Tempat Menarik di Melaka : Hotel di Melaka - Hotel Hatten - Ana Suhana

Jul 27, 2017

Tempat Menarik di Melaka : Hotel di Melaka - Hotel Hatten


Tempat Menarik di Melaka : Hotel di Melaka - Hotel Hatten |Assalamualaikum. Untuk malam terakhir di Melaka, akhirnya Ana dapat merasa stay di hotel yang Ana paling teringin nak check in di Melaka iaitu Hotel Hatten. Dulu masa hotel ni dalam pembinaan, Ana cakap dengan en suami bestnya kalau duduk dekat hotel ni. Boleh jalan kaki je kalau nak pergi Bandsr Hilir atau Dataran Pahlawan. Masa tu 4-5 tahun lepas. Alhamdulillah akhirnya dapat juga merasa. Konon suprise dari en suami sebab masa check out dari Hotel Ramada dia kata kami akan stay di hotel lain.

Baca juga :

Hotel di Melaka : Hotel Sentral Riverview Melaka | Euro Rich Hotel | Hotel Ramada


Hotel di Melaka : Hotel Hatten
Hotel di Melaka : Hotel Hatten


Tempat Menarik di Melaka : Hotel di Melaka - Hotel Hatten

Memandangkan Ana check in pada hari Jumaat, memang dah expect akan beratur panjang sebab hari tu biasanya dah ramai orang luar akan datang ke Melaka. Lagi-lagi hotel ni terletak di tengah-tengah bandar kan, memang akan jadi tumpuan orang lah kan. Kebetulan masa tu peserta dari satu badan berkanun pun nak check in juga. Lagi lah ramai kan. Tapi..walaupun ramai yang beratur untuk check in, proses di kaunter sangat cepat. Tak sampai 15 minit kami beratur dah dapat bilik.
Hotel di Melaka : Hotel Hatten
Hotel di Melaka : Hotel Hatten
Ana booked junior suite di sini. Rate dalam RM290 semalam. Kalah harga Hotel Ramada yang 5 bintang tu. Hotel Hatten ni hotel 4 bintang. Harga mahal maybe sebab lokasi dia kot. Tapi ok lah dengan harga tu. Bilik dia pun best dan besar. Selesa sangat-sangat. Harga pun termasuk dengan breakfast. Cuma problem nak tunggu lif agak lama walaupun keenam-enam lif beroperasi. Dah lah bilik Ana di tingkat 13. Kalau nak naik tangga, hazab juga. Hehe.

Buka-buka bilik Syafi terus teruja. Tapi bila masa je dia tak teruja bila masuk hotel. Hehe. Ana pun suka sangat dengan bilik ni sebab lain dari bilik hotel-hotel yang Ana pernah stay.  Masuk je bilik jumpa ruang lepak dulu.  Ada satu kerusi ala cleopatra dekat situ dan ada tv juga kalau nak menonton. Tepi pintu tadi ada ruang kecil yang memuatkan small fridge dan refreshment.
Hotel di Melaka : Hotel Hatten
Hotel di Melaka : Hotel Hatten

Hotel di Melaka : Hotel Hatten
Hotel di Melaka : Hotel Hatten

Lepas dari ruang lepak tadi baru jumpa ruang tidur. Antara ruang tidur dan ruang lepak ada divider kaca. Katil dekat bilik ni ialah katil king. Memang muat untuk kami bertiga. Terlebih selesa lagi. Dekat ruang ni pun ada tv juga. Lagi besar dari tv di ruang lepak tadi. So takde lah nak berebut tengok tv dengan Syafi.
Hotel di Melaka : Hotel Hatten
Hotel di Melaka : Hotel Hatten

Hotel di Melaka : Hotel Hatten
Hotel di Melaka : Hotel Hatten
Bilik air pun luas dan bersih. Tempat shower pun tertutup tu yang paling penting. Tapi Ana prefer bilik air di Hotel Ramada lagi. Sebab dekat sini, tandas dia betul-betul depan pintu. Rasa macam tak best sikit. Hehe. Tapi ok je. Takde masalah pun. Fasiliti lain yang ada dalam bilik ialah peti keselelamatan, iron dan iron board. Semua cukup.
Hotel di Melaka : Hotel Hatten
Hotel di Melaka : Hotel Hatten
View dari bilik pula Ana dapat pemandangan bandar dan selat Melaka. Seronok sesekali bersidai tepi tingkap tengok kesibukan bandar Melaka ni. Sambil bersidai sambil makan jajan. Syafi pun sama layan. Selat Melaka nampak jauh sikit tapi masih boleh nampak lah kapal-kapal atau bot yang lalu dekat situ.
Hotel di Melaka : Hotel Hatten
Hotel di Melaka : Hotel Hatten
Hotel di Melaka : Hotel Hatten
Hotel di Melaka : Hotel Hatten

Lepas rehat-rehat kejap, kami ke Dataran Pahlawan. Saja jalan cuci mata. Best pasal hotel ni ialah ada bridge yang menghubungkan hotel dan Dataran Pahlawan tu. Tak perlu nak berpanas atau melintas jalan yang super busy tu. Nanti masa lalu dekat bridge tu, korang akan jumpa wish booth dan mini love lock bridge.
Hotel di Melaka : Hotel Hatten
Hotel di Melaka : Hotel Hatten
Esok pukul 7 pagi Ana dah turun breakfast. Sebab nak elak dari bersesak kan dan tak nak tunggu lif lama-lama. Masa nak masuk ke dining area akan ada staff escort tunjuk meja kosong. Tak lah kita terpinga-pinga nak cari tempat sendiri kan. Selamat Ana turun awal sebab masa Ana nak naik bilik tu, amik ko punya panjang orang tengah beratur nak tunggu turn meja kosong. Menu breakfast dekat sini meriah dari Hotel Ramada. Ada macam-macam menu di hidangkan. Kebanyakan Chinese style. Rasa pun boleh tahan.
Hotel di Melaka : Hotel Hatten
Hotel di Melaka : Hotel Hatten
Lepas breakfast duduk melepak dalam bilik je. Nak habiskan masa berehat, berguling atas katil. Nak jalan dekat bandar memang tak lah waktu weekend ni. Memang cari nahas orang kata. Pukul 11 Ana dah ready untuk check out. Proses check out pun cepat sebab takde orang sangat. Masa dah dalam kereta baru Ana perasan handbag Ana takde. Masa dalam bilik lagi dah perasan handbag tu takde. Pikir punya pikir, Ana dah syak mesti tertinggal dekat mana-mana hotel dekat sini. Mula-mula call Hotel Euro Rich, dorang confirmkan memang takde beg tertinggal. Last option call Hotel Ramada.  Sekali seperti yang di jangka memang tertinggal dalam bilik dekat sana. Haha. Handbag punya besar boleh terlepas pandang. Tu salah satu keburukan pindah randah hotel. Haha. En suami pun apa lagi, membebel je lah. Sebab tu kalau nak check out orang terakhir yang akan keluar dari bilik mesti dia. Cuma di Hotel Ramada je dia minta Ana check sebab dia habis kursus lambat dan nak kejar solat Jumaat. Apa pun semua selamat yang penting. Hehe. 

19 comments:

  1. Rindunya ! Mek pergi kursus hr tu stay sini. Best. Jln mlm dekat sgt. Pagi esok tu pun dekat pegi dataran pahlawan 👍

    ReplyDelete
  2. Bestnya hotel nie Ana, kalau ada rezeki nak pergi lagi ke Melaka.. hari tu pergi tak dan nak pusing habis lagi.. hihihi..

    ReplyDelete
  3. wahh.. dah banyak hotel yg ana stay kat melaka ye.. bestnyaaa :)

    ReplyDelete
  4. suka tengok ana pi jenjalan..ntah bila dapat peluang pi berjalan cenggini...

    ReplyDelete
  5. teringin nak duduk sini. selalu booking Mahkota je. sebab murah >,< and swimming pool besar

    ReplyDelete
  6. Nampak selesa hotel ni 😄

    ReplyDelete
  7. Wah bestnye..banyak hotel ana dah pergi ye..seronoknye dapat jalan-jalan ��

    ReplyDelete
  8. tak pernah stay sini..nanti boleh cuba, nampak macam menarik.

    ReplyDelete
  9. Yang penting, semua selamat ye Ana. Hihi.

    Kawan Siqah suka sangat dengan Hotel Hatten. Berkali-kali suruh kami cuba stay kat sana. tak bekesempatan lagi ;)

    ReplyDelete
  10. hotel nampak mewah sekali... seronok klu dapat duduk situ dengan dengan town

    ReplyDelete
  11. cantik hotel tu, bilik nampak luas

    ReplyDelete
  12. Kedudukan hotel yang strategik juga salah satu penyumbang harga kan Sis..tapi asal memenuhi citarasa,puas hati..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  13. Bestla hotel ni ana....lina kalau jalan kan xdan nak ambik gamba tau..nk ambik gamba buffet breakfast pun selalu lupa...haha...dah kenyang baru ingat...alaaa...lupa plk nk amek gamba hihi😂😂😂

    ReplyDelete
  14. mmg betul tu Ana..bila berpindah randah ni mesti ada benda yg tertinggal walau terkadang tu kita dok beringat sangat...hehe

    ReplyDelete
  15. Saya memang suka stay hotel..

    Dari dulu lagi..

    ReplyDelete
  16. Selesa and cantik bilik hotel ni.
    Nasib baik la dapat semula beg ana kalauu tak habislah. Huhu. Lepas ni kena lebih2 hati2. 😊

    ReplyDelete
  17. Hotel ni area dataran pahlawan ke? Senanglah nak gi jenjalan area situ. Nampak kelas hotel tu

    ReplyDelete
  18. LZ pernah tinggal di Hotel Hatten ni beberapa tahun lepas Ana.. masa sambut birthday Arief.. Masa tu belum meriah lagi macam sekarang. Sekarang macam-macam ada. LZ suka sebab easy access ke Dataran Pahlawan dan dikelilingi shopping complex, menarik..

    I'm going to repeat sebab best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, dapat semula handbag Ana..

      Delete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤