May 2015 - Ana Suhana

May 9, 2015

Tempat Menarik di Melaka : Padang Pasir, Klebang

11:36 PM 5
Tempat Menarik di Melaka : Padang Pasir, Klebang
Assalamualaikum.

Cuti hari pekerja last week, sis sekeluarga turun ke Melaka untuk cuti-cuti Malaysia katanya. Tapi percutian itu fail sebab jam di mana-mana saja. 100,000 kenderaan masuk Melaka time tue.  Jam baik kat highway atau jalan bandar. Masa habis dalam jam jer. Tapi disebabkan sis dah selalu sangat turun Melaka, so takde la terkilan sangat tak dapat turun ke bandar.

Kali ni sis stay di Pantai Klebang. Antara tarikan utama di Klebang sudah pasti coconut shake. Hampir sejam beratur kot. Macam laa tak penah minum. Tapi di sebabkan cuaca kali ni lain macam sikit, setakat beratur sejam tue takde hal la. Melaka sangat-panas panas okey. Melekit je rasa badan sepanjang 3 hari kat Melaka nie. 2 cup sekali minum coconut shake tu.

Selain dari coconut shake, terdapat satu lagi tempat menarik yang baru di Melaka iaitu padang pasir Klebang. Terletak di pesisir laut dan agak tersorok. Ramai yang masih tak tau kewujudan tempat ini. Nak sampai ke sini, di sarankan naik kereta 4wd atau seangkatan dengannya. Kereta biasa pun boleh tapi tak boleh berat2 sebab jalan dia berpasir. Takut tayar tersangkut jer nanti. Satu hal pulak kang.
  
 




Sebelah malam sis kentalkan jiwa gak masuk town. Plan asal nak naik river cruise, tapi  ramai  giler  orang.  Cancel terus. So jalan-jalan dekat Kampung Morten dan Pirates Park jer.




















Pagi-pagi Ahad dah gerak balik KL sebab nak elak jam. Alhamdulillah jalan sangat clear. Taklah stress tengok tabiat pemandu-pemandu Malaysia bila dalam jam.   

Hadramawt The Curve

10:40 PM 0
Hadramawt The Curve
Assalamualaikum


Seperti yang dijanjikan, kali nie Sis nak cerita pasal makanan arab. Memandangkan birthday women suka nau makan nasi arab, so kami adik beradik bawa dia ke The Curve untuk mencuba nasi Arab dekat sini pulak. Kami sampai The Curve dalam pukul 2 lebih so customer dah tak ramai. 

Menu dekat sini sama jer macam restoran makanan arab yang lain. Menu utama mestilah nasi arab (mandy, kabsah) , kebab dan manisan arab.


Cik Esah memang selalu fail bila bergambar 


Dua2 muka lapar. Sabar sat naaa.




Kitchen area jer yang sempat nak snap 


Menu 1: Sheesh Tawook  ala2 chicken kebab. Rm22.
Menu 2: Mosahab chic. Rm22. Rasa sama sebijik macam kebab kat atas nie. Sedap dan sesuai untuk orang yang tengah diet. Ada roti sekali dalam set nie.


Menu 3: Mendy chicken rice. Rm25. 


Menu 4: Mendy lamb rice. Rm27. Nasi dia memang terbaik. Makan macam tue saja pun puas hati. Ayam dan kambing dimasak sehingga lembut. Orang takde gigi pun boleh makan.


Kuah kari untuk set nasi 




Total 6 orang after include GST Ngeeeee

Overall makanan dia memang sedap dan puas hati. Harga tak lah mahal sangat. Dalam Rm30++ seorang. Tapi berbaloi dengan saiz hidangan dia tau korang. Bagi yang perut kecik dinasihatkan untuk share 2 orang. Kalau tak membazir nanti. Sayang jer kan. .