January 2017 - Diary of Ana Suhana

Jan 31, 2017

Bercuti di Sabah : Gaya Market, Rumah Terbalik dan Jambatan Tamparuli

2:29 PM 10
Bercuti di Sabah : Gaya Market, Rumah Terbalik dan Jambatan Tamparuli
Assalamualaikum.

Hari Ke-2 Bahagian 1:

Hari ke-2 di Kota Kinabalu sis akan ke Kundasang. Yeahhh. Sis is so excited sebab Kundasang adalah tujuan utama sis ke Kota Kinabalu ni. Tapi sebelum sampai ke Kundasang sis sempat singgah di beberapa tempat di sepanjang 2 jam perjalanan tersebut.

Tempat pertama yang sis singgah ialah Gaya Market yang terletak di Jalan Gaya. Gaya Market ni di buka setiap hari AHAD sahaja tau bermula dari 6.30 pagi sehingga pukul 1 petang. Macam-macam barangan di jual di sini seperti sourvenir (baju, brooch, aksesori wanita), hasil kraftangan, barangan antik, makanan dan juga sayur-sayuran. Boleh rambang mata di buatnya. Harga pun agak murah. Sis spend dalam sejam jer dekat sini. Tak boleh lama-lama, berbahaya!! Hehe.

Gambar Gaya Market ni semua sis kredit di sini. Tak sempat nak amik gambar pun time dekat sini sebab tempat ni sangat crowded dan lagi satu sebab leka bershopping. Hehe.





Dari Gaya Market sis teruskan perjalanan ke arah Kundasang. Tempat seterusnya yang sis singgah ialah Rumah Terbalik ( Upside Down House) yang terletak di Batu 21, Jalan Jalan Telibong, Tamparuli.




Rumah Terbalik ni berkonsepkan rumah suku kaum Bajau di Kota Belud. Semasa kita berada di dalam rumah tu, kita tak dibenarkan untuk mengambil atau merakam sebarang bentuk gambar. Harga tiket ialah Rm10.60 seorang. Kanak-kanak bawah 3 tahun FOC. Ada juga 3D museum bersebelahan dengan Rumah Terbalik ni. 

** Pada pendapat sis, tak masuk ke dalam Rumah Terbalik ni pun takpe. Kalau setakat nak bergambar, boleh jer masuk dekat kedai dalam tu then time nak keluar bergambar lah dekat tepi tu macam gambar-gambar sis dekat bawah ni.








Memandangkan sis dah berada di Tamparuli, rugi rasanya kalau tak singgah di Jambatan  Gantung Tamparuli. Menurut cerita, Jambatan Tamparuli telah digunakan oleh suku kaum Kadazandusun untuk menyeberangi sungai sejak zaman berzaman. Walaupun jambatan yang ada sekarang ni bukan jambatan asal kerana jambatan asal telah musnah akibat banjir, namun sis tetap rasa teruja bila berada di atas jambatan gantung ni. Bergoyang dan beralun bila kita lalu ramai-ramai. Seram pun ada. Hehe.







Di bawah Jambatan Tergantung Tamparuli ni terdapat sebuah jambatan pendek yang boleh muat kenderaan dari satu hala jer pada satu-satu masa untuk menyeberangi Sungai Kiulu untuk ke arah Kundasang. Bila hujan lebat, paras air sungai akan naik dan menenggelamkam jambatan pendek sehala ni. 




Sampaikanlah walau satu ayat

8:21 AM 10
Sampaikanlah walau satu ayat
Assalamualaikum.



Rasulullah s.a.w bersabda:

"Sampaikanlah dariku walau hanya satu ayat"

(Hadis Riwayat Bukhari)


Jan 30, 2017

Wordless #02

12:30 PM 14
Wordless #02
Assalamualaikum.




  📌 6 pesanan Iman Ghazali tentang mati, masa, nafsu, amanah, solat dan lidah.

Jan 29, 2017

Golongan Sesat Di Akhir Zaman

12:20 PM 6
Golongan Sesat Di Akhir Zaman
Assalamualaikum.




 عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مَسْعُودٍ قَالَ

قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَخْرُجُ فِي آخِرِ الزَّمَانِ قَوْمٌ أَحْدَاثُ الْأَسْنَانِ سُفَهَاءُ الْأَحْلَامِ يَقُولُونَ مِنْ خَيْرِ قَوْلِ النَّاسِ يَقْرَءُونَ الْقُرْآنَ لَا يُجَاوِزُ تَرَاقِيَهُمْ يَمْرُقُونَ مِنْ الْإِسْلَامِ كَمَا يَمْرُقُ السَّهْمُ مِنْ الرَّمِيَّةِ فَمَنْ لَقِيَهُمْ فَلْيَقْتُلْهُمْ فَإِنَّ قَتْلَهُمْ أَجْرٌ عِنْدَ اللَّهِ لِمَنْ قَتَلَهُمْ


Dari Abdullah bin Mas’ud beliau berkata  :



Rasulullah saw bersabda: “Akan keluar pada akhir zaman nanti satu golongan yang masih muda yang terdiri dari orang-orang bodoh. Mereka akan bercakap dengan menggunakan sebaik-baik perkataan manusia, mereka membaca akan ayat-ayat Quran tetapi tidak melepasi pun leher-leher mereka, mereka terkeluar dari ajaran Islam seperti mana anak panah keluar dari busurnya. Barangsiapa menjumpai mereka hendaklah ia menentangnya. Karena menentang mereka ini berpahala disisi Allah swt.”


( hadith Ibnu Majah )

Jan 28, 2017

SEGMEN : Blogwalking Tahun Baru Cina bersama Cikgu Ayu

11:40 PM 6
SEGMEN : Blogwalking Tahun Baru Cina bersama Cikgu Ayu
Assalamualaikum.


Segmen blogwalking Tahun Baru Cina bersama Cikgu Ayu.

Klik SINI untuk join

Wordless #01

10:47 AM 8
Wordless #01
Assalamualaikum.




📌 Thing to ponder.

Jan 27, 2017

Bercuti di Sabah : Tanjung Aru dan Restoran Haji Manja

3:41 PM 8
Bercuti di Sabah : Tanjung Aru dan Restoran Haji Manja
Assalamualaikum.

Hari Pertama Bahagian 2:

Balik dari island hopping di Tunku Abdul Rahman National Park masing-masing dah lemau. Dengan penat bangun pagi-pagi buta ke KLIA lagi semua tue bercampur jadi satu. Hehe.

Lepas rehat dan solat perut masing-masing dah bergendang. Last makan waktu dalam flight pagi tadi. Semua cepat-cepat bersiap untuk dinner. Sebelum pergi makan, sis singgah di Tanjung Aru dulu nak tengok sunset. 




Memang sangat cantik sunset di Tanjung Aru nie. No wonder lah ramai orang lepak dekat sini di tambah pulak dengan lokasinya yang strategik di tengah-tengah pusat bandar.

video

Dari Tanjung Aru sis terus ke Segama Waterfront untuk dinner. Dekat sini terdapat medan selera yang terdiri daripada deretan kedai yang jual seafood. Betul-betul tepi laut. Once korang dah masuk dekat dalam tue, nanti akan ada ramai pekerja kedai approach korang pergi ke kedai mereka. Pilih jer mana satu korang nak. Hehe. Lepas pusing-pusing akhirnya sis ke Kedai Haji Manja.


Belakang tue lah deretan kedai jual seafood

Konsep dekat sini sama jer macam restoran seafood dekat Semenanjung. Kita pilih seafood mana yang kita nak, timbang dan bagitau nak masak apa. Cuma dekat sini tak jumpa lah ikan macam di Semenanjung. Siakap ke pari ke harap maaf tiada ye. Terpinga-pinga gak lah sis nak pilih ikan sebab tak tahu ikan apa semua tue. Haha. Udang, ketam, kerang semua size XXL. Geram jer tengok.





Lepas pilih tunggu jer lah dia masak. Dalam 40 minit semua hidangan dah complete. Lama jugak lah sebab ramai orang kan. So far semua makanan sedap dan paling penting semua segar. Isi seafood semua manis-manis. Memang puas hati.







Total kami makan malam tue campur dengan air, sayur dan nasi semua dalam Rm300. Murah kan?? So korang kalau nak makan dekat Kota Kinabalu nie jangan lupa datang dekat sini tau. InsyaAllah puas hati.




Surah Ali-'Imran : Amar Makruf Nahi Munkar

10:30 AM 4
Surah Ali-'Imran : Amar Makruf Nahi Munkar
Assalamualaikum.



وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ ۚ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ
" Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah daripada yang mungkar. Mereka itulah orang yang beruntung"

( Surah Ali-'Imran, ayat 104)

Makruf-perbuatan yang mendekatkan kita kepada Allah 

Mungkar- perbuatan yang menjauhkan kita dari Allah

Jan 26, 2017

Bercuti di Sabah : Island Hopping di Tunku Abdul Rahman National Park

1:42 PM 19
Bercuti di Sabah : Island Hopping di Tunku Abdul Rahman National Park
Assalamualaikum.

Hari Pertama Bahagian 1:

Sabah merupakan salah satu destinasi impian sis sejak dulu lagi. Alhamdulillah impian sis nie tercapai tahun lepas bila dapat pergi family trip dengan family mertua. Dan paling best separuh kos di sponsor oleh FIL. Hehe.


KLIA 2 - KKIA

KLIA2 - KKIA

Flight dari KLIA pukul 6.50 pagi. So seawal pukul 4.30 pagi kami dah gerak dari rumah. Tue pun agak rushing sebab kena beratur nak check in luggage semua. Lepas solat terus masuk dalam flight. Penerbangan memakan masa selama 2.5 jam jer. 


2.5 jam perjalanan

On board meal

Sepanjang 3 hari dekat Kota Kinabalu nie sis sewa urvan van. Harga dalam Rm250 sehari dan boleh muat kami semua 9 dewasa 2 kanak-kanak. Pick up dan deliver van semua dekat airport jer. Senang cerita. 


Sewa van RM250/sehari

Sampai-sampai jer dekat Kota Kinabalu kami cari hotel dulu nak drop semua beg. Takut orang pecah van bila tengok banyak barang dalam tue. Lepas settle letak beg sis terus ke The Jesselton Point untuk island hopping di Tunku Abdul Rahman National Park.


Harga Tiket

Dekat The Jesselton Point nie ada banyak kaunter yang jual tiket untuk island hopping. Pilih jer yang mana nak. Kebanyakkan offer harga yang lebih kurang sama jer. Sis pilih kaunter no 10 iaitu Island Hop Express.


The Jesselton Point

Dewasa:
Rm23 (1 pulau)
Rm33 (2 pulau)
Rm43 (3 pulau)
Rm53 (4 pulau)

Kanak-kanak:
Rm18 (1 pulau)
Rm23 (2 pulau)
Rm28 (3 pulau)
Rm33 (4 pulau)

Tapi kalau ramai macam family sis nie better chartered satu boat lagi jimat. Tak sampai Rm200 rasanya. Selain tue bila dah chartered satu bot kita boleh set masa kita sendiri. Just inform dekat boat man tue berapa lama kita nak spend dekat satu-satu pulau tue. Selain tiket bot kita kena bayar jugak terminal fee dekat kaunter tue jugak.

Terminal fee:
Rm7.63 seorang untuk dewasa
Rm3.82 seorang untuk kanak-kanak

Untuk kali nie sis pergi 2 pulau jer sebab based on Googling ramai kata cukup untuk ke 2 pulau jer iaitu Pulau Sapi dan Pulau Manukan. Sebelum naik bot,  sis sewa dulu life jacket dan snorkel mask dekat jeti nie. (Tapi sis bawa sendiri snorkel mask sis. Tak sanggup nak pakai yang sewa punya tue).  Harga sewa ialah Rm15 per set. Sis sewa 4 set jer. Gilir-gilir pakai. 


Snorkeling mask dan life jacket - Rm15 per set

The Jesselton Point

Perjalanan dari The Jesselton Point ke Pulau Sapi hanya sekitar 15 minit jer. Bukan main syok semua naik speed boat. Tapi bila melambung kena ombak semua cuak especially sis lah sebab kena pegang si kecik tue. Haha. Keselamatan dia jer yang sis pikirkan. 


Pulau Sapi

Pulau Sapi

Pulau Sapi

Sampai jer dekat Pulau Sapi kena bayar lagi Rm3 seorang (dewasa & warganegara) untuk yuran konservasi. Sekali bayar jer walaupun kita ber island hopping lebih dari satu pulau.


Pulau Sapi

Pulau Sapi

Pulau Sapi


Pulau Sapi

Dekat Pulau Sapi nie sis spend dalam 2 jam. Aktiviti wajib buat ialah snorkelling. Tak perlu pergi jauh-jauh pun. Snorkelling dekat tepi-tepi pantai jer. Air laut pun jernih dan ikan pun banyak. Best sangat. Sampai terbakar lah kulit di buatnya. Hehe.


Pulau Sapi

Pulau Sapi

Pulau Sapi

Pulau Sapi

Kalau korang nak naik zip line pun boleh. Nanti ada orang akan amik dari Pulau Sapi tue ke Pulau Gaya yang terletak betul-betul bersebelahan. Harga seorang Rm64. Sis pada mulanya nak jugak naik tapi bila dah asyik sangat bersnorkelling sampai tak ingat nak naik zip line nie.

Dari Pulau Sapi sis ke Pulau Manukan. Hanya 5 minit jer naik bot. Tapi time nie ombak kuat. Terjerit-jerit semua dalam bot tue. Haha. Dekat Pulau Manukan nie tak ramai orang pun sebab time sis pergi tue bukan season untuk snorkelling di sini. So ramai ke Pulau Sapi. Sis just amik-amik gambar jer dekat sini dalam 30 minit jer. Lepas tue terus ke The Jesselton Point semula. Lepas settle pulangkan snorkler mask dan life jaccket sis terus ke hotel untuk check in.


Pulau Manukan

Pulau Manukan

Pulau Manukan

Pulau Manukan

Pulau Manukan


** Pulau Sapi sangat cantik air laut dia. Memang syok habis. Cuma yang tak berapa best washroom dia. Kotor dan berbau. Sayang sangat. Maybe sebab time tue peak season orang ramai. Masing-masing tak reti jaga kebersihan. Huhu