2014 - Diary of Ana Suhana

Nov 24, 2014

Kopi O

10:56 AM 3
Kopi O
Assalamualaikum..

Kopi O.. kalau pekena time petang2 sambil duduk kat pangkin bawah pokok di halaman rumah pastu cecah pulak dengan biskut kering... perrghhhh terangkat tue... Teringat zaman kanak2 ribena dulu.. memang nostalgia habis.. rindunya zaman itu.. kalau la dapat di putarkan balik alangkah bestnye... 

Tapi Kopi O yang kami pergi kali nie bertempat di level bawah Kenanga Wholesale City.. Saja jalan2 ke KWC nie sbb nak survey barang2 untuk meniaga katanya.. 


Signboard yang besar memudahkan pencarian..
Bahagian dalam...


Antara set yang ada time kami pergi..
Kesian anak onda.. kepenatan kononnya..padahal bukan kena jln pun..haha..meja nie nampak dari atas cam meja biasa je kan...tp sebenarnya nie meja mesin jahit..tapi tak tersnap plak pic bawah meja nie..ggrrrrr...
Muka kelaparan.. Sebelum jln survey barang2, kena isi perut dulu..
Set A- Nasi goreng kampung dan ayam goreng + dadih + ice tea = RM13.90..  Nasi goreng rasa standard nasi gireng kampung la.. Takde beza pun dgn nasi goreng kat kedai tomyam.. Tp sebab malas nak pikir, order je la set nie..
Set B- Nasi putih, Tomyam ayam, telur dadar + dadih + ice tea = RM12.90.. Tomyam dia rasa pedas2 manis... sedap..

Nasi Lemak dengan kari ayam.. RM9.90..pun sedap juga.. nasi tak terlalu lemak so tak la mengantuk sangat lepas makan..
Yee Mee Cantonese Style.. RM7.90.. Nampak macam banyak tp bro kita makan sekejapan je..


Total 4 orang makan selepas di campur dengan caj perkhidmatan..

Pada yang akan ke KWC nie kalau tak tau nak makan kat mana, boleh singgah kat Kopi O nie.. Nasi campur pun dorang ada.. Jangan risau sebab tukang masak semua Muslim... Bila dah kenyang, baru la boleh shopping dengan penuh tenaga..

Nov 21, 2014

Khadijah's Kitchen

12:03 PM 3
Khadijah's Kitchen
Assalamualaikum..

Kali nie sesi makan2 kami ke Khadijah's Kitchen..  Terletak di PV128, Setapak.. Official launching pada 9 Oktober 2013.. Bagi yang tak berapa nak mengenali tuan punya restoran nie, meh ceq habaq mai sikit... Datuk Khadijah Ibrahim merupakan seorang penyanyi dan juga pelakon ketika zaman 70an dolu-dolu.. Lagu hits beliau ialah ''Ku pendam sebuah duka''... Cer search kat youtube lagu nie.. Best wooo...

Ok berbalik pada topik asal, kami ke sini sebenarnya untuk ala2 food testing untuk event office kami next week.. so nak tau rasa makanan dia, kena la try dulu.. tapi food testing nie berbayar la.. sendirian berhad..

Susutatur restoran baik, selesa dan kemas.. ada dua bahagian, dalam dan luar,, dalam lebih selesa sebab ber'aircond'..











Kami pergi time lunch hour.. ade menu set untuk lunch.. untuk hi tea pun ada set..







Desert untuk set lunch..  Bubur kacang.. My all time fav.. Sedap dan lemak semua ada..

Set A- Nasi Putih, Daging Salai, Telur Dadar, Sambal Belacan dan Sayur.. Bab sayur tue yang kelakar..ciput je haa.. untuk sekali telan.. sayangnya, tak kenyang perut di buatnya sebab portion dia sikit.. nama pun set.. so sendiri faham la...
Set B- Lauk Ayam daun kari.. yang lain sama macam set A..

Set tue juga termasuk air.. so boleh pilih ice lemon tea or hot lemon tea..
Yang nie mee goreng jawa.. Org dulu2 marah kalau makan dalam kuali..tp sekarang dah jadi trend.. yang nie harga dia RM6.80..
Mee rebus.. RM7.80..  Bagi yang tak nak makan nasi, boleh la cuba makan mee rebus nie...

Secara keseluruhan, makanan kat sini semua sedap2.. Time kami pergi tue, customer tak berapa ramai.. so service pun cepat.. Next week kalau menjadi, opis kami akan ada hi-tea kat sini.. so nanti kita update balik wokey...







Oct 3, 2014

Kidz And Creme

11:16 AM 3
Kidz And Creme
Assalamualaikum..

First of all, kami nak wish Selamat Hari Raya Aidiladha pada semua reader.. Balik kampung tak?? Kami pakat duk KL je sebab orang tua dua2 ada kat sini...So jimat la duit minyak.. Maklumlah petrol dah naik 20 sen..hehe..

Ok kali nie sesi men'Throwback' sesi makan pada Hari Malaysia yang lepas.. Lepas puas 3 beranak nie guling sana guling sini, akal mula la panjang nak merayap ke mana-mana.. Lagi cun perut pun dah kosong minta di isi.. Mulalah kepala ligat berfikir arah tujuan untuk hari nie.. Godek punya godek Ig sekali tiiiiinnngggg.. Idea pun datang bergolek2.. Bagitau En Suami terus dia setuju.. Setia Alam, here we come.. Selayang-Setia Alam hanya 30 minit perjalanan provided jalan tak jam.. Dari NKVE amik exit Setia Alam terus sampai..

Terletak di Sunsuriab7th Avenue, Kidz and Creme nie owned by Aaron Aziz.. Tapi takde rezeki nak bersua muka sebab mamat tue takde hari tue.. Sob sob sob...
Dekorasi K&C nie simple jer.. Kawasan tak berapa nak luas pun.. Sebab tue kot bila ada private events, K&C nie akan tutup untuk org luar.. So sebelum datang, kena jenguk2 Ig dorang sebab akan ada announcement..






Ruang untuk kanak-kanak beriadah while para ibu bapa menjamu selera..
Dapur kecil pun ada.. main masak-masak u olls..
Ala2 centerpiece... nombor  meja makan..
Muka ceria bam bam lepas bangun tido..


tido tak sampai 10 minit...gggrrrrr...
Menu mula-mula pilih steak burger and homemade meatball sebab customer byk order menu nie.. so ok la... Sekali waiter tue datang balik kata meatball dalam proses 'pembikinan' sebab sold out dan take time untuk siap.. Sebab malas nak menunggu, so tukar menu order la chicken parmagiana..


Steak burger..RM22.90. Isi burger tue ialah kepingan daging di campur dengan hirisan cendawan.. Ala2 burger king.. Sedap dan tak memuakkan.. Must try menu ok..


Chicken parmagiana..RM23.90.. Isi ayam di goreng rasanya.. Rangup dan tebal..Jenuh nak habiskan.. Served with mashpotato and salad.. Rasa dessing macam kuah spagheti prego tue.. So biasa je la rasa dia..


Lagi satu menu pilihan ramai.. Nutella Tart..RM14.50.. Rasa dia ok la.. Tapi tak la sampai nak rasa lagi..

Total kami makan kali nie dengan air ice bended dan peace tea ice semua RM85.70... So camne harga dia..ok x??Ada yang kata mahal tapi rasa biasa je.. ada yang kata ok la..so korang kalau nak tau kena datang sendiri ke K&C nie..

Lepas puaskan nafsu makan, kami amik angin bawa bam bam jalan kat padang luas sebelah Setia Alam  Mall.. Saje lepak2 sebelum pulang ke home sweet home..






Aug 29, 2014

Cosy Place

5:05 PM 2
Cosy Place
Assalamualaikum..


Hari nie merupakan hari terakhir bagi 2 org staff kat ofis kami.. Lumrah kerja dalam bidang audit nie, employee turnover tue memang la sangat tinggi.. Tak dapat nak di bendung katanya.. Kadang2 sampai tak ingat siapa2 yang penah kerja kat sini dulu.. Sebabnya ada yang sehari je tahan, esoknya tak datang dah.. gila horror bunyinya.. Bagi yang mampu tahan, hadap je la sampai lebam pancaroba dalam audit nie..

So sempena nak meraikan mereka berdua nie,  kami ke Cosy Place di Wangsa Delima untuk ala2 farewell lunch treat.. Memang dah lama cadang nak ke sini dengan en suami, tapi tak sampai2..last2 rezeki dapat pergi dengan budak2 opis nie haaa...


Hiasan dinding luar..
Kasi can tuan tanah kedaung posing dulu..


Dekorasi dalam CP nie cantik ok.. suasana dia macam kat rumah orang putih dolu2.. susun atur perabut teratur dan sedap mata memandang.. 



Ruang untuk santai2..


Kalau nak buat majlis kat sini pon boleh.. CP akan reserve kawasan nie..
 













 Sempena tunggu makanan sampai, apa tunggu lagi.. aktiviti merempitkan kamera la u olls..










 





 Menu pilihan ktrg kali nie...



Penang char fried kuew teow.. RM7.80..
Cantonese kuew teow..pun RM7.80..

Tomyam soup..RM13.. i olls taste tomyam nie.. rasa dia semua cukup.. masam ada, manis ada, ceamy pun ada.. yummy yummy yummy..
Seafood Pasta.. RM30.. rasa dia pun ok..
Chicken Carbonara..RM25..kuah pekat, tapi tak banyak..so  tak la rasa muak sangat.. rasa bawang putih agak kuat..sapa2 yang suka bawang putih akan suka menu nie..
Mushroom soup..RM7.50..kuah pekat dan rasa cendawan pun kuat..sedap..


Black pepper grill chicken chop..RM18.. menu nie ayam ada 2 keping.. served with baked potato and vege..
Hainanese grill chicken chop..RM18..menu nie ayam hanya sekeping tapi ada telur..sos nie rasa masam manis..yang lain sama mcm menu atas nie.. isi ayam lembut dan di masak dengan sempurna. cewahh..


Homemade grill beef burger.. portion agak besar untuk seorang makan.. daging burger ada 2 ketul.. rasa quite ok..


Total 10 orang makan.. average dalam RM24 seorang including service charge.. ok ke tak ok???
 
Gambar kenangan.. 2 orang yang nak berhenti tue yang duk depan tue haa.. Good luck dear..