March 2013 - Diary of Ana Suhana

Mar 11, 2013

Blue Coral Aquarium

10:18 PM 1
Blue Coral Aquarium
Assalamualaikum..

Hari minggu kembali lg
Hari utk buat semua aktiviti
Mula dari pepagi hari
Sampai terbenam matahari

Haa jawab cik kiah jawab..

Hari minggu hari bersuka ria
Bersuka ria dengan keluarga
Jom kita g KL Tower
Tgk ikan dan naik menara.

 Amacam ley challenge Abon Jawa x?? Hahai..

Ok straight to the point, this time kami bergedik santai di Blue Coral KL Tower.. G cuci2 mata tgk ikan2 yg berwarna-warni.. Kupon cam biasa beli kat Groupon.. 5 tiket for rm30.. Klu walk in time nie tgh promosi rm11/person.. Harga biasa rm18.. semua harga tue harga tuk My Kad holder a.k.a warganegara saja ok!!!


Blue Coral nie xbesar mana pun..klu xasyik duk menelek ikan satu2, dlm 5 minit dh hbs tawaf.. so kami pun telek la satu2 ikan yg ada kat situ.. snap2 pic tuk tatapan hari kemudian.. nak bg berbaloi ngan $$ dia tue.. walaupun harga kami tue dh cukup murah.. haha..

KL Tower, im coming... arrrghhh... gila sakai..
Nie model yg xberbayar..
 












Nemooooooooo....

Yg nie ktrg gelarkan dia Ikan Muka Sedey...;p



Yg nie Ikan Parking.. baik punya landing..
 

Star fish yg malas nk gerak.. huhu..


Hbs je tawaf aquarium tue, kami bercadang nak la nek menara KL tue.. dh sampai kat kaunter, boleh plak 2 org makhluk tue xbawa MYKad..  Last2 CANCEL!

Bila dekat2, br nampak KL Tower nie gemuk rupanya.. $%#@!(&^

Menghiburkan hati yang lara..
  

So nk rawat hati yg rawan tue kami shoot terus ke Pavilion utk sesi jalan2 cr makan.. Puas duk telek kedai2 makan yg de kt situ, akhirnya The Manhattan Fish Market juga jd pilihan.. Org time kami sampai penuh sepenuh2nya.. kne tggu 2 minit utk drg cr kan tempat kami.. dpt2 kat hujung area kitchen drg.. pe ley buat, hantam saja la labu.. 







Kami semua order fish n chip dia.. Cuma Maria order pasta.. tp lupa nk snap pic sbb dh geram sgt..hehe


Kat kedai nie, too bad to say. but  the reality is they are so slow.. berkumpul ramai2 kat dpn kaunter  xtau buat ape.. makanan yg dh siap kt kitchen window tue dh dekat sejuk xde org nk p hantar.. dh la tue makanan yg kami order.. xke ley naik suhu badan di buatnya..


So cara nk cooldown kan suhu td kita makan frozen yogurt dr J.Co.. mmg we olls taste ok..  next time harus beli lg.. 

Yg nie for single..rm6.90..
Donut oh donut.. 1dz rm 23.90..;)


So bila perut dh kenyang, bayangan bantal mula melambai2.. byr tiket parking, tekan paddle minyak laju2, vrroommm menderum blk umah.. lg2 la tgh hujan kan, mmg mengalu2kan dan menyempurnakan niat zzzzzz tue.. 




~TAMMAT~




 

Mar 9, 2013

Jom Bali

11:05 PM 1
Jom Bali
Assalamualaikum..

Happy weekend dude.. rasa sgt seronoka ble bgn2 pg xyah pikir psl kje.. dan lg best klu weekend tue ada 3 hari..haha..ble tido lama2..ble tgk tv sampai lebam.. ley jln2 sampai lunyai.. gler heaven.. haha.. impian nak gempak.. belajar2 la bersyukur..;p

Ckp psl jln2, td sempat singgah Aeon Big Wangsa Maju dgn mama dan Titi.. For those yg xtau lg, Aeon Big tue nama baru Carefour since Aeon dh take over d Carefour.. Konon2 nk cr tudung halfmoon tuk weeding sepupu kami next friday.. punya la lama tawaf Aeon Big tue mencr tudung semata2.. mencr sampai berkenan d kelopak mata msg2.. ble penat berjln perut mula la mendendangkan lagu2 keroncong.. mengada2 btol.. manja sgt..haha..

Ble tnye mama nk mkn ape, dia kata nk mkn kuew teow..so we all decide pergi ke Jom Bali PV 128.. walaupun kat Aeon Big nie ada gak Jom Bali, tp full sokmo.. xsanggup ktrg nk tggu.. By d time nk tggu tempat clear, ktrg dh bley sampai kat PV128 tue..

Sblm gerak sempat gak kami sambar blueberry tart dan tahiti baguette pizza kat Delifrance..klu dah dasar kaki melantak tue xley nk ckp pe la kan.. hahahaha..


Rasa pizza mmg dh ade..cuma nye roti nie liat la sikit..tp klu time lapar liat tue xde hal la...rm7.90..
Tart nie atas tue blueberry..filling totally custard..rasa dia manis2 buah..rm4.90..



Sampai2 kat Jom Bali org xramai..so makanan cpt la sampai..time waitress tue hantar makanan, kami semua ternganga kejap..bapak besar portion dia..mau muntah darah nk hbs kn..makan dlm terpaksa..huhuhu..


Deco2 bersama erin..santek kan 3 biji bebola kat atas tue..;p


Xde kije cari kije namanya...

Haa nie dia makanan yg di pesan..amek kau..telan sampai lebam..klu krg nak tgk menu2 lain sila la klik link nie laju2.. http://www.jombali.com.my/


Nasi Lemak Ayam Goreng..rm9.00.. rasa nasi xberlemak sgt so consider as ok la..

Yg nie mama punya.. Kantonis Fried  Kuew Teow..rm11.00

Yg nie Pn Suhana yg punya.. Kantonis Fried Sang Mee..pun rm11.00

Antara ingredient yg ado..prawn, chicken, squid and vege..
 
Titi punya Kuew Teow Goreng Basah..rm8.00.. mmg muak nak hbs kan..at d end, tapau..hehe..

Fizzy Bandung ( Bandung + Soda) rm 6.00.. green apple kasturi pun rm6.00..

Overall makanan kat sini memuaskan.. siap mama plan nak dtg sini lg and repeat order ok.. so bg sesapa yg rse perut dia tue kecik sila2 la plan makanan anda.. bg kami makanan kat sini boleh kongsi 2 org kot especially menu2 mee yang berkuah tue.. gler pekat dan memuakkan.. so selamat mencuba...


~TAMMAT~


Mar 7, 2013

Tempat Menarik di Pahang : Fraser's Hill

11:16 PM 2
Tempat Menarik di Pahang : Fraser's Hill
Assalamualaikum..

Memandangkan KL di landa kepanasan yang teramat sgt, kami tercari2 tempat yang sesuai utk meredakan bahang2 di KL nie.. survey punya survey, at last kami decide naik ke Fraser's Hill..  Actually tempat nie dh lama kami aim nk g tp baru la nie dpt g.. tue pun short trip je.. 

Dr KL nak ke FH nie kalau ikut Kuala Kubu Bahru dalam 1.5 jam.. tp jalan dia berpusing2 nauzubillah..kalau siapa yang cepat mabuk, mau muntah hijau di buatnya.. dahsat sedahsat2nye.. 10x ok jalan ke cameron tue.. rasa cm nk cepatkan masa je time lalu kat jalan berbukit yang kecik dan berpusing2 tue.. 

Tp once u reached kat FH tue rasa tenang je.. sejuk dan mendamaikan..cewah.. time kami sampai org xramai pun..so sgt selesa la rasanya..nk bergambar senang..nak makan xyah berebut.. gila haven..haha..

Xmo bebel byk2, jom layan panorama (poyo je wording) yang sempat di muat turun dlm kamera kami nie..




Menara Jam  mercu tanda FH..

Banduan yang menyerah diri.. ;p




Pos Office.. Unik..










Yang nie lak antara famous place klu nk stay kat sini..





 Kat FH nie xyah risau pasal makanan.. byk je kedai2 atau gerai yg murah kat situ...

Ikan Pari Bakar..


Makan2..5 org nye makan sekali ngan ikan pari bakar rm24..

cekodok pun ada..tp cepat nau sejuk..

Laksa penang..

Nasi lemak bungkus..

Rojak buah pun ado..


Kami stay kat The Pine Resort.. 3 rooms apartment for rm199.. promosi kat Groupon.. murah sgt ok..termasuk breakfast for 6 person.. what else u want???






Sesuai klu nk buat BBQ..



Freezer pun ado..
Room 1.. master bedroom..

Room 2..

Room 3..
Dining area..





Yang nie gediks time..



Hari yang sgt indah..













Yang nie plak panorama yang boleh meringankan rasa pening lalat terhoyong hayang whatsoever tue time balik ke KL..



Bye bye FH.. xtau la nk dtg lg ke x sbb jalan yang memualkan tue..
Klu nk tangkap pic kat jambatan tue pun boleh..
Empangan Sungai Selangor..

Nak jugak..


View from d other side..

Sampai2 umah rasa betapa leganya rasa..tp bila bahang KL terasa, tiba2 rindu lak kesejukan kt FH tue... %$#@*+-/..




~TAMMAT~