TIPS LEPASKAN DIRI DARI SEKSA KUBUR - Ana Suhana

May 4, 2017

TIPS LEPASKAN DIRI DARI SEKSA KUBUR

Assalamualaikum.


Tips Lepaskan Diri Dari Seksa Kubur

Oleh: Ustaz Ahmad Dusuki @ Radio IKIM

๐Ÿ“ŒJangan sekali-kali tinggalkan alQuran. Ini cara mudah lepaskan diri dari seksaan kubur.

๐Ÿ“ŒRumah yg dibacakan alQuran, pada waktu malam rumahnya bercahaya, sehingga dikenali malaikat.

๐Ÿ“ŒJika mati orang yg suka baca Quran ini, cahaya di rumahnya akan diangkat ke langit & malaikat-malaikat akan tau, "ooo..mati sudah si pembaca Quran ini, mari kita solatkan rohnya".

๐Ÿ“ŒDi dalam kubur, malaikat akan berlemah lembut dgn mayat.

๐Ÿ“ŒAlQuran akan duduk di dada kita selepas kita selesai dimandi & dikafankan & terus menemani kita di dalam kubur.

๐Ÿ“ŒAzab kubur bermula sebaik mayat tidak dapat menjawab soalan malaikat.

๐Ÿ“Œ Sesi soal jawab berlangsung selama 3 hari. Ada riwayat lain kata 7 hari.

๐Ÿ“Œ Penting 7 hari ini kita mendapat doa dari anak yang soleh supaya hari-hari kita indah di dalam kubur.

๐Ÿ“ŒMasa mayat duduk kita akan sedar, "ohh...aku dah meninggal dah".

๐Ÿ“ŒSebelum mati, tolong pastikan sekurang-kurangnya ada alMulk dalam dada kita.

๐Ÿ“Œ Dalam kubur alQuran akan berkata kepada mayat, aku ini alQuran yg dulu kamu baca dgn suara yang lantang & mendayu.

๐Ÿ“ŒAku akan menemani kamu sehinggalah kamu masuk ke syurga.

๐Ÿ“Œ Lepas tu baru alQuran akan lepaskan mayat kpd dua malaikat yg akan menyoal.

๐Ÿ“ŒJgn lupa salawat, cintailah Nabi sepenuh jiwa


46 comments:

  1. SEMOGA KITA SEMUA ISTIQOMAH DALAM IBADAH SEHARIAN KITA

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah Mudah-mudahan. Biar sedikit janji berterusan.

      Delete
  2. Dalam kubur alQuran akan berkata kepada mayat, aku ini alQuran yg dulu kamu baca dgn suara yang lantang & mendayu.

    ๐Ÿ“ŒAku akan menemani kamu sehinggalah kamu masuk ke syurga.

    Subhanallah...semoga kita antara yg tergolong celik AlQuran dan yang rajin membaca AlQuran untuk menemani kita dialam kubur nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah kak. Mudah-mudahan. Yg penting usaha kita untuk tingkatkan amalan ibadah kita.

      Delete
    2. semoga Ana sihat...dh 2 hari tak nampak posting... ;D

      Delete
  3. Suka ustaz Dusuki dan Ustaz Ebit Lew, lembut nada mengatur tazkirah.. Sampai ke lubuk hati.. ✔️๐Ÿ˜Š

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Seronok bila mendengar. Kita jadi tertarik untuk mendengar.

      Delete
  4. Thanks sharing ni ana. Peringatan untuk kita spy jgn tinggalkn alquran

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga bermanfaat buat kita semua mudah-mudahan.

      Delete
  5. Moga wahyu Allah ini menjadi sahabat kita..sentiasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah mudah-mudahan PC. Sama-samalah kita berusaha ye.

      Delete
  6. Thanks awak kerna up kan post ni. mengingatkan antara satu sama lain :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga bermanfaat buat kita semua mudah-mudahan ye. InsyaAllah.

      Delete
  7. good sharing sis :) btw nak tanya, sis edit picture tu dekat mana ea :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga bermanfaat buat kita semua mudah-mudahan. Pic tu dr pexels.com then guna snapseed dear.

      Delete
  8. Tadi ada tengok ceramah, ustaz cakap amalkan surah al-Mulk. Nanti kat dalam kubur dia akan mempertahankan kita. Ustaz cakap kalau nakgi keja ke, pasanglah surah alMulk biar dia dekat dgn kita. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu ana. Kalau hari2 baca dah boleh "hafal" dah surah al-mulk tu.

      Delete
  9. Kalau org yg tak suka dgr tazkirah tapi once dia dgr ustaz dasuki tazkirah mesti tertarik sbb ustaz dasuki ada charm dia.

    Setiap jumaat mesti beliau dtg masjid Al falah nak bagi ceramah berkaitan neraka. Seronok dgr.

    Thank you kak Ana sbb share ilmu yg mungkin kami tak pernah tau or dh tau tapi buat2 tak tau atau tak amek tau ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap ustaz ada gaya mereka tersendiri yg attract org utk mendengar ceramah2 mereka. Bagi kak ana skrg semua ustaz pun best-best belaka.

      Semoga bermanfaat buat kita semua mudah-mudahan.

      Delete
  10. Beruntunglah sesiapa yang baca ni sebelum meninggal, :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam qari di Indonesia baru2 ni kan Mai. Tgh alunkan Al-Mulk meninggal. Allahu Akbar.

      Delete
  11. life starts at 40 tu sebenarnya mengingatkan kita bila kita di usia 40an kita kena lebih mendekatkan diri pada agama dan menjadi Muslim yang lebih baik, kumpul pahala dan tinggalkan apa yang tak perlu..peringatan buat akk jugak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak. 40 tu penanda aras untuk satu lagi permulaan. Semoga kita menjadi hamba yg sentiasa berusaha mendekatkan diri pada agama. InsyaAllah.

      Delete
  12. In sya Allah.
    Sama2lah kita menghayati dan mengamalkannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah mudah-mudahan wak. Sama2 berusaha dan istiqamah.

      Delete
  13. terima kasih utk perkongsian ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga bermanfaat buat kita semua mudah-mudahan.

      Delete
  14. Replies
    1. Semoga bermanfaat kak buat kita semua. InsyaAllah.

      Delete
  15. Allahuakhbar ='( insyallah sma2 bkongsi peringatan sbegini dgn rakan2 kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga bermanfaat ye Ju buat kita semua. insyaAllah.

      Delete
  16. Insaf sekejap baca entri ni Ana. Manusia ni mmg selalu leka kan. Ruginya kalau kita terus leka. Moga Allah terus bagi peluang kpd kita untuk terus beramal dan istiqomah

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah kak. mudah-mudahan kita istiqomah biarpun sekecik2 amalan.

      Delete
  17. Peringatan yang sangat ohsem Ana..
    Semoga kita sentiasa istiqamah dalam melaksanakannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah mudah-mudahan Sha. sama-sama saling ingat-mengingati. peringatan untuk diri ana sendiri.

      Delete
  18. Gut sharing ana.. Moga kite sentiasa istiqomah.. :)

    ReplyDelete
  19. good sharing ana.. semoga Al-Quran menjadi sahabat kita dan menjadi penolong kita nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga bermanfaat buat kita semua mudah-mudahan. InsyaAllah kena lazimkan membaca Al-Quran semoga dia menjadi BFF kita.

      Delete
  20. insyaallah.. semoga jadi pengajaran pd kite smua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah mudah-mudahan. Sama-sama kita berusaha untuk menuju ke arah yg lebih baik. :)

      Delete
  21. Insha Allah, semoga kita semua akan beristiqomah untuk membaca Al-Quran..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak lupa jugak lidah sentiasa basah dengan kalimah selawat ke atas Rasulullah SAW..

      Delete
    2. InsyaAllah Mudah-mudahan ye shikin. Sama-sama amalkan.

      Delete
  22. Allahu..In shaa Allah moga kita sama2 mgejar redha dan terlepas dari seksa api neraka

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah Mudah-mudahan. Amin amin ya Rabbal'alamin.

      Delete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤