Tempat Menarik di Pahang : Bukit Tinggi - Ana Suhana

Jan 23, 2017

Tempat Menarik di Pahang : Bukit Tinggi

Assalamualaikum.


Cuti hujung minggu ke mana kawan-kawan semua? Bagi yang duduk area KL atau Selangor, sis suggest boleh lah outing di Colmar Tropicale Berjaya Hills di Bukit Tinggi, Pahang. Kalau dari Gombak atau KL masa perjalanan hanya dalam 30-40 minit jer. Boleh sangat balik hari. Yang nie kali ke-2 (08/2016) sis ke sini. Kali pertama pada tahun 2012. Sebenarnya sis nak mandi air panas di Bentong tapi waktu check in lambat lagi so sis jalan-jalan dulu dekat sini bawa adik dan anak.




Memandangkan sis dah pernah datang sini, so sis tak pergi sampai ke Japanesse Garden tue. Hanya jalan di sekitar bangunan warna warni tue jer. Lagipun ramai orang beratur nak naik tram ke sana so sis malas nak beratur berebut tempat duduk. Hehe. Nak masuk ke sini kena bayar dalam rm13 seorang. Kanal-kanak percuma.






Colmar Tropicale Berjaya Hills nie di bina bermodelkan selepas abad ke-16 Bandar Colmar di France. Tak dapat pergi France dapat pergi sini pun ok dah. Hehe. Kalau dekat Korea pun ada bangunan bertemakan France nie. Nama tempat tue Petite France. Kalau siapa tengok cerita My Love from The Star mesti perasan Petite France nie. 





Korang kalau nak tido dekat sini pun boleh jer sebab ada hotel jugak. Tapi harga agak mahal . Selain Japanese Garden, ada jugak mini zoo untuk kanak-kanak. Aktiviti lasak seperti fying fox dan paint ball jugak ada di sini. Sediakan duit saja. Hehe. 






14 comments:

  1. Cik Renex baru sekali pergi. Masa raya haji 2012. tringinnya nak pergi lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh pergi lagi nanti CR. Alang2 bermalam dekat sana. 😍

      Delete
  2. Replies
    1. Jalan2 ala bajet jer nie. Balik hari jer sebab dekat 😍

      Delete
  3. Saya pernah pergi japanese garden n Kampung perancis ni, syok ambil gambar je. hahaha,tapi tak best sebab masa pergi haritu ramai giler org bersesak2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena pergi weekdays dan awal pagi. Kalau tak, bersesak nak naik tram dengan menara tue. Nak bergambar pun susah. Hehe. 😀

      Delete
  4. Siqah suka Bukit Tinggi. Suka dengan suasananya yang tenang je. Cuma kalau ramai orang sangat, sesak jugak rasanya. Susah nak ambil gambar. Hihi.

    Siqah pernah stay di Colmar Tropicale. Masa tu murah sebab weekday. Kalau weekend, harga naik mendadak.

    Petite France kat Korea pernah pergi jugak. Biasa je tempatnya. Penuh bangunan warna warni. Kecil je dan harga tiket mahal jugak. Betullah cakap ana. Terpikat nak ke situ sebab drama My Love From The Star 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana tak berkesempatan nak ke Petite France tue. InsyaAllah ada rezeki nak pergi lagi ke Korea tue. Nak explore Seoul puas2. 😅 My Love from The Star tue antara fav kdrama ana.

      Wah bestnya dapat stay dekat sana. Tapi betul lah kata Siqah, kalau weekend harga dia boleh dapat 2 hari stay dekat hotel biasa. Hehe. Kalau nak tak ramai org kena dtg weekdays dan awal2 pagi. Tue pun ikut nasib. 😅

      Delete
  5. Wahh !!! series cntik view kat sna ! rasa mcm dekat luar negara pula =D
    Hujung mggu bru ni, ju xke mna2 xda mood jalan hby xda huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau bangunan cantik lah dekat sini sebab warna warni. Tapi kalau pemandangan, Sabah tetap di dalam hati. Hehe.

      Xpe nanti ada en bubby boleh ajak dia jalan2 makan angin ye. Keep smile ye JZ 😍

      Delete
  6. kat atas tu ada japanese tea garden kan.
    .
    ala ala jepun sana
    .
    Bestnya sis Ana suhana
    .
    Maznee dah lama teringin nak pergi sana
    .
    Semoga Allah murahkan rezeki
    .
    Insyaallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada. Kena naik tram tak pun drive sendiri ke sana. Sebab time pertama ana dah pergi Japanese Garden tue so kali nie jalan2 dekat sini jer.
      InsyaAllah sampai rezeki nanti pasti Maznee ke sini. Semoga dimurahkan rezeki. Amin. ❤

      Delete
  7. seronoknya jalan2..cuaca mcm mana sejuk ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sejuk mana pun. Kalau tengahari panas juga lah dekat sini.

      Delete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤