Resipi : Kerabu Kacang Botol Mudah dan Berkhasiat


Resipi Kerabu Kacang Botol l Assalamualaikum. Hari tu Ana dah share resipi kerabu mangga jadi hari ni nak share resipi kerabu kacang botol pula. Banyak khasiat boleh dapat dari kacang botol. Selain tu kerang dan cekur yang digunakan pun ada khasiat yang baik untuk badan kita. Menu simple yang banyak kebaikkannya. Jom cuba. 


Resipi : Kerabu Kacang Botol l Mudah dan Berkhasiat
Resipi : Kerabu Kacang Botol l Mudah dan Berkhasiat



Resipi : Kerabu Kacang Botol l Mudah dan Berkhasiat


BAHAN-BAHAN

1. Kacang Botol -  15 batang *
2. Daun selum - 1 ikat kecil *
3. Kelapa - 1/2 biji
4. Kerang - 1/2 kilo
5. Bawang merah - 2 biji **
6. Bawang putih - 2 ulas**
7. Udang kering - 3 sudu**
8. Cekur sedikit **
9. Kunyit hidup sedikit**
10. bawang besar - 1-2 biji untuk hiasan

* Di Hiris Nipis
** Di Kisar


CARA-CARA

1. Kerang di rebus kosong kemudian di ambil isinya

2. Panaskan minyak sedikit kemudian tumis semua bahan yang di kisar. Masukkan garam, perasa tambahan dan gula sedikit. Tumis sampai garing.

3. Kemudian masukkan kelapa dan goreng sehingga naik bau. Jangan sampai hangus.

4. Tutup api dan masukkan kerang, kacang botol, daun selum dan bawang besar.

5. Siap di hidang. 


Ana Suhana

‪Life comes with both happiness and sadness. Learn to be patient when sad and grateful when happy. He will reward you and elevate your status

32 comments:

Unni Anje said...

ok berliur suda.... dugaan2

Kak Sue said...

Sedapnya Ana, owh.. bahannya kena tumis ya..

Eeca Shyaa said...

suka mkn kacang botol ni!

Ibu Dilah said...

Sedapnya ana... dah lama tak makan kerabu kacang botol ni..

Ucing Kadayan Fan Club said...

sedap ada kerang dlm nya (^_^).

Tiara Sapphire said...

suka makan kerabu ni..sedapppp..hihi

Lina Shaza said...

yummy yummy...tengok time tghri....seksa tahan nafsu haha

Mrs Fuzy sweetsourleyra said...

owhh bahan ditumis ya...ni kerabu rajin nii..kalau akk buat kerabu mcm ni mentah jer dan jugak dipanggil urap kan

Mrs Fuzy sweetsourleyra said...

waa...tidak pada udang kering..hehe akk tak makan udang kering kecuali yang dibuat sendiri...^ ^

el said...

apa2 kerabu suka main ratah je..kecur lidah weii tgk hahah

Nora Karim said...

Alamak terliur tengok.. sedapnya nampak...

C i k R e n e x said...

Senang je nak wat rupanya. Hee. Smlm bru beli kt bazar. Nti lepas ni kena wat sndri. Byk sikit bahan. 😊 tq share ni ana.

Anum Abdullah said...

lawa header blog kak ana

cikkyra blogspot said...

Kerabu2 ni faveret saya ni

Husniey Husain said...

Sedapnya laa pembuka selera ni, siap ada kerang.. Meriah kerabu Ana πŸ‘πŸŒΈ

iffah hussin said...

Sedapnya makan dengan nasi panas...

Nor Azimah said...

Boleh Cuba ni, tapi kena skip udang keringlah, tak tahan

Sue Norrman said...

Salam Ana.. menggoda sungguh kerabu tapi mana nak dapat ni. Balik kampung kita buat.

Normi Nieza said...

Menggodanya..bw slps berbukaπŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

Flavnesz said...

Fuhh.. nasib baik bukak time dah berbuka.. hehe

Rabiahtul Adawiyah said...

sedapnya

Mrs Pip said...

nampak mcm sedap...
selalu makan kacang botol ni,
mrs pip just rebus lepas tu baru cicah sambal ...
nextime, nak cuba pula resepi ana ni...

sha dhira said...

Sedapnya. Nanti boleh try πŸ’“πŸ’“ Shad jarang buat kerabu sebab tak fandai, hehe. Kalau buat pun letak kerisik + perah limau nipis sikit. Tq kak share resepi ni.

Shad
http://akuvsdiashadhira.blogspot.my/2017/05/resepi-mudah-udang-goreng-kunyit-planta.html

Shahida Dzulkafli said...

Sha suka semuanya yang bernama kerabu.. hehehe.. sedap je makan..

sHaRiNa eLyaNa said...

maaf kak xbole tenung lama2 haha..

NanyFadhly said...

Sihat dah sedap. My favourite too. Selalunya, kalau buat kerabu, inti kelapa tuh Nany goreng masak tanpa minyak. Macam nak buat kerisik tuh ha..hehehe..

adianiez AIDA said...

kerabu ni all time favourite kan.
mudah.
sihat.

Azlinda Azman said...

Rajinnya ana masak...salute akk

Azlinda Azman said...

Rajinnya ana masak...salute akk

Bonda Zahra said...

Wah, kacang botol pun blh buat kerabu ya.nampak sedap!

Shikin Razali said...

Akak, daun selum tue daun apa yea? Hihi kot2 la org tranu panggil nama lain... Aritue masa berbuka kat Sungkai, saya ada beli kerabu kacang botol, sedap memang sedap tapi bahan2nya cukup menyedihkan, hanya kacang botol dengan bawang besar saja... Huhu πŸ˜‚

Ana Suhana said...

Dia mcm daun ulam raja shikin. Cer google. Byk khasiat dia.

Post a Comment

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤