February 2017 - Ana Suhana

Feb 28, 2017

Hadiah-hadiah Giveaway - Tiket Thomas Town & Totebag

2:42 PM 26
Hadiah-hadiah Giveaway - Tiket Thomas Town & Totebag
Assalamualaikum.


Alhamdulillah 2 hadiah dari segmen GA yang sis join telah selamat di terima semalam dan hari ni. Terima kasih pada rakan-rakan blogger yang menganjurkan segmen tersebut. Sis doakan semoga Allah memurahkan rezeki kamu berdua. 



Parcel semalam yang sis terima berisi 2 keping tiket Thomas Town dari Blogger Zai Zamree. Nampaknya sis kena plan ke JB pulak lah lepas ni sebab tiket tu expired 31 Mac ni. Hehe. 



Parcel hari ni sis terima dari Blogger Faezah MdNor. Hadiah yang sis dapat ialah totebag design ironman.  Comel kan. Syafi lah paling suka.



Alhamdulillah hadiah-hadiah GA yang dapat semuanya awesome belaka. Dari novel, tudung, kain,  voucher hinggalah ke beg. Terima kasih semua. InsyaAllah kalau sis ada rezeki lebih nanti turn sis memberi pula pada korang semua. 😘😘😘

Feb 27, 2017

Tempat Menarik di Pahang : Sara Thai Kitchen dan Pantai Sepat

11:28 AM 41
Tempat Menarik di Pahang : Sara Thai Kitchen dan Pantai Sepat
Assalamualaikum.


Pantai Sepat, Kuantan.

Kalau sebut jalan-jalan cari makan di Kuantan rata-rata akan sebut tentang kesedapan mango cheese cake di Kulacakes. Memandangkan sis dah penah rasa mango cheese cake tu dan time sis sampai di Kuantan tu waktu makan tengahari, jadi sis ke satu lagi tempat makan yang tak kurang popular juga iaitu Sara Thai Kitchen. 

Dah nama pun Thai Kitchen sudah semestinya makanan yang di sediakan ialah masakan negara Thailand. Dengar kata pulut mangga dan siakap stim dekat sini terbaik. Moh ler kita cuba.

Sementara tunggu makanan siap kita wefie dulu lah yer. Nampak tak kedai tak buka sepenuhnya lagi sebab time sis sampai kedai baru jer nak buka. Kiranya sis pelanggan yang pertama untuk hari tu.

Sara Thai Kitchen, Kuantan.

Susun atur dalam kedai. Kemas dan teratur. Dekat sebelah tu ada raungan berhawa dingin tapi macan tutup je. 




Sara Thai Kitchen, Kuantan.

Sara Thai Kitchen, Kuantan.

Yeahhh makanan dah sampai. Sebelum tu amik gambar dulu untuk blog tersayang. Ehhh doa dah siap-siap baca dulu naaa. 



Sara Thai Kitchen, Kuantan.

Sara Thai Kitchen, Kuantan - Pulut Mangga

Sara Thai Kitchen, Kuantan.

Pulut mangga dekat sini memang terbaik. Sis siap tapau bawa balik KL lagi. Tapi siakap stim dia tak berapa nak kena dengan tekak sis sebab rasa pedas dan masam yang agak kuat. Selalunya siakap stim masam dia dari asam boi tapi yang ni dari perahan limau nipis. Masam dia lain macam sikit. Lepas tu tu pedas pulak. Hilang rasa manis ikan siakap tu. Lepas tu dah tak boleh nak bagi si kecik makan. Menu lain macam kerabu mangga, ayam goreng kunyit, sotong goreng tepung dan kailan ikan masin pun biasa-biasa jer rasa dia. Sama macam dekat kedai masakan Thai yang lain. 

Dari Sara Thai Kitchen sis singgah sekejap di Pantai Sepat untuk amik angin laut sebelum balik ke KL. Sis ke sana dalam pukul 2 petang macam tu jadi orang tak ramai pun. Selesa sikit. Cantik juga Pantai Sepat ni. Kalau ikut hati nak jer duduk lama-lama tapi memikirkan kejar masa tak boleh lah nak layan jiwang sangat.


Pantai Sepat, Kuantan.

Pantai Sepat, Kuantan.

Pantai Sepat, Kuantan.

Lepas ni kalau ke Kuantan sis nak ke Teluk Cempedak pula. Kali terakhir sis pergi tahun 2011. Masa tu jambatan dekat tepi tu tak elok lagi. Dengar kata sekarang dah semakin cantik. Boleh lah plan ke sana pula. 

Feb 25, 2017

Idea untuk GA ke-2 di Yubiso

12:58 PM 46
Idea untuk GA ke-2 di Yubiso
Assalamualaikum.



Minggu lepas masa window shopping di Setapak Central sis ternampak satu kedai yang sangat menarik perhatian. Dari jauh semacam dah melambai-lambai jer panggil sis masuk ke dalam. hehe. Bila tengok nama kedai tu baru teringat tahun lepas ada viral tentang kedai YUBISO ni. Apa tu YUBISO? 

 

YUBISO merupakan sebuah rangkaian kedai berasal dari Jepun yang menekankan 3 teras utama iaitu kualiti, fesyen dan harga yang rendah. Kebanyakan barangan di dalam kedai YUBISO adalah dari Korea, China, Malaysia, Thailand dan lain-lain negara.

Terdapat pelbagai barangan yang di jual di sini seperti produk kecantikan, barangan hiasan rumah, alatan tulis, permainan kanak-kanak, beg, aksesori dan pelbagai lagi. Harga pula bermula serendah RM5. Memang rambang mata dibuatnya. Orang perempuan kalau dah masuk kedai ni harap maklumlah ye. Boleh jadi lupa diri sekejap. Dan sis pun tak terkecuali. Semua barang sis nak belek dan beli. Mana tak nya, comel-comel belaka semua. Geram jer sis tengok. Yang tak boleh tahan siap berangan dah nak bagi hadiah apa untuk segmen GA yang kedua. Ada yang nak join lagi ke GA sis?

Buku nota dengan cover yang sangat comel.

Yang ni best sebab kita boleh warnakan sendiri ikut kreativiti kita. katanya handmade and washable.

Patung kucing ni pun comel jer. Geram jer tengok.

Selipar santai pun ada.

Favorite Syafi. 5 kotak dia sambar hari tu. Satu RM5.

Beg ala-ala Von Dutch pun ada. RM45 satu.
Karpet pelbagai design.
Headband warna warni gebu gebas pun ada.

Aksesori rambut pun banyak yang menarik

Hand towel ni sis beli 2 sebab comel. RM10 satu.

Yang ni sis amik dari FB Yubiso Malaysia.

Siapa minat stationery boleh lah ke sini. Macam-macam ada.

Antara skin care yang di jual. Mask pun ada. RM5 untuk 2 pek.

Colorful tumbler. Geram pulak sis tengok.




Lepas ni nampaknya keraplah sis ke YUBISO ni sebab tak puas tengok semua barang-barang dekat sini. Korang pun jom lah ke YUBISO ni. Tak beli pun takpe, cuci-cuci mata pun ok dah. Tapi tahan ke korang dari tak membeli??? hehe.


Tumbler humidifier ni pun sis beli juga. RM45 satu. Aromatic oil tu memang ada so tambah je dalam ni. Buat wangi rumah.


Feb 24, 2017

Al-Ghafur - Yang Maha Pengampun

12:31 PM 24
Al-Ghafur -  Yang Maha Pengampun
Assalamualaikum.


 
Allah tidak melihat bentuk kesalahan kita,
Tetapi Allah melihat bentuk taubat kita.

Allah tidak melihat khusyuk kita,
Tetapi Allah melihat ikhtiar kita dalam mencari kekhusyukkan.

Semoga Allah mengampuni segala dosa dan kesalahan kita dan memudahkan segala urusan kita.

Feb 23, 2017

Tempat Menarik di Melaka : Swiss Garden Hotel and Residence dan Muzium Kapal Selam

12:25 PM 35
Tempat Menarik di Melaka : Swiss Garden Hotel and Residence  dan Muzium Kapal Selam
Assalamualaikum.

Nak dijadikan cerita masa jalan-jalan dekat Matta Fair tahun lepas ternampak promosi di booth Swiss Garden ni. Promoter tu pun bersungguh-sungguh promote hotel mereka. En Hubby pun termasuk ke dalam booth mereka dan terbeli voucher tu. Dapat lah diskaun dalam beberapa puluh ringgit jer. Boleh pilih samada Swiss Garden di Melaka atau Kuantan.  Dan sis pilih ke Melaka.

Swiss Garden Hotel and Residence Melaka

Next 2 weeks after beli voucher tu sis ke sana untuk bercuti katanya. Sis sampai dalam pukul 1 lebih macam tu dan terus ke kaunter untuk check in. Orang beratur punya lah ramai. Dalam 20 minit beratur akhirnya selesai bab check in. Tapi kena tunggu dalam pukul 3 untuk bilik siap. Receptionist tu kata nanti dia akan call semula. Sementara tu sis ke shopping mall di sebelah bangunan hotel untuk lunch dan cuci-cuci mata. Dalam pukul 4 macam tu baru dapat bilik sebab masa tu 4 buah bas pelancong china daftar masuk juga. On the way nak ke bilik, tetiba lif pula tersangkut. Haru di buatnya tapi semua under control sebab ada staff dalam lif tu sekali. 

Gambar bilik dan pool ni sis amik dari Agoda je.

Swiss Garden Hotel and Residence Melaka

Swiss Garden Hotel and Residence Melaka


Swiss Garden Hotel and Residence Melaka

Bilik sis menghadap Sungai Melaka dan Kampung Morten. Boleh nampak cruise lalu lalang. Boleh lah nak berehat amik angin malam dari berandah tu.
Swiss Garden Hotel and Residence Melaka


Swiss Garden Hotel and Residence Melaka


Swiss Garden Hotel and Residence Melaka


Swiss Garden Hotel and Residence Melaka


Swiss Garden Hotel and Residence Melaka


Malam tu sempat keluar makan je di Windmill Station. Mujur orang tak ramai. Cepat jer dapat makanan. So far makanan dekat sini memuaskan. Sis siap tapau nasi goreng lagi. 

Windmill Station - Sirlion Steak


Windmill Station - Grilled Chicken


Windmill Station - Mushroom Soup



Malam tu tak ke mana pun sebab dah boleh bayangkan jalan di bandar sesak sesesaknya. Memandangkan dah selalu sangat ke Melaka jadi tak lah ralat tak masuk bandar. Jadi aktiviti malam ialah duduk termenung dekat balkoni layan view bandar Melaka waktu malam dan layan si kecik berendam dalam bath tub sampai kecut jari. Lepas tu jenuh nak tunggu air turun dekat shower. 

Swiss Garden Hotel and Residence Melaka


Swiss Garden Hotel and Residence Melaka

Esok dalam pukul 10 camtu sis dah check out. Malas nak bersesak dengan orang lain. Dari hotel sis ke Muzium Kapal Selam bawa si kecik ni jalan-jalan. Bayaran masuk ialah RM 5 seorang.  Syafi masuk free je.  Dekat sini kita boleh tengok secara dekat macam mana susun atur di dalam kapal selam tu. 

Muzium Kapal Selam Melaka


Muzium Kapal Selam Melaka


Muzium Kapal Selam Melaka


Muzium Kapal Selam Melaka


Muzium Kapal Selam Melaka


Muzium Kapal Selam Melaka


Muzium Kapal Selam Melaka

Terdapat juga 2 model jet pejuang di pamerkan di satu sudut di luar kapal selam tu. Tapi tak boleh masuk hanya tengok dari luar jer.

Muzium Kapal Selam Melaka

Muzium Kapal Selam Melaka

Muzium Kapal Selam Melaka

Sebelum balik KL sis singgah kejap dekat pantai Klebang. Saja amik angin pantai. Orang pun tak ramai sebab tengahari kan.  Dah agak berpeluh dan melekit-lekit sis teruskan perjalanan pulang ke KL. 

Pantai Klebang


Pantai Klebang


Pantai Klebang

Akhirnya tamat sudah trip 2h1m sis di Melaka. Bila nak datang Melaka lagi kita tunggu je lah sebab memang tiap-tiap tahun akan ke sini juga.


Tempat-tempat menarik di Melaka dalam  entri bawah ni:

Melaka 1 - Kota A Famosa / Kampung Morten / Menara Taming Sari / Restoran Terapung Umbai / Makan Hang Tuah

Melaka 2 - Padang Pasir Klebang