Tempat Menarik di Melaka : Replika Jambatan Hang Jebat

Assalamualaikum.



Salah satu replika yang menghiasi salah satu jambatan di bandar Melaka. Replika tengkolok ni boleh di jumpai di Jambatan Hang Jebat bersebelahan Taman Rempah. Terdapat 4 buah tengkolok di jambatan Hang Jebat ni di mana setiap satu tengkolok diletakkan di hujung jambatan di kedua-dua arah. keempat-empat tengkolok ni bermotifkan songket melayu. Memang nampak sangat mewah dan penuh dengan elemen-elemen pahlawan Melayu Melaka zaman dahulu.

Di katakan kos untuk membina jambatan ini menelan lebih jutaan ringgit namun binaan tersebut tidak berkualiti kerana dalam tempoh 3 tahun sudah terdapat retakan dan rekahan. Betul atau tidak sis pun tak pasti. Tapi yang pasti jambatan ni masih aktif digunakan untuk menyeberangi sungai Melaka.




Ana Suhana

‪Life comes with both happiness and sadness. Learn to be patient when sad and grateful when happy. He will reward you and elevate your status

43 comments:

  1. Sayangnya mahal tapi tak berkualiti. Dalam banyak2 HANG , memang Jebatlah yang mai suka sebab semangat setiakawan yang tinggi. Heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. heiii hang jebat. kalau berani kalu turun lah. cewah.

      kan. sepatutnya kos yg di belanjakan mestilah bersepadan dengan apa yg di bina.

      Delete
  2. baru ke replika jambatan...tak pernah nampak la

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama dah Lina. dari tahun 2008 dah ada ni.

      Delete
  3. Ni kes buat kerja utk keuntungan ler tu...yeahhh akk pun sama mcm Mai..suka kat Hang Jebat jugak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure lah kak. maybe ada sebab kenapa retak kot tu. sepatutnya dengan kos yg di belanjakan tu, binaan t mestilah kukuh dan tahan lama.

      Delete
  4. macam2 diorg ni, saja bubuh untuk naikkan harga. padahal xde fungsi pun benda tu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. jambatan ni memang laluan utama cuma tak pasti kos tu meliputi apa.

      Delete
  5. ehh.. apsal org melaka ni pun mcm tak perasan jer replika tu.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. parah ni Dilah. ni dekat jambatan nak ke taman rempah untk naik cruise tu Dilah.

      Delete
  6. Masa Kak Sue ke Melaka tak perasan pula jambantan nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kak sue maybe kak sue tak lalu jambatan ni kot. Ni dekat area Pengkalan Lama.

      Delete
  7. Tak pernah perasan pulak replika ni. Sebab biasa ke Melaka bukanlah jalan2 sgt. Cuma lalu-lalang pakai kereta je. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maybe Ana pergi di area bandar hilir je kot. yang ni dekat area UiTM Bandaraya Melaka dekat dengan Pengkalan Lama.

      Delete
  8. Replies
    1. cantik dan unik. baru lah Melaka. hehe

      Delete
  9. tengkolok tu berdiri megah dengan bergayanye.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. tengkolok bukan sebarang tegkolok tue Lea. tengkolok melaka yang punya. hehe

      Delete
  10. mbazir nya.. kos da dsediakan rasany lebih dr cukup.. napa kualiti binaan xstanding dgn kos? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah lah ju. maybe ada silap dekat mana2 kot. memang seharusnya dengan kos tu mampu menghasilkan binaan yang kuat dan kukuh kan.

      Delete
  11. Replies
    1. insyaAlah tak wak. mungkin kerja2 pembaikan telah di jalankan.

      Delete
  12. tak pernah tahu plak ada ni, nmpk sangat reen da lama tak p,huu

    dan yg part retak tu nampak sangat ada yg x betul mse nk bina tu,

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahun 2008 jambatan ni di bina. mungkin reen ke area bandar hilir je kot tak ke sini. yg ni anoher part of melaka reen.

      Delete
  13. Nape piqa tak pernah perasan ada replika ni😂😂😂😂

    Btw piqa dh join GA kak ana, #29

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai kata tak perasa replika ni. hehe. maybe piqa tak lalu sini kot. sini jauh sikit dari bandar hilir. dia dekat area pengkalan lama.

      Delete
    2. yes. kalu nak shortcut dari pengkalan rama ke jln hang tuah, lalu la sini.

      Delete
    3. haaa pengkalan rama. salah tulis pula pengkalan lama. maaf org melaka. hehe

      Delete
  14. Nak untung lebih ke tu sampai menghasilkan sesuatu yang kurang berkualiti? ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahlah. mungkin ada technical error kot.

      Delete
    2. Alamak, dah bersangka buruk. Aduhhh 😂😂😂

      Delete
  15. lama nak siapkan jambatan ni dulu.
    ingat lg dulu kala jambatan kat sini jambatan besi.
    dari aida kecik hingga abis skola.
    then, busy nak cantik kan sg melaka, dlm kan sg melaka...
    aida akui, maybe nak cepat, byk projek di melaka kelam kabut.
    tak silap nyer sempena melaka maju 2010 kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe lah aida. tp skrg boleh guna jambatan tu kan. memang bertambah maju Melaka skrg ni. masa anak study dulu tak macam ni pun. hhehe

      Delete
  16. Ala.. nape sha tak tahu... Nak gi juga nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap jambatan yang ada dekat melaka ni ada tarikan dan icon masing2 tau Sha. kena tgk betul2 masa lalu nanti.

      Delete
  17. bestnya! belajar kt negeri 9 tapi tak berpeluang nak ronda melaka lagi. dah dekat la tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah satu hari nanti sampai lah aiman dekat sini. boleh explore satu meaka terus.

      Delete
  18. Siqah tak perasan jambatan ni. Tapi tengkolok tu cantik! 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni dekat taman rempah di pengkalan rama. Dan tengkolok ni ikon yg paling cantik antara jambatan2 yang lain.

      Delete
  19. Binaan nie macambaru jea kan.. Kosnya mahal tapi kurang berkualiti, sayangnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak lah baru mana shikin. Tp masih boleh di gunakan dan jambatan ni sibuk masa pagi dan petang.

      Delete
  20. sygnya da retak2... hihihihihi, minat cerita hang2 ni... tpi unni x penah persan benda ni time datang mlaka dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada maybe unni tak perasan kot. Kalau naik cruise jambatan ni dekat point last sekali before u turn semula.

      Delete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤