October 2013 - Ana Suhana

Oct 7, 2013

Halfest 2013

11:47 AM 5
Halfest 2013
Assalamualaikum..


Pada 2-6hb Oktober baru2 nie telah berlangsungnya HalalFest 2013 di Pusat Pameran Mines, Seri Kembangan.. Halalfest 2013 ini merupakan ekspo halal terbesar di Malaysia.. 

So Sabtu lepas kami pun tak melepaskan peluang ke ekspo tersebut.. nak gak tau ape yg ada kat sana.. sebenarnya dah setahun kami register pra-pendaftaran secara online.. tp br 2 minggu lepas dapat no pendaftaran.. so time nak masuk ke ekspo tersebut, bg yang belum berdaftar, kena daftar dulu.. di sbbkan kami dh ada no pendaftaran, kami boleh masuk terus after dptkan sticker pelawat di kaunter yang disediakan..

Banyak booth di sediakan..terdiri dari produk makanan, kesihatan, pakaian sampailah hiasan rumah..semua ada.. beli je yang mana berkenan.. tak cukup duit xpe, atm machine di sediakan di dalam ekspo tersbut..;p


Tapi sebelum tue, jom kita baca dulu apa itu Halal:

Halalan toyibban membawa maksud makanan yang dibenarkan atau diberi kebenaran untuk dimakan, bergantung kepada undang-undang Syariah selagi ianya selamat dan tidak memudaratkan. 

Haram atau tidak halal adalah berlawan dengan halal di mana ia bermaksud sesuatu yang dilarang atau ditegah. Sebarang makanan atau minuman yang berada dalam bahagian yang samar-samar dan tidak secara langsung berada dalam kategori Halal atau tidak Halal dikategorikan sebagai 'Syubhah', atau dikenali sebagai was-was atau disangsikan. Rasulullah SAW telah memberikan panduan berkenaan perkara-perkara Syubhah. Dari Imam Bukhari, Muslim, Abu Daud, Ibn Majah dan Darimi r.a. berkata, Rasulullah bersabda:
Bermaksud:
Apa yang Halal adalah jelas. Apa yang Haram juga adalah jelas. Dan di antara keduanya ada perkara yang samar-samar yang kebanyakkan manusia tidak mengetahui. Maka barang siapa yang menjaga dirinya dari perkara yang samar, maka ia telah membersihkan kehormatannya (dari dosa). Barang siapa yang terjatuh dalam melakukan perkara samar, maka ia telah terjatuh dalam melakukan perkara yang Haram.



"Setiap Muslim diwajibkan memakan makanan yang Halal dan menggunakan produk-produk Halal kerana mereka bukan sekadar makan dan menggunakan barangan untuk keseronokan tetapi menjalankan kewajipan, tanggungjawab dan misi dalam dunia ini."



Menurut ajaran Islam, prinsip umum berkenaan makanan ialah semua adalah Halal kecuali kotoran (atau telah bercampur kotoran), memudaratkan dan memabukkan. Oleh itu, adalah wajib bagi seorang Muslim memakan makanan yang baik dan menyihatkan dan mengelakkan semua yang dilarang seperti yang telah disebutkan oleh Allah SWT di dalam Al-Quran. Penjelasan yang lebih terperinci tentang prinsip Halal dan Haram boleh dibaca dalam buku yang ditulis oleh tokoh Islam yang dihormati, Dr Yusuf al-Qaradawi iaitu "The Law and Prohibited in Islam".

Sumber-sumber halal yang bernyawa atau tidak bernyawa mempunyai pandangan yang berbeza oleh setiap Mazhab di dalam Islam (4 Mazhab Sunnah utama: Maliki, Hanafi, Hanbali dan Shafeii). Anda boleh dapatkan maklumat lanjut tentang isu ini dalam penerbitan yang bertajuk "Fiqh al-Islami wa adillatuhu (Dimashq, 1989) Vol. 3, oleh Al-Zuhayli, Wahbah. Tambahan lagi, keputusan tentang kehalalan sesuatu isu juga telah ditekankan di dalam fatwa sama ada dari Malaysia atau negara-negara lain.

Agama Islam telah memperkenalkan konsep penyembelihan, di mana haiwan-haiwan yang asalnya Halal hendaklah disembelih dengan betul terlebih dahulu sebelum dimakan. Perbuatan menyembelih ini adalah bagi memastikan daging yang disembelih berkualiti dan bagi mengelakkan pencemaran mikrob, yang mana secara asasnya meliputi bahagian toyibban dalam halalan toyibban. Sebagai contoh, haiwan yang mati tetapi tidak disembelih selalunya dikaitkan dengan penyakit. Kebanyakkan penyakit terhasil atau dibawa oleh darah haiwan. Oleh itu, tindakan menyembelih adalah untuk memastikan kesemua darah dikeringkan daripada badan haiwan, seterusnya meminimakan peluang dijangkiti mikrob. Ini bersesuaian dengan konsep keseluruhan kebersihan yang sering ditekankan dalam Islam. Selain daripada memastikan kebersihan makanan, Islam melarang penggunaan bahan-bahan yang memudaratkan kesihatan mental atau rohani seseorang, seperti penggunaan alkohol, dadah dan lain-lain. Memandangkan agama Islam sentiasa menggalakkan pengikutnya memilih makanan halal, baik dan bersih, kesedaran ini selalu disebarkan dalam komuniti-komuniti Islam. Kesedaran ini telah diperkukuhkan dengan ilmu yang tersebar luas, dengan memuji-muji kebaikan memakan makanan yang bersih dan halal, serta hubungannya dengan amalan ibadat seharian kita.

Selain memenuhi undang-undang Syariah, yang mana wajib bagi setiap umat Islam, keselamatan makanan memainkan peranan penting dalam menentukan toyibban, contohnya aspek kebaikan (selamat, bersih, berkhasiat, berkualiti) makanan tersebut.

"Bagi memastikan aspek-aspek tersebut tidak dipandang remeh, Malaysia telah menetapkan makanan Halal melalui MS1500:2004: Makanan Halal – Pengeluaran, Penyediaan, Pengurusan & Penstoran – Panduan kUmum (Rujukan Pertama) sebagai makanan yang dibenarkan di bawah undang-undang Syariah dan memenuhi syarat-syarat berikut."




  • Tidak mengandungi mana-mana bahagian atau produk haiwan yang tidak Halal kepada orang Islam atau produk haiwan yang tidak disembelih mengikut undang-undang Syariah.

  • Tidak mengandungi sebarang ramuan yang najis mengikut undang-undang Syariah.

  • Selamat dan tidak membahayakan.

  • Tidak disediakan, diproses atau dikeluarkan menggunakan alatan yang tercemar dengan najis (kotoran dan tidak bersih) mengikut undang-undang Syariah.

  • Makanan atau ramuan makanan tidak mengandungi mana-mana bahagian manusia atau penghasilan yang tidak dibenarkan oleh undang-undang Syariah.

  • Dan semasa pembuatan, pemprosesan, pembungkusan, penstroran atau pengangkutan, makanan tersebut terasing secara fizikal dengan mana-mana makanan yang tidak mencapai syarat yang telah dinyatakan dalam a., b., c., d. atau e. atau sebarang benda lain yang telah dikelaskan sebagai najis (kotoran atau tidak bersih) oleh undang-undang Syariah.


Definisi ini jelas menunjukkan bahawa produk yang tidak selamat, memabukkan dan membahayakan tidak akan disahkan Halal di bawah Piawaian Malaysia.

Keselamatan makanan sentiasa menjadi faktor penting dalam pengeluaran makanan dan produk-produk boleh makan yang lain. Lebih daripada 200 penyakit berpunca daripada makanan telah dikesan dan jumlah ini adalah sangat tinggi jika pengeluar dan pembuat makanan tidak sedar tentang peningkatan jumlah tersebut. Panduan dan syarat ke atas keselamatan makanan telah dirangka di seluruh dunia untuk menyelesaikan isu ini. Organisasi-organisasi dan agensi seperti WHO, FAO, USFDA, EU dan juga Malaysia mempunyai panduan yang berlainan bagi memastikan aspek keselamatan makanan diberikan keutamaan.

Sumber: Isi kandungan daripada HALAL INDUSTRY DEVELOPMENT CORPORATION (HDC)



Yang nie antara yang sempat kami tangkap kat ekspo tersebut....

Kami dah ada sticker...;)
Dengan mascot champs..
Mascot coolblog.. dah tak stabil plak kami tgk..hehe

Simply Siti pun join..time nie semua berkerumun nk tgkp gambar ngan Dato Siti..nak tgk dr jauh pun tak nampak..hehe..

Halal info center...

Kiosk yang menjual pelbagai coklat..kami tak beli pun sbb coklat beli dari Langkawi tempoh hari pun tak berusik lg dlm peti ais tue..
Karya Kufi..cantik2 semua nya..tp mahal plak.. kena kumpul duit lg nie...berminat boleh tgk fb mereka kat sini.. https://www.facebook.com/KufiStore
 



Kek lapis sarawak... 1 bungkus RM25.. 2 bungkus RM40.. so kami beli 2..macam2 perasan ada.. masam2 manis, tembikai, blueberry cheese, TV3 pun ada..
 

Yang cmnie sekotak RM19..sesuai utk di jadikan sourvenir..
Produk berasaskan Roselle.. Ada kordial, jus dan halba..  Sebotol kordial Roselle tue RM15.. kalau beli semua yang ada dlm bakul tue, ada sebotol kordial, 2 paket jus dan 2 paket halba RM20.. so kami amik yang RM20 tue la.. Roselle nie rasa ala2 air Ribena.. masam2 manis...sedap...
Nie sampel yang ada.. boleh cuba dulu bang..hehe..
Brahim's pun ada..di sebabkan kami mmg suka kari ayam dia, so kami beli la 3 kotak..sekotak RM5..kalau kat luar RM6.50..kat Tesco RM5.99 tak silap..so alang2 dah ada kat sini, beli je la terus...
Kat kiosk nie kami beli roti bom segera..sepaket RM7 ade 8 ketol.. makan dgn kari Brahim's td..
Antara produk yang mmg byk di promosikan kat Ekspo nie.. Acai Beri.. tp satu pun kami tak rasa sampel tue..hehe
Kiosk Minsyam.. ada jual olive lotion, kapsul habbatus sauda, kapsul minyak zaitun etc.. nk tau lebih lanjut pasal produk nie klik je link nie..  http://www.minsyam.com/v1/ ..
Salah satu produk Minsyam yang mmg kami guna..olive oil..sesuai utk melembapkan kulit...
 

Jeli halal pertama keluaran PERDA.. kenyal2 manis..dan berbau wangi.. kami beli  3 paket RM15.. boleh ngonyel2 time nonton movie...hehe..

Demo masakan dari Chef Wan dan Marsha...









Sebelum blk singgah kat The Mines shopping mall.. Makan2 kat Sakura Kristal, jalan2 lepas tue balik... 

The Mines shopping mall..  teringin nak naik bot tue tp rasa tak berbaloi pulak.. ;)




~TAMMAT~

Oct 1, 2013

IKEA

8:47 AM 6
IKEA
Assalamualaikum..


Edisi kali nie edisi jalan2 cuci mata ke Ikea.. kot-kot terjumpa yg berkenan di hati kan.. selalu jugak g Ikea nie tp at the end, xde mende yang di beli.. padahal sebelum tue dh list ape yang patut.. tp xtau la kenapa.. nak kata xberkenan, bukan main byk barang kat Ikea tue..;p

Dan sekali lagi, hari sabtu lepas kami ke Ikea lg.. kali nie misi nak tgk kabinet dapur.. dan beberapa lg barang yg di rasakan perlu... seperti biasa, Ikea nie mmg full house sokmo.. nk cari parking pun dah satu hal..pusing punya pusing xde gak parking kosong.. last2 decide tunggu je kt tepi2 tue kot2 ade org nk keluar kan.. Alhamdulillah.. xsampai 5 minit menunggu dapat gak parking.. org yg nak keluar tue siap bg isyarat yg dia nk keluar.. mmg sportinge.. yg kelakarnya, lepas baik punya parking, kereta sebelah pun keluar jugak...tp xde org pun nk masuk..haha..padahal dekat gilerrr ngan pintu masuk tue..

Yang best kat Ikea nie, kita boleh dpt kan idea nak hias rumah.. dr sekecik2 rumah ke sebesar2 alam.. semua boleh.. dari pinggan mangkuk, karpet, cadar, katil, meja sisi, meja makan, barangan utk tandas etc semua ada.. pilih je mana yg berkenan.. tp satu la, mmg penat berjalan.. tue yg bila berhenti kat satu2 tempat tue kalau ada je kerusi/sofa/katil, confirm tumpang duduk.. bukan main selesa la rasanya.. bila nak sambung jalan, bukan main bercinta lg.. nak sgt jalan kan, nie makan dia.. haha..




Deko utk ruang beranda...

Deko ruang tamu...
Ruang makan yang simple dan smart..
Antara set kitchen cabinet yang di pamerkan..
Yg nie utk 'restroom'.. copy paste kat page ikea je nie..
Banyak lagi dekorasi utk ruang tamu, bilik, dapur, dan sebagainya yang pasti jadi pilihan.. 
Harga plak ikut je bajet anda.. semua ada... Senang cerita, kalau rasa dah tau barang ape nak beli, g je link nie http://www.ikea.com/my/en/ .. tgk je mana berkenan.. harga semua ada.. 

At the end..kami hanya beli...
Meja sisi...RM29.90..last year RM39.90.. yg penting ringan..senang nak alih...
Alas kaki..non-slip..RM3.90.. beli la 3 keping...
Wall cabinet...1 door..RM90..
Wall cabinet..2 doors..RM150..
Mirror cabinet utk 'restroom'..RM85..
TV bracket.. RM129..moveable..nk tgk dr mana2 sisi pun boleh..


Next item nk beli cabinet nie.. under Fyndig series..


Worktop..RM85


Cabinet with 1 door...RM150..


Cabinet with 2 doors...RM190..

Ingatkan nak makan2 kat Ikea, tapi manusia melimpah ruah kat food court Ikea tue..yg masuk semua mencari kerusi2 kosong..alamatnya cancel la mkn kat Ikea nie.. Jalan la kaki ke The Curve lak.. Ingta nak makan Kenny Rogers, skali tgh renovate plak.. last2 kami makan The Chicken Rice Shop (TCRS) jer..



Yang nie saje nak tunjuk meatball yang kami makan time g Ikea last time.. banyak dan puas hati..rm10 utk 10 ketul..

Yang nie apple pie..sgt manis..dan rasa kayu manis sgt kuat.. harga xingat lak berapa..hehe

Haa yg nie baru betol TCRS punya menu..



Set Double Delight utk 2 org..RM36.99.. nasi 2, regular pai tee, Ipoh bean sprout, honey BBQ chicken, roasted personal portion, tofu with oyster sauce, soft drink 2..

Roasted personal portion....

All time  fav..pai tee..

Ala carte..Prime Honey BBQ Chicken Noodles..RM10.50..

Add on..kerabu mangga..RM7.99.. kalau ala carte..RM9..

Time mula2 masuk kerja, almost evey week kami akan makan kat sini.. kena ngan selera kami kot..tp lama2 naik muak..terus cari port baru plak..hehe..



Sampai sini je la bebelan kali nie... ketemu di lain entri yaa...


Daaa................


p/s:

Waktu operasi Ikea:
Isnin-Khamis : 0930-2200

Jumaat-Ahad/ Cuti Umum/Cuti Perayaan : 0930-2300

Waktu Operasi Restoran Ikea:
Isnin-Khamis : 0930-2130

Jumaat-Ahad/ Cuti Umum/Cuti Perayaan : 0900-2230
Sarapan : 0900-1100





~TAMMAT~