August 2014 - Diary of Ana Suhana

Aug 29, 2014

Cosy Place

5:05 PM 2
Cosy Place
Assalamualaikum..


Hari nie merupakan hari terakhir bagi 2 org staff kat ofis kami.. Lumrah kerja dalam bidang audit nie, employee turnover tue memang la sangat tinggi.. Tak dapat nak di bendung katanya.. Kadang2 sampai tak ingat siapa2 yang penah kerja kat sini dulu.. Sebabnya ada yang sehari je tahan, esoknya tak datang dah.. gila horror bunyinya.. Bagi yang mampu tahan, hadap je la sampai lebam pancaroba dalam audit nie..

So sempena nak meraikan mereka berdua nie,  kami ke Cosy Place di Wangsa Delima untuk ala2 farewell lunch treat.. Memang dah lama cadang nak ke sini dengan en suami, tapi tak sampai2..last2 rezeki dapat pergi dengan budak2 opis nie haaa...


Hiasan dinding luar..
Kasi can tuan tanah kedaung posing dulu..


Dekorasi dalam CP nie cantik ok.. suasana dia macam kat rumah orang putih dolu2.. susun atur perabut teratur dan sedap mata memandang.. 



Ruang untuk santai2..


Kalau nak buat majlis kat sini pon boleh.. CP akan reserve kawasan nie..
 













 Sempena tunggu makanan sampai, apa tunggu lagi.. aktiviti merempitkan kamera la u olls..










 





 Menu pilihan ktrg kali nie...



Penang char fried kuew teow.. RM7.80..
Cantonese kuew teow..pun RM7.80..

Tomyam soup..RM13.. i olls taste tomyam nie.. rasa dia semua cukup.. masam ada, manis ada, ceamy pun ada.. yummy yummy yummy..
Seafood Pasta.. RM30.. rasa dia pun ok..
Chicken Carbonara..RM25..kuah pekat, tapi tak banyak..so  tak la rasa muak sangat.. rasa bawang putih agak kuat..sapa2 yang suka bawang putih akan suka menu nie..
Mushroom soup..RM7.50..kuah pekat dan rasa cendawan pun kuat..sedap..


Black pepper grill chicken chop..RM18.. menu nie ayam ada 2 keping.. served with baked potato and vege..
Hainanese grill chicken chop..RM18..menu nie ayam hanya sekeping tapi ada telur..sos nie rasa masam manis..yang lain sama mcm menu atas nie.. isi ayam lembut dan di masak dengan sempurna. cewahh..


Homemade grill beef burger.. portion agak besar untuk seorang makan.. daging burger ada 2 ketul.. rasa quite ok..


Total 10 orang makan.. average dalam RM24 seorang including service charge.. ok ke tak ok???
 
Gambar kenangan.. 2 orang yang nak berhenti tue yang duk depan tue haa.. Good luck dear..





Aug 19, 2014

Qing Fang Noodle House

3:30 PM 2
Qing Fang Noodle House
Assalamualaikum..


Nie lagi satu restoran yang kami terjah yang 'forte'nya ialah 'noodles'.. Kalau sebelum nie kami ke Mee Tarik Warisan Asli , kali nie kami ke Qing Fang Noodle House di Platinum Walk.. Restoran nie sederet dengan Tutti Frutti dan Old Town White Coffee.. Di rasmikan oleh Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia iaitu Dato' Seri Mohammad Nazri Abdul Aziz pada 16 Feb 2014..

Qing bermaksud Halal manakala Fang bermaksud sedap.. so bergabung meletop jadilah makanan  yang Halal lagi sedap..;)

Sebelum makan, snap pape yang patut dulu...






 

Muka-muka kelaparan.. di tambah pulak dengan hujan lebat..triple shoot lapar jadinya..selamat time nie tak ramai orang, so servis memang cepat wa cakap sama lu...






Nak order kat sini guna nie je..senang sikit..tak la rasa annoying bila waiter buat muka sebab tunggu lama..;p




Ok nie menu yang kami order..


Chicek Ramen..RM7.80.. 1st time rasa ramen..ramen nie bentuk macam maggi tapi tekstur dia lagi best..sup dia pulak rasa sangat light..sesuai untuk makan malam..kalau nak pedas, boleh tambah cili yang di sediakan..
Close-up chicken ramen..warna bila di tambah cili..
Beef ramen..sama je rasa cam chicken ramen kat atas nie cume tukar jadi daging jer..
Seafood fried rice..RM7.80.. 
Beef fried rice..RM7.80.. 2-2 nasi goreng nie tak pedas pun..sebab tue dia bagi cili api kat tepi tue..

Next time nak rasa ala-ala mee tarik dia pulak...;)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sambungan bila sekali lagi pergi.. Tapi kali nie ada orang sponsor makan.. Alhamdulillah..moga di murahkan rezeki beliau..  Menu kami kali nie nasi putih dan menu ala carte..


Pembuka selera.. seafood wet mee... macam biasa, memang forte kedai nie ialah home made mee..so rasa memang sedap, tekstur dia lembut dan mengenyangkan..RM7.80..

Ikan talapia masak ape ntah tak ingat.. tapi rasa ikan memang sedap.. kuah tue nampak je pedas tapi langsung tak pedas.. RM30++

Fried sauteed bean..yang nie bukan kacang buncis atau kacang panjang tapi rasa dia sejibik kacang buncis..sedap dan rangup...cuma bila masuk mulut terasa masin sebab ada taburan garam kat atas sayur nie..RM10++..
 
Udang ala2 butter prawn..pun sama ada taburan garam kat atas udang nie..RM20++ if not mistaken..

Total 3 orang makan dengan air sekali semua dalam RM110 ringgit.. not so bad... nanti nak ajak ayah makan sini pulak.. asyik makan kat Chan Dollah je..hehe..

Aug 11, 2014

Restoran Sukhumvit Garden MRR2

1:57 PM 6
Restoran Sukhumvit Garden MRR2

Restoran Sukhumvit Garden MRR2 Kali nie untuk edisi makan-makan, kami ke Restoran Sukhumvit Garden MRR2.. Bersebelah dengan shell.. hari-hari duk lalu depan restoran nie tapi tak berkesempatan singgah.. Masakan kat sini bertemakan ala thai..



Restoran Sukhumvit Garden MRR2
Restoran Sukhumvit Garden MRR2
Restoran Sukhumvit Garden MRR2
Restoran Sukhumvit Garden MRR2

Dekorasi dalam Sukhumvit Garden memang cantik. Sesuai kalau nak sambut birthday ke,  anniversary  ke. Ala-ala garden gitu. Kalau nak datang dengan kumpulan yang besar pun boleh. Dekat sini ada di sediakan satu bilik untuk cater permintaan korang. Kawasan larangan merokok pun ada tau. Best kan. 



Restoran Sukhumvit Garden MRR2
Restoran Sukhumvit Garden MRR2

Restoran Sukhumvit Garden MRR2
Restoran Sukhumvit Garden MRR2

Restoran Sukhumvit Garden MRR2
Restoran Sukhumvit Garden MRR2

Restoran Sukhumvit Garden MRR2
Restoran Sukhumvit Garden MRR2

Restoran Sukhumvit Garden MRR2
Restoran Sukhumvit Garden MRR2

Restoran Sukhumvit Garden MRR2
Restoran Sukhumvit Garden MRR2


Restoran Sukhumvit Garden MRR2
Restoran Sukhumvit Garden MRR2...

Jom tengok menu yang di sediakan pulak... Dekat sini dah ada set-set menu untuk di pilih in case korang malas nak pikir nak makan apa kan. Nak ala carte pun boleh. Takde masalah. Ikut cita rasa korang macam mana. 


Antara set-set yang ada:


Restoran Sukhumvit Garden MRR2
Restoran Sukhumvit Garden MRR2


Restoran Sukhumvit Garden MRR2
Restoran Sukhumvit Garden MRR2


Restoran Sukhumvit Garden MRR2
Restoran Sukhumvit Garden MRR2


Restoran Sukhumvit Garden MRR2
Restoran Sukhumvit Garden MRR2


Restoran Sukhumvit Garden MRR2


Restoran Sukhumvit Garden MRR2
Restoran Sukhumvit Garden MRR2

Menu ala carte yang ada:


Restoran Sukhumvit Garden MRR2

Restoran Sukhumvit Garden MRR2

Restoran Sukhumvit Garden MRR2


Restoran Sukhumvit Garden MRR2


Restoran Sukhumvit Garden MRR2



p/s: gambar2 nie dari sini Fb Sukhumvit Garden (maklumla mak jemah pakai camera hp je, so bila tangkap gambar time malam kat tempat2 suram nie hasilnya tak berapa nak sedap mata memandang)

Kami pilih set yang RM59 tuk 3 orang makan.. add on sotong celup tepung, kerabu mangga dan pulut mangga..

Restoran Sukhumvit Garden MRR2
Telur dadar udang dan kailan ikan masin..
Siakap 3 rasa, kerabu mangga, tomyam, ayam goreng kunyit..
Restoran Sukhumvit Garden MRR2
close up kerabu mangga..
close up siakap 3 rasa.. rasa sedap semua cukup rasa..
Restoran Sukhumvit Garden MRR2
Pulut mangga.. nampak cam tak menarik tapi rasa ada tau.. lemak-lemak manis ok..

p/s: gambar2 atas nie kami punya..so harap maklumlah kalau gambar tak memuaskan..


Overall kami berpuas hati.. boleh repeat lagi la senang kata..makanan semua ada rasa.. tomyam dia pun ok..cuma dari review beberapa customer ada yang tak berapa suka rasa tomyam nie.. sebab dari pandangan kami mungkin sebab rasa lala yang kuat  menyebabkan kuah tomyam nie rasa dia lain sikit..

Time kami datang, servis memang cepat..tak sampai 15 minit semua dah makanan dapat..maybe sebab customer tak ramai lagi kot..sebab lepas kami dapat makanan, ramai customer yang datang..

Total kami kena termasuk air RM94..so seorang dalam RM33.. ok la tue..