Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAID) - Ana Suhana

Apr 7, 2017

Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAID)


Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB) l Assalamualaikum. Kalau bercuti di Cherating dan tercari-cari tempat makan yang popular dan sedap apa kata korang try di Warung Awang Ikan Bakar (WAIB) . 
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)

Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)


Warung Awang Ikan Bakar ni sangat senang nak jumpa sebab lokasinya terletak betul-betul di tepi jalan utama Cherating-Kemaman. Dari jauh dah boleh nampak dah. Walaupun nampak macam warung kampung je tapi service dia cun beb. Makanan dan minuman semua cepat sampai. Dengan pelanggan yang ramai korang boleh dapat makanan yang korang pesan dalam masa 20 minit je. Terbaik tu. Jom tengok menu-menu yang sis order untuk makan malam sis sekeluarga.

Menu 1: Siakap Stim
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)

Meriah dengan sayur-sayuran sebagai hiasan membuatkan menu ni nampak sedap dan menyelerakan. Bila rasa memang seperti yang di jangka. Ikan siakap tu segar dan terasa kemanisan isi ikan tu. Menu ni sebenarnya khas untuk Syafi sebab tak pedas tapi mak ayah Syafi yang melazat. Sampai licin pinggang tu.

Menu 2: Siakap Sweet Sour
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)

Menu ni pun sedap juga walaupun nampak simple je. Ikan siakap ni di masak sehingga garing di bahagian luar tapi masih mengekalkan kelembutan isi di bahagian dalam. Memang syok habis masa makan siakap sweet sour ni.

Menu 3: Lala Rebus
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)

Menu favorite MIL. Sis tak makan pun sebab tak berapa nak gemar lala. Katanya boleh tahan sedap juga. Kalau tak, tak kan licin sepinggan lala ni kan.


Menu 4: Sotong Goreng Tepung
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)

Sis perasan based in experience makan di Cherating ni, sotong goreng tepung mereka tak sama macam sotong goreng tepung yang biasa kita makan. Selalunya sotong tu akan penuh di saluti tepung kan dan agak rangup bila kita makan tapi dekat sini bukan macam tu. Penggunaan tepung dalam menu ni dekat sini agak kurang maybe untuk serlahkan rasa sotong tu sendiri menyebabkan ianya sedikit berminyak. Sis tak berapa gemar dengan sotong goreng teoung di sini tapi FIL sis suka pula. Katanya sotong di sini lembut tak macam di kedai-kedai yang lain.

Menu 5 : Kerang Rebus 
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)

Favorite menu En Suami.Kerang dekat sini  best sebab kerang dia bersih dan segar. Maybe kerang laut kot sebab tu rasanya manis. Ye lah Cherating kan dekat dengan Laut China Selatan.


Menu-menu di bawah ni merupakan menu sampingan. Rasa dia sama macam kedai-kedai tomyam yang lain. Takde rasa yang istimewa bak kata orang.

Menu 6: Daging Masak Merah
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)

Menu 7: Kembong Bakar
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)

Menu 8: Tomyam Campur
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)

 Menu 9: Telur dadar dan kailan ikan masin
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)

Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)
Tempat Makan Popular di Cherating : Warung Awang Ikan Bakar (WAIB)

Alhamdulillah semua kenyang dan puas hati. Bukti habis licin kuah Siakap Stim tu kena hirup. Pengakhiran yang membahagiakan. Hehe. Total untuk semua menu di atas ni termasuk air dan nasi putih ialah RM258. Kalau bahagi dengan 8 orang dewasa, seorang jatuh RM32.25. Ok lah bagi sis sebab susah nak dapat kedai yang sedap dekat kawasan Cherating ni. So kalau korang bercadang untuk bercuti di Cherating boleh lah singgah di Warung Awang Ikan Bakar ni. InsyaAllah puas hati. 



39 comments:

  1. Ya Allah kak! Terliur tengok lala rebus, sotong celup tepung dgn daging merah tu. Perghhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak lagi lah. tengah puasa2 ni buat entri on food review. telan air liur je lah yang boleh. hehe

      Delete
  2. Okey..boleh masuk list ni...sedap nampaknya tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah puas hati SA makan dekat sini. Tp warung kampung je ni. 😊

      Delete
  3. Nampak sedap ikan siakap masak stim dan tiga rasa tu.. lala dan kerang pun kegemaran Kak Sue sekeluarga.. tq for sharing Ana, kut ada rezeki ke sana boleh singgah nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah kak kalau ke sini boleh lah cuba. Ikan siakap stim dan sweet sour tu memang sedap dan kena dgn selera kami sekeluarga 😊

      Delete
  4. betoi2 meleleh la tgok kan... rindunya nk mkn gini.. hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Weekend ni boleh lah pergi mana2 kedai tomyam order menu2 ni. Lepas tu share dgn kami pulak 😋

      Delete
  5. nampak sedap..hahaha..pantang nampak makanan

    - Hernee Nazir -

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha samalah. Pantang nampak makanan semua nak di bedalnya. 😊😊

      Delete
  6. Boleh nangis Kak tengok menu2 ni..sedapnyalah...siakap tu..sedapnya...nasi hangat2..peergghhhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siakap tu kak ana suka PC. Ratah macam tu je pun dah ok dah. Sedapnya. Kena cari lagi ni nampaknya 😅

      Delete
  7. Teringin nak makan kerang. Tapi, klau kat rumah biasa jumpa kerang bulan puasa je. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Knp bulan puasa je Ana?

      Kak ana tak gemar makan kerang. Tp kerang fav En suami. Kalau makan char kuew teow, kerang semua transfer dekat dia. Dia pula transfer udang dekat kak ana. Hehe. Sistem barter 😊

      Delete
  8. Lala rebus rasa macam mana tuu. Hehe husniey tak pernah try lagii. Ya Allah macam sedapp je semua.. Thanks for this review Ana.. Kalau husniey balik Kemaman nanti tak tahu nak ajak family makan kat mana, boleh cuba kat sini pula 😍😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lala rebus tu ada rasa serai dan pedas cili api. Sedap juga. Nanti cubalah kalau tak tahu nak makan mana bila blk Kemaman. Mana tau kena dgn selera Husniey kan. 😊

      Delete
  9. kak anaaaa jangan buat elsa laparrrr hahaha. bila lah elsa nak pergi sini nie hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lapar sokmo budak kecik ni. Hehe. Kat rawang kan banyak kedai tomyam. Cer order menu2 ni then share dekat blog pula. 😊😊

      Delete
  10. Semua menyelerakan... Terutama ikan yg atas sekali tu.. hadoii.. lama dah tak p cherating..

    ReplyDelete
    Replies
    1. laku keras siakap stim tu lea. licin selicinnya kuah tu kena hirup. hehe 😅

      Delete
  11. memang licin abis ! kira nya kalo rm 30 lebih sorg dgn mknn yg mmuaskan, confirm rasa xrugi.. blik pun senang hati =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. service pun cepat. nampak je warung kampung tapi better dari kedai2 di bandar. hehe 😅

      Delete
  12. Lala, sotong, kerang <3 wowowow, semua yang saya suka XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow.. terbaik lah dear. senang nak bawa jalan2 cari makan kalau mcm ni 😅

      Delete
    2. Betul, semua boleh sumbat dalam perut :D Kalau dah xda ruang, pandailah nak adjust supaya ada ruang. wkwkwkwkwkwk. Tapi lepas tu kena pulun exercise plak :p

      Delete
    3. hahaha.terbaik ni. mujur exercise kalau tak??? haha

      Delete
    4. Tobat dah dulu x exercise 😭

      Delete
  13. Replies
    1. Alhamdulillah semua memuaskan hati walaupun hanya warung biasa 😊

      Delete
  14. alamak, salah timing baca post nie, banyak dugaan, :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Kalau tgh puasa lagi kuat godaan nya mat jo 😅

      Delete
  15. Mak aihh sedap sungguh dan nampak menyelerakan kesemuanya! terus rasa craving ikan bakar ni! 😋😋

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap. nanti kalau ke Cherating boleh lah singgah ke sini. :)

      Delete
  16. Nanti kalau kak datang ganu lagi boleh la pulak try "muara ikan bakar kuala ibai" hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah 2x kak ana makan sana Ira. Belakang rumah tok kak ana je tu. Jom Ira, nanti kak ana balik KT lagi kita g makan dekat sana :)

      Delete
  17. Alahai Ana.. Terliur Sha tengok.. Seafood is ohsem tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. seafood is always awesome Sha especially prawn. Irresistible!! :D

      Delete
  18. Telan liur eh tengok gambar...saya suka seafood especialy jenis siput2/kerang tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak ana prefer ikan, udang dan sotong. Kerang2 tu setakat nak merasa boleh lah. 😘

      Delete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤