2016 - Ana Suhana

Dec 31, 2016

Best Moment in 2016

2:54 PM 9
Best Moment in 2016
Assalamualaikum.

Less than 12 hours kita akan melangkah ke tahun baru Masihi. Alhamdulillah sis masih di kurniakan rezeki yang sangat banyak sepanjang 2016. Rezeki bukan pada nilai banyaknya wang, tapi rezeki yang lebih berharga lagi iaitu rezeki nikmat Islam dan iman dan rezeki kesihatan yang baik.

Alhamdulillah untuk 2016 Allah bagi sis rezeki lebih sikit. Sis dapat penuhi impian untuk ke Sabah dan Korea. Dan sis dapat bawa parents sis merasa naik flight jalan2 ke utara Malaysia untuk pertama kalinya. Banyak kali dah ajak sebenarnya tapi ayah sis gayat nak naik. Lepas berjaya pujuk akhirnya merasa jugak mereka. InsyaAllah tahun2 akan datang banyak lagi perancangan dan harapan untuk di capai.  InsyaAllah.

Mac - Kota Kinabalu

Aug - Kedah & Perlis

Okt - Busan, Jeju & Seoul

Sis doakan semoga impian dan harapan kita semua dapat di makbulkan olehNya. Ingat usaha, doa dan tawakal. 😍

P/s: Kadang2 kita sering mengeluh dengan masalah dan kesempitan yang kita hadapi. Seolah2 tiada jalan keluar pada setiap kesempitan itu tanpa kita sedari semua itu juga salah satu rezeki Allah nak bagi. Rezeki mendekatkan diri padaNya. Rezeki untuk hapuskan dosa2 kita yang sebanyak pasir di pantai. Bila kita dah tersedar semua ini baru kita nampak rupanya betapa Allah sayang pada kita. Dan kita juga akan sedar yang ada lagi orang yang lebih besar kesempitan mereka berbanding kita. Maka sentiasalah bersyukur untuk setiap nikmat yang kita perolehi. 

Dec 25, 2016

1st Giveaway by BAJETciputselereBESAR

8:54 PM 172
1st Giveaway by BAJETciputselereBESAR
Assalamualaikum.


Annyeonghaseyo. Utk pertama kalinya setelah hampir 5 tahun blog BCSB nie wujud, sis dengan happy nya nak buat segmen GA. Ada ke sudi nak join?? 😊

Ok pada yang nak join senang je cara dia:

1.  Follow blog BCSB nie.

2. Follow IG sis. (Optional!!) Boleh kita say hello to each other dekat sana nanti.

3. Buat entri bertajuk 1st GA by BAJETciputseleraBESAR, letak banner, backlink dan letak link blog korang dekat ruangan komen.
 

 Tempoh GA : 25 Dis 2016 - 31 Jan 2017

Pengumuman pemenang : 5 Feb 2017 πŸŽ‚

Jumlah pemenang : 5 orang
 (di sebabkan sambutan yang baik akan ada hadiah tambahan) 

πŸ‘‰Pemenang dipilih melalui Survey.org πŸ‘ˆ 

Hadiah : Sourvenir dari Korea 


 πŸŒΈ Senarai Peserta πŸŒΈ


Selamat bersegmen gais. Thanks for ur truly support. 

- Sis Ana- 

Senarai Peserta 1st GA by BAJETciputseleraBESAR

3:42 PM 51
Senarai Peserta 1st GA by BAJETciputseleraBESAR
Assalamualaikum.




πŸ‘‰ List of  Kind-hearted  PeopleπŸ‘ˆ
 

 01. Zafirah Nazri

02. Julie Nida 

03. Mama Aiman 

04. Belog JM

 05. Mrs Fuzy

06. Sheila Adziz

07. Fhatin Amelia

08. The Fade

09. Anisah Yusof

10. Liyana Jasmi

11. Noor Akma

12. Husniey Hussain

13. Noor Najwa

14. Zircon Mono

15. Fafa Zahirah 

16. Hani Fadhlina Abdul Rahman

17. Mieza S

18. Nor Nazliana

19. Sviors

20. Roshar Amani

21. Banu Syah

22. Noor Atikah Ramli

23. Farah Wahidah

24. Syadiya Khairul

25. Shahida Dzulkafli

26. Don Ayhan

27. Cik Haziqqah

28. Tiara Sapphire

29. Unni Anje

30. Anzra Rizal

31. Mardiah Diana

32. Edrina Zulkafli

33. Ana Fatihah

34. Azhafizah Md Nor

35. Julia Jamaludin

36. Izhs Diaryz

37. Syuhada Salleh

38. Sayidah Napisah

39. Liyana Anuar

40. Miza Talib


41. Izati

42. Min Mi

43. Masitah Samsudin

44. NurSabrina Abd Ghani

45. TheZofiroh

46. Afiqah Zamri

47. Malas Letak

48. Syakirah Jf

49. Cik Dilah

50. Mrs Velentine

51. Nam @ Along

52. Hernee Nazir

53. Nour Adieb

54. Mimpi Aria

55. Farhanna Jafri

56. Mira

57. Nadia Md Radzi

58. Lea Azleeya

59. Farrah Nadia

60. Shaidatul Aireen

61. Amanda Suria

62. Adk Dayah

63. At-Tarmizi

64. Lokman Hakim

65. Cik Juju

66. Husna Izzati

67. Syazrah Tarmin

68. Nurul Hayati

69. Syafyqah Azry

70. CikLa Shahril

71. DeariesCouple Fey Liez

72. Sarah Lalala

73. Ila Shafila

74. Anis Khalilah

75. Azman Arsad

76. Alia Husna

77. Mrs. A

78. Norfaz Premix

79. Mas

80. Kin Naz

81. Syahidah Fadilah



      
 

Dec 19, 2016

Bercuti ke Korea : Seongeup Folk Village

3:10 PM 4
Bercuti ke Korea : Seongeup Folk Village
Assalamualaikum.

Korea Hari Ke-4 Bahagian 1

Untuk aktiviti hari ke-4 sis plan untuk pergi 2 tempat jer sebab nak spend banyak masa dekat sana. Tapi dah di takdirkan sepanjang hari hujan maka tak dapat lah nak lelama dekat 2 tempat tue. Time check out dr Gh cuaca nampak okey. Time otw nak ke Sangumburi Crater tue dah start lebat. Sob sob sob.

Seongeup Folk Village nie memang takde dalam iti pun sebenarnya. Sis boleh sampai dekat sini sebab kononnya nak jadikan pit stop sementara nak tunggu hujan reda pagi tue. Sekali sampai ke malam hujan. 

SFV nie merupakan perkampungan kecil yang terletak di kaki bukit Gunung Hallasan. Actually kita boleh tour sekitar perkampungan nie tapi sebab hujan so sis just dapat join "express tour" jer. Time sis dekat sana ada sorang ahjumma nie yang bawa sis and the geng ronda sekeliling. Ahjumma nie siap bagi explanation tau walaupun English dia totally out. Dia explain tentang jenis2 rumah yang ada dekat sini, peralatan yang di gunakan untuk bertani, cara2 penapaian makanan dan paling win tentang kandang black pig yang ada dekat situ. Ada cerita tersendiri tentang black pig tue. Nanti sis double confirm cerita tue balik. Kang bagi salah info tak ke naya sis. Haha. Last sekali ahjumma tue promote produk2 yang di jual di sini. 

'Penjaga' penjaga di sini. Dekat semua tempat ada patung nie.
Belakang tue merupakan salah satu bentuk rumah di perkampungan nie

Yg baju hijau tue la ahjumma yang bawa kami ronda sekeliling kawasan nie. Tengah promot produk2 dekat sini.

Gigih ahjumma bagi kami tester setiap produk. Baik punya promot.

Jangan risau kalau tak cukup won. Swipe je kad kredit korang. Haha. En suami tgh byr duit madu. Thanks D.

Antara produk yang ada dekat sini ialah madu Jeju, barangan kosmetik dan kesihatan dan jus buah. Sis and the geng pakat beli madu jer sebab murah. 40k won sebotol besar. Macam mahal kan tapi kalau dah biasa beli madu akan rasa berbaloi dengan harga madu di sini. Sis beli 2 botol terus. Haha. Tak nak kalah. 


Kotak madu yang sis beli. Berat dia hampir 1kg jugak.

Nie botol madu tue. Comel kan. Satu botol dah selamat habis. Tinggal satu botol nie jer.

Satu info sis suka nak kongsi dengan korang. Dekat jeju nie kadar jenayah sangat minimal walaupun kebanyakan rumah2 di luar bandar hanya berpagarkan pagar kayu. Dekat Jeju jer korang boleh jumpa pagar kayu nie tau.



Pagar kayu ini di panggil Jongnang. Setiap satu kayu tue ada maksud dia tersendiri. Kalau ketiga2 kayu tue di naikkan bermaksud tuan rumah tiada di rumah untuk beberapa hari. Jika hanya 2 kayu je yang naik bermaksud tuan rumah tiada di rumah  dan hanya akan balik  sebelum malam tiba. Kalau hanya 1 kayu jer bermaksud tuan rumah hanya keluar sekejap saja. Tapi kalau semua kayu tue di turunkan bermaksud tuan rumah ada di rumah dan anda boleh masuk berjumpa. Unik dan simple jer kan. 

Dec 14, 2016

Bercuti ke Korea : Jeongbang Waterfall

4:04 PM 6
Bercuti ke Korea : Jeongbang Waterfall
Assalamualaikum.

Korea Hari Ke-3 Bahagian 4

Dari Jusangjeolli Cliff sis terus menuju ke Jeju Hiking Inn untuk check in dan solat. Sekali lagi sis dapat bilik di tingkat 4 dan tiada lif disediakan. Terpaksa lah mengangkut beg2 besar tue lagi.



Deluxe room with private shower


Harga bilik di Jeju Hiking Inn

Lepas selesai rehat dan solat sis terus bersiap-siap untuk ke satu lagi tempat. Cumanya kali nie sis and the geng berpecah dua. Kalau ikut itinerary kami akan ke Cheonjiyeon Waterfall which is hanya 5 minit jalan kaki dari Gh. Tapi owner Gh recommend pergi Jeongbang Waterfall. So sis pun setuju pergi Jeongbang Waterfall nie. Lagi satu group pergi ke Cheonjiyeon Waterfall.

Dari Gh nak ke Jeongbang Waterfall nie kena naik kereta lebih kurang dalam 10 minit macam tue. Sis parking kereta jauh sikit dari kaunter tiket so kena lah menapak. Tapi ok je sebab cuaca sejuk jer dekat sini. Tak rasa penat pun. Tiket seorang 2k won.

Dari kaunter tiket nak ke waterfall kena menuruni berpuluh anak tangga. Jenuh gak la nak sampai ke bawah lagi2 bila kena gendong 'anak raja'. Make sure korang pakai flat shoes tau sebab dekat bawah nie batu2 dia agak tajam dan tidak sekata. Silap langkah boleh terseliuh.

Jeongbang Waterfall nie setinggi 23m dari atas laut dan merupakan air terjun pertama di Asia yang jatuh terus ke dalam laut. Sumber waterfall nie adalah dari aliran Donghongchun. Agak menarik lah jugak waterfall nie. No gps untuk ke sini ialah 82-64-733-1530.



Jalan2 makan angin


Air dari saluran Donghongchun nie akan melalui kawasan air terjun dan seterusnya jatuh ke dalam laut.


View dari tangga 





Kalau nak rasa seafood fresh dr laut boleh la singgah dekat tepi nie. Tapi sis tak lalu dik oi.

Ok setakat nie je aktiviti untuk hari ke-3 sis di Korea. Malam tue sis hanya lepak dalam bilik jer sebab nak bagi budak kecik tue rehat yang cukup. Siap2 rebus nasi himpit untuk bekal esok hari lagi. 

Dec 13, 2016

Bercuti ke Korea : Jusangjeolli Cliff

3:23 PM 2
Bercuti ke Korea : Jusangjeolli Cliff
Assalamualaikum.

Korea Hari Ke-3 Bahagian 3

Sambungan dari entri  Day 3 Part 2 . Lepas kecewa tak dapat masuk Yongmeori Coast akibat ombak tinggi dan angin kuat, sis 'membawa' diri ke Jusangjeolli Cliff. Nie antara satu tempat wajib singgah kalau korang dah sampai di Jeju. Jarak dalam 40 minit macam tue je dari Yongmeori Coast.

Tiket masuk ialah 2k won seorang. Tapi kalau lebih 10 orang ada diskaun 400 won seorang. Time geng sis beratur beli tiket nampak macam tak ramai orang. Rupanya jammed dekat 'jambatan' berhampiran cliff tue. Kalau nak selfie tanpa ada orang interframe memang susah lah sikit. Kiri kanan depan belakang penuh orang berhimpit. Kena pandai menyelit lah senang cerita. 

FYI, Jusangjeolli Cliff nie terbentuk apabila lava dari Gunung Hallasan meletus ke dalam lautan Jungmun. Ianya membentuk pelbagai saiz batu berbentuk kiub atau heksagon yang seolah2 diukir oleh tukang batu. Memang sangat amazing tau korang. Tapi tue la tak boleh nak menghayati pemandangan dekat sini lama2. Ramai tengah beratur tunggu giliran. So to be safe better pergi time weekdays (Selasa-Rabu) baru syok menikmati pemandangan dengan tenang. No gps untuk ke sini ialah 82-64-738-1532.

P/s: Klik gambar untuk paparan lebih jelas πŸ˜…













Dec 5, 2016

Bercuti ke Korea : Yongmeori Coast

10:16 AM 6
Bercuti ke Korea : Yongmeori Coast
Assalamualaikum.

Korea Hari Ke-3 Bahagian 2

Ok cukup dulu dengan 3 segmen dari rakan2 blogger yang sis join tue. Takut tak boleh berhenti pulak jadinya. Nanti sambungan percutian ala backpacker sis ke Korea basi pulak. 

Ok dari Hyeopjae Beach sis terus ke Yongmeori Coast. Perjalanan dalam sejam macam tue jer. YC nie betul2 berhadapan dengan Mt Sanbangsan. No GPS untuk ke sini ialah +82-64-794-2940.

Aktiviti utama dekat sini ialah kita boleh jalan sampai melalui. tebing2 batu di tepian pantai tue sebab pemandangan dekat situ memang cantik. Tapi tue lah nak dijadikan cerita takde rezeki sis pada hari tue. YC ditutup disebabkan ombak tinggi akibat hujan pagi tadi.  Sob sob sob. Jadinya sis jalan2 jer la dekat situ.

Mt Sanbangsan menempatkan kuil2 Buddha. 






Nie cafe yang ada dekat sini. Tapi non halal la.










Kalau cuaca baik dan ombak tak tinggi, kita boleh jalan dekat tepi2 batu tue sampai ke hujung.






Kerana kecewa tak dapat masuk lalu sis pun membawa diri ke satu lagi tempat yang agak menarik dengan harapan dapat mengubati hati ini. Terubat ke idok kita tunggu la next entri ye. 

P/s: Tiket masuk ialah 3k won seorang. Parking percuma je kat atas tue tapi tempat sangat terhad.