2015 - Ana Suhana

Aug 28, 2015

Hotel Review : Tok Aman Bali Beach Resort

4:49 PM 2
Hotel Review : Tok Aman Bali Beach Resort
Assalamualaikum.


Wah kejap je masa berlalu. Pejam celik pejam celik dah seminggu sis balik dari bercuti di Pantai Timur. Rasa macam baru semalam jer bercuti dekat sana. Kang tau2 dah hujung tahun pulak kan.

Ok sekarang sis nak sambung cerita dari entri lepas. Lepas jer check out di KB,  sis terus ke arah Tok Aman Bali untuk check in di Tok Aman Bali Resort. Macam rancangan check in check out dekat Astro tue pulak ghasenya. Jarak KB ke sini hanya 45 minit jer. Tak sempat pun nak lelap mata orang kata.



TABBR nie terletak di jajahan Pasir Puteh dan lokasi dia agak ke dalam sikit. Betul2 berhadapan Pantai Bisikan Bayu. Kami stay semalam jer dekat sini sebab esok pagi2 nak gerak ke Pulau Perhentian.


Bilik dekat sini sangat luas. Kalau bawa toto boleh muat 8 orang kot. Bukan dorang tau pun sebab tak lalu lobi pun nak ke bilik nie.  Bilik air pun luas. Memang sangat puas hati. Siap ada berandah lagi. Cumanya time sis datang sini, orang tak ramai. Boleh kira berapa biji kereta tetamu je yang ada. Maybe sebab weekdays dan bukan cuti sekolah kot. Satu bunyi suara orang pun tak dengar. Haha. Tapi takpe lah, privasi la sikit.






Bilik sis menghadap tasik tempat berkayak.
Bath tub pun ada. Confirm2 bos kecik paling seronok.

Macam biasa, sampai2 jer perut dah berkeroncong. Nak keluar beli makanan kena ke pekan. So sebab en suami dah tak larat, so kami order dari bilik jer.

Nasi Goreng Bali. RM17 tak silap. Fresh orange dalam RM7. Ok la kan.

Sebelah petang just jalan2 sekitar resort dan terus ke pekan cari makan malam.


View from look out point. Kiri kanan tue semua bilik. Hujung sekali tue lobi dan cafe.
Look out point.
Swimming pool kosong takde orang.
Gaya nak lebeh.
Pintu masuk bilik. 
Taman depan bilik.
Laluan di sepanjang berandah.

Nie antara dekorasi di sekitar resort.









Esok pagi2 lepas breakfast terus kemas2 dan check out menuju ke jeti Besut.

Aug 26, 2015

Dinner ala Korea di Eleven Rooftop, Hotel Perdana

5:29 PM 2
Dinner ala Korea di Eleven Rooftop, Hotel Perdana

Dinner Ala Korea Eleven Rooftop,  Hotel Perdana | Assalamualaikum. Untuk malam terakhir di Kota Bahru ni,  dinner Ana special sikit. Sebabnya en suami ada dinner ala Korea di Eleven Rooftop Hotel Perdana. Memandangkan masih ada meja yang kosong untuk customer yang walk in, so Ana menyelit lah sekali.  Bila lagi nak merasa dinner dekat sini kan. Datang dah lah sepuluh tahun sekali je. Hehe.

Dinner Ala Korea di Eleven Rooftop, Hotel Perdana

Eleven Rooftop merupakan satu-satunya restoran yang korang boleh makan sambil menikmati pemandangan malam bandar Kota Bahru pada 180 degree. Makanan yang di hidang di sini berkonsepkan grill and steamboat. Senang citer macam konsep Seoul Garden tu tapi yang ni standard hotel lah kan. Harga pula sangat berbaloi iaitu RM65 seorang. Restoran ni beroperasi bermula dari pukul 6 petang hingga 10.30 malam. Makan lah sampai mana korang larat.
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop,  Hotel Perdana
Sampai-sampai je di tingkat atas, Ana terus terjah bahagian luar sebab dinner tu belum mula lagi. Rupanya ruang makan hanya di bahagian dalam sahaja tau korang. Bahagian luar atau balkoni ni takde apa-paa. Hanya tempat untuk melepak atau amik angin luar je. Maybe sebab nak jaga keselesaan pelanggan sebab tu ruang makan hanya di bahagian dalam saja. Impian konon nak makan-makan sambil layan view luar tu terhempas sekejap. Tapi Ana tetap enjoy my dinner here. 

Jom layan pemandangan malam bandar Kota Bahru dari atas ni. Memang nampak bangunan je korang. Kan best kalau boleh nampak laut. Hehe.
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Dah puas tengok pemandangan dekat luar, moh kita tengok apa makanan yang di sajikan di bahagian dalam pula. Dekat bahagian pencuci mulut ada pelbagai jenis kek, kuih dan buah di hidang. Rambang mata nak pilih kek-kek tu korang. Selain tu, chocolate fountain pun ada untuk dicelup-celup dengan buah atau marshmallow.
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana

Di bahagian main course iaitu bahan-bahan untuk grill dan steamboat, terdapat pelbagai jenis bebola, marinated meats, vege,  noodles dan lain-lain lagi. Sos dan dressing pula bukan ada satu dia je, tapi banyak ok. Pening nak pilih yang mana satu. Semua nampak sedap tau.
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana

Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana

Haaa kenapa apa Ana kata dinner ala korea dekat sini??  Sebabnya selain dari pelbagai dressing yang disediakan,dekat sini korang boleh makan pelbagai jenis kimchi tau. Tak perlu nak ke Korea nak merasa kimchi yang sedap. Dekat Hotel Perdana pun boleh makan kimchi sedap. Tetiba terliur ni haa bila teringat kimchi tu.


Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana

Memahami selera orang Malaysia yang tak boleh hidup tanpa nasi, Eleven Rooftop juga menyediakan side dish yang berat untuk para pelanggan. Antaranya ialah ada nasi goreng nenas dan mee goreng.
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Untuk bahagian air pula, korang boleh buat ABC sendiri. Jeli dan candy yang banyak menanti untuk korang campur dalam ABC tu. Air minuman pula ada 5 jenis. Antaranya ada air oren, guava, sirap bandung dan anggur. Aiskrim pun ada juga. Boleh buat ABC aiskrim lagi kan. Lepas makan panas-panas grill dan steamboat tu, pekena AbC aiskrim memang heaven.
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Ni rupa grill and steamboat yang sempat Ana snap. Memang terduduk kekenyangan wei makan dekat sini. Tak boleh nak berhenti dari makan ok. Agak-agak dah penuh sampai anak tekak baru sedar diri nak berhenti makan. Tu pun lepas beberapa kali berehat dan amik angin di luar. Dengan aircond yang secukupnya dan ruang makan yang luas memang selesa sangat-sangat.
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana
Eleven Rooftop, Hotel Perdana

Overall memang Ana puas hati makan dekat Eleven Rooftop ni. Berbaloi dengan harga yang di bayar.  Korang yang berada di Kota Bahru atau plan nak ke sini, jangan lupa cuba makan malam di Eleven Rooftop ni tau. InsyaAllah berbaloi-baloi. 

Aug 25, 2015

Malis Cafe and Restaurant

3:07 PM 2
Malis Cafe and Restaurant
Assalamualaikum.


Makan malam hari kedua sis di KB ialah di sebuah cafe yang pernah masuk JJCM Tv3. Menyediakan masakan ala Thailand, masakan bergoreng dan juga western.

Kali nie sis makan masakan ala Thailand dan ada juga terselit pasta untuk mencuba rasa.

Nasi goreng cina dan masakan ala Thai.  Harga dia standard kedai tomyam lain.
Signature dish bila datang sini. Ikan Tenggiri Nampla. Rasa manis dan sedap.
Sphageti carbonara. RM9.00++. Sedap dgn portion yang agak banyak.

Susun atur kafe nie cantik dan menarik. Kemas dan bersih. Pelayan pun mesra alam. Makanan pun cepat sampai.

Serupa tapi tak sama. 





Tue dia plug JJCM.

Overall encik suami puji masakan ala Thailand tue. Sedap katanya walaupun sis rasa masin sikit. Tapi pasta tue memang sedap. Tak rugi rasa. Harga pulak sangat berpatutan.






Aug 24, 2015

Jalan-jalan makan angin di Kota Bahru, Kelantan

7:05 PM 0
Jalan-jalan makan angin di Kota Bahru, Kelantan
Assalamualaikum.

Kelantan Darul Naim.

Last sis datang sini kira2 11 tahun lepas. Time tue ada trip fasilitator ke kampus Uitm Kelantan. Lama dah rupanya. Kejap sangat masa berjalan. Kali nie encik suami ada kursus 3 hari dekat Kota Bahru. So memandangkan sekarang nie dah full-time housewife so ada la rezeki sis menyelit sekali.

Sepanjang dekat sini kami stay di Hotel Perdana. Terletak berdekatan dengan stadium negeri.

Sampai2 jer boleh dah check in. So lega la sikit boleh rehat kejap. Especially bos kicik yang bosan duduk lama sgt dalam kereta. 

Bilik hotel nie agak luas dan selesa. Ada bathtub lagi. Cuma bilik air  jer kecik sikit. Yang lain memang terbaik. 



Hotel pertama yang kami jumpe yang sediakan tafsir.







Lepas rehat dan solat terus turun ke Ceranna Cafe untuk isi perut.

Nasi Ayam Hainan. RM20. Rasa dia biasa jer. Lagi sedap nasi ayam Cik Esah. 


Nasi Kerabu. RM20. Sedap sebab pencecah dia menyelerakan.

Jalan2 sekitar hotel lepas makan.













Petang tue jalan2 di Pantai Cahaya Bulan aka Pantai Cinta Berahi. Di katakan nama Cinta Berahi berasal ketika perang dunia II apabila seorang askar British menderita kerana cintanya tidak berbalas. PCB terletak kira2  30 minit perjalanan dari bandar. 





Terdapat deretan kedai di sepanjang jalan di PCB tue. Pilih la mana2 yang berkenan. At first sis ingat nak try lah Maggie ketam yang femes di Kelantan nie tapi belum ada rezeki. So makan jer la celup tepung.

Seekor sotong RM15 dan 4 ekor udang RM5.

Esok pagi2 jalan2 di sekitar bandar. Sebab kursus encik suami start pukul 2. So adalah masa untuk cuci2 mata.

Masjid Muhammadi diambil sempena nama Sultan Muhammad IV. Masjid ini juga dikenali sebagai Masjid Besar di kalangan sesetengah rakyat kelantan.







Peristiwa banjir pada akhir tahun 2014.







Istana Jahar terletak berdekatan Masjid Muhammadi. Ia dibina oleh Sultan Muhammad III untuk dikurniakan kepada cucundanya iaitu Long Kundur Bendahaara. 


Gerbang Rehal. Tempat wajib bergambar di sini. Gerbang ini dibina untuk memperingati pengisytiharan Kota Bahru sebagai sebuah bandar budaya.



Pasar Siti Khadijah. Semua barang ada dekat sini. Kain, kuih, barang basah, barang kering semua ada. Kami just cuci2 mata sebab memang takde benda pun nak beli. Kain batik banyak dah mama bagi sampai tak terpakai. So confirm2 takkan la beli kain2 nie semua.

Terlajak laris pun ada wokey.










Bahagian tengah pasar under renovation.


Peniaga berpindah di bahagian luar.

Cerita pasal makan malam boleh ke sini dan sini. Kalau cerita kat sini kang panjang lebar pulak entri nie. 

Cuma untuk makan tengahari hari ketiga sis sempat singgah di Cikgu Nasi Ulam. Terletak di kawasan kompleks kraftangan berdekatan dengan Masjid Muhammadi tue jer. Dah datang pun time lunch, confirm2 orang ramai. Selamat dapat tempat berhawa dingin so selesa la sikit. Yang pasti memang sangat murah dan sedap.

Restoran Nasi Ulam.

Kedai nasi ulam tue betul2 bawah banguan nie.
2 ketul ayam, 2 ekor ikan, ulam dan sejag air sirap. RM19 sahaja.


Hari keempat sis dah check out. Nampak macam tak berjalan sangat kan. Ye la nama pun teman org berkursus. Tapi tunggu. Ada destinasi menarik nak di tuju.