December 2016 - Ana Suhana

Dec 31, 2016

Best Moment in 2016

2:54 PM 9
Best Moment in 2016
Assalamualaikum.

Less than 12 hours kita akan melangkah ke tahun baru Masihi. Alhamdulillah sis masih di kurniakan rezeki yang sangat banyak sepanjang 2016. Rezeki bukan pada nilai banyaknya wang, tapi rezeki yang lebih berharga lagi iaitu rezeki nikmat Islam dan iman dan rezeki kesihatan yang baik.

Alhamdulillah untuk 2016 Allah bagi sis rezeki lebih sikit. Sis dapat penuhi impian untuk ke Sabah dan Korea. Dan sis dapat bawa parents sis merasa naik flight jalan2 ke utara Malaysia untuk pertama kalinya. Banyak kali dah ajak sebenarnya tapi ayah sis gayat nak naik. Lepas berjaya pujuk akhirnya merasa jugak mereka. InsyaAllah tahun2 akan datang banyak lagi perancangan dan harapan untuk di capai.  InsyaAllah.

Mac - Kota Kinabalu

Aug - Kedah & Perlis

Okt - Busan, Jeju & Seoul

Sis doakan semoga impian dan harapan kita semua dapat di makbulkan olehNya. Ingat usaha, doa dan tawakal. 😍

P/s: Kadang2 kita sering mengeluh dengan masalah dan kesempitan yang kita hadapi. Seolah2 tiada jalan keluar pada setiap kesempitan itu tanpa kita sedari semua itu juga salah satu rezeki Allah nak bagi. Rezeki mendekatkan diri padaNya. Rezeki untuk hapuskan dosa2 kita yang sebanyak pasir di pantai. Bila kita dah tersedar semua ini baru kita nampak rupanya betapa Allah sayang pada kita. Dan kita juga akan sedar yang ada lagi orang yang lebih besar kesempitan mereka berbanding kita. Maka sentiasalah bersyukur untuk setiap nikmat yang kita perolehi. 

Dec 27, 2016

Segmen Pencarian Bloglist 2017 Blog Cik Zue

10:24 PM 12
Segmen Pencarian Bloglist 2017 Blog Cik Zue
Assalamualaikum.

Baru perasan yang Cik Zue invite join segmen dia. Apa lagi korang, jom ramai2 join Segmen Pencarian Bloglist 2017 Blog Cik Zue nie. Memeriahkan suasana.  Mana tau terpilih kan. 😍

Click banner to join

Dec 25, 2016

1st Giveaway by BAJETciputselereBESAR

8:54 PM 172
1st Giveaway by BAJETciputselereBESAR
Assalamualaikum.


Annyeonghaseyo. Utk pertama kalinya setelah hampir 5 tahun blog BCSB nie wujud, sis dengan happy nya nak buat segmen GA. Ada ke sudi nak join?? 😊

Ok pada yang nak join senang je cara dia:

1.  Follow blog BCSB nie.

2. Follow IG sis. (Optional!!) Boleh kita say hello to each other dekat sana nanti.

3. Buat entri bertajuk 1st GA by BAJETciputseleraBESAR, letak banner, backlink dan letak link blog korang dekat ruangan komen.
 

 Tempoh GA : 25 Dis 2016 - 31 Jan 2017

Pengumuman pemenang : 5 Feb 2017 πŸŽ‚

Jumlah pemenang : 5 orang
 (di sebabkan sambutan yang baik akan ada hadiah tambahan) 

πŸ‘‰Pemenang dipilih melalui Survey.org πŸ‘ˆ 

Hadiah : Sourvenir dari Korea 


 πŸŒΈ Senarai Peserta πŸŒΈ


Selamat bersegmen gais. Thanks for ur truly support. 

- Sis Ana- 

Senarai Peserta 1st GA by BAJETciputseleraBESAR

3:42 PM 51
Senarai Peserta 1st GA by BAJETciputseleraBESAR

Dec 24, 2016

Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island

5:16 PM 0
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island

Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island l Assalamualaikum.Cuaca hari ke-4 sis di Korea nie tak berapa nak cun sebab hujan lebat sepanjang hari dari pagi sampai lah ke malam. Bila dha hujan ni faham-fahamlah, aktiviti pun limited. Tapi itinerary kena diteruskan. So sis teruskan perjalanan Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island.
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island

Dari Seongup Folk Village sis patah balik ke Sangumburi Crater. Dari tempat parking nak masuk ke dalam agak jauh juga. Tapi hujan pun hujan lah. Sis kentalkan jiwa masuk juga ke dalam. Ada jugak pelancong-pelancong lain yang redah hujan. Bezanya sis sorang je yang dukung anak dalam hujan. Gitchuw.
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Tiket nak masuk ke Sangumburi Crater Jeju Island ni ialah 3000won dan arah gps ke sini ialah +82-64-783-9990. Sis spend dalam sejam lebih juga lah dalam ni. Tapi sebab hujan kan, nak bergambar pun susah. Rasa ralat juga sebab ingat boleh bergambar dengan lalang lalang tinggi yang cantik tu kan. Tapi takpe lah, mana tau ada rezeki boleh Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island ni lagi kan.
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island

Apa sebenarnya Sangumburi Crater ni? Haa kalau korang nak tau Sangumburi Crater merupakan satu kawah rata yang berbentuk seakan-akan stadium dengan kawasan tapak seluas 460,000m dan telah diwartakan sebagai Monumen Semulajadi No. 263 (Natural Monument No. 263).
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Di sini korang boleh temui hampir 400 spesies tumbuhan liar, burung dan haiwan lain yang membiak dan tumbuh dengan pesat. Ini kerana kawasan Sangumburi Crater ni merupakan persekitaran yang dilindungi. No wonder Sangumburi Crater ni menjadi tarikan wajib singgah di Jeju oleh hampir ratusan ribu pengunjung setiap tahun.

 Baca juga : 10 Tempat Menarik di Jeju Island Hanya Dengan Memandu Sendiri
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island

Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island

Tapi macam sis cakap masa sis ke sini hujan sangat lah lebat. So tarikan utama dekat sini iaitu kawah gunung berapi tu terlindung dengan kabus tebal. Kalau tak boleh nampak betapa cantik kawah kehijauan belakang sis dalam gambar bawah ni.
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Tapi yang peliknya kan, dalam dalam hujan lebat tu dak kecik ni boleh lena tidur. Memang sepanjang tawaf dalam Sangumburi Crater tu dia tidur.  Tak terganggu langsung even sis dengan suami berganti-ganti dukung dia. Sabar jer lah,
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Elok masa nak balik tu baru dia bangun. Sabar je lah. Tapi sebab hujan dia tak nak jalan walaupun hujan dah mula reda. Walau hujan dah reda tapi kabus masih tebal. So no point lah kalau nak tunggu sebab ada a few places yang sis nak terjah lepas ni. 
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island
Macam tu lah kisah pengalaman sis Bercuti ke Korea : Sangumburi Crater Jeju Island ni. Walau hujan tapi sis puas lah hati juga dapat jejak kaki ke sini. Suasana dekat sini sangat tenang dan rasa aman damai sebab kita dikelilingi dengan suasana yang penuh dengan kehijauan. Korang kalau datang ke Jeju Island ni make sure masukkan Sangumburi Crater ni dalam list korang ok. Kalau tak tak lengkap percutian korang.

Dec 19, 2016

Bercuti ke Korea : Seongeup Folk Village

3:10 PM 4
Bercuti ke Korea : Seongeup Folk Village
Assalamualaikum.

Korea Hari Ke-4 Bahagian 1

Untuk aktiviti hari ke-4 sis plan untuk pergi 2 tempat jer sebab nak spend banyak masa dekat sana. Tapi dah di takdirkan sepanjang hari hujan maka tak dapat lah nak lelama dekat 2 tempat tue. Time check out dr Gh cuaca nampak okey. Time otw nak ke Sangumburi Crater tue dah start lebat. Sob sob sob.

Seongeup Folk Village nie memang takde dalam iti pun sebenarnya. Sis boleh sampai dekat sini sebab kononnya nak jadikan pit stop sementara nak tunggu hujan reda pagi tue. Sekali sampai ke malam hujan. 

SFV nie merupakan perkampungan kecil yang terletak di kaki bukit Gunung Hallasan. Actually kita boleh tour sekitar perkampungan nie tapi sebab hujan so sis just dapat join "express tour" jer. Time sis dekat sana ada sorang ahjumma nie yang bawa sis and the geng ronda sekeliling. Ahjumma nie siap bagi explanation tau walaupun English dia totally out. Dia explain tentang jenis2 rumah yang ada dekat sini, peralatan yang di gunakan untuk bertani, cara2 penapaian makanan dan paling win tentang kandang black pig yang ada dekat situ. Ada cerita tersendiri tentang black pig tue. Nanti sis double confirm cerita tue balik. Kang bagi salah info tak ke naya sis. Haha. Last sekali ahjumma tue promote produk2 yang di jual di sini. 

'Penjaga' penjaga di sini. Dekat semua tempat ada patung nie.
Belakang tue merupakan salah satu bentuk rumah di perkampungan nie

Yg baju hijau tue la ahjumma yang bawa kami ronda sekeliling kawasan nie. Tengah promot produk2 dekat sini.

Gigih ahjumma bagi kami tester setiap produk. Baik punya promot.

Jangan risau kalau tak cukup won. Swipe je kad kredit korang. Haha. En suami tgh byr duit madu. Thanks D.

Antara produk yang ada dekat sini ialah madu Jeju, barangan kosmetik dan kesihatan dan jus buah. Sis and the geng pakat beli madu jer sebab murah. 40k won sebotol besar. Macam mahal kan tapi kalau dah biasa beli madu akan rasa berbaloi dengan harga madu di sini. Sis beli 2 botol terus. Haha. Tak nak kalah. 


Kotak madu yang sis beli. Berat dia hampir 1kg jugak.

Nie botol madu tue. Comel kan. Satu botol dah selamat habis. Tinggal satu botol nie jer.

Satu info sis suka nak kongsi dengan korang. Dekat jeju nie kadar jenayah sangat minimal walaupun kebanyakan rumah2 di luar bandar hanya berpagarkan pagar kayu. Dekat Jeju jer korang boleh jumpa pagar kayu nie tau.



Pagar kayu ini di panggil Jongnang. Setiap satu kayu tue ada maksud dia tersendiri. Kalau ketiga2 kayu tue di naikkan bermaksud tuan rumah tiada di rumah untuk beberapa hari. Jika hanya 2 kayu je yang naik bermaksud tuan rumah tiada di rumah  dan hanya akan balik  sebelum malam tiba. Kalau hanya 1 kayu jer bermaksud tuan rumah hanya keluar sekejap saja. Tapi kalau semua kayu tue di turunkan bermaksud tuan rumah ada di rumah dan anda boleh masuk berjumpa. Unik dan simple jer kan.