Langkawi

Assalamualaikum readers..

Coklat... Haji Ismail Group..Cable Car...Island Hoping...Minyak Gamat..Free Duty..
Bila sebut je Langkawi, mesti semua tue yang readers pikir kan.. Haha samalah tuan punya blog nie..
Tahun 2012 jer 3x kami ke Langkawi..dari xpenah pergi terus pecah rekod..3x maa.. Bkn pergi bekerja tp berjalan.. Dahsat.. Nie la di namakan selera nak besar.. haha..

1st time pergi bulan 5.. pergi berdua jer..sbb xpenah pergi so kami decide amik pakej je kat sini.. http://www.pakej-langkawi.com/.. konon nak bajet la kan.. bajet2 pun naik flight gak..xberhengat betul budak berdua nie..
Pakej yang kami amik tue harga dia RM520.. antara yang masuk dalam pakej tue penginapan 3h2m di Langkasuka Hotel, Kuah (termasuk breakfast utk 2 hari), kereta sewa 3 hari dan island hopping..  so nie gambar-gambar 1st time kami di Langkawi..



Langkawi ke tue???
Pantai Chenang yang happening..
Cable Car...
Xnampak pape sbb kabus tebal..;(
Makam Mahsuri..
Nie la dia simbol Dayang Bunting.. Maha BesarAllah..
 
Wah..manyaknye helang..


King of Island..pantang nampak plastik..

Kali ke-2 pulak kami pergi bln 9.. bajet sorang rm500..kali nie pun 3h2m.. pergi dgn budak2 office.. semua 6 org.. pergi kami naik bas dari hentian duta ke jeti Kuala Perlis.. bas bertolak dalam pukul 11 dan sampai kat sana ngam2 azan Subuh.. kemudian kami naik feri ke Langkawi.. we tell u readers, sangat serabut kat jeti tue..org ramai tersangat2 di tambah dengan keadaan jeti tue yang uzur..lepas tue feri delay pulak..sbb nak tunggu turn berlabuh.. tapi xpe..pengalaman baru bg kami..


Lambatnya bas nie..Langkawi dah memanggil tue..
Yeah...dah sampai pun..

Akibat xpuas tido dalam bas..


Dalam feri Kenangan 2..
 
Kali nie kami stay kat The Cabin, Pantai Chenang ( http://www.thecabin.com.my/ )..harga satu mlm rm150..breakfast xtermasuk... Based on our 1st experience, Chenang sgt happening..Kuah bila mlm sunyi jer..xde tempat boleh pergi.. so kami decide stay kat sini..

The Cabin nie memang terbaik.. nama pun The Cabin so of course konsep dia totally cabin.. Yang best pasal The Cabin nie, perabot bilik dia semua berjenama.. bantal je jenama hush puppies..perabot lain semua dari IKEA ko.. tv lcd screen..siap ada astro lg...pastu bau bilik dah mcm kat spa.. bau aromatheraphy sgt kuat dan berpanjangan..rasa sgt mendamaikan..especially lepas sehari berjalan..klu tgk dari luar, confirm2 la xjangka interior dalam cabin comel nie meletop.. hamboi puji xhengat..bajet bakal di lantik jadi duta la tue..haha..haa jom layan la pic2 nie..



Dun judge a book by its cover..cewahh..
Bilik wangi...hehe





Petronas Quay..

Pintu masuk Tasik Dayang Bunting..
Berendam xhengat dunia..2 jam non stop..pergh..

Kedai Gamat..manyak mulah woo..
Rumah dalam kawasan Beras Terbakar..
Makan Mahsuri..nak masuk sorang RM3...
Laman Padi..nothing much here..

Balik kami nek flight..nak cepat sampai..ponat wey..

Haa baru2 nie kami sekali lg ke pulau bebas cukai..kali nie bersama family tersayang.. Pergi balik naik flight..sorang rm300.. fully sponsored by mama & ayah..alhamdulillah..rezeki akhir tahun..
Kami tempah suite room di D Baron, Kuah..rm400/nite (breakfast for 2)..kami stay 3h2m..mula2 waktu nak tempah staff kat situ kata suite room tue ada 2 bilik..so kami pun ok jer.. terus buat payment.. on d day nk gerak ke Langkawi, kami call nk confirm sekali lg..tup tup kata suite tue hanya satu bilik.. memandangkan payment dah buat, apo  layi buley buek..hantam saja la labu.. 
kereta sewa kami pilih satu saga BLM dan satu Myvi..memandangkan ini kali ketiga kami ke Langkawi. so mmg dah ade contact no org2 kat Langkawi tue..senang nak dpt harga murah..tapi d real kami dpt 2-2 Myvi sbb BLM tue org yang menyewa xpulangkan lg..tp xpe..sebab 2-2 Myvi tue baru babe..bau kedai lg kot..sehari sewa ialah RM100..tp hari akhir kami, satu kete tue meragam..battery kong..aduh..buat hal lak..kena plak hantar bengkel..
Haa lupa nak bgtau pasal island hopping..1st time kami pergi kami join je naik bot  tue..so sorang kena rm35..2nd and 3rd time pergi, kami chartered satu bot..kalau ikut kat papan tanda harga, satu bot rm300++..tapi kami dapat rm170.. ok kot..
So sila la tgk pics kali ke-3 nie kalau masih xbuntang biji mata tue lg..hehe..


   


Arca menarik di depan hotel..



Our boatman..Ajis..3-3x naik dgn dia..
 


The Cabel Car..
Tinggi kan..lelaki macho pun boleh ketaq lutut..
Akhirnya, kali ketiga baru dpt tgk view dr atas..

Kami gayat...oh tidak!!
For the whole year of 2012, jambatan gantung ini ditutup bagi tujuan menaiktaraf..xde rezeki nak naik..huhu

Lepas makan dekat warung nelayan..penah masuk JJCM tau..

Haa tue la cerita kami di Langkawi..tapi sygnye, kami xtau mana pics coklat yang di beli...tp we tell u, daim kat sini mmg la sgt2 murah.. 1 paket rm15.. 3 paket rm45..kami tgk kat LCCT, satu paket rm30++..haa x ke murah tue..so kalau dtg sini, make sure borong daim byk2 ok?? byk gila coklat yang xde kat KL di jual di sini..yang penting..$$$$$ ada, semua boleh borong..ok readers, hope u guys enjoy baca entry yang panjang meraban nie..

~TAMMAT~



Ana Suhana

‪Life comes with both happiness and sadness. Learn to be patient when sad and grateful when happy. He will reward you and elevate your status

1 comment:

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah Ana akan membalas kunjungan anda semua ❤