. So ada 6 side dish untuk Ana dan family.

Grillez Sunway Putra Mall
Grillez Sunway Putra Mall

Set 1 : Quarter Chicken Grilled with mushroom sauce, white rice and mash potato

Grillez Sunway Putra Mall
Grillez Sunway Putra Mall 

Set 1 ni untuk Ana. Tengok lah ayam dia punya lah besar. Jenuh juga nak habiskan sorang-sorang ayam ni. Kuah mushroom dia memang sedap lepas tu isi mushroom dalam tu pun banyak. Tengoklah gambar dekat atas dan bawah ni. Boleh nampak mushroom tu kan. Makan pula dengan nasi putih memang tak pandang kiri kanan dah. Mash potato dia pun sedap. Tak boleh berhenti menyuap ke mulut ok. Rasa lemak-lemak kentang tu dengan gravy yang di atas tu memang ngamm hoo. Memang kenyang sampai ke malam makan set ni.

Set 2 : Quarter Chicken Grilled with mushroom sauce, white rice and coleslaw

Grillez Sunway Putra Mall
Grillez Sunway Putra Mall 

Jangan tak tahu set ni untuk si kecik tu tau. Nampak tak betapa besar selera makan dia. Bukan main suka dia makan nasi dengan ayam dengan mushroom sauce tu. Menganga saja mulut setiap kali sudu sampai ke mulut dia. Kena sangat lah dengan selera dia. Cuma coleslaw tu En Suami yang makan sebab Syafi kata dia tak makan sayur. Haha.

Set 3 : Quarter Chicken Grilled with black pepper sauce, mash potato and coleslaw

Grillez Sunway Putra Mall
Grillez Sunway Putra Mall 

Menu untuk En Suami ni Ana order gravy black pepper. Nak rasa juga macam mana rasa black pepper dia kan. Memang tak rugi order sebab kuah black pepper dia pun sedap juga. En Suami pun puas hati. Coleslaw dia pun sama. En Suami suka sangat. Sedap katanya. Sekejapan coleslaw dalam pinggan licin selicinnya. Memang kena dengan selera sungguh tu.

Sementara nak tunggu 3-3 set chicken grilled tu siap, Ana order dua mushroom soup sebagai starter. Tak sangka Syafi suka ok. Selama ni kalau bagi dia mushroom soup tu bukan main susan nak telan. Maksudnya apa tu? Semestinya sedap kan. Makan pula dengan roti yang ada atas tu, sedap sangat. Kalau ikut hati nak je order lagi tapi kang kenyang sangat pula.

Grillez Sunway Putra Mall
Grillez Sunway Putra Mall

Untuk air pula Ana order iced rosemary tea. First time ni Ana rasa teh rosemary. Mula-mula rasa macam pelik sikit tapi bila lama-lama minum sedap juga.

Grillez Sunway Putra Mall
Grillez Sunway Putra Mall

Akhir sekali kami dapat aiskrim vanila sebagai dessert. Lepas makan dapat makan aiskrim memang rasa fresh je. Hilang muak makan ayam besar tadi.

Grillez Sunway Putra Mall
Grillez Sunway Putra Mall

Overall Ana sangat puas hati dengan makanan dekat sini. Semuanya sedap dan berbaloi untuk dibayar.  Next time Ana nak cuba burger dia pula. Korang kalau nak buat private function dekat sini pun boleh sebab memang ada ruangan khas disediakan di bahagian belakang. Keadaan kedai pun selesa dan ruang udara pun sangat baik. Untuk maklumat lebih lanjut boleh layari laman sesawang Grillez seperti di bawah ni:

Facebook :

Instagram :








Aug 22, 2017

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas

10:06 AM 22
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas | Assalamualaikum. Cerita bercuti di Cameron minggu lepas tak habis lagi. Memang saja buat entri berasingan supaya boleh plan nak update apa untuk blog. Kalau dah cerita dalam satu entri, next takde idea nak update apa dah. Hehe. Hari ni Ana nak share 2 tempat menarik di Cameron Highlands  yang wajib korang singgah dan terjah. Boleh kira tak lengkap lah trip korang kalau tak pergi ke Cameron Bharat Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas ni.

Baca juga : Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Lavender Garden

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas


Cameron Valley Bharat Tea Plantation terletak di Ringlet iaitu 5 km dari Tanah Rata. Ia di usahakan oleh sebuah keluarga berasal dari Uttar Pradesh, India. Bharat Tea Plantation merupakan pengeluar kedua terbesar di Malaysia yang mengeluarkan Cameron Valley Tea.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas
Dekat Cameron Bharat Tea ni ada kafe yang menjual pelbagai jenis kek, roti, aiskrim, jem strawberi dan air teh untuk di nikmati sambil menjamu dengan pemandangan ladang teh yang menghijau. Kafe ni memang sentiasa penuh dengan orang especially hujung minggu. Kalau korang sampai dan jumpa meja kosong, cepat-cepatlah chop sebab lambat sikit confirm melepas. Orang kalau dah dapat duduk memang lama nak bangun. Maklumlah ada view cantik dekat tepi tu kan. Kali ni Ana dapat meja dekat area luar berhadapan dengan ladang teh tu. Seronok sangat. Rasa tenang je lepak sambil minum petang dekat sini. Brownies dekat sini memang terbaik. Lagi-lagi bila makan dengan aiskrim vanila. Korang jangan lupa cuba tau.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas
Dekat sini kalau korang nak turun dekat ladang teh tu pun boleh tau. Memang ramai akan turun pun. Masing-masing tak nak lepaskan peluang posing dekat ladang teh. Macam-macam ragam dan gaya korang boleh tengok dari atas kafe ni. Masa posing memang best lah, cuba bila turn nak panjat tangga naik semula ke arah kafe. Boleh semput di buatnya. Ana masa tu rasa macam tak boleh nak bernafas rasanya sebab tergedik berlari kejar Syafi. Sekali amik ko. Tak cukup oksigen rasanya. Haha.


Kalau dekat Cameron Valley Bharat Tea Plantation Ana tempat untuk Ana minum petang, Boh Tea Centre Sungai Palas pula tempat untuk Ana sarapan. Cewah macam orang-orang kaya pulak rasa. Hehe. Sebenarnya Ana suka ke sini waktu pagi sebab nak naik ke Tea Centre ni kena menapak agak tinggi juga. Kereta hanya dibenarkan naik sampai ke atas untuk drop and take off penumpang saja. Kalau pergi masa lunch atau petang agak panas cuaca dekat sini. So Ana prefer pergi masa pagi-pagi. Cuaca pun sejuk.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas
Jalan masuk untuk ke Boh Tea Centre Sungai Palas ni betul-betul berhadapan dengan apartment yang Ana stay dekat sini iaitu The Retreat Aranda Nova. Nak sampai ke Tea Centre ni korang kena lalu jalan yang bengkang bengkok. Tapi jalan dekat sini dah di besarkan sedikit compare masa Ana ke sini tahun 2014 yang lepas. So agak selesa lah nak drive ke sini. Pemandangan kiri kanan semua ladang teh. Ada beberapa point korang boleh berhentikan kereta dan turun ke ladang teh untuk bergambar.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas


Kafe dekat sini sama je macam dekat kafe Cameron Bharrat tu. Ada jual pelbagai pastries dan kek. Dekat sini Ana suka tuna pastries dia. Sedap dan lembut kulit puff dia. 2 biji Ana sorang je makan.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas

Sebelah kafe ni pula ada kedai menjual pelbagai jenis teh untuk di bawa pulang. Dekat sini terdapat beberapa jenis teh yang hanya di jual di sini. Dalam erti kata lain takde di jual di tempat lain. So korang boleh lah beli banyak-banyak buat stok macam Ana beli. En suami memang hantu teh so beli stok untuk dia saja. Harga pun reasonable. Nak beli kan teh sebagai sourvenir pun ada. Comel-comel je packaging dia. Cuma agak mahal juga lah tapi memang nampak eksklusif.

Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas
Tempat Menarik di Cameron Highlands : Cameron Valley Bharat Tea Plantation dan Boh Tea Centre Sungai Palas

Ok tu je cerita untuk kali ni. Lepas ni tinggal satu lagi entri je tentang tempat menarik yang ada di Cameron Highlands ni. Ke mana Ana pergi lagi kita tunggu next entri ok.






Aug 21, 2017

Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall

10:17 AM 24
Jom Sertai  Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall

Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall | Assalamualaikum. Cuti sekolah semakin menghampiri. Ana pasti rata-rata dari kita dah rancang pelbagai aktiviti untuk di manfaatkan untuk anak-anak kan. Ada yang plan nak balik kampung, nak pergi bercuti dan macam-macam lagi lah. Bagi warga KL atau Selangor yang tak tahu nak ke mana, apa kata korang bawa anak-anak mengambil bahagian dalan aktiviti Thomas and Friends Adventures yang sedang berlangsung di Sunway Putra Mall. Pengembaraan ni merangkumi aktiviti merentasi daratan, menyeberangi lautan dan terbang di udara. Menarik kan.

Jom Sertai Thomas & Friends  Adventures di Sunway Putra Mall
Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall 

Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall

Thomas and Friends Adventures yang sedang berlangsung di Main Concourse Sunway Putra Mall bermula dari  18 Ogos sehingga 3 September 2017 ni di bawakan oleh Mattel Southeast Asia (Mattel) dengan kerjasama pihak Sunway Putra Mall. Terdapat pelbagai aktiviti menarik yang mencabar daya ketajaman mental dan kekuatan fizikal disediakan. Tiada caj bayaran dikenakan untuk menyertai aktiviti-aktiviti tersebut.

Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall
Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall 

Jika korang ada anak berumur 3-12 tahun, jangan lepaskan peluang untuk ajak mereka mengambil bahagian dalam pengembaraan lautan Thomas and Friends dengan memanjat dan meluncur ke "lautan" yang terdapat "jerung" didalamnya. Jangan risau tentang keselamatan anak-anak korang kerana mereka akan sentiasa di bantu dan di pantau oleh staff bertugas. Surely anak-anak akan excited dengan aktiviti ni.

Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall
Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall 

Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall
Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall 

Kalau rasa anak korang tak fit lagi untuk aktiviti memanjat tu jangan risau, dorang boleh join dalam pengembaraan udara Thomas and Friends pula dengan cuba melompat setinggi yang boleh untuk mencapai bintang-bintang dan juga planet yang bergantungan di "angkasa". Tengok jer lah kanak-kanak tu, bukan main seronok mereka melompat sana sini nak capai bintang-bintang tu.

Jom Sertai Thomas & Friends  Adventures di Sunway Putra Mall
Jom Sertai Thomas & Friends  Adventures di Sunway Putra Mall
Kredit : fb Sunway Putra Mall

Manakala untuk pengembaraan di atas darat pula, anak-anak berpeluang untuk merasai pengalaman menaiki keretapi Thomas. Keretapi tu nanti akan pusing satu level sambil bunyikan wisel dan hon. Memang sangat seronok. Mak budak pun sama excited. Bila lagi nak merasa kan naik keretapi Thomas ni kan. Selalu tengok dalam tv je. Hehe.

Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall
Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall 
Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall
Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall 

Dekat sini juga kanak-kanak juga berpeluang untuk bermain dengan pelbagai koleksi Thomas and Friends termasuk dengan set trek yang pelbagai reka bentuk. Tengoklah Syafi tu, bukan main fokus dia dapat main koleksi Thomas and Friends. Sampai tak nak bangun dan tak hairan dengan aktiviti lain.

Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall
Jom Sertai Thomas & Friends  Adventures di Sunway Putra Mall 

Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall
Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall 

Selain itu, anak-anak juga berpeluang untuk membawa pulang pelbagai hadiah yang sangat menarik termasuk set enjin dan trek terbaru Thomas and Friends melalui pertandingan yang di anjurkan. Make sure anak-anak korang join tau. Rugi kalau dah sampai sini tapi tak join pertandingan ni. Untung-untung dapat bawa balik hadiah. Hadiah mahal pula tu.

Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall
Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall 

Bagi pengumpul setia koleksi Thomas and Friends pula, ada berita gembira untuk korang di mana pihak Toys "R"Us turut mengambil bahagian dengan mengadakan jualan dengan harga promosi yang sangat menarik ke atas koleksi-koleksi Thomas and Friends. Turut di jual ialah koleksi terbaeu keluaran Thomas and Friends. Untuk setiap belian berharga RM120 ke atas dalam satu resit korang berpeluang untuk dapat free gift limited edition Super Station Lunch Bag berharga RM69.90. Ana salah seorang yang dah dapatkan lunch bag tu.

Jom Sertai Thomas & Friends  Adventure di Sunway Putra Mall
Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall 

Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall
Jom Sertai Thomas & Friends Adventures di Sunway Putra Mall 

Kalau  dah rasa puas main dengan Thomas and Friends Adventure di Main Concourse Sunway Putra Mall ni, Ana nak ajak korang naik ke level 4 pula sebab dekat sini ada Fun Scape by Cobay iaitu entertainment park yang baru saja di buka minggu lepas. Terdapat pelbagai mainan dan game disediakan dekat sini. Bukan kata anak-anak je boleh main, mak ayah pun boleh main sekali. Boleh hilangkan stress juga tau main dekat sini. Sampai tak boleh nak berhenti pula. Tak caya cubalah nanti.

Fun Scape by Cobay
Fun Scape by Cobay
Fun Scape by Cobay
Fun Scape by Cobay

Fun Scape by Cobay
Fun Scape by Cobay

Selain dari Fun Scape by Cobay ni, ada lagi satu tempat yang pasti membuatkan anak-anak kita tak nak balik rumah. Tempat yang Ana maksudkan ialah 1st Indoor London Theme Park Playland, The Parenthood yang terletak di tingkat 2. Tentang playland ni nanti Ana review di entri yang lain sebab banyak info nak kongsi dengan korang tentang playland ni.

1st Indoor London Theme Park Playland, The Parenthood
1st Indoor London Theme Park Playland, The Parenthood 

Ok jangan lupa set tarikh dan bawa seisi keluarga ke Sunway Putra Mall dan join pengembaraan Thomas and Friends yang Ana cerita tadi. Sekali lagi pengembaraan ni bermula dari 18 Ogos sehingga 3 September 2017. Untuk keterangan lanjut berkaitan Thomas and Friends Adventures dan aktiviti-aktiviti yang di adakan sepanjang cuti sekolah ni bolehlah layari laman sesawang Sunway Putra Mall seperti berikut:

Website :
https://www.sunwayputramall.com/

Facebook :
www.facebook.com/sunwayputramall