December 2012 - Ana Suhana

Dec 28, 2012

Canopy Walk

1:04 AM 1
Canopy Walk
Assalamualaikum readers..

Forest Reserve Institute of Malaysia.. Sebuah institut dibawah Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar.. Ditubuhkan untuk tujuan penyelidikan berteraskan sumber-sumber hutan..

Orang luar selalu masuk ke FRIM nie untuk tujuan berjoging, amik pic for wedding, berkelah serta naik canopy walk.. So kami pun xketinggalan untuk sahut cabaran naik ke canopy walk walaupun kepenatan akibat aktiviti yang berterusan tanpa henti since family day tempoh hari.. Selain tue, kami juga diberi peluang melihat kawasan hutan yang dipelihara oleh pihak FRIM..

Sebelum mula, kami diberi taklimat ringkas tentang hutan simpan tersebut dan apa yang perlu dibuat jika berlaku sesuatu terutamanya bila berjumpa dengan binatang2 buas.. Meh kami kongsi antara tip2 menarik untuk readers semua.. mana tau berguna di masa hadapan kan..

1) Kalau jumpa babi, kita kena lari zig zag atau buat bulatan..sebab babi bila dia nak menyondol, mula2 dia akan target kat mana posisi mangsa..lepas dah coordinate arah mangsa, dia akan berlari secara lurus terus menuju ke mangsa..so bila kita lari zig zag atau dalam bentuk bulatan, secara langsung akan menyukarkan babi tersebut  untuk reposition target tue balik..lagi satu babi susah nak berhenti sebab kaki dia pendek..;)

2) Kalau jumpa harimau, mula2 kena jerit kuat2..kalau jerit berkumpulan lagi bagus..ini bertujuan utk menakutkan harimau tersebut..tapi lepas menjerit kita ada masa dalam 15 minit utk menyelamatkan diri..menjerit kali kedua tidak akan memberi kesan dah..cara kedua, kita kena panjat pokok yang berbatang nipis..ini kerana harimau tergolong dalam cat family..so dia akan mencakar bila nak panjat..pada satu point, tarikan graviti akan menarik harimau tersebut ke bawah balik..jgn risau kalau kita xpandai panjat pokok..sebab once kita jumpa harimau, AUTOMATIK kita akan tahu panjat pokok..;)

3) Kalau jumpa beruang pulak, kita kena buat2 mati..ini sebab beruang hanya makan benda hidup..bukan bangkai atau benda mati..so bila dia tengah hidu2 kita, kita kena kuat tahan nafas..kalau xtahan, kena tahan2 kan jugak..;)

4) Kalau jumpa ular..immediately jgn bergerak.. ular akan mengesan sebarang pergerakan dengan getaran udara yang dikesan melalui lidahnya..selain itu, mata ular bukan mcm mata manusia dimana 2-2 di hadapan..so ular susah nak melihat mangsa dengan mata satu di kiri dan satu di kanan..sebab tue ahli2 pakar yang bermain dengan ular, bila dia nak cium ular tue dia akan datang dari hadapan. kami juga diberitahu, kalau kita nak mendekati ular, mestilah pastikan ketinggian ular tue di aras2 lutut..once ketinggian dia melebihi had tersebut, itu bermakna anda dalam bahaya..

So amacam ngan tip2 tadi?? Harap reader semua berpuashati la yer.. Ok xmo berceloteh lg.. Jom tgk pic kami bercanopy walk..



Our tour guide.. En Faizal..nama manja Jai..;p
Kusyuk dengar tip2 dari En Jai..
Permulaan perjalanan..Bismillah..
Pendakian yang agak mencabar kekuatan lutut..;p
Daun berduri ala2 gergaji..
Semut gergasi yang dilindungi FRIM..
Daun tapak hantu..
Ini dia pokok kacip fatimah..
Akibat di panah petir..
Belalai gajah..


Dari pandangan lantai hutan..sgt cantik kan..ini pokok kapur..



Gila besar batang pokok nie kan??
Boleh dijadikan tempat duduk 5 org..haha..


Ready to climb for canopy walk..
Antara laluan utk ke atas..
Que for our turn..
R u strong enough su??


Yeah..i manage to overcome my fear..;p


View from the canopy..wu can see Menara Rebung ok!!
 









Lepas berjaya naik turun Canopy Walk, kami sempat lg berposing kat dalam FRIM tue..


 

 


Di jambatan iklan Cadbury..

Amacam menarik x?? Kala rasa nak cuba, datang je ke FRIM nie.. tapi canopy walk tue ditutup setiap hari Jumaat kalau xsilap.. bayaran masuk ke FRIM rm3 satu kereta..nak naik canopy walk seorang rm5..murah je kan.. lepas peluh2 tue boleh la mandi di air terjun.. utk makluman, pihak Frim telah pun menaiktaraf kawasan air terjun tue utk keselesaan para pengunjung.. Rasa tenang je tau duk dalam Frim nie..bila lagi nak dekatkan diri ngan hutan kan???

~TAMMAT~

Dec 27, 2012

Langkawi

12:29 AM 1
Langkawi
Assalamualaikum readers..

Coklat... Haji Ismail Group..Cable Car...Island Hoping...Minyak Gamat..Free Duty..
Bila sebut je Langkawi, mesti semua tue yang readers pikir kan.. Haha samalah tuan punya blog nie..
Tahun 2012 jer 3x kami ke Langkawi..dari xpenah pergi terus pecah rekod..3x maa.. Bkn pergi bekerja tp berjalan.. Dahsat.. Nie la di namakan selera nak besar.. haha..

1st time pergi bulan 5.. pergi berdua jer..sbb xpenah pergi so kami decide amik pakej je kat sini.. http://www.pakej-langkawi.com/.. konon nak bajet la kan.. bajet2 pun naik flight gak..xberhengat betul budak berdua nie..
Pakej yang kami amik tue harga dia RM520.. antara yang masuk dalam pakej tue penginapan 3h2m di Langkasuka Hotel, Kuah (termasuk breakfast utk 2 hari), kereta sewa 3 hari dan island hopping..  so nie gambar-gambar 1st time kami di Langkawi..



Langkawi ke tue???
Pantai Chenang yang happening..
Cable Car...
Xnampak pape sbb kabus tebal..;(
Makam Mahsuri..
Nie la dia simbol Dayang Bunting.. Maha BesarAllah..
 
Wah..manyaknye helang..


King of Island..pantang nampak plastik..

Kali ke-2 pulak kami pergi bln 9.. bajet sorang rm500..kali nie pun 3h2m.. pergi dgn budak2 office.. semua 6 org.. pergi kami naik bas dari hentian duta ke jeti Kuala Perlis.. bas bertolak dalam pukul 11 dan sampai kat sana ngam2 azan Subuh.. kemudian kami naik feri ke Langkawi.. we tell u readers, sangat serabut kat jeti tue..org ramai tersangat2 di tambah dengan keadaan jeti tue yang uzur..lepas tue feri delay pulak..sbb nak tunggu turn berlabuh.. tapi xpe..pengalaman baru bg kami..


Lambatnya bas nie..Langkawi dah memanggil tue..
Yeah...dah sampai pun..

Akibat xpuas tido dalam bas..


Dalam feri Kenangan 2..
 
Kali nie kami stay kat The Cabin, Pantai Chenang ( http://www.thecabin.com.my/ )..harga satu mlm rm150..breakfast xtermasuk... Based on our 1st experience, Chenang sgt happening..Kuah bila mlm sunyi jer..xde tempat boleh pergi.. so kami decide stay kat sini..

The Cabin nie memang terbaik.. nama pun The Cabin so of course konsep dia totally cabin.. Yang best pasal The Cabin nie, perabot bilik dia semua berjenama.. bantal je jenama hush puppies..perabot lain semua dari IKEA ko.. tv lcd screen..siap ada astro lg...pastu bau bilik dah mcm kat spa.. bau aromatheraphy sgt kuat dan berpanjangan..rasa sgt mendamaikan..especially lepas sehari berjalan..klu tgk dari luar, confirm2 la xjangka interior dalam cabin comel nie meletop.. hamboi puji xhengat..bajet bakal di lantik jadi duta la tue..haha..haa jom layan la pic2 nie..



Dun judge a book by its cover..cewahh..
Bilik wangi...hehe





Petronas Quay..

Pintu masuk Tasik Dayang Bunting..
Berendam xhengat dunia..2 jam non stop..pergh..

Kedai Gamat..manyak mulah woo..
Rumah dalam kawasan Beras Terbakar..
Makan Mahsuri..nak masuk sorang RM3...
Laman Padi..nothing much here..

Balik kami nek flight..nak cepat sampai..ponat wey..

Haa baru2 nie kami sekali lg ke pulau bebas cukai..kali nie bersama family tersayang.. Pergi balik naik flight..sorang rm300.. fully sponsored by mama & ayah..alhamdulillah..rezeki akhir tahun..
Kami tempah suite room di D Baron, Kuah..rm400/nite (breakfast for 2)..kami stay 3h2m..mula2 waktu nak tempah staff kat situ kata suite room tue ada 2 bilik..so kami pun ok jer.. terus buat payment.. on d day nk gerak ke Langkawi, kami call nk confirm sekali lg..tup tup kata suite tue hanya satu bilik.. memandangkan payment dah buat, apo  layi buley buek..hantam saja la labu.. 
kereta sewa kami pilih satu saga BLM dan satu Myvi..memandangkan ini kali ketiga kami ke Langkawi. so mmg dah ade contact no org2 kat Langkawi tue..senang nak dpt harga murah..tapi d real kami dpt 2-2 Myvi sbb BLM tue org yang menyewa xpulangkan lg..tp xpe..sebab 2-2 Myvi tue baru babe..bau kedai lg kot..sehari sewa ialah RM100..tp hari akhir kami, satu kete tue meragam..battery kong..aduh..buat hal lak..kena plak hantar bengkel..
Haa lupa nak bgtau pasal island hopping..1st time kami pergi kami join je naik bot  tue..so sorang kena rm35..2nd and 3rd time pergi, kami chartered satu bot..kalau ikut kat papan tanda harga, satu bot rm300++..tapi kami dapat rm170.. ok kot..
So sila la tgk pics kali ke-3 nie kalau masih xbuntang biji mata tue lg..hehe..


   


Arca menarik di depan hotel..



Our boatman..Ajis..3-3x naik dgn dia..
 


The Cabel Car..
Tinggi kan..lelaki macho pun boleh ketaq lutut..
Akhirnya, kali ketiga baru dpt tgk view dr atas..

Kami gayat...oh tidak!!
For the whole year of 2012, jambatan gantung ini ditutup bagi tujuan menaiktaraf..xde rezeki nak naik..huhu

Lepas makan dekat warung nelayan..penah masuk JJCM tau..

Haa tue la cerita kami di Langkawi..tapi sygnye, kami xtau mana pics coklat yang di beli...tp we tell u, daim kat sini mmg la sgt2 murah.. 1 paket rm15.. 3 paket rm45..kami tgk kat LCCT, satu paket rm30++..haa x ke murah tue..so kalau dtg sini, make sure borong daim byk2 ok?? byk gila coklat yang xde kat KL di jual di sini..yang penting..$$$$$ ada, semua boleh borong..ok readers, hope u guys enjoy baca entry yang panjang meraban nie..

~TAMMAT~